Élmények a világ körül

Keresés

Az azori sajtkészítés művészete

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Az azori sajt az Azori-szigetek gazdag kulturális örökségéről és természeti gazdagságáról tanúskodik.

Az azori sajtkészítés művészete

 
A sajtkészítés azóta azori mesterség, hogy az első flamand telepesek több mint 500 évvel ezelőtt megérkeztek a szigetekre, nem kellett sokáig várni, hogy mindenütt sajtkülönlegességek bukkanjanak fel.

A sajtkészítