Élmények a világ körül


Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Autómentes városok

Az Európai Autómentes napot minden év szeptember 22–én tartják, célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Ennek apropóján összeszedtünk néhány csodás autómentes várost a világban, ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik óvárosa, 1979 óta UNESCO világörökségi védelmet élvező kulturális helyszín. Túlzás nélkül állítható, hogy a horvát Adria gyöngyszeme. Az óvárosban az a legvonzóbb, hogy olyan emberléptékű: hangulatos, keskeny sikátorok keresztezik egymást, nincsenek hatalmas, átszelni való terek, bejárhatatlan távolságok és szerencsére autók sem. Ragadós lehetett a dubrovniki példa, hiszen a közeli Lokrum szigetről is kitiltották az autókat. A Dubrovnik partjaitól csupán 680 méterre fekvő sziget kitűnő pihenőhelynek bizonyul idilli öbleivel, zátonyaival, félreeső strandjaival, amelyet a sziklák között elrejtve találunk.

Autómentes városok

Sark, Csatorna-szigetek

Sark kis lakott sziget a La Manche csatorna délnyugati részén. A Csatorna-szigetek egyike két részre oszlik: Kis- és Nagy-Sarkra. Egy keskeny földhíd köti össze őket, a La Coupée. Hogy mi adja egyedi karakterét? Tán az egyszemélyes börtöne, ahová 1990-ben ténylegesen be is börtönöztek valakit, vagy a bringás fagyiárus, esetleg a traktorvontatású mentőautó. Merthogy Sarkon tiltva van mindennemű füstölgő jármű, kivéve a traktorokat. Maradnak tehát a kis elektromos elemmel hajtott motorkerékpárok, biciklik, lovak és lovaskocsik. A legkönnyebben Guernsey-ből lehet eljutni a parányi Sarkra, mindössze egy 50 perces hajóutat kell vállalnunk. Érdemes, hiszen Sark a Föld egyik olyan lakott helye, ahol szinte nulla a fényszennyezés, így az égbolt itt kivételesen szép a sötét égbolt effektus miatt, ami lehetővé teszi, hogy számos olyan égi jelenséget és csillagot is lásson az ember, amit máshol nem.

Autómentes városok

Velence, Olaszország

A lagúnák városa semmihez sem hasonlítható; az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzők mind banálisnak tűnnek, ha egyedi szépségét akarjuk leírni. A számtalan faoszlopra épített Velence különleges város. Elsősorban történelmi jellegének köszönhetően évente több millió turista látogatja meg. Velence a középkorban jelentős kereskedelmi csomópontnak számított, így a város már évszázadokkal korábban is közkedvelt úti cél volt. Velencében autóval nem lehet közlekedni, helyette utazhatunk a híres fekete gondolával, vízibusszal, vagy taxival (motorcsónak), de a sok hídnak köszönhetően gyalog is bejárható a város.

Autómentes városok

Giethoorn, Hollandia

A hollandok mintha csak megirigyelték volna a talján csodát. Hollandiában van egy falu, Giethoorn, ahol se utak se autók nincsenek. Giethoorn holland kifejezés jelentése “kecske szarv”. 1170-ben egy nagy árvíz pusztított ezen a területen, a később ide települők sok szarvat találtak, amelyek valószínűleg az árvízben elpusztult kecskéktől származtak. A bájos falu, mely 1230 körül jött létre, Steenwijck várostól 5 km-re délnyugatra található, mára már nemzetközileg ismert turisztikai célpontnak számít. Giethoorn házait csak gyalog fahidakon vagy vízen csónakokkal lehet megközelíteni, ezért a holland Velencének is nevezik. Megközelítőleg 7 és fél km csatorna folyik át a falun, ezeken keresztül 50 kis fahíd ível át. A forgalom legnagyobb része a vízen bonyolódik az úgynevezett “suttogó-hajókon”. Azért suttogó mert elektromos motorral működnek és így nem zavarják a csendet és nyugalmat ebben a festői faluban. Még különlegesebb élmény télen, amikor a csatornák befagynak és végig lehet korcsolyázni az egész falun.

Autómentes városok

Gent, Belgium

Gent Belgium flamand régiójában, a Schelde és a Leie folyók találkozásán épült fel és a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Csodálatos épületek, hatalmas templomok és hangulatos utcák és csatornák jellemzik. A modern idők ízlésesen keverednek a hétszáz éves épületek hangulatával. A gótikus belváros egyetlen jókora forgalomcsillapított övezet, innen jó húsz éve kitiltották az autókat. A gazdag történelmi múlt hatásai máig jól láthatóak, az egész városközpont is ebben a hangulatban lett helyreállítva, így egész Gent egységesen egy virágzó, késő-középkori városként él és lélegzik. Friss, kipufogógáztól mentes levegőt.

Autómentes városok

Zermatt, Svájc

Zermatt csodás kisvárosa Svájc egyik leghíresebb turisztikai látnivalója. A magas hegyek között fekvő völgy végében, az emblematikus Matterhorn lábánál található település híres csodálatos panorámájáról, tiszta levegőjéről és kiválóan kiépített infrastruktúrájáról. Az egész faluból kitiltották az autókat ide vonattal vagy helikopterrel érkezik az ember. Ja, kérem, az élet nehéz! Érkezést követően biciklire pattan a látogató, esetleg sílécre áll, de lovaskocsival is közlekedhet. A városban csak elektromos járművek közlekednek a gyalogosok és bringások között. A további tervek között még az is szerepel, hogy a város legtávolabbi pontja is megközelíthető lesz mozgójárdával és hogy egy földalattit is építenének, hogy még vonzóbbak legyenek a tehetős turisták számára. Az 1606 méter magasan fekvő falu friss hegyi levegőjét meg is vásárolhatjuk és palackozva hazavihetjük.

Autómentes városok

Hydra, Görögország

A sziget az Athénból induló egynapos kirándulások egyik legnépszerűbb célpontja. Szépségét Pablo Picasso és Marc Chagall is megörökítette. A szigeten volt egy ideig villája a híres kanadai zenésznek, Leonard Cohennek is. Hydran a szemétszállító járművek kivételével tilos a motoros járművek közlekedése, a szállítást szamarakon és vízitaxin végzik. A szigetet közlekedési dugók, parkolási díjak vagy szabad parkolóhelyek utáni keresgélés nélkül, gyalog vagy kerékpárral lehet felfedezni. Jutalmunk a friss, kipufogógáztól mentes tengeri levegő.

Autómentes városok

Lamu, Kenya

Kenyába a legtöbb utazó a nemzeti parkok és a szafarik miatt érkezik, holott az ország északi részében található Afrika legszebb szuahéli városa. Aki másra is vágyik Kenyában, mint oroszlánokra és fehér homokos tengerpartra, annak irány Lamu. Az UNESCO világörökségek közé tartozó Lamu városa az azonos nevű szigeten fekszik. A település lakói immár 700 éve halászatból és kereskedelemből élnek, a hely a mai napig megőrizte érintetlenségét. A városban nincsenek autók, gyalog vagy szamárháton közlekedhetünk a girbe-görbe utcákon. Összesen mintegy 3000 szamár van az egész szigeten, mivel nem csak közlekedésre, de teherhordásra is ezeket az állatokat használják a helyiek.

Autómentes városok

Fes-el-Bali, Marokkó

Fez a legrégebbi királyi város Marokkóban. Itt valóban pezseg, pörög az élet. Fez modernebb kerületei a francia hatást tükrözik, széles sugárutakkal, hívogató üzletekkel, míg a medina az évszázados hagyományokat őrzi szűk labirintusaival. A régi medina (Fes el-Bali), mintegy 9000 szűk sikátorával, a Világörökség része. A szűk utcák lehetetlenné teszik a közlekedést, ide autó egész egyszerűen nem fér be, így a világ legnagyobb városi autómentes övezete jött itt létre.

Autómentes városok

Yelapa, Mexikó

Mindazoknak, akik paradicsomi környezetben szeretnének pihenni, a válasz: Yelapa. A mexikói partszakasz csak hajóval érhető el, a frekventált Puerto Vallartából 30 perc alatt elérhető a festői település. A turisták még nem fedezték fel a mesés strandokat, itt nincsenek amerikai étteremláncok, csak hamisítatlan mexikói életérzés. Bob Dylan sem véletlenül választotta Yelapat. Végtelen nyugalom, kristálytiszta tengervíz, szabadidős tevékenységek egész sora, impozáns vízesés, áthatolhatatlan dzsungel fogadja az ide látogatót.

Autómentes városok

Kapcsolódó ajánlatok:


MAYIA EXCLUSIVE RESORT & SPA***** - KIOTARI

Görögország
érdeklődésre

KRESTEN PALACE HOTEL***+ - KALITHEA

Görögország
209 000 Ft/fő-től

ORION HOTEL*** - FALIRAKI

Görögország
216 000 Ft/fő-től

ATHÉNI CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
239 000 Ft/fő-től

BELAIR BEACH HOTEL**** - IXIA

Görögország
253 000 Ft/fő-től

BLUE HORIZON HOTEL**** - IALYSSOS

Görögország
257 000 Ft/fő-től

ATRIUM HOTEL**** - PEFKOHORI

Görögország
299 000 Ft/fő-től

OLIVE GARDEN HOTEL**** - LARDOS

Görögország
311 000 Ft/fő-től

LEONARDO KOLYMBIA RESORT RHODES***** KOLYMBIA

Görögország
312 000 Ft/fő-től

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
319 000 Ft/fő-től

APOLLO BEACH HOTEL**** - FALIRAKI

Görögország
333 000 Ft/fő-től

AMADA COLOSSOS RESORT***** - FALIRAKI

Görögország
339 000 Ft/fő-től

ESPERIDES BEACH FAMILY RESORT**** FALIRAKI

Görögország
339 000 Ft/fő-től

MITSIS GRAND HOTEL***** - RODOSZ VÁROS

Görögország
349 000 Ft/fő-től

KAMARI BEACH HOTEL*** - SANTORINI

Görögország
359 000 Ft/fő-től

EDEN ROC RESORT HOTEL***** - KALITHEA

Görögország
365 000 Ft/fő-től

PEGASOS BEACH HOTEL**** - FALIRAKI

Görögország
369 000 Ft/fő-től

MITSIS RODOS MARIS RESORT & SPA***** KIOTARI

Görögország
377 000 Ft/fő-től

MAROKKÓ - KIRÁLYI VÁROSOK

Marokkó
379 000 Ft/fő-től

ELINOTEL APOLAMARE HOTEL***** - HANIOTI

Görögország
379 000 Ft/fő-től

További ajánlatok:

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
319 000 Ft/fő-től

MAROKKÓ - KIRÁLYI VÁROSOK

Marokkó
379 000 Ft/fő-től

MAROKKÓ FELFEDEZÉSE

Marokkó
619 000 Ft/fő-től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00