OTP Travel direkt: +36 1 486 6600
otptravel@otptravel.hu
Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Autómentes városok

Az Európai Autómentes napot minden év szeptember 22–én tartják, célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Ennek apropóján összeszedtünk néhány csodás autómentes várost a világban, ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik óvárosa, 1979 óta UNESCO világörökségi védelmet élvező kulturális helyszín. Túlzás nélkül állítható, hogy a horvát Adria gyöngyszeme. Az óvárosban az a legvonzóbb, hogy olyan emberléptékű: hangulatos, keskeny sikátorok keresztezik egymást, nincsenek hatalmas, átszelni való terek, bejárhatatlan távolságok és szerencsére autók sem. Ragadós lehetett a dubrovniki példa, hiszen a közeli Lokrum szigetről is kitiltották az autókat. A Dubrovnik partjaitól csupán 680 méterre fekvő sziget kitűnő pihenőhelynek bizonyul idilli öbleivel, zátonyaival, félreeső strandjaival, amelyet a sziklák között elrejtve találunk.

Autómentes városok

Sark, Csatorna-szigetek

Sark kis lakott sziget a La Manche csatorna délnyugati részén. A Csatorna-szigetek egyike két részre oszlik: Kis- és Nagy-Sarkra. Egy keskeny földhíd köti össze őket, a La Coupée. Hogy mi adja egyedi karakterét? Tán az egyszemélyes börtöne, ahová 1990-ben ténylegesen be is börtönöztek valakit, vagy a bringás fagyiárus, esetleg a traktorvontatású mentőautó. Merthogy Sarkon tiltva van mindennemű füstölgő jármű, kivéve a traktorokat. Maradnak tehát a kis elektromos elemmel hajtott motorkerékpárok, biciklik, lovak és lovaskocsik. A legkönnyebben Guernsey-ből lehet eljutni a parányi Sarkra, mindössze egy 50 perces hajóutat kell vállalnunk. Érdemes, hiszen Sark a Föld egyik olyan lakott helye, ahol szinte nulla a fényszennyezés, így az égbolt itt kivételesen szép a sötét égbolt effektus miatt, ami lehetővé teszi, hogy számos olyan égi jelenséget és csillagot is lásson az ember, amit máshol nem.

Autómentes városok

Velence, Olaszország

A lagúnák városa semmihez sem hasonlítható; az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzők mind banálisnak tűnnek, ha egyedi szépségét akarjuk leírni. A számtalan faoszlopra épített Velence különleges város. Elsősorban történelmi jellegének köszönhetően évente több millió turista látogatja meg. Velence a középkorban jelentős kereskedelmi csomópontnak számított, így a város már évszázadokkal korábban is közkedvelt úti cél volt. Velencében autóval nem lehet közlekedni, helyette utazhatunk a híres fekete gondolával, vízibusszal, vagy taxival (motorcsónak), de a sok hídnak köszönhetően gyalog is bejárható a város.

Autómentes városok

Giethoorn, Hollandia

A hollandok mintha csak megirigyelték volna a talján csodát. Hollandiában van egy falu, Giethoorn, ahol se utak se autók nincsenek. Giethoorn holland kifejezés jelentése “kecske szarv”. 1170-ben egy nagy árvíz pusztított ezen a területen, a később ide települők sok szarvat találtak, amelyek valószínűleg az árvízben elpusztult kecskéktől származtak. A bájos falu, mely 1230 körül jött létre, Steenwijck várostól 5 km-re délnyugatra található, mára már nemzetközileg ismert turisztikai célpontnak számít. Giethoorn házait csak gyalog fahidakon vagy vízen csónakokkal lehet megközelíteni, ezért a holland Velencének is nevezik. Megközelítőleg 7 és fél km csatorna folyik át a falun, ezeken keresztül 50 kis fahíd ível át. A forgalom legnagyobb része a vízen bonyolódik az úgynevezett “suttogó-hajókon”. Azért suttogó mert elektromos motorral működnek és így nem zavarják a csendet és nyugalmat ebben a festői faluban. Még különlegesebb élmény télen, amikor a csatornák befagynak és végig lehet korcsolyázni az egész falun.

Autómentes városok

Gent, Belgium

Gent Belgium flamand régiójában, a Schelde és a Leie folyók találkozásán épült fel és a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Csodálatos épületek, hatalmas templomok és hangulatos utcák és csatornák jellemzik. A modern idők ízlésesen keverednek a hétszáz éves épületek hangulatával. A gótikus belváros egyetlen jókora forgalomcsillapított övezet, innen jó húsz éve kitiltották az autókat. A gazdag történelmi múlt hatásai máig jól láthatóak, az egész városközpont is ebben a hangulatban lett helyreállítva, így egész Gent egységesen egy virágzó, késő-középkori városként él és lélegzik. Friss, kipufogógáztól mentes levegőt.

Autómentes városok

Zermatt, Svájc

Zermatt csodás kisvárosa Svájc egyik leghíresebb turisztikai látnivalója. A magas hegyek között fekvő völgy végében, az emblematikus Matterhorn lábánál található település híres csodálatos panorámájáról, tiszta levegőjéről és kiválóan kiépített infrastruktúrájáról. Az egész faluból kitiltották az autókat ide vonattal vagy helikopterrel érkezik az ember. Ja, kérem, az élet nehéz! Érkezést követően biciklire pattan a látogató, esetleg sílécre áll, de lovaskocsival is közlekedhet. A városban csak elektromos járművek közlekednek a gyalogosok és bringások között. A további tervek között még az is szerepel, hogy a város legtávolabbi pontja is megközelíthető lesz mozgójárdával és hogy egy földalattit is építenének, hogy még vonzóbbak legyenek a tehetős turisták számára. Az 1606 méter magasan fekvő falu friss hegyi levegőjét meg is vásárolhatjuk és palackozva hazavihetjük.

Autómentes városok

Hydra, Görögország

A sziget az Athénból induló egynapos kirándulások egyik legnépszerűbb célpontja. Szépségét Pablo Picasso és Marc Chagall is megörökítette. A szigeten volt egy ideig villája a híres kanadai zenésznek, Leonard Cohennek is. Hydran a szemétszállító járművek kivételével tilos a motoros járművek közlekedése, a szállítást szamarakon és vízitaxin végzik. A szigetet közlekedési dugók, parkolási díjak vagy szabad parkolóhelyek utáni keresgélés nélkül, gyalog vagy kerékpárral lehet felfedezni. Jutalmunk a friss, kipufogógáztól mentes tengeri levegő.

Autómentes városok

Lamu, Kenya

Kenyába a legtöbb utazó a nemzeti parkok és a szafarik miatt érkezik, holott az ország északi részében található Afrika legszebb szuahéli városa. Aki másra is vágyik Kenyában, mint oroszlánokra és fehér homokos tengerpartra, annak irány Lamu. Az UNESCO világörökségek közé tartozó Lamu városa az azonos nevű szigeten fekszik. A település lakói immár 700 éve halászatból és kereskedelemből élnek, a hely a mai napig megőrizte érintetlenségét. A városban nincsenek autók, gyalog vagy szamárháton közlekedhetünk a girbe-görbe utcákon. Összesen mintegy 3000 szamár van az egész szigeten, mivel nem csak közlekedésre, de teherhordásra is ezeket az állatokat használják a helyiek.

Autómentes városok

Fes-el-Bali, Marokkó

Fez a legrégebbi királyi város Marokkóban. Itt valóban pezseg, pörög az élet. Fez modernebb kerületei a francia hatást tükrözik, széles sugárutakkal, hívogató üzletekkel, míg a medina az évszázados hagyományokat őrzi szűk labirintusaival. A régi medina (Fes el-Bali), mintegy 9000 szűk sikátorával, a Világörökség része. A szűk utcák lehetetlenné teszik a közlekedést, ide autó egész egyszerűen nem fér be, így a világ legnagyobb városi autómentes övezete jött itt létre.

Autómentes városok

Yelapa, Mexikó

Mindazoknak, akik paradicsomi környezetben szeretnének pihenni, a válasz: Yelapa. A mexikói partszakasz csak hajóval érhető el, a frekventált Puerto Vallartából 30 perc alatt elérhető a festői település. A turisták még nem fedezték fel a mesés strandokat, itt nincsenek amerikai étteremláncok, csak hamisítatlan mexikói életérzés. Bob Dylan sem véletlenül választotta Yelapat. Végtelen nyugalom, kristálytiszta tengervíz, szabadidős tevékenységek egész sora, impozáns vízesés, áthatolhatatlan dzsungel fogadja az ide látogatót.

Autómentes városok

Kapcsolódó ajánlatok:


KRÉTA - HOSSZÚ HÉTVÉGE

Ország: Görögország
102 000 Ft/fő -től

PRINCESS FLORA HOTEL *** - KALITHEA

Ország: Görögország
107 000 Ft/fő -től

MEGIGÉZŐ MARRAKECH - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Ország: Marokkó
128 000 Ft/fő -től

ATHÉN - VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNELEM****

Ország: Görögország
129 000 Ft/fő -től

AMSZTERDAM - VIRÁGLEGENDÁK VÁROSA

Ország: Hollandia
132 800 Ft/fő -től

ATHÉNI CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS MÁRCIUSBAN

Ország: Görögország
139 000 Ft/fő -től

ATHÉNI CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS OKTÓBERBEN

Ország: Görögország
139 000 Ft/fő -től

BLUE SKY CITY BEACH HOTEL**** - RODOSZ VÁROS

Ország: Görögország
147 000 Ft/fő -től

VIRGINIA HOTEL *** - KALITHEA

Ország: Görögország
149 000 Ft/fő -től

BLUE HORIZON HOTEL***+ - IALYSSOS

Ország: Görögország
167 000 Ft/fő -től

MAKEDÓN ÉKKÖVEK-METEORÁK és OLÜMPOSZ

Ország: Görögország
168 000 Ft/fő -től

KAMARI BEACH HOTEL***+ - LARDOS

Ország: Görögország
204 000 Ft/fő -től

BELAIR BEACH HOTEL**** - IXIA

Ország: Görögország
215 000 Ft/fő -től

KRESTEN PALACE HOTEL***+ - KALITHEA

Ország: Görögország
217 000 Ft/fő -től

ELECTRA PALACE HOTEL***** - IALYSSOS

Ország: Görögország
219 000 Ft/fő -től

MEDITERRANEAN HOTEL **** - RODOSZ VÁROS

Ország: Görögország
258 000 Ft/fő -től

APOLLO BEACH HOTEL**** - FALIRAKI

Ország: Görögország
263 000 Ft/fő -től

ATRIUM PALACE THALASSO SPA RESORT & VILLAS ***** - KALATHOSZ

Ország: Görögország
264 000 Ft/fő -től

KÖRUTAZÁS GÖRÖGORSZÁGBAN

Ország: Görögország
269 000 Ft/fő -től

PEGASOS BEACH HOTEL **** - FALIRAKI

Ország: Görögország
293 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

MEGIGÉZŐ MARRAKECH - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Ország: Marokkó
128 000 Ft/fő -től

MAROKKÓ-AGADIR - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Ország: Marokkó
396 000 Ft/fő -től

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
09:00 - 17:30