Élmények a világ körül

Keresés

Érdekes tények Malajziáról

Malajzia: érdekes tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia Délkelet-Ázsia egyik első számú úti célja. Gyönyörű tájai, természeti csodái és nyüzsgő városai számtalan látogatót vonzanak.

Érdekes tények Malajziáról

 
Malajzia Délkelet-Ázsia egyik első számú úti célja. Gyönyörű tájai, természeti csodái és nyüzsgő városai számtalan látogatót vonzanak. Malajzia Ázsia egyik pénzügyi erőközpontja is, köszönhetően erős, dinamikusan fejlődő gazdaságának. Ismerje meg ezt a figyelemre méltó országot!

Történelem és földrajz

Malajzia - tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia teljes területe 329 847 négyzetkilométer. Az egyetlen olyan ország, amely a Maláj-szigetvilágon és Ázsia szárazföldi részén rendelkezik területekkel.
Malajzia alkotmányos monarchia. Az országnak van egy uralkodója, de hatalmát az alkotmány szabályozza. Minden meghozott döntést a parlamenten kell keresztülvinni.
A Malajzia név a "maláj" (egy népcsoportra utaló) és az "ia" latin-görög utótagból származik. Az ország neve nem más, mint "a malájok földje".
Malajzia fővárosa a Kuala Lumpur, ami malájul azt jelenti, hogy iszapos torkolat vagy összefolyás.
Malajzia északon Thaifölddel határos a Tuas Second Link Bridge és a Johor-Singapúr Causeway révén kapcsolódik Szingapúrhoz.
Malajzia nemzeti himnusza a Negaraku, ami egykor a Perak régió himnusza volt.
Az első ismert emberi nyomok 40 000 évesek. Magát a félszigetet valószínűleg a negritók lakták először.
Malajzia 878 szigetet tart ellenőrzése alatt. Sok sziget lakott, míg mások túl távoliak ahhoz, hogy megközelíthetőek legyenek.
Malajziában található a világ egyik legrégebbi trópusi esőerdeje. A Taman Negara vélhetően több mint 130 millió éves. Érdekes módon a Taman Negara név nem utal semmilyen tárgyra, személyre vagy eseményre. A maláj nyelvben csupán nemzeti parkot jelent.
A Taman Negara csak engedéllyel látogatható. Az engedély 30 napig érvényes.
A Taman Negarában számos ritka állat él. Ezek közé tartozik a rákevő makákó, az ázsiai elefánt, a szumátrai orrszarvú és a maláj tigris.
A maláj tigris Malajzia nemzeti állata. Olyannyira fontos szimbóluma az országnak, hogy még a nemzeti címerben is szerepel.
A világ legnagyobb barlangkamrája Malajziában található, méghozzá a sarawaki Gunung Mulu Nemzeti Parkban. Becslések szerint a hatalmas barlangban akár 50 Boeing 747-es is kényelmesen elfér.
Malajzia területén több mint 200 emlősfaj, 14 500 növényfaj, 140 kígyófaj és 600 madárfaj él.
Az ország számos virágáról is híres, de vitathatatlanul a leghíresebb a Rafflesia, a világ legnagyobb virága. Akár 10 kilót is nyomhat, és átmérője meghaladhatja az 1 métert. Hullavirágnak is nevezik, mivel illata a rothadó hús illatára emlékeztet. Ez Sabah állam hivatalos virága.
Malajzia nemzeti virága a hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis). Hivatalosan 1960. július 28-ától. Gyönyörűen vibráló színei Malajzia népének életerejét és bátorságát jelképezik.
Malajzia a hírhedt királykobra hazája is. Bár ez a kígyó Délkelet-Ázsia más országaiban is megtalálható, Malajziában él a legtöbb példánya.
A királykobra már most a világ leghosszabb mérges kígyója. A legnagyobb ismert példányt 5,85 méter hosszúnak mérték. A kígyót 1937-ben fogták be a malajziai Negeri Sembilanban. Az állatot londoni állatkertben helyezték el.
Az ország egykor brit uralom alatt állt, de 1957-ben kikiáltotta függetlenségét. A brit birodalom az 1700-as évek végén kezdte meg Borneó gyarmatosítására irányuló kísérleteit, és 1786-ban sikerrel jártak Penang megszerzésével, amely jelenleg Malajzia egyik állama. Malajzia diplomáciai tárgyalások útján nyerte el függetlenségét.
A Maláj-félszigetet először benépesítő népek különböző törzsekhez tartoztak. Közösen azonban orang asli néven ismertek, ami azt jelenti, hogy őslakosok. Hivatalosan 18 törzs tartozik ebbe a csoportba.
Malajzia éghajlata trópusi esőerdő, ami azt jelenti, hogy a legtöbb napon meleg, párás és napos időjárás uralkodik, és októbertől márciusig sok csapadék esik.
Az ország fővárosa, Kuala Lumpur híres a magas hőmérsékletéről. Az ember alkotta építmények elnyelik és visszaverik a nap hőjét, ami miatt a város környéken magasabb hőmérsékletet tapasztalunk.

