Élmények a világ körül

Keresés

A vadregényes Okavango-delta

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Botwsana deltarendszere érintetlen élővilágot tár szemeink elé. Tartson velünk ezen a páratlan vidéken!

A vadregényes Okavango-delta

A Botswana északi részén fekvő delta mocsaras területeket és szezonálisan elárasztott síkságokat foglal magában.

Ez egyike azon kevés nagy belső deltarendszereknek, amelyek nem ömlenek tengerbe vagy óceánba, és amelyek vizes élőhelyrendszere szinte érintetlen. A terület egyik egyedülálló jellemzője, hogy az Okavango folyó éves áradása a száraz évszakban történik, aminek következtében az őshonos növények és állatok biológiai ciklusa szinkronizálódott ezekkel az évszakos esőzésekkel és áradásokkal. Ez a terület kivételes példája az éghajlati, hidrológiai és biológiai folyamatok kölcsönhatásának. Az Okavango-delta ad otthont a világ néhány legveszélyeztetettebb nagyemlős fajának, például a gepárdnak, a fehér orrszarvúnak, a fekete orrszarvúnak, az afrikai vadkutyának és az oroszlánnak.

Élővilág

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Az Okavango-delta élővilága változatos és bőséges, köszönhetően a gazdag ökoszisztémának és a védelemnek. Az Okavango-delta mind állandó, mind szezonális jelleggel nagyszámú állatot tart fenn. A gondos vadgazdálkodásnak köszönhetően Afrika talán egyik legjobb helyévé vált a vadvilág megfigyelésére. Az állatok évszakonkénti váltakozása figyelhető meg a deltát körülvevő száraz terület és maga az Okavango-delta között. Az esős évszakban a legtöbb nagytestű állat eltávolodik a deltától, hogy kihasználja az azt körülvevő buja legelőket. Amikor télen ez a legelő kezd kihalni, az állatok visszatérnek a deltába.

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A botswanai Okavango-deltában élő oroszlánok valószínűleg a világ legnagyobb oroszlánjai, mivel a régióban rengeteg bölény és más zsákmányállat él, az oroszlánok sokkal izmosabbak, hiszen többnyire a delta patakjaiban a vízben vadásznak. Annak ellenére, hogy a nagymacskák köztudottan nem szeretik a vizet, itt az oroszlánok még úszni is megtanultak a túlélés érdekében. Egy másik híres oroszlánfalka a Savute régióból származott. Ez a falka azért lett híres, mert megtanultak elefántokra vadászni, ezt Afrika más részein eddig nem figyelték meg.
A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A vízilovak is fontos szerepet játszanak az Okavango-delta fenntartásában és megőrzésében, mivel segítenek nyitva tartani a vízcsatornákat. Ők az Okavangó ökoszisztémájának mérnökei. A vízilovak nélkül, akik lenyomják a nádasokat, a növényzet elzárná a vízfolyásokat, a víz pedig átterelődne és máshová áramlana. Erre volt példa a delta délnyugati részén a huszadik század elején, ahol a vízilovakra kiterjedt vadászat folyt. Hiányuk miatt a csatornák nem maradtak nyitva, és a vizet nem terelték el; a délnyugati rész kiszáradt.

A delta lakói

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Az Okavango-deltához fűződő korai emberi kapcsolatokat legendák övezik, amelyek nagy része a szájhagyományból származik. Az olyan helyeket, mint a több mint 4000 sziklarajzolással díszített Tsodilo hegy, több nép is a gyökereihez köti, például a Hambukushu, a Bugakhwe és a Xanikwe.
A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A delta első lakói vadászó-gyűjtögetők lehettek, talán a mai bushmanok, sanok vagy basarwák ősei. Ezek a népek kis létszámúak lehettek, és a vadon élő állatok és növények által nyújtott táplálék után kutatva gyakran és sokat vándoroltak. Az állattenyésztés és a növénytermesztés bevezetésével a korai bantu népek állandó településeket hoztak létre. Ezek az első földművesek közvetlenül vagy közvetve a BaKgalagadi, Wayeyi és Hambukushu, Dxeriku, Herero és Tawana ősei voltak, bár e csoportok közül néhányan csak később telepedhettek le a területen. A Tawana népe például eredetileg vadászat során érkezett Ngamilandba, és 1800 körül alapította meg első településeit. A következő 100 év során nem kevesebb, mint nyolcszor költöztették át fővárosukat, utoljára 1915-ben Maunba.

Madártávlatból is különleges

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A területen kevesebb mint 2 méteres szintkülönbség van, mely a doborzat teljes hiánya miatt a deltát alkotó számtalan vízfolyás kialakulásához vezet. A szinte sík sivatagba áramló hatalmas mennyiségű víz kanyargós csatornák, tavak, szigetek és árterek labirintusát eredményezi. Mivel az Okavango-delta a száraz időszak alatt az egyik egyetlen vízforrás, állatok ezreit vonzza, és Afrika egyik legnagyobb vadon élő állatvilág-koncentrációja él itt. Ennek a sivatagi oázisnak az igazi csodája az, hogy az árvíz éppen akkor jelenik meg, amikor az esős évszak véget ér, és a víz és az élelem kezd szűkössé válni a térségben.

Kapcsolódó inspirációk:


A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Kalahári sivatag három országot ölel fel, Botswana nagy részét, Namíbia egy részét és Dél-Afrika egyes régióit foglalja magában. Ismerje meg ezt a különleges világot.

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Botswana ételei egyszerre meglepőek és izgalmasak. Ismerkedjen meg velük gasztro cikkünkkel.

10 érdekesség Botswanaról - OTP Travel Utazási Iroda
Botswana Afrika egyik legérdekesebb országa, mely számos meglepetést tartogat. Tudjon meg róla többet!

reptéri transzferek - OTP Travel Utazási Iroda
Taxi!! – vagy inkább…

Kapcsolódó ajánlatok:


ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

HILTON MAURITIUS RESORT & SPA*****

Mauritius
érdeklődésre

BOTSWANA ÉS A VIKTÓRIA-VÍZESÉS

Botswana
érdeklődésre

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

HOSSZÚ HÉTVÉGE KAIRÓBAN

Egyiptom
529 000 Ft/fő

KALANDOS KÖRUTAZÁS TUNÉZIÁBAN

Tunézia
559 000 Ft/fő