Élmények a világ körül

Keresés

OTP Travel Utazási Iroda
Málta -a napsütötte törpeállam tengerpartját sziklák szabdalják, apró városait átitatja a történelem, esténként kitűnő fieszták helyszíne.

Málta - A nagy(szerű) kis ország

Málta a Földközi-tenger szívében fekszik, közel Észak-Afrika partjaihoz és mindössze 100 kilométernyire Szicíliától. A szigetcsoport a brit nemzetközösség tagja, így hát érthető, hogy sok egyéb mellett arab, olasz és angol behatások érték. A rossz nyelvek szerint a máltai nyelv olyan, mintha egy olasz megpróbálna arabul beszélni pedig csak angolul tud. Ez az összetettség aztán nem csak a nyelvben jelenik meg, hanem az itt élők életstílusában, mentalitásában is.

Fontos szem előtt tartani, hogy Málta nem a szokványos, tengerparti üdülős, strandolós úti cél. A sziget az aktív kikapcsolódásra vágyók számára lehet tökéletes választás, akik a vízparti nyaralás mellett érdeklődnek a kulturális örökségek és a helyi történelem iránt. A történelmi városok zegzugos utcácskái, a katedrálisok, a barokk és reneszánsz paloták tündökölnek a mediterrán napsütésben. Hosszú, szabdalt partszakaszán hangulatos kikötők, lenyűgöző barlangok, égbe szökő sziklafalak mellett persze nagyszerű tengerpartok is találhatók.

Malta - OTP Travel Utazási Iroda

A máltai szigetcsoport három lakott (Málta, Gozo és Comino) és két lakatlan (Szent Pál és Manoel) szigetének fővárosa Valletta. A belső területeket legjobb gyalog vagy carrozzi nevű lovaskocsival bejárni. Málta legforgalmasabb utcája, a Szabadság út a városkaputól indul. Az itt álló Nagymesterek Palotájának reneszánsz épülete a nagymesterek hivatala és rezidenciája is volt egyben. Ma elnöki palota és a képviselőház üléshelye. A közelében található Szent János társkatedrális érdekes neve arra utal, hogy mdinai társával közösen kapta a pápától a katedrálisi státuszt. Az épület klasszikus bizánci bazilikát idéz; kívül egyszerű, tiszta formákkal, belül gazdag barokk díszítéssel. Egykor itt tartották a lovagrend nagygyűléseit. A katedrális múzeumában van kiállítva Caravaggio Szent János fejevétele című híres festménye is. Sajátságos a mester aláírása, mely a levágott fejből kifolyó vér folytatása.

A Szabadság úttal párhuzamos Triq Id-Dejqa érdekessége, hogy ez volt az egyetlen vallettai utca, ahol a lovagok párbajozhattak. A közelben van a játékmúzeum és egy kis magánpalota, a Casa Rocca della Piccola, ahol 16. és 17. századi festményeket állítottak ki.

A tengerparti Fort Szt.Elmo csillag alakú erődítményét egy korábbi őrtorony helyére építették. Itt forgatták a Gladiátor című Oscar-díjas film néhány jelenetét. Bent II. világháborús múzeumot találunk, melyet a brit légvédelem parancsnoki központjából alakítottak ki. A hadtörténet iránt csak egy kicsit is érdeklődők tanulságos órákat tölthetnek itt. Az Auberge de Castille et Leon volt az angol hadisereg főhadiszállása. Ma ez a gyönyörű palota a máltai miniszterelnök rezidenciája és a főváros egyik legtöbbet fényképezett látványossága.

Malta - OTP Travel Utazási Iroda

A tőle mindössze pár száz méterre található Felső Barakka kertek a mintegy 50 méteres várfal tetejéről nyújtanak lenyűgöző kilátást a kikötőre. A lovagok szerettek itt találkozni, sétálni, eszmét cserélni, terveket szőni.

Minden országhoz, városhoz társul valamilyen kép. Ilyen sztereotípia itt a máltai lovagrend, a máltai szeretetszolgálat, a máltai sólyom és a máltai kereszt. Ezek a fogalmak mind szorosan összefüggenek egymással és a sziget múltjával. A Szent János lovagrendet a 11. században alapították Jeruzsálemben. Fő céljuk a keresztes hadjáratokban részt vevők segítése volt, ennek megfelelően rendelkeztek papi, harcos és gyógyító tagozattal.

Itt lép színre a máltai sólyom, bár ezt a madarat lehet, többen ismerik Hammett klasszikus krimijéből, mint a történelemkönyvekből. A lovagok évente egy sólymot kellett, hogy ajándékozzanak a szicíliai kormányzónak, ezért átengedték nekik Málta kicsi, kopár szigetét, ami korábban Szicília birtokában volt.

A sziget egykori fővárosa, Mdina bűbájos hely apró utcácskáival, történelmi épületeivel, múzeumaival és templomaival. A föníciaiak alapították, a rómaiak bővítették, az arabok városfallal vették körül. Mdinát csendes városnak is nevezik, s ez már csak azért is igaz, mert a városfalak által körbevett területen tulajdonképpen nincs gépkocsiforgalom. Ma már a legtöbb szépen felújított palota az egykori arisztokrácia tulajdonában van, a turisták pedig életet hoznak a helyre, mivel már csak 300 lakosa van a városnak.
A városkapu folytatásában, az utca mindkét oldalán épült gyönyörű paloták és templomok igazi építészeti ritkaságok. Kifelé nem voltak ablakaik, de belső udvaraik felé nyitottak voltak. Külső, kettős falaik közét kaviccsal töltötték fel, ez tartotta hűvösen a szobákat.