Kormányzás

Malajzia - tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia a félszigeti Malajziából és Borneóból áll. A két szárazföldet a Dél-kínai-tenger választja el egymástól.
Malajziának három szövetségi területe van. Ezek Kuala Lumpur, Putrajaya szövetségi közigazgatási terület és Labuan szigete.
Az országnak 13 állama van, amely Malajzia 11 államából, Sarawakból és Sabahból, valamint 3 szövetségi területből áll.
Malajziában a monarchia rotációs rendszerben uralkodik. Az etnikai maláj állam uralkodói mindegyike sorra kerül a trónon. Az uralkodási időszak öt évig tart.
A malajziai zászlót Jalur Gemilang néven ismerik, ami malájul a dicsőség csíkjait jelenti. Ezt az elnevezést az akkori miniszterelnök, Tun Dr. Mahatnir bin Mohammad alkotta meg 1997-ben.
A maláj zászló megalkotására tervpályázatot hirdettek. A győztes tervet Mohammad Hamzah készítette. A csillag és a félhold szimbólumok az iszlámot, a lakosság többsége által gyakorolt vallást jelképezik.
A Hamzah által tervezett maláj zászlót később módosították. Az eredeti csillagot, amelynek 5 csúcspontja volt, módosították, ma Malajzia államait jelképezi, ezért most 14 csúcsa van.
A malajziai zászló színei az ország Brit Nemzetközösségi tagságát (kék) és a maláj nemzetek hagyományos színeit (piros és fehér) jelképezik.
Malajzia zászlaját először 1963. szeptember 16-án tűzték ki - ugyanazon a napon, amikor Malajzia megalakult.
Malajzia első királya Tuanku Abdul Rahman, aki 1957-től 1960-ban bekövetkezett haláláig uralkodott. A malajziai uralkodókat Yang di-Pertuan Agong néven ismerik, ami annyit jelent, hogy Ő, akit úrrá tettek.
A malajziai valuta a ringgit. A "ringgit" a maláj nyelvben egy mára már homályossá vált kifejezés, amely cakkost jelent. A kifejezés a spanyol ezüstdolláros érmék megjelenésére utal, amelyeknek fogazott szélei cakkosak voltak. A spanyol érméket XVI. és XVII. században használták Délkelet-Ázsiában. Egy ringgit 100 szennek vagy centnek felel meg. A ringgit Ázsia 15 legerősebb valutája közé tartozik.

Kultúra és hagyományok

Malajzia - tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia híres multikulturalizmusáról. A különböző kultúrák zökkenőmentes integrációja a Kr. u. I. századra nyúlik vissza, amikor Kínából és Indiából kereskedők érkeztek. E kereskedők közül sokan később telepesek lettek. A kultúrák, hagyományok és szokások sokszínű keveredése alkotja azt, ami egyedülállóan malajziai. A malajziaiak kultúrájukat "kebudayaan Malaysia" néven emlegetik.
Malajzia különböző etnikai csoportok otthona: maláj, kínai, indiai, indonéz, jávai, filippínó, nepáli és más ázsiai nemzetiségek lakják. Kulturális sokszínűsége miatt Malajzia valóban Ázsia.
A Malajziában használt három fő nyelv a következő: Bahasa maláj, mandarin és tamil. Az országban azonban összesen 137 nyelvet beszélnek.
Amikor a malájok beszélnek, gyakran "Lah"-val vagy "Meh"-vel kezdik vagy fejezik be a mondataikat. Ezek az országban egyedülálló nyelvi furcsaságok közé tartoznak, amelyek célja a hangnem és az elhangzott mondat kontextusának módosítása. Ezek a kifejezések arra szolgálnak, hogy a mondatot kedvesebbé és könnyedebbé tegyék. Például: "Szeretem a csípős és fűszeres édességet. Can not meh?" jelentése: "Szeretem a csípős és fűszeres édességet. Mi a baj ezzel?" Vagy: "Nem tudom lah!" Ez azt jelenti, hogy az ember nem igazán tudja. Ez egy szelídebb módja a mondat kimondásának, mint az egyszerű "Nem tudom!".
A malájok rokonoknak érzik magukat, még ha nem is vér szerinti rokonok. Nem ritka, hogy tiszteletre utaló kifejezésekkel szólítják egymást. A kisgyerekek például "abah"-nak (apa), "mak"-nak (anya), "pak cik"-nek (nagybácsi), "mak cik"-nek (nagynéni), "atuk"-nak (nagypapa) vagy "nenek"-nek (nagymama) szólítják az idősebbeket.
Amikor egy férfi és egy nő köszönti egymást, a nő dönthet úgy, hogy először a kezét nyújtja, különösen, ha egy férfival találkozik. Egyébként egyszerűen szóban üdvözlik egymást. A férfinak meg kell várnia, ha a nő nyújtja fel először a kezét. Az emberek hivatalos megszólításokat is használnak, amikor köszönnek valakinek, kivéve, ha az illető azt kéri, hogy lazán szólítsák meg. Az idősebb személyeket enyhe fejhajtással is köszöntik.
Hivatalos köszönéskor a malájok mindkét kezükkel megfogják az illető jobb kezét, majd enyhén meghajolnak, mielőtt a jobb kezüket a szívük fölé helyezik.
A Malajziában élők többsége iszlám vallású, de jelen van a buddhizmus, a kereszténység, a hinduizmus, a konfucianizmus és a taoizmus is.
Malajzia nem hivatalos nemzeti étele a nasi lemak. Kókusztejben főzött pelyhes rizsből készül, amelyet különböző ízletes kísérőkkel, például főtt tojással, sült csirkével, mogyoróval, rántottával vagy uborkával tálalnak.
A Petronas ikertornyok híres malajziai nevezetesség. A szerkezet 1996-ban készült el, és 2004-ig a világ legmagasabb épülete volt. A nemzeti olajtársaság birtokolja. A torony 88 emelet magas és 32 000 ablakkal rendelkezik.
Az ikertornyokat összekötő híd a világ legmagasabb Skybridge hídja. A 41. és 42. emeleten található.
Bár karrierjét Hongkongban kezdte Jackie Chan oldalán, a híres nemzetközi színésznő és Bond-lány Michelle Yeoh (korábban Michelle Khan) büszke maláj.
Jimmy Choo, a híres cipőtervező szintén malajziai, Penangból származik.

