Élmények a világ körül

Keresés
 
Horvátországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Útjaink az ezer arcú Horvátországban.

Horvátország

Úti célok Horvátországban

Horvátország festői szépségű ország, amelyet a természet mérhetetlen gazdagsággal áldott meg. Viharos történelmi eseményeinek köszönhetően műemlékekben igen gazdag. Több évszázados városaiban a látogatók kedvükre tanulmányozhatják a különböző kulturális korszakok jellegzetességeit. Az UNESCO világörökségi listáján szerepel Dubrovnik óvárosa, Trogir román stílusú óvárosa, az Euphrasius bazilika Porečben, Vespasianus arénája Pulában, Diocletianus császár palotája Splitben, a Szent Jakab katedrális Sibenikben és a Plitvicei tavak, amely Horvátország legszebb és legismertebb nemzeti parkja.

Horvátország belsejében mérsékelt kontinentális, az Adria tengerparti részén kellemes mediterrán éghajlat uralkodik. Tagolt tengerpartját több mint ezer kisebb-nagyobb sziget, öblök és zátonyok színesítik. Az itt tett látogatás során érdemes megízlelni a horvát konyha specialitásait és a dalmát szőlőtőkékből nyert finom borokat.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/horvatorszag


HORVÁTORSZÁGI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Horvátország
12 800 Ft-tól/fő

Fontos információk

Tudnivalók Horvátországról:

 • Vízum

  Horvátország

  Főváros és legnagyobb város: Zágráb
  Nyelv: horvát
  Vallás: római katolikus
  Államforma: köztársaság
  Terület: 56 594 km2
  Népesség: 4 284 889 (2011-ös népszámlálás)
  Népsűrűség: 75,8/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 13 994 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: kuna (HRK)
  Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +385
  Internet TLD: .hr

  A két ország érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal rendelkező állampolgárai az utas- és áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken vízum nélkül léphetnek be a másik állam területére.

  Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány birtokában – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes kártya formátumú igazolványt is – utazhatnak Horvátországba. A személyazonosító igazolvánnyal történő beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve. A magyar, illetve horvát állampolgárok a dokumentumok érvényességi idején belül utazhatnak a két állam között. Fontos, hogy ki-és belépéskor is érvényes okmánnyal kell rendelkezniük! A beutazásra vonatkozó horvát jogszabály értelmében a határon ellenőrizhető a beutazási feltételek megléte, és az illetékes szervek saját hatáskörben döntik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem.

  Érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra a 0-14 éves gyermekek esetében is szükség van. Külföldi állampolgárok csak a megfelelő utazási dokumentumok birtokában utazhatnak, melyek beszerzéséről saját maguknak kell gondoskodniuk. Ezek hiányából eredő károkért az OTP Travel nem vállal felelősséget és a felmerülő többletköltségek az utast terhelik.

  A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon (Neumnál) Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy kártya típusú személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába, ahol kilencven napot meg nem haladóan tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti célból. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vigyázzanak úti okmányaikra, és javasolják, hogy az eredeti okmányt hagyják biztos helyen és inkább az otthon elkészített, hitelesített (ha, lehet akkor horvát nyelven is) fénymásolatot használják napközben személyazonosságuk igazolására. Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen jelentsék be, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessenek fel. Egyidejűleg az okmány eltulajdonítását vagy elvesztését a külképviseleten is be kell jelenteni.

  A rendőrség erőfeszítései ellenére az utóbbi években nőtt az autólopások száma, elsősorban BMW és AUDI, de általában német gyártmányú járművek esetében.
  Poggyászbiztosítással rendelkező turisták meglopása esetén célszerű azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Az utólag kért érdekvédelmi intézkedés során nincs lehetőség az ellopott tárgyak jegyzőkönyvbe történő felvételére.

  A magyar útlevéllel szinte valamennyi európai államba vízummentesen lehet utazni, ezért értékes úti okmánynak számít a menekültek vagy a rendezetlen idegenrendészeti státusszal rendelkezők számára.

  Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások nem jellemzőek Horvátországban, előfordulásuk esélye csekély.

  Utazás, közlekedés biztonsága: A közlekedés valamennyi fajtája jól szervezett, magas színvonalú és biztonságos.

  Természeti és technikai katasztrófák: Súlyos természeti és technikai katasztrófák ritkán fordulnak elő az országban. A nyári hónapok során azonban fokozottan erdőtüzekre lehet számítani, amelyet a horvát hatóságok általában gyorsan és hatékonyan eloltanak.

  Fontos telefonszámok: Segélyhívó: 112 Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentő: 194 Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987. A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.
   
 • Egészségügyi tudnivalók
   

  Kötelező védőoltás nincs. Javasolt a Hepatitis A, a Hepatitis B vírus és a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancs encephalitis) ellen felvenni a védőoltást az utazás előtt.

  A csapvíz fogyasztható. Javasoljuk, hogy itthonról úti patikát vigyenek magukkal, mely a személyes gyógyszereken kívül lázcsillapítót, gyomorfertőtlenítőt, gyomorpanaszok és napégés elleni készítményeket, magas faktorszámú naptejet tartalmazzon.

  A magyar állampolgárok Horvátországban sürgősségi betegellátásra jogosultak. Az ellátás Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány bemutatásával vehető igénybe. A Kártyát vagy a Kártyahelyettesítő Nyomtatványt a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy részére a lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki. További információk: http://neak.gov.hu/

  Az ezen felüli orvosi ellátás díjköteles, ezért kiemelten javasolt utasbiztosítás kötése!
   
 • Devizaszabályok: A Horvát Köztársaság vámrendelkezései összhangban állnak az Európai Unió országainak előírásaival. Külföldi valuta szabadon be- és kivihető, hazai valuta szabadon be- és kivihető (15.000.- kunáig). Az értékesebb szakmai, és műszaki felszerelést a határon be kell jelenteni. 500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, amelyet a külföldi állampolgár kivisz az országból "Porezni cek" /Tax cheque/ ellenében az adó visszatéríthető.

  Horvát strandok: Horvátország sokféle stranddal büszkélkedhet, van köztük olyan is, melyet a világ legszebb strandjai közé is beválasztottak. Nagy részük Kék Zászló minősítésű, mely garantálja a tenger, a biztonság és a szolgáltatások minőségét. A 884 ellenőrzött strand 97,96%-át kiválónak minősítették fürdőzési szempontból. A Horvát Környezetvédelmi Minisztérium minden évben folyamatosan vizsgálja a strandok vízminőségét, a környezetvédelmi tárca internetes oldalán www.mzopu.hr/more pontos helyszínekre lebontva megtekinthetőek az egyes fürdőhelyek vízminőségét mutató jelzések.

  A búvárkodás búvárengedélyhez kötött, annak helyét láthatólag meg kell jelölni.

  A tengeri sünök miatt ajánlott a fürdőcipő beszerzése!

  Éghajlat: Az ország belsejében a mérsékelt kontinentális az éghajlat, az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán enyhe mediterrán klíma uralkodik. Nyaranta általában napos idő van, a nappali átlaghőmérséklet 30 oC körüli. A főszezon a július és az augusztus, ilyenkor a legmelegebb az idő és a tenger. Júniusban és szeptemberben is kellemes a pihenés, kellemes a tenger és a levegő hőmérséklete, de kisebb a turisták tömege.

  A levegő átlaghőmérséklete:
  június: 21 oC, július: 24 oC, augusztus: 24 oC, szeptember: 20 oC.
  A tenger átlaghőmérséklete:
  június: 20 oC, július: 24 oC, augusztus: 24 oC, szeptember: 20 oC.

  A tenger aktuális vízhőmérséklete a http://vrijeme.hr/more_n.html linken tekinthető meg.

  Öltözködés: A nyári hónapokban mediterrán forróság van, így a természetes anyagú, kimondottan nyárias öltözködés a megfelelő. A tengerparti strandokon sapka, kalap viselése is szükséges. A kavicsos strandoknál vízi cipő ajánlott, ezt általában a tengerparton is be lehet szerezni. A tenger felől fújó szellő miatt esténként jól jöhet a blézer, kardigán.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: az ország hivatalos valutája a kuna. 1 HRK = kb. 42 HUF. Javasoljuk, hogy az országhatáron váltsanak valutát, mivel az autópálya díjat kunában kell fizetni.
  A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) is lehet forintot váltani. A beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kuna összeget. Árfolyameltérésekre számítani kell.
  A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is elfogadják.

  Telefonálás, posta: valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban (sárga mezőben kék HP felirat) és az újságárusoknál (tisak) vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről.
  Horvátországban a magyarországi mobiltelefonok működnek, az aktuális roaming díjairól érdeklődjön szolgáltatójánál.

  A postahivatalok a nagyobb városokban hétköznapokon 7.00 – 19.00 óráig, kisebb helyeken 7.00 – 14.00 óráig vannak nyitva, némelyek kettős nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is nyitva tartanak. A horvát posta honlapja (www.posta.hr) részletes tájékoztatást nyújt a szolgáltatásokról.

  Internet: Horvátország WiFi lefedettsége évről évre javul, jelenleg 300 ingyenes WiFi hotspot biztosítja a problémamentes, ingyenes netezést, számos kávézóban és étteremben is van ilyen lehetőség. Internet kávézók egyre kevesebb számban vannak. Érdemes előre érdeklődni a szálláshelyen, hogy milyen internet használati lehetőségek vannak.
  Ingyenes WiFi hotspotok térképe itt: http://croatia.hr/hu-HU/Utazas-Horvatorszagban/Hasznos-informaciok

  Kedvező megoldás az elővételes SIM-kártya lehetősége is, melynél, mivel feltöltős a kártya, így nincs veszélye a túlköltekezésnek.

  Közlekedés gépkocsivezetés:  Horvátországban jól kiépített utak és tömegközlekedési hálózatok vannak, melyek megközelíthetővé teszik az ország bármely pontját. A szigetek többségére kompjárat közlekedik, néhány szigetet híd köt össze a szárazfölddel.

  Gépjárművezetéshez elengedhetetlen az érvényes vezetői és forgalmi engedély, továbbá nemzetközi zöldkártya. A fényszóró használata éjjel-nappal (0-24h) kötelező minden jármű számára. Vezetés közben tilos a mobiltelefon használata. Megengedett alkoholszint: 0,0 ezrelék.  A biztonsági övek használata kötelező. Horvátországban a járművek kötelező tartozékává tették az úgynevezett láthatósági – sárga-sárgászöld fényvisszaverő – mellényt, melyből gépjárművenként legalább eggyel rendelkezni kell. Azok a sofőrök, akik a baleset megelőzésben nagy szerepet játszó mellény nélkül közlekednek, büntetésre számíthatnak.

  Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutakon. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel a HAC honlapján minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota.
  Az autópálya díjakra vonatkozóan további információ olvasható angol nyelven is a Horvát Autóutak honlapján (http://www.hac.hr/en/oHAC/t_blank).

  A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.
  Előfordul, különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél, hogy leengedett sorompó és/vagy fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra. 
  Vizes utakon javasolt a sebesség csökkentése, az útviszonyokhoz történő alkalmazkodás.

  Az utakon szigorú közúti ellenőrzésekkel kell számolni. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség (radar) és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A kisebb szabálysértések nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, azok helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők.

  Sebességkorlátozás: Lakott területen belül: 50 km/óra , lakott területen kívül: 90 km/óra, autóúton: 110 km/óra, autópályán: 130 km/óra, lakókocsit vontató gépjármű: 80 km/óra, autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok: 80 km/óra.

  Benzinkutak nyitva tartása: 7.00 – 19.00 vagy 20.00 óráig, a nyári idényben 22.00 óráig. Ügyeletes benzinkutak a nagyobb városokban és a nemzetközi utakon 0 - 24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban gázt is.
  Parkolás: A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják. Zágráb területén elsősorban a parkolóházak használata javasolt.

  Robogó: A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motoros járművek csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek forgalmi rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nem rendelkeznek sem rendszámtáblával, sem forgalmi engedéllyel, ezért ezen járművek Horvátország területén nem vehetnek részt a forgalomban.

  Hajó, motorcsónak: Motorcsónak használata, csak az arra kijelölt helyen, legalább 300 m-re a parttól engedélyezett.  A külföldi jachtot vagy kishajót vezető személy köteles a Horvát Köztársaság parti és nyílt tengeri felségvizeire a legrövidebb úton, a legközelebbi nemzetközi kikötőbe behajózni úti okmány ellenőrzés céljából, és beszerezni a tartózkodáshoz szükséges matricát a kikötői kapitányságon vagy annak képviseletén. 

  Borravaló: Az éttermi számlák végösszege általában nem tartalmazza a borravalót, javasolt mértéke 10%, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatásokkal. 
   
  Dohányzás: Horvátországban a dohányzás a meleg ételt fel nem szolgáló éttermek kivételével a kávézókban zárt térben is megengedett, amennyiben a vendéglátó ipari egység erre a hatóságoktól engedélyt kapott. A dohányzást megengedő, illetve tiltó jelzés minden vendéglátóipari egység bejáratán jól láthatóan el van helyezve. 18 év alattiakat szeszes itallal nem szolgálhatnak ki és dohányárut sem vásárolhatnak.

  Üzletek nyitva tartása: az üzletek többségének nyitva tartási ideje: hétköznapokon 8.00 – 20.00 óráig, szombaton és vasárnap 14.00 óráig. Turistaidényben az üzletek általában tovább nyitva tartanak. Az állami intézményekben és a hivatalokban a munkaidő hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00 óráig tart.

  Ünnep- és munkaszüneti napok:
  június 22. - A fasizmus elleni harc napja
  június 25. - Köztársaság napja
  augusztus 5. - A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
  augusztus 15. - Nagy Boldogasszony
  október 8. - Függetlenség napja
  Az állami ünnepek ideje alatt a bankok, az üzletek és a hivatalok zárva tartanak.

  Étkezés: Horvátország konyhája kitűnő, minden horvát régiónak meg van a maga kulináris sajátossága. A tengerparti üdülőhelyeken főleg a grillezett halféleségek és húsok gazdag választéka jellemző. Híresek a horvát sonkák, sajtok, túrók, kolbászféleségek, rétesek és persze a borok is. Az adriai tengerpart és szigetek leghíresebb vörösborfajtái a Teran, a Merlot, a Kaberne, az Opolo, a Plavac, a Dingač, a Postup, a fehérborok közül a Malvazija, a Pošip, a Kujundžuša, a Žlahtina, a Muskat a legkedveltebbek.

  Bővebb információ a horvát gaszronómiáról a Horvát Idegenforgalmi Közösség honlapján: http://croatia.hr/hu-HU/elmenyek/gasztronomia-es-borkultura
 • Térkép

Inspirációk

Baszkföld - OTP Travel Utazási Iroda
Baszkföld Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban elterülő régió, amely a baszkok ősi otthona.

Portugália utazás | Portó: több mint borfőváros - OTP Travel Utazási Iroda
Portóban számos kiváló borbár, vinotéka csábítja a vendégeket. A város azonban egyéb kincseket is tartogat. Ezúttal a rejtett gyöngyszemek nyomába eredtünk.

Görögország | Athén rejtett gyöngyszemei - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Athénról esik szó legtöbbször az Akropolisz és ókori múlt mesés hagyatéka a jut az eszünkbe. Athén azonban a legismertebb látnivalókon túl számos egyéb kincset is rejt.

Családdal Sevillában | OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!

Kihagyhatatlan látnivalók Sevillában | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!

Sevilla titkos folyosói | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.

Sevilla rejtett kincsei | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!