Malta - OTP Travel Utazási Iroda

A Szent Pál katedrálison két óra van és egyik sem romlott el, szándékosan mutatnak különböző időt, hogy megtévesszék az ördögöt. Lehet, hogy az ördög ezért nem alszik soha?

A Vallettától északra fekvő Sliema Málta legmodernebb és legdivatosabb üdülőhelye. A kis sziklás öblökben fürdeni is lehet, bár ezt a strandot nehéz lenne összetéveszteni a Copacabanaval. A kanyargós parti sétányon szállodák és luxus apartmanok magasodnak, az utat üzletek és vendéglátóhelyek szegélyezik.

A St. Julian-öböl más arcát mutatja nappali fényben és éjszakai kivilágításban. A turisták esténként tömegesen lepik el az öböl diszkóit, éttermeit, fagylaltozóit. Az egész szigeten itt a legnagyobb az éjszakai élet. A legkülönbözőbb kategóriájú és nemzetiségű éttermek sorakoznak itt és itt van a sziget legnagyobb bevásárlóközpontja is.

A Mellieħa-nál lévő Golden Bay az egyik leghíresebb kis homokos tengerpart Málta észak-nyugati partján. A strandon napozóágyak és napernyők bérelhetők, így biztosítva, hogy kényelmes napot tölthessünk a homokos parton.

Marsaxlokknak nincsenek híres műemlékei, de összképe kellemes és jellegzetesen máltai. Nevének jelentés délkeleti kikötő. A kikötő forgataga nagyon színes, vidám látványt nyújt. Különösen hétvégeken, amikor az öböl partján kirakodóvásárt tartanak. Nehéz lenne olyasmit találni, amit itt ne árulnának. A halászok nagy gondot fordítanak hajóik festésére. A színek ugyanazok: kék, zöld, sárga, piros, még sincs két egyforma festésű csónak a kikötőben. Halpiac természetesen minden nap van a kikötőben, amikor a halászok megérkeznek a friss zsákmánnyal, s mindezt zöldségpiac egészíti ki. A legtöbben azonban a finom és főképp friss halételeket kínáló helyi éttermek miatt jönnek ide.

Malta - OTP Travel Utazási Iroda

A nemzeti stadion és a repülőtér szomszédságában, (részben a régi repülőtér barakkjaiban) van Ta Qali kézműves központ. Ez annyival érdekesebb a szuvenír üzleteknél, hogy itt láthatjuk is hogyan készülnek az emléktárgyak. A legérdekesebb látványt talán az üvegfúvás- és formázás nyújtja. Az itt kapható darabok jóval olcsóbbak, mintha a turisták által látogatott helyek bazárjaiban vennénk meg őket.

Mint minden tengerparti városban vagy szigeten, Máltán is széles skálája van a hajózási lehetőségeknek. Van olyan program is, ami Vallettából kiindulva körbehajózza az egész szigetet. Élénk színfoltot jelentenek a „yellow fun”-nak nevezett nagyteljesítményű motorcsónakok, melyek a helyi kék barlangokat, sziklatömböket mutatják meg és közben nagy sebességgel kanyarognak a vízen, szándékosan vízpermettel borítva be az utasokat. Ez is egy kihagyhatatlan attrakció.

A Málta fő szigete és Gozo között fekvő Comino elbűvölő szigetén található a Kék Lagúna-öböl, mely kitűnő célpontja lehet kirándulásunknak. A kristálytiszta, türkizkék tenger és a fehér homok egy csodás hely, hogy kipihenjük a városnézés fáradalmait, napozzunk, ússzunk, esetleg búvárkodjunk egyet.

Malta - OTP Travel Utazási Iroda

A Máltától távolabb eső Gozóra komppal vagy kisebb hajókkal lehet átjutni. Az egész sziget zöldebb, ritkábban lakott, nyugodtabb. A vízi sportok szerelmesei itt is számos lehetőség közül választhatnak és búvártanfolyamokat is tartanak. A gozóiak állítják, hogy ők mások, sőt különbek, mint a máltaiak. A két sziget között barátságos vetélkedés folyik. A popdíva Madonna mindenesetre Gozót részesíti előnyben. Itt van az a luxusszálloda, ahol előszeretettel bújik el a bulvárlapok lesifotósai elől. Képeslapok és utazási magazinok kedvelt visszatérő témája egy szikla, mely Gozo legismertebb nevezetessége. Az Azúr- ablak leginkább egy megalitikus hídra hasonlít, a sziklák által közrezárt beltenger összeköttetésben van a nyílt tengerrel. Jó úszók a lagúnán keresztül meg is tehetik ezt az utat, de csónakkal biztonságosabb.

Malta - OTP Travel Utazási Iroda

A főváros, Victoria katedrálisának érdekessége, hogy nincs kupolája, mert nem jutott rá pénz. Ezt egy zseniális optikai csalással hidalták át és a mennyezeti freskót úgy festették meg, mintha ott lenne a kupola.
Ha elüldögélünk egy kávéház teraszán, megnézzük a tenger fölött a naplementét, kihajózunk valamelyik csöndes öbölbe vagy megnézünk egy színpompás ünnepet megértjük mi vonzza Máltára az embereket.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

További ajánlatok:

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00