Élmények a világ körül


Kuba utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a távoli Paradicsom rejtelmeit!

Kuba

Úti célok Kubában

Amikor 1999-ben Wim Wenders filmje, a Buena Vista Social Club megjelent a mozikban az akkor már zajos népszerűségnek örvendő, azonos című album idős, fantasztikus kubai zenészeinek és Kuba addig rejtett zenei életének történetéről, a világ egy emberként szeretett bele a kubai dallamokba, s ezzel együtt Kuba lenyűgöző világába. Az életszeretet, kedvesség és bölcsesség, ami a zenészekből és zenéjükből áradt a filmben, átragadt a nézőkre, akik bakancslistájuk első helyére helyezték a karibi szigetországot. S átragad azokra az utazókra is, akik Kubában járván érzik, s értik annak belső szépségeit is, mindazt, ami a megkopott pompájú kulisszák mögött rejtőzik.
Kuba, az ország, ahol az órák évtizedek előtt megálltak, most újra megtalálta az utat vissza a jelenbe és jövőbe. A párás kubai levegő már a változást is magával sodorja, s 1928 óta először, 2016-ban az Egyesült Államok elnöke is látogatását tette földjén. S bár az ország életében új fejezet nyílik, tájai és látnivalói, s a kubai vidék szépsége rezzenéstelen konzerváltságban őrzi a múlt emlékeit.

A Karibi térség legnagyobb szigete merőben más, mint szomszédai, és sokkal több hófehér homokú strandoknál. Történelme élő legendává tette, a retro hangulat keveredik itt a déli szenvedéllyel, a letűnt koloniál idők rusztikus bájával és az ősi indián gyökerek hagyományaival. Mindezekhez egy páratlan földrajzi adottságú és szépségű sziget szolgál színtérül, amely az elmúlt években tett turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően kényelmes és modern szállodákkal és kitűnő szolgáltatásokkal ideális úti cél. Az utazásra ajánlott időszak: decembertől májusig. Az esős nyár májustól októberig, a száraz tél novembertől áprilisig tart. Nyáron nagyon nagy a forróság, júniustól novemberig a hurrikán-időszak miatt nem javasolt az utazás.

Az Antillák gyöngyszemének nevezett szigetre látogatókat páratlan élmények várják: a történelmi látnivalók mellett gyönyörű fehér homokos tengerpartok, a salsa táncra hívogató ritmusa, a világ legjobb szivarjai, a már jelképnek számító autómatuzsálemek, az utcai zenészek, a helyiek életöröme és vendégszeretete senkit nem hagy érintetlenül. Havannában érdemes felkeresni Hemingway kedvenc törzshelyeit: a La Bodeguita del Medio bárt, ahol a mojito koktél a mai napig ugyanazon recept alapján készül, mint amit egykor a világhírű amerikai író is iszogatott. A másik, ma már ikonikus hely a La Floridita bár, ahonnan a Daiquiri koktél indult világhódító útjára. Mindezek részei Havanna történelmének, a városnak, ahol mintha megállt volna az idő. Repülési idő Havannába: kb. 12,5 óra, átszállási idő nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


