Élmények a világ körül

Keresés

A legszebb kastélyok Skóciában

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia festői tájain rengeteg képeslapra illő vár és kastély vár felfedezésre. Kalandozzon velünk a legszebbekben!

A legszebb kastélyok Skóciában

Skóciában egykoron több mint 3000 kastély állt, melyből napjainkra 1500 maradt fent.
 

Érdemes a legszebbeket bakancslistánkra tűzni, hiszen így jobban megismerhetjük Skócia izgalmas történetét és gazdag kultúráját.

Edinburgh-i vár

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia egyik legismertebb látványossága, az Edinburgh-i vár büszkén magasodik a város fölé a Castle Rock sziklás hegytetőjén. A dombon évezredek óta élnek emberek, a régészek már a vaskorból származó maradványokat is feltártak, az Edinburgh-i várat azonban csak később, a XII. században építették. Ma Skócia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, nem véletlenül. Megismerhetjük a vár szerepét a skót történelemben, és megtudhatjuk, hogyan vált az Egyesült Királyság egyik legtöbbet támadott erődítményévé. Az Edinburgh-i vár a skót történelem legjobb és legrosszabb korszakai közül is átélt néhányat, beleértve a XVI. századi skót függetlenségi háborúkat és az 1745-ös jakobita felkelést. Magában a kastélyban is találunk néhány olyan gyöngyszemet, amit mindenképpen érdemes megnézni. Megcsodálhatjuk a skót koronaékszereket, a scone-i követ más néven a végzet kövét, mely a skót nemzet szimbóluma és évszázadokig fontos szerepe volt a koronázási szertartásokkor. Meghallgathatjuk a XV. századi ágyú elsütését minden nap délután 1 órakor. Ne hagyjuk ki a Szent Margit-kápolnát sem, amely egész Edinburgh legrégebben fennmaradt épülete.

Stirling vára

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
A XII. századi Stirling vára a Castle Hill tetején, Stirling szívében található, és a környék kihagyhatatlan nevezetessége. Stirlinget "Skócia brossaként" emlegetik, elhelyezkedése miatt azt mondják, hogy aki Stirlinget birtokolja, az birtokolja Skóciát. Emiatt számos legendás csata helyszíne volt, többek között a Stirling-i vár ostromának. Bár masszív erődítmény, egyben varázslatos palota is, és egykor a Stewart királyok és királynők kedvelt otthona volt, számos koronázásnak és keresztelőnek is otthont adott. A buja kertekben barangolni igazi felüdülés, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az alatta elterülő völgyre. Esős napokon pedig bolyongjunk a csodálatos szobrok és a középkori építészeti alkotások között. A gyerekek különösen élvezni fogják, hogy beöltözhetnek udvari tisztviselőnek vagy udvarhölgynek, és kipróbálhatják a középkori hangszereket.

Doune kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
Stirlingtől rövid autóútra található a XIV. századi Doune kastély, melynek szépségét számos népszerű filmben és tévésorozatban is megcsodálhatjuk. Történelmileg ez a skót kastély számos érdekes és befolyásos szereplőnek, például Mária skót királynőnek és Bonnie Prince Charlie-nak volt a lakhelye. A közelmúltban azonban olyan sikeres tévésorozatokban szerepelt, mint az Outlande és a Trónok harca, valamint olyan kasszasikerekben, mint a Törvényen kívüli király. A Monty Python és a Szent Grál című klasszikusból is ismerős lehet.

Dunrobin kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
A kastély olyan mintha egy tündérmese színtere lenne, a Skót-felföld egyik legszebb és legnagyobb építménye. Izgalmas lakói és történetei közül kiemelkedik Sutherland hercege, akit felesége és véres kezű lépései, a felföldi tisztogatások tettek híressé. Az épület az első világháború alatt haditengerészeti kórházként, az 1960-as és 1970-es években pedig bentlakásos iskolaként is működött.

Dunvegan kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
Dunvegan kastélya több mint 800 éve a MacLeod klán otthona, így ez a legrégebbi folyamatosan lakott skót kastély. Dunvegan meglátogatásával hiteles bepillantást nyerhetünk Skócia egyik legősibb klánjának történetébe és életébe. A dombtetőn álló Dunveganból pazar kilátás nyílik az ikonikus Skye-szigeten található Loch Dunveganra. Könnyen eltölthetünk egy pihentető napot a lenyűgöző XVIII. századi kertek 5 hektáros területén sétálva.

Dunnottar vára

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
A sziklás hegycsúcs tetején álló várkastély szinte áthatolhatatlannak tűnik. Ezért nem meglepő, hogy a XVII. században a koronaékszerek védelmére használták, hogy azok ne kerüljenek az angolok kezébe. Stratégiai védelmi helyzetének köszönhetően Dunnottar fontos szerepet játszott a skót hadtörténelemben is, az értékes ékszerek védelme mellett. Az épületek egy része a XVI. és XVI. századból származik. Kiváló elhelyezkedése miatt ellenőrzés alatt tartotta az Észak-Skócia felé tartó hajókat, illetve a környéken átfutó fontos középkori szárazföldi útvonalakat is. Külön érdekesség, hogy napjainkban Európa egyik jelentős tengeri madár menedékhelye, így a madarászok egyik közkedvelt célpontja is.

Ardvreck kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
Borzongásra felkészülni, ha ebbe a kastélyba látogatunk, hiszen állítólag szellemek lakják az épületet. Ardvreck, egy XV. századi várrom, a szóbeszéd szerint két szellem lakik benne, az egyik egy szürke ruhás, magas férfi, a másik pedig egy kislány. A legenda szerint mindketten a MacLeod klán látogatása közben haltak meg. Az Ardvreck kastély területén rengeteg mítosz kering, az egyik helyi legenda szerint egy sellő él a kastély tavacskájában, és könnyei miatt emelkedik a vízszint. Még ha nem is hiszünk a természetfelettiben vagy a mitikus lényekben, az Ardvreck kastélyt a hangulatos Loch Assynt partján akkor is érdemes meglátogatni.

Blair kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
Utazzunk vissza az időben a XIII. századi Blair kastélyba, mely a Murray-klán több mint 19 generációjának adott otthont. A Glen Garry völgyben fekvő Blair kastély stratégiai elhelyezkedésével ideális bázis volt a Skót-felföld egyik viszálykodó dinasztiája számára, mivel lenyűgöző kilátása révén rálátást és ellenőrzést biztosított számukra a környező terület felett. Ma a Blair-kastély különböző építészeti stílusok keveréke, leginkább a középkori, a grúz és a viktoriánus kori építészet figyelhető meg. A kastélyt megismerhetjük egy vezetett túra során, vagy felfedezhetjük gyönyörűen karbantartott parkját, amelyet Skócia egyik legjelentősebb kertjeként tartanak számon.

Eilean Donan-i vár

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
A Skye-szigetre vezető úton fekszik Eilean Donan, a skót felföld egyik legikonikusabb kastélya. A Loch Duich és Alsh közötti kis szigeten fekvő Eilean Donan kiváló fotózási lehetőséget kínál. Donan kastélya több mint öt évszázadon át biztos pont volt, mielőtt 1719-ben lerombolták, mert részt vett a jakobita lázadásokban. A várat csak gyalogosan egy kis kőhídon keresztül lehet megközelíteni. 1912 és 1932 között felújították, gyakorlatilag újra felépítették a várat. Ma a várban múzeum található, ahol megtekinthetjük a vár egykori konyháját, olyan jellegzetes hangokkal kísérve, ami olyan hatást kelt, mintha éppen a főúrnak készítenének ételt.

Cawdor kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
Bár a valódi, történelmi Macbeth király jóval a Cawdor-kastély építése előtt meghalt, az emberek mégis összekapcsolják a kettőt. Shakespeare Macbethjében a három boszorkány megjósolja, hogy Macbeth Cawdor thánja lesz, mielőtt királlyá koronázzák. Így bizonyos értelemben Cawdor kastélya lett Macbeth kitalált otthona. Shakespeare-től eltekintve, a Cawdor kastély gazdag történelemmel rendelkezik, mivel a XVI. század óta a Campbell-klán egyik otthona. Ma is az özvegy Cawdor grófnő hivatalos rezidenciája.

Inveraray kastély

A legszebb kastélyok Skóciában - OTP Travel Utazási Iroda
A Loch Fyne partján fekvő Inveraray Castle kertjében úgy érezhetjük magunkat, mintha a Downton Abbey díszletébe csöppentünk volna. Egy romantikus piknik után töltsük a napot Skócia egyik legszebb kastélyának felfedezésével, és csodáljuk meg a vadregényes felföldi tájat. A kastélyon belül olyan nevezetességeket fedezhetünk fel, mint az 1300 fegyvert tartalmazó Armoury Hall, vagy megcsodálhatjuk a francia faliszőnyegeket az étkezőben és a gobelin szalonban. Az Inveraray kastély a XVI. század óta a Campbell-klán fejének, Argyll hercegének a rezidenciája.

Kapcsolódó inspirációk:

Skócia top 10 - Amit Skóciában látni kell! - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia jóval több kincset rejteget, mint azt gondolnánk! A skóciai célpontok top 10-es listáját a The Telegraph utazás mellékletének szakértői szedték csokorba.

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia lenyűgöző tájak otthona. Csokorba gyűjtöttük azokat a helyszíneket, melyek a skót vidék esszenciáját adják. Fedezze fel velünk Nagy-Britannia különleges szegletét!

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Glasgow Skócia kulturális szívének számít, ahol számtalan izgalmas program közül válogathatunk. Fedezze fel velünk 7 kedvenc helyünket.

A Loch Ness-i szörny legendája - OTP Travel Utazási Iroda
A Loch Ness-i tóban élő titokzatos állat mítosza évszázadok óta lázban tartja az embereket. Ismerje meg a Skót-felvidék méltán híres környékét és történetét.

5 különleges európai panoráma-vonatút - OTP Travel Utazási Iroda
Olyan különleges vonatutakra invitáljuk, ahol mesés panoráma koronázza meg a nem mindennapi utazást.

Kapcsolódó ajánlatok:


SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő