Élmények a világ körül

Keresés

Nepál ízei

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Nepál ízei

 
Ezúttal Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Dal bhat

A dal bhat, a nepáli étrend egyik fontos alapanyagának, a rizsnek (bhat) és a lencselevesnek (dal) a kombinációja. Különböző köretekkel tálalják. A felhasznált lencse fajtájától függően a dal sárga vagy fekete színű lehet, míg a rizs helyettesítésére gyakran árpát, kukoricát és hajdinát használnak. A leggyakoribb köretek közé tartozik a tarkari nevű zöldségcurry, a fűszeres chutney-k, a papadamu nevű ropogós lapos kenyér, a dél-ázsiai achaar nevű savanyúság, a sült zöldségek, valamint a paradicsom-, uborka- és hagymaszeletek. 

Gundruk

A gundruk népszerű nepáli étel, amelyet több leveles zöldség, például rayo sag, mustárlevél, reteklevél és karfiol erjesztésével és szárításával készítenek. A végén egy barnás színű, savanyú levest nyernek. Sokoldalúan felhasználható, amelyet előételként körettel vagy levesnek elkészítve tálalnak. Mivel nagyszerű ásványi anyagforrás, a gundruk különösen fontos az ország vidéki területein, ahol az emberek főként kukoricával és gumókkal táplálkoznak.

Baji

A baji puffasztott rizsből álló nepáli specialitás. Általában snackként fogyasztják, curryvel, hússal, joghurttal vagy teával párosítva. A baji különösen a mezőgazdasági munkások körében népszerű, ugyanakkor a hagyományos esküvői szertartások elmaradhatatlan kísérője is. A bajinak két fő fajtája van: a piros és a fehér, a piros jellemzően ropogósabb, mint fehér társa.

Yomari

A yomari rizslisztből készült, melasszal töltött ízletes nepáli gombóc. Háromszög (vagy könnycsepp) alakúra készítik, párolják és forrón tálalják. A desszert különösen népszerű Poush hónapban. Az étel neve a ya, azaz szeretni, és a mari, vagyis a finomság szavakból származik.

Panipuri

A panipuri utcai snack, amely rendkívül népszerű Indiában, Bangladesben, Pakisztánban és Nepálban. Kis méretű, üreges puriból áll, amelyet ropogósra sütnek, majd megtöltik tamarind chutney, chaat masala, burgonya, hagyma, csípős chili és csicseriborsó keverékével. Észak-Indiában a panipurit golgappa néven ismerik, a gol a ropogós héjra, a gappa pedig az evés folyamatára utal, mivel ezeket a kis falatkákat általában egyenként fogyasztják. Úgy tartják, hogy a panipuri Uttar Pradeshből származik.

Kwati

A kwati hagyományos nepáli pörkölt, amely különböző hüvelyesekből, fehérborsóból, csicseriborsóból, szójababból, mungóbabból, vesebabból és fekete szemű borsóból áll. A pörköltet kurkumával, gyömbérrel, sóval és ajwain maggal ízesítik. Általában valamiféle lapos kenyérrel tálalják.

Sekuwa

A Sekuwa nepáli specialitás, amely grillezett és nyársra tűzött bárány-, csirke-, sertés- vagy kecskehúsból áll. Grillezés előtt a húst friss fűszerekkel ízesítik. Ez az egyik legnépszerűbb utcai étel. Az ételt általában bajival (puffasztott rizs) és acharral (paradicsomos savanyúság) tálalják.

Sukuti

A sukuti szárított húsból, jellemzően bárányhúsból áll, amelyet vékony szeletekre vágnak, és köményben, kurkumában, fekete borsban, korianderben, chiliben, valamint gyömbér-, fokhagyma- és hagymapasztában pácolnak. Fogyasztható magában is, de meg is lehet sütni, majd előételként vagy snackként tálalni. Sokan szeretik acharral, curryvel vagy tésztával kombinálni.

Momo

A momo gombócokat hagyományosan csak darált hússal töltötték, de manapság zöldségeket, tejtermékeket vagy ezek kombinációját is alkalmazzák. Tibetből kereskedők hozták a Katmandu-völgybe, ma már Nepálban, is a sajátjuknak tekintik. A tibeti diaszpórának köszönhetően a momók ma már Indiában is rendkívül népszerűek. A momo gombócokat jellemzően párolják, de lehetnek sültek is. Általában erszény, vagy félhold alakúra formázzák. A legismertebb változatok közé tartozik a vízibivalyhúsból készült buff momos, a marha- vagy jakhúsból készült sha momos és a bárány- vagy birkahúsból készült khasi momos. Általában fűszeres, csípős mártással tálalják. 

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál és Bhután - a Himalája két gyöngyszeme - OTP Travel Utazási Iroda
A hindu mitológia szerint Siva isten otthona, de ugyanakkor szankszrit jelentése szerint a „hó lakhelye” is a világ legfiatalabb hegyvonulata, a mintegy 70 millió éves Himalája hegység.

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Kapcsolódó ajánlatok:


INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő