Élmények a világ körül

Keresés
 
Ködbe vesző várak és vadregényes vidékek.

Skócia

Úti célok Skóciában

Az Egyesült Királyság második legnagyobb országrésze, a saját törvénykezéssel rendelkező, önálló Skócia mintegy 800 szigetével, szeszélyes éghajlatával, kelta legendáival, harcos történelmével, elképesztő tájaival és büszke lakóival páratlan hely. Látnivalói mellett kulturális öröksége is ritka kincs, leghíresebb szülötte Robert Burns, Skócia nemzeti költője.

Edinburgh kétség nélkül a világ egyik legszebb városa, fantasztikus, nyüzsgő kulturális központ. Érdemes ide augusztusban is ellátogatni, mikor a legnagyobb fesztiváloknak ad otthont. A skót Felföld szépségéhez semmi sem fogható. Borongós hegyek, sejtelmes romok, ködbe vesző kísértetkastélyok, legelésző skót felföldi marhák, titokzatos tavak látványa ejt itt ámulatba.
Skócia tájainak megismerése mellett érdemes időt szánni a helyi konyha és a skót whisky felfedezésére is, és hagyni, hogy végleg rabul ejtse szívünket e mesés vidék.

Utazásra ajánlott időszak: tavasztól őszig. Június elejétől szeptember végéig tart a főszezon.
Edinburgh-ba közvetlen repülőjárattal is el lehet jutni Budapestről, a repülési idő kb. 3 óra, átszállási idő nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nagy-britannia


SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Skócia (Egyesült Királyság)

  Főváros: Edinburgh
  Legnagyobb város:Glasgow
  Nyelv: angol, skót gael, scots
  Vallás: (80%), anglikán (10%), római katolikus (10%)
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület: 78772 km2
  Népesség: 5 404 700 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 64 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 39680
  Hivatalos pénznem: font sterling (£) (GBP)
  Időeltérés: -1 óra (WET/UTC 0, nyáron +1 óra BST)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: G (D és M előfordulhat)
  Országhívószám: +44
  Internet TLD: .uk

  2021. október 1-től az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges. A személyazonosító igazolványokat a továbbiakban csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként (beleértve a tranzitálást is), akik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Skóciában általában jónak mondható a közbiztonság, de fokozottan ügyeljenek a személyes holmijukra, értékeikre. Javasoljuk, hogy az útlevelet zárják széfbe, és annak másolatával közlekedjenek. Értékeiket is helyezzék biztonságba.

  Őrizetlenül hagyott táskák eltulajdonítása, zsebtolvajlás, autófeltörés a világ más nagyvárosaihoz hasonlóan az Egyesült Királyság forgalmas pontjain is előfordul. Ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket, ruhapróbálás, kocsmalátogatás közben sem.

  Aki hegymászásra adja a fejét, tartson magánál iránytűt, térképet, feltöltött mobiltelefont és zseblámpát, vízálló ruhában és csizmában induljon neki. A hegyek között hirtelen változik az idő. Vész esetén hívható számok: 999 és 112.
 • Egészségügyi tudnivalók

  Védőoltás nem szükséges. Az orvosi ellátás a nagyvárosokban jó, azonban drága. Javasoljuk, hogy megszokott gyógyszereiket, útipatikájukat vigyék magukkal.

  A csapvíz iható, bár az északi vidékeken érdemes pár másodpercig kiengedni halvány barnás színe miatt, mielőtt használjuk (egészségre nem ártalmas).

  Május és szeptember között, főleg a nyirkos vidékeken, Nyugat-Skóciában megjelennek a szúnyogszerű midge-k, melyek csípése, bár kellemetlen és viszket, de egészségre nem ártalmas. Főleg hajnalban és alkonyatkor, vagy vizek közelében „támadnak”, nem szeretik a közvetlen napfényt és a szelet. Érdemes ellenük védekezni a helyi szerekkel, hogy ne keserítsék meg az utazást.

  További hasznos tudnivalókért kérdezze háziorvosát vagy keresse fel a www.utazaselott.hu és a www.oek.hu weboldalakat.

  Ajánlott az Európai Biztosítási Kártya kiváltása, valamint a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
   
 • Tudnivalók Skóciáról
   

  Időjárás: A mérsékelt, óceáni éghajlatú országra változékonyság a jellemző. Bár Skóciában négy évszak van, mégis, megeshet, hogy egy napon fordul elő mindegyik. Január és február a leghidegebb hónapok, a maximum nappali hőmérséklet, 5 és 7 oC közötti. Július és augusztus a legmelegebb hónapok, ilyenkor átlagosan 19 oC van napközben. Fekvésének köszönhetően pedig Európa egyik legesősebb és legszelesebb vidéke.

  Aktuális időjárás-előrejelzés: 
  http://www.weather.com/weather/today/l/UKXX0052:1:UK

  Öltözködés: Ahogy egy régi skót közmondás szól: nincs rossz idő, csak helytelen öltözködés. Skóciában érdemes réteges öltözködéssel készülni a változékony időjárásra. Kényelmes cipő és vízálló dzseki, esernyő, túrabakancs csomagolása célszerű.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Skócia hivatalos fizetőeszköze az angol font (GBP / £). A három nemzeti bank (Bank of Scotland, The Royal Bank of Scotland and Clydesdale Bank) saját bankjegyet bocsát ki. A Skóciában kibocsátott bankjegyeket elvileg elfogadják, de nem kötelesek rá az Egyesült Királyságon belül (Angliában, Walesben), az országhatáron kívül pedig egyáltalán nem fogadják el, ezért a megmaradt skót bankókat érdemes beváltani angol fontra a Bank of Englandben, mielőtt elhagyjuk az országot.
  Sok üzlet nem fogad el 50 £-os címletet a hamísítás miatt.

  A bankok hétfőtől péntekig 9.30 – 16.00/17.00 óra között vannak nyitva. A négy legnagyobb helyi bank a Bank of Scotland, The Royal Bank of Scotland and Clydesdale Bank és a TSB Scotland. Némelyik bank csütörtökön délután tovább, illetve szombaton délelőtt is nyitva tart. A kisebb településeken u.n. mobil bankok működnek, melyek nyitva tartásáról a helyi posták adnak tájékoztatást.

  Pénzt váltani legjobban a bankokban lehet. Vidéken kevés az ATM, érdemes mindig megfelelő készpénzt is magunknál tartani, mert sok helyen nem fogadnak el kártyás fizetést.

  A legtöbb hotel, üzlet és étterem elfogadja a legelterjedtebb hitelkártyákat (MasterCard, VISA), azonban az American Express-t nem mindenhol fogadják el. Vidéken, kisebb helyeken csak készpénzzel lehet fizetni.

  Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak Skócia egész területén. A roaming díjakról és a roaming partnerekről érdeklődjön szolgáltatójánál.

  Internet: Skócia kiépített internet hálózattal rendelkezik. Minden nagyobb városban legalább egy internet café van, sok hotel WiFi hozzáférési lehetőséget nyújt ingyen vagy térítés ellenében, számtalan kávézó és középület pedig Free WiFi horspottal rendelkezik.

  Posta: A posták általában hétfő és péntek között 9.00 órától 17.30 óráig, szombaton 9.30-tól 12.30-ig vannak nyitva. A kisebb postahivatalokban 13.00-14.00 óra között ebédidőt tartanak.

  Közlekedés: Skócia tömegközlekedése modern és hatékony a magas színvonalú közúti, vasúti és buszközlekedésnek köszönhetően. A városi és a városok közötti közlekedés tömegközlekedéssel (elsősorban busszal és vonattal) kitűnően megoldható, azonban vannak olyan távoli részek (pl. Felvidék, szigetek, hegyek vidékei), ahol gyenge a tömegközlekedés, vagy nincs.

  Gépkocsi bérlés a városokban lehetséges, számos nemzetközi autóbérlő cég képviselteti magát.

  A tömegközlekedéssel utazók számára a kormány hasznos és átfogó website-ot működtet online útvonaltervezővel: Traveline http://www.travelinescotland.com/
  Letölthető menetrendek és okostelefon alkalmazás is lehetséges a weboldalon.

  A ScotRail lefedi az ország sínhálózatát, kitűnő közlekedési lehetőséget nyújt:http://www.scotrail.co.uk/
  A Scottish Citylink buszjáratai 19 útvonalon hálózzák be az országot: http://www.citylink.co.uk/
  A Megabus társaság járataira online foglalhatók az alkalmasint nagyon kedvező árú jegyek: http://uk.megabus.com/


  Gépkocsivezetés: Skóciában a „balra tarts” közlekedési elv van érvényben. Érvényes jogosítvány, a gépkocsi szükséges iratai és gépjármű felelősségbiztosítás szükséges a Skóciában történő gépkocsivezetéshez. Benzinkutak főleg a városokban vagy közelükben vannak, 24 órás nyitva tartással is, vidéken kevesebb a benzinkút, így érdemes teli tankkal indulni a lakatlanabb tájak felfedezésére.
  Az ittas vezetést nagyon súlyosan büntetik.
  A biztonsági öv használata és 12 év (135 cm) alatti gyermek számára gyerekülés kötelező.
  Mobiltelefon használat vezetés közben tilos.
  Az utak többnyire egysávosak. Vidéken gyakran tévedhet elénk az útra állat (pl. birka, skót marha), így a vezetésnél fokozott elővigyázatosság szükséges.

  Borravaló: Az éttermi fogyasztásokra jellemzően 10-15 % borravalót szokás adni, amennyiben nem tartalmazza a szervízdíjat a számla. Bárokban és pubokban nem szokás a borravaló. Taxisoknak hosszabb utazás esetén szokás 10%-os borravalót adni.

  Dohányzás: Skóciában tilos a dohányzás publikus helyeken, beleértve az éttermeket, bárokat, egyéb vendéglátó ipari egységeket, sőt a szállodákat is.

  Üzletek nyitva tartása: Az üzletek szokásos nyitva tartása hétfőtől szombatig 9.00-17.30, a turisták által látogatott részeken egyes üzletek vasárnap is nyitva vannak rövidített üzemmódban. A szupermarketek és áruházak este 9-ig, 10-ig is nyitva tartanak, sőt némelyikük 24 órán át üzemel, vasárnap viszont a legtöbb áruházlánc 12.00-17.00 óra között van nyitva.

  A kisebb üzletek a tulajdonostól függően, de általánosságban a banki nyitva tartás szerint üzemelnek. Az Egyesült Királyságban az ún. „Bank Holiday” (banki szünnap) alatt a bankok, közhivatalok, kórházak nem dolgoznak.

  Ünnep- és munkaszüneti napok:
  Újév napja – január 1
  Újév másnapja - január 2
  Nagypéntek
  May Day - május első hétfője
  Tavaszi szünnap – május utolsó hétfője
  Nyári szünnap - augusztus első hétfője
  Szent András napja - november 30.
  Karácsony napja – december 25.
  Karácsony másnapja/Boxing day – december 26.

  Vásárlás: Skócia drágább, mint az európai országok többsége. A legnépszerűbb skót szuvenír a kilt, vagyis a skót szoknya, de egy igazi, finom gyapjúból készült darabért 300-400 fontot is elkérhetnek. A tartánból (kockás, skót gyapjúszövet) készült egyéb ruhanemű, kendő is szép ajándék. A jófajta ’scotch’ whiskyről nem beszélve.

  Gasztronómia: A skót ételek legtöbbje egyszerűen elkészített, a sok hús (bárány, marha) mellett számos tengeri és édesvízi hal is az asztalra kerül. A lazac, a pisztráng, a tőkehal mellett feltétlenül kóstoljuk meg a jó skót legelőkön nevelt Angus-marhát.

  A haggis jellegzetes skót étel, de csak erős gyomrúaknak ajánlott: birka- vagy borjúbelsőségből, faggyúval, zabliszttel, hagymával készítik, fűszerekkel ízesítik és juhbélbe vagy birkabendőbe töltik. Finomak a levesek és az édességek is. Skót specialitás a shortbread nevű vajas keksz, a marmelade – vagyis a narancslekvár, és a fudge – karamella is.

  A pubok a társadalmi élet fő színterei, ahol az erős, maláta ízű helyi sörök mellett jófajta skót whisky is kóstolható. A legfinomabb a házasítatlan maláta whisky (single malt). A kóstolás mellett érdemes egy (vagy több) whisky lepárló üzembe is ellátogatni.
 • Térkép

 

Inspirációk

Skócia top 10 - Amit Skóciában látni kell! - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia jóval több kincset rejteget, mint azt gondolnánk! A skóciai célpontok top 10-es listáját a The Telegraph utazás mellékletének szakértői szedték csokorba.

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia lenyűgöző tájak otthona. Csokorba gyűjtöttük azokat a helyszíneket, melyek a skót vidék esszenciáját adják. Fedezze fel velünk Nagy-Britannia különleges szegletét!

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia festői tájain rengeteg képeslapra illő vár és kastély vár felfedezésre. Kalandozzon velünk a legszebbekben!

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Glasgow Skócia kulturális szívének számít, ahol számtalan izgalmas program közül válogathatunk. Fedezze fel velünk 7 kedvenc helyünket.

A Loch Ness-i szörny legendája - OTP Travel Utazási Iroda
A Loch Ness-i tóban élő titokzatos állat mítosza évszázadok óta lázban tartja az embereket. Ismerje meg a Skót-felvidék méltán híres környékét és történetét.

5 különleges európai panoráma-vonatút - OTP Travel Utazási Iroda
Olyan különleges vonatutakra invitáljuk, ahol mesés panoráma koronázza meg a nem mindennapi utazást.

Múzeum-mustra
2019. őszén csodás múzeumok nyílnak a nagyvilágban

10 érdekesség a skót whisky történetéről, készítéséről és fogyasztásáról. 

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!