Élmények a világ körül

Keresés

A kubai zene nyomában

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

A kubai zene nyomában

 
Kuba Latin-Amerika legfontosabb zenei forrása. A szigeten olyan tánczene született, mely bejárta az egész világot.

A zene elválaszthatatlan a kubai mindennapi élettől, teljesen átjárja a helyiek mindennapjait és otthonait.

Afrikai gyökerek

A kubai zene nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A spanyolok az 1880-as évekig afrikai rabszolgákat importáltak Kubába. Nem meglepő tehát, hogy a kubai zene mélyen gyökerezik az afrikai rituálékban és ritmusokban. Ezzel szemben a spanyol gyarmatosítással gyakorlatilag kiirtott, spanyolok előtti törzsek sajnos szinte semmilyen hatást nem gyakoroltak a zenére. Az 1840-es évekre a rabszolgák Kuba lakosságának felét tették ki. Különálló kulturális identitásukat a kultikus vallásokon keresztül érvényesítették. E kultuszok összetett ritmusai adják a kubai könnyűzene szívverését. A kubai zene fizikai és érzelmi intenzitása az afrikai rituális gyökerekből ered.

Afro-kubai Rumba

A kubai zene nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A rumba gyökerei az afro-kubai vallásban gyökereznek, de modern repertoárja világi eredetű. Három fő táncra oszlik: a guaguancó páros tánc, a yambú egy lassabb páros tánc és a columbia akrobatikus férfi szólótánc. A rumbának kulcsritmusai vannak, amelyeket clave-nek neveznek. A rumba alapmintája sok afro-kubai zenét befolyásol és általában spanyolul éneklik. Az egyik híres kubai rumbaegyüttes, a Los Muñequitos de Matanzas közel ötven éve lép fel töretlenül.

Danzón, Charanga és a Chachachá

A kubai zene nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A danzón az európai vidéki táncokból fejlődött ki, és vált Kuba saját, eredeti tánczenéjévé. A táncok és a zenék fokozatosan afrikanizálódtak, és a habanera lett belőlük. Miguel Failde kubai zenekarvezetőnek tulajdonítják, hogy az 1880-as években létrehozta a habanera formáját. A danzón egy charanga nevű mellékágat is létrehozott, amely a rézfúvós hangszereket hegedűvel, fuvolával, nagybőgővel és zongorával helyettesítette. A charanga együttesek évtizedekig virágoztak, különösen az 1900-as évek közepén. A nagy charangák közé tartozott az Orquesta Aragón, az Orquesta Riverside és az Orquesta America. Az Orquesta America által létrehozott chachachá az 1950-es években végigsöpört Európán és Amerikán.

Son

A kubai zene nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A Son a domináns zenei erő Kubában, és a sziget szimbóluma. Két részből áll, az improvizáló énekesre egy kórus válaszol. A sones középpontjában a clave ritmus áll. A bevándorlók új elemeket hoztak a kubai afrikai és spanyol keverékbe, és az 1880-as években ebből kovácsolódott a son zene. Sikerét a kubai rádió 1922-es megjelenésének és az élő zenekarok közvetítésének köszönheti. Az egyik legjelentősebb együttes, a Septeto Nacional 1927-ben indult. Az 1940-es évekre a kubai son Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben a könnyűzene fontos részévé vált.

Mambo

A kubai zene nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A mambo először az 1940-es évek elején került az Egyesült Államokba. Az első mambót Orestes Cachao Lopez írta 1938-ban. Öt évvel később Perez Prado mutatta be a táncot a havannai La Tropicana nevű éjszakai klubban. A mambót a son zene és a jazz elemei különböztették meg közvetlen elődjétől, a danzontól. 1947-re a mambó hatalmas népszerűségnek örvendett az Egyesült Államokban, de ez az őrület csupán néhány évig tartott.

Timba – napjaink zenei ritmusa

A kubai zene nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A timba az 1990-es évek eleji megjelenése óta a legnépszerűbb tánczene lett Kubában, és csak az utóbbi időben vetekedett vele a reggaeton, a jamaicai reggae és dancehall zene kubai változata. Bár a timba rokona a salsának, mégis saját jellegzetességei és történelme van, és szorosan kötődik Kuba, különösen Havanna életéhez és kultúrájához. A timba olyan Havannának, mint a tangó Buenos Airesnek vagy a pagode Rio de Janeirónak.

Kapcsolódó inspirációk:


Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

Karib-tegeri kaland-kalózkodás - OTP Travel Utazási Iroda
A Karib-térség sokkal többet kínál, mint csupán kristályvizű tengerpartot.

Két keréken szép az élet - OTP Travel Utazási Iroda
Reneszánszát éli a kerékpározás, egyre többen töltik szabadságukat két keréken. Jogos a lelkesedés, így lehet egy országot a legjobban megismerni!

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba az az úti cél, melyet egyszer az életben látni kell!

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Kapcsolódó ajánlatok:


MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
739 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
759 000 Ft-tól/fő