Turisztikai érekességek

A Batu-barlangok Malajzia híres nevezetességei. A barlangok mindössze 11 km-re fekszenek Kuala Lumpurtól. A barlangokban egy évszázados hindu templom található, számos díszes szoborral.
A 140 láb magas Sri Murugan szobor a Batu-barlangok bejáratánál található. Ez a legmagasabb hindu istenség szobor az országban, és egyben a 3. legmagasabb a világon.
Sabah Malajzia egyik ragyogó ékköve. A Borneó északi részén fekvő Sabah a világ legszebb strandjainak, folyóinak, mészkő barlangjainak és termékeny síkságainak ad otthont.
Sabah-t néha úgy emlegetik, mint "a szél alatti földet". A tájfunok által gyakran sújtott régió alatt fekszik, ami Sabah-t viszonylag biztonságos területté teszi. Sabah máig vita tárgyát képezi Malajzia és a Fülöp-szigetek között. Utóbbiak szintén igényt tartanak a területre.

Kapcsolódó inspirációk:


Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Borneo szigete tele van varázslatos látnivalókkal. Csokorba gyűjtöttük a bakancslistás helyeket!

Singapore Sling, a legendás szingapúri koktél - OTP Travel Utazási Iroda
A Raffles Hotelben működő Raffles Long Bar a város leghíresebb, mondhatnánk ikonikus koktéljának, a Singapore Sling szülőhelye. A bár meglátogatása kötelező program a Szingapúrba látogatóknak.

Szingapúr tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr trópusi éghajlatának és fantasztikus tengerpartjainak köszönhetően egész évben strandolásra csábít.

Szingapúr szépségei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ leginnovatívabb országainak egyike. Menő bárok, kiváló múzeumok, különleges éttermek otthona. Szingapúr minden, csak nem unalmas.

Szingapúr ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr gasztronómiája különösen gazdag. Kínai, maláj, indiai és számos egyéb más ázsiai konyha fúziójából született. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legkedveltebb szingapúri finomságot.

Szingapúr, a gasztronómia Bábelje - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas választék miatt a szingapúri gyorséttermi központok (hawker-centerek) elsőre ijesztőnek tűnhetnek. De némi hozzáértéssel profiként navigálhatunk a város híresen színes gasztronómiai felhozatalában.

Egész évben Szingapúr - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúrban egész évben meleg és párás az idő, ezért bármikor fel lehet keresni.

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Szingapúr a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Szingapúri Köztársaság szigetváros-állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa és legnagyobb városa Szingapúr. Top tények a világ egyik legkülönlegesebb országáról.

10 ok, amiért érdemes Malajziába menni - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia a kultúrák hihetetlen olvasztótégelye: központi az elhelyezkedése Délkelet-Ázsiában, de sokszínűsége teszi igazán lenyűgözővé.

Top 10 látványosság Kuala Lumpurban - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur számos okból lett kedvelt célpont. A város lehetőséget ad arra, hogy a Kelet és a Nyugat legjavába belekóstoljunk.

Malajzia 12 nevezetessége - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia nem csak a kultúrák olvasztótégelye, hanem számos különböző szokás, konyha és vallás keveréke is, amelyek békésen élnek egymás mellett.

Malajzia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztrokalandozás Malajziában, Ázsia egyik legszínesebb konyhájával rendelkező országában. Kóstoljon bele a maláj finomságokba!

Malajzia - Ázsia felsőfokon - OTP Travel Utazási Iroda
Válogasson kedvére a maláj érdekességek között, majd győződjön meg róluk a saját szemével!

Kapcsolódó ajánlatok:


BORNEÓI KALANDOK

Malajzia
1 969 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő

MELIA BALI VILLAS & SPA***** - NUSA DUA

Indonézia
864 000 Ft-tól/fő

BALI - KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL

Indonézia
940 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 649 000 Ft-tól/fő