Gasztronómiai utazás: Tádzsikisztán ízei
Qurutob
Qurutob a fatir (patyr) lapos kenyeret és a qurutot, vagyis a különlegesen szárított sajtgolyókat ötvözi. A sajtot először vízben alaposan kiáztatják; ez a sós folyadék adja az étel alapját, amelyet aztán fatirdarabkákkal szórnak meg. Az ételt a nagy qurutob tányérokon tálalják, és általában hagymával vagy más szeletelt zöldségekkel, például uborkával, paradicsommal, illetve különböző friss fűszernövényekkel díszítik. Húsételek mellé is fogyasztják, amit a hagyományok szerint kézzel tesznek.
Halvaitar
Liszt, cukorszirup és birkazsír a legfontosabb összetevői a hagyományos tádzsik desszertnek. A lisztet olvasztott birkazsírral keverik össze, világosbarnára főzik, majd cukorsziruppal keverik össze. Az így kapott folyékony lisztből készült halvát vagy kis tálakba adagolják, vagy tányérokra öntik, és kihűtve darabokra vágják. Ez tulajdonképpen a jól ismert közel-keleti halva tádzsik változata. A halvaitart gyakran vaníliával ízesítik, és darált dióval, például dióval, mandulával vagy pisztáciával gazdagítják.
Sambusa baraki
A sambusa baraki egy hússal töltött tádzsik tészta. Az alapja egy háromszög alakú tészta, amelyet olvasztott vajjal kennek meg, majd a húsos keverékkel töltik. A töltelék tipikus összetevői közé tartozik a darált marha- vagy birkahús, hagymával, köménymaggal és egyéb fűszerekkel. A sambusa barakit sütés előtt megkenik felvert tojássárgájával és szezámmaggal díszítik. A sütés a tandírban, a tradicionális tádzsik agyagkemencében történik.
Mastoba
A mastoba Tádzsikisztán egyik kedvenc levese, amely húsból, rizsből és természetesen zöldségekből áll. Fűszerezett húsdarabokból, általában marha- vagy birkahúsból készül, amelyeket paradicsommal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, paprikával, burgonyával, fűszerekkel és rizzsel együtt barnára pirítanak, majd vízzel addig főzik, amíg a hús, a rizs és a zöldségek meg nem puhulnak. A sűrű és laktató levest hagyományosan forrón tálalják egy ovális alakú tálban, amelyet kasa, tavak vagy pialah néven ismernek. Általában egy csepp katykkal, a tádzsik savanyú tejjel locsolják meg. Frissen vágott korianderrel és őrölt borssal megszórva fogyasztják.
Kaurmo shurbo
A kaurmo shurbo sűrű húsleves zöldségekkel. Általában marha- vagy birkahúsból készül, amit először hagymával, sárgarépával és paradicsommal barnára pirítanak, majd burgonyával és paprikával, valamint különböző fűszerekkel és gyógynövényekkel összefőznek. A tádzsik kaurmo shurbot forrón, kenyérrel és sok apróra vágott friss zöldfűszerrel megszórva fogyasztják.
Kapcsolódó inspirációkKapcsolódó ajánlatok
ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE
Üzbegisztán, a Selyemút egykori szíve, lenyűgöző kulturális örökséggel és ősi városokkal várja az utazót. Szamarkand, Bukhara és Khíva mesés építészete, valamint a legendás Vámbéry Ármin nyomdokain járó körutazás különleges élményt kínál e még felfedezésre váró közép-ázsiai országban.
KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN
Fedezze fel velünk Közép-Ázsia legkülönlegesebb országait! A Selyemút öröksége, lenyűgöző hegyvidékek, gazdag építészet és évszázados hagyományok várják Önt Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán tájain.
BORTÚRA GEORGIÁBAN
Georgia (Grúzia) gyönyörű országában elsősorban a természet megkapó és vad szépsége az, ami teljesen magával ragadja a látogatókat. A kaukázusi térség szívében fekvő ország hatalmas hegyeinek, folyóinak-völgyeinek, zöldellő rétjeinek érintetlen látványa elsöprő erejű.
AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS
Azerbajdzsán és Grúzia a Kaukázus térségének rejtett kincseit tárják fel: lenyűgöző természeti tájak, gazdag hagyományok és különleges gasztronómiai élmények várják az utazókat. Fedezze fel Baku modern és középkori arcát, a hegyvidéki városok panorámáit, majd élvezze Grúzia ízeit és építészeti örökségét!





