Élmények a világ körül

Keresés

Kuba, az orvos nagyhatalom

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

Kuba, az orvos nagyhatalom

 
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

A koronavírus-járvány esetében is elsők között jelentek meg Itáliában, hogy olasz kollégáikat tehermentesítsék.

Kuba, az orvos nagyhatalom - OTP Travel Utazási Iroda
De nem csak komolyabb egészségügyi vészhelyzet esetén találkozhatunk kubai orvosokkal a világ számos egészségügyi rendszerében, békeidőben is rengetegen dolgoznak külföldön. 2007-ben 30 000 egészségügyi munkavállaló dolgozott nemzetközi együttműködésben 103 különféle országban, közülük legalább 19 000 orvos. Kuba több orvosi támogatást nyújt a fejlődő világ számára, mint az összes G8-ország együttesen. Ám Kuba egészségügyi rendszerét ez az orvos-export sem gyengítette meg, a szigetország egészségügyi ellátása a fejlett országok színvonalán van. A 11 milliós országból jelenleg 50 ezer orvos és ápoló teljesít szolgálatot a világ 66 országában. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet elnöke szerint a kubai egészségügy sikere a képzésnek és a megelőzésre fektetett nagy hangsúlynak köszönhető. ,,A kubai orvosképzés szakmai alapjai mellett fontos eleme az internacionalizmus és a szolidaritás, míg az egészségügyi ellátás alapja a háziorvosi rendszer, amelyben az orvos szoros kapcsolatban áll a családokkal" – állítja José Luis Di Fabio.
Kuba, az orvos nagyhatalom - OTP Travel Utazási Iroda
A kubai orvosképzés alapja a gyakorlati képzésre koncentráló oktatás. Minden orvosnak hosszú gyakorlatra kell mennie, falvakba, eldugott vidékekre is, enélkül nincs diploma. A kubai orvosok terepen is megszerzik az ismereteiket, számos helyzetet kell kifejezetten magukban, segítség nélkül megoldaniuk. Egy fiatal kubai orvos mire eljut a diplomához, sokkal több műtéten van túl, mint nyugat-európai vagy amerikai társai. Az orvosi ellátás Kubában egyébként teljesen ingyenes, a gyógyszereket államilag támogatják. A kórházak állami kezelésben vannak, magánintézmények nincsenek. Betegbiztosítók nem működnek. A háziorvosi rendszer is nagyon fejlett és hatékony. Ezt bizonyítja, hogy Kubában a várható átlagéletkor 79,4 év (Magyarországon ez 2016-ban 75,57 év volt). A gyermekhalandóság kifejezetten alacsony, 4,2 - ezer születésre számolva (Magyarországon ez a szám 5). Az orvosonkénti betegek száma pedig 179.
Kuba, az orvos nagyhatalom - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba 50 éve küld rendszeres orvosi segítséget a világ számos pontjára: Dél-Amerikától, Ázsián át egészen Óceániáig. De miért jó mindez Kubának? Egyrészt jót tesz a diplomáciai kapcsolatoknak, másrészt Kuba az orvosai által nyersanyagot és kemény valutát tud szerezni. Venezuela például kőolajjal fizet a szigetországnak a náluk dolgozó egészségügyi dolgozókért. Dél-Amerikában azonban nem mindenki örül ennek az orvos-exportnak. Főként a helyi doktorok lázadoznak, hiszen a Kubából érkező kollégák alaposan lenyomják a magánszektor árait. Persze azt a hőzöngők közül kevesen teszik hozzá, hogy a kubai doktorok olyan helyekre is elmennek, ahová a helyiek nem szívesen.
Kuba, az orvos nagyhatalom - OTP Travel Utazási Iroda
A kubai orvosok tudása (bár az utóbbi időben a nagyszámú orvos képzése miatt a színvonal némileg visszaesett) még mindig az egyik legjobb a világon, ismerik el a Kubával amúgy nem kifejezetten barátságos amerikai lapok is. Egy 33 éves Amerikába települt kubai orvos állítja, hazájában sokkal jobban odafigyelnek a betegre, jóval szorosabb a beteg orvos kapcsolat, mint az USA-ban, ez az alapja a sikeres gyógyításnak. ,,Hoztam egy cetlit magammal Kubából, amire azt írta egy professzorom: úgy nézz minden betegre, mintha az apád vagy az anyád lenne" – vallja a doktor. Talán ez lehet a titok.

Kapcsolódó inspirációk:


Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

Karib-tegeri kaland-kalózkodás - OTP Travel Utazási Iroda
A Karib-térség sokkal többet kínál, mint csupán kristályvizű tengerpartot.

Két keréken szép az élet - OTP Travel Utazási Iroda
Reneszánszát éli a kerékpározás, egyre többen töltik szabadságukat két keréken. Jogos a lelkesedés, így lehet egy országot a legjobban megismerni!

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba az az úti cél, melyet egyszer az életben látni kell!

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Kapcsolódó ajánlatok:


MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
739 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
759 000 Ft-tól/fő