Dominika sava borsa
A Dominikai Köztársaság változatos történelme nyomot hagyott gasztronómiáján is. Több száz évig spanyol gyarmati uralom alatt állt, de francia, haiti és amerikai fennhatóság alatt is volt ,1924-ben kivívott függetlenségéig. A különböző kultúrák behatásai teszik a dominikai fogásokat teljesen egyedülállóvá, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a legnépszerűbbeket, hogy már rutinosan válogathassunk a menüből, ha ide látogatunk.
Sancocho
A Sancocho a dominikai ételek királya, azonban sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyire autentikus, hiszen számos latin-amerikai országban megtalálhatjuk különböző verzióit. Ennek ellenére a dominikaiak magukénak érzik a különleges Sancocho de Siete Carnes névre hallgató fogásukat. Ahogyan neve is utal rá hivatalosan hét különböző húsfélét főznek össze - legtöbbször marhából és csirkéből – különböző zöldségekkel, a végeredmény pedig egy gazdag ízvilágú, sűrű zöldséges húsos egytálétel.
Mangú
A mangú egy felülmúlhatatlan dominikai fogás, melyet legtöbbször reggelire fogyasztanak. Egyik legfőbb alapanyaga a banán, melyet többféle verzióban készítenek el tojással, szárított dominikai szalámival, sült sajttal megbolondítva. Bár elsőre kicsit szokatlan tűnhet az alapanyagok párosítása, amint megízleljük a sós és édes ízek ellenállhatatlan kombinációját minden reggelire ezt szeretnénk enni.
Arroz Blanco
A rizs az egyik alapköve a dominikai ételeknek, számos különböző fogás készül belőle. Azonban egyik sem annyira népszerű és fontos, mint az Arroz Blanco, azaz a pergő szemű hófehér főtt rizs. Ez az egyik fő alkotóeleme a La Bandera Dominica fogásuknak, mely a nemzeti zászlót reprezentálja az étkezőasztalon. A fogásban található Arroz Blanco azaz rizs a fehér színeket, a vörösbab a pirosat, a csirke pedig a harmadik színt testesíti meg. A tökéletes, pergő szemű fehér rizsszemek az egyik legszigorúbb fokmérői a dominikai fogásoknak, hiszen ennek az egyszerű ételnek kifogástalannak kell lennie. A rizsnek puhának kell lennie, ám egyetlen szem sem tapadhat össze a másikkal.
Habichuelas Guisadas
Az olcsó és bőséges fehérjeforrások, mint a bab és egyéb hüvelyesek nagyon elterjedtek a latin-amerikai és karib konyhában, mely alól Dominika sem kivétel. A Habichuelas Guisadast rizses ételekkel szolgálják fel, leggyakrabban az Arroz Blanco-val, mely a már említett tradicionális dominikai ebéd egyik fő pillére. Minden dominikai háztartásnak saját verziója van arról, hogyan készíti el, apró változtatásokkal az összetevőkben és az ételízesítőkben. Természetesen mindenki a sajátját hirdeti a legízletesebbnek és legjobbnak. Mi pedig úgy dönthetjük el a versenyt, hogy minél több helyen kóstoljuk végig a fogásokat.
Pollo Guisado
A csirke bőséges, könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul olcsó alapanyagnak számít. Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb húsféle a Dominikai Köztársaságban. A Pollo Guisado igazi bakancslistás étel, gazdag, erőteljes ízvilágával és a csontról porhanyósan leomló textúrájával garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Tostones
A Tostones egy másik olyan dominikai étel, mely más latin-amerikai országokban is jelen van, azonban a Dominikai Köztársaságban is különleges helyet foglal el az asztalon. A Tostones éretlen banánból készül és köretként szolgálják fel hús-és halételek mellé. A dominikaiak megőrülnek ezekért a finom falatokért és ha kipróbáljuk őket, biztosan mi is függőkké válunk.
Habichuelas con Dulce
A dominikai kultúrában fontos hagyománya van ennek a népszerű ételnek, melyet a nagyböjt idején készítenek el tradicionálisan. Mint oly sok fogásnál itt is jellemző, hogy minden családnak megvan a saját receptje ahhoz, hogy saját ízlésére alakítsa. Különlegessége, hogy az édes desszert alapja a bab, melyet legtöbbször fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel bolondítnak meg.
Bizcocho Dominicano
A Bizcocho Dominicano azaz Dominikai torta valószínűleg szintén dobogós helyezést érne el a népszerűségével a helyiek körében. Általában az ünnepségek, esküvők és születésnapok központi eleme. Ez a különleges sütemény vajas, légies textúrájával és hagyományos ananászos töltelékével és letisztult kinézetével azonnal belopja magát az emberek szívébe.
Morir Soñando
A Morir Soñando a dominikai nyár hivatalos frissítő itala, azonban összetevői első hangzásra furcsának tűnhetnek, hiszen tej és narancslé különleges házasságáról beszélünk. A neve jelentése „álmodva meghalni”, mely az italkombináció mennyei ízére utal. A tej selymessége és a frissítő narancs íze semmihez sem fogható. Bár van egy olyan általános bölcsesség, hogy tejet és narancslevet sose fogyasszunk együtt, ez az ital megcáfolja a mítoszokat. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik laktózérzékenyek, hiszen növényi tejből is létezik verzió, bár ízében így kicsit különbözhet az eredetitől.