HOTEL MEMORIES VARADERO ****

Kuba
315 000 Ft/fő -től

HOTEL GRAND MEMORIES VARADERO *****

Kuba
345 000 Ft/fő -től

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
365 000 Ft/fő -től

HOTEL PLAYA VISTA AZUL ***** VARADERO

Kuba
379 000 Ft/fő -től

KLASSZIKUS KUBA - HAVANNA ÉS VARADERO****

Kuba
385 000 Ft/fő -től

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
395 000 Ft/fő -től

HOTEL PARADISUS PRINCESA DEL MAR VARADERO*****

Kuba
439 000 Ft/fő -től

AUTENTIKUS KUBA - HAVANNA**** ÉS VARADERO*****

Kuba
465 000 Ft/fő -től

STÍLUSOS KUBA - HAVANNA ÉS VARADERO*****

Kuba
509 000 Ft/fő -től

NÉPSZERŰ KUBA - HAVANNA ÉS VARADERO*****

Kuba
539 000 Ft/fő -től

ELEGÁNS KUBA - HAVANNA ÉS VARADERO*****

Kuba
559 000 Ft/fő -től

KÖRUTAZÁS KUBÁBAN, ÜDÜLÉSSEL VARADERÓN - EGYÉNI

Kuba
589 000 Ft/fő -től

PREMIUM KUBA - HAVANNA ÉS VARADERO*****

Kuba
599 000 Ft/fő -től

DELUX KUBA - HAVANNA ÉS VARADERO*****

Kuba
610 000 Ft/fő -től

KUBAI MOZAIK - 9 NAP/7 ÉJSZAKA

Kuba
769 000 Ft/fő -től

KUBAI MOZAIK - 12 NAP/9 ÉJSZAKA

Kuba
899 000 Ft/fő -től

SZILVESZTER KUBÁBAN, ÜDÜLÉSSEL VARADERÓN

Kuba
1 169 000 Ft/fő -től

Fontos információk

 • Vízum

  Kuba

  Főváros és legnagyobb város: Havanna
  Nyelv: spanyol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: szocialista köztársaság
  Terület: 109 884km2
  Népesség: 11 238 317 (2014-es népszámlálás)
  Népsűrűség: 102/km2
  Egy főre jutó GDP: $6 985 (2013-as becslés)
  Hivatalos pénznem: kubai peso (CUP), konvertibilis peso (CUC)
  Időeltérés: -6 óra (UTC-5)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 110V
  Csatlakozó és aljzat: A, B, C, L
  Országhívószám: +53
  Internet TLD: .cu

  Magyar állampolgárok számára a Kubába való beutazás az ország elhagyásától számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet. 2001. október 1-jétől magyar állampolgár csak érvényes vízum (díja: 22 EUR) vagy turistakártya (Tarjeta de turista) birtokában utazhat be Kubába. Vízumot a Kubai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, turistakártyát szintén ott vagy néhány utazási irodában lehet beszerezni. Néhány légitársaság (pl. Jetairfly, Air Canada) díjmentesen biztosít utasainak turistakártyát, érdemes erről informálódni. Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy a magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

  Magyar állampolgárok részére, amennyiben az OTP Travelnél foglalják le kubai utazásukat, igényelhető a vízumként szolgáló turistakártya, melynek díja 9 000 Ft.
  A turistakártyát nem szabad összehajtani, meggyűrni. Belépéskor a perforáció mentén a kártya első felét letépik és elveszik. A kártya második, lepecsételt felét meg kell őrizni a hazautazásig. Az országból történő kilépés egyik feltétele a kártya bemutatása a repülőtéren.
   
  Az ország elhagyásakor 25 CUC kilépési illeték fizetendő a repülőtéren (a check-in után, az útlevélkezelő ablak előtt, erre külön kijelölt helyen). A kilépési illetéket igazoló matricát a beszállókártyára helyezik rá.
   
  A Kubai Köztársaság Nagykövetsége Konzuli Osztályának 2017. január 11-i tájékoztatása alapján új szabály lépett érvénybe az Egyesült Államokból Kubába való utazással kapcsolatban:
  Azok a turistakártyák, melyekkel az Egyesült Államokból Kubába lehet utazni, csakis az Egyesült Államok területén szerezhetők be, s ezeket az amerikai légitársaságok értékesítik. A konzulátuson és a magyarországi utazási irodáknál árult turistakártyákkal nem lehet az Egyesült Államokból Kubába utazni semmilyen állampolgárnak.

  Továbbá, az Egyesült Államok törvényei szerint minden olyan személy, aki az USÁ-ból közvetlenül utazik Kubába, nem számít, hogy amerikai állampolgár vagy külföldi, az USA kormánya által jóváhagyott 12 kategória egyikének meg kell, hogy feleljen, és utazás előtt nyilatkozatot kell kitöltenie. Az a külföldi, aki nem óhajtja magát alávetni ennek a szabályozásnak, nem utazhat Kubába közvetlenül az Egyesült Államokból. (2017. január 23.)
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre, úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek. Az elmúlt időszakban az Európai Unióból érkezett turisták sérelmére többször követtek el rablást, melynek során a személyes értékeiket (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz), valamint úti okmányaikat erőszakkal eltulajdonították (letépték vállukról hátizsákjaikat, a derekukról övtáskáikat).

  Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! A turisták, sajnálatos módon, gyakran esnek áldozatul az utcai pénzváltók manipulációinak.

  Praktikus tanácsok:
  • Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek;

  • Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt (a bűnözők a gyengébbik nemet szemelik ki sokszor, hiszen tőlük könnyebb eltulajdonítani az értékeket);

  • Lehetőleg csak minimális vagy az adott programhoz szükséges, kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek, főleg, ha ez nagy részben gyalog történik;

  • Javasolt, hogy szálláshelyeiket is körültekintően válasszák meg, fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particular"-ok esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.

  • Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén stopposokat ne vegyenek fel;

  • Éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek;

  • Éjszaka lehetőleg kerüljék a kivilágítatlan, néptelen utcákat, melyek fokozott veszélyt jelenthetnek.

  Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani. Felhívjuk a Kubába utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartottnak kell fizetnie. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek.

  Nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén először a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot. Célszerű, ha rendelkeznek egy fénymásolattal az útlevélről, mert ez esetben az útlevelet a szállodában lehet hagyni biztonságos helyen, míg a másolatot magunknál tartjuk.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására. Az orvosi ellátás költségei meglehetősen borsosak, és a kubai hatóságok az ország elhagyását megtiltják, amennyiben az utazó részéről kiegyenlítetlen tartozás áll fenn valamelyik gyógyintézetnél.

  2010. május elseje óta kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése a Kubába utazóknak. A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik.

  A szigetországban továbbra is jelentkeznek dengue-láz okozta megbetegedések. A betegség általában a június és november hónapok közötti időszakban jelenti a legnagyobb veszélyt, de megbetegedések egész évben előfordulhatnak. A dengue-láz egy, szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés, tünetei többek között a láz, a fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak.

  Nem létezik olyan védőoltás vagy gyógyszer, amely megakadályozná a dengue-vírussal való megfertőződést. Ellene védekezni csak a szúnyogcsípések lehetőség szerinti kivédésével (zárt öltözet, szúnyogriasztó szerek stb.) lehet.

  Amennyiben a jelzett tünetekhez hasonlók jelentkeznének, javasoljuk, haladéktalanul forduljanak orvoshoz, ne próbálkozzanak saját gyógykezeléssel, mivel egyes orvosi rendelvény nélkül szedhető gyógyszerek (pl. lázcsillapítók) rendkívüli mértékben súlyosbíthatják a betegséget.

  Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban; a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott.
   
 • Tudnivalók Kubáról

  Bár a CUC hivatalosan csak kiegészítő pénznem Kubában, a gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb üzlet CUC-ban számol, s a legfontosabb termékek is kizárólag CUC-ért kaphatók.

  Amerikai dollár készpénz váltásakor 10% illetéket kell megfizetni.

  Csak bankokban, szállodákban, a repülőtéren illetve más hivatalos helyen (CADECA) ajánlatos pénzt váltani.

  A helyi pénznem (konvertibilis peso, CUC) váltását még a megérkezéskor, a repülőtéren érdemes elvégezni, mert a beutazáshoz szükséges taxit is ezzel a valutával lehet csak fizetni. Megjegyezzük, hogy csak a szükséges mennyiségű pénzt váltsák át CUC-re, mert ezt a valutát Kubán kívül sehol sem fogadják el, de a fel nem használt konvertibilis pesót Kubában bármikor visszaváltják más valutára.

  Felhívjuk a Kubába utazók figyelmét, hogy a szigetországban még mindig csak korlátozottan tudnak bankkártyával fizetni vagy arról készpénzt felvenni. Kérjük, gondoskodjanak az utazásukhoz elegendő készpénz behozataláról, valamint annak biztonságos elhelyezéséről.

  Az európai bankszínvonalhoz szokott utazó tapasztalhatja, hogy Kubában a bankszolgáltatás gyermekcipőben jár. Néhány külföldi kereskedelmi bank ugyan képviselteti magát, de fiókhálózattal nem rendelkeznek. Kevés bankautomata található a városokban, illetve a turisták által látogatottabb helyeken, és ezek sem működnek minden esetben. Ezekből a bankautomatákból - jelenleg még csak nem USA érdekeltségű bank VISA bankkártyájával - általában CUC és CUP is felvehető. A CADECA képviseleteinél szintén lehet készpénzt felvenni VISA és MasterCard bankkártyával, de a banki nyitvatartási időn kívül 200,- CUC-ben maximálják a felvehető pénzmennyiséget. Fontos tudni, hogy a kubai bankautomaták csak a VISA kártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem!

  A Kubai Köztársaság területén vásárlásra a dombornyomott VISA és MasterCard hitel- és bankkártyákat fogadják el, de az elfogadóhelyek száma meglehetősen kevés.

  FONTOS! Az Egyesült Államok bankjai vagy USA érdekeltségű magyar bankok által kibocsátott hitel- és bankkártyákat (pl. Citibank, American Express) kevés kivételtől eltekintve (pl. COPA légitársaság) a kubai elfogadóhelyeken NEM lehet használni! Minden esetben tájékozódjon a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén! Bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas, MasterCard akkor sem, ha a kibocsátó bank nem USA kötődésű!

  Az ország egyik városában sincs metró vagy villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

  A távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyeszékhelyre és vissza.

  A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxik" illetve a „Turistaxik". Használatosak és közkedveltek a turisták körében a „bicitaxik” és a „cocotaxik”.
   
 • Térkép

Inspirációk

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel utazási iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Karib-tegeri kaland kalózkodás - OTP Travel Utazási Iroda
A Karib-térség sokkal többet kínál, mint csupán kristályvizű tengerpartot.

Kuba az az úti cél, melyet egyszer az életben látni kell!

Nyaraljon az év bármely időszakában luxuskörülmények között!

Kuba utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A tengerpart mellett a pöfögő régi amerikai autók látványa és a házakból kiszűrődő kubai zene elvarázsol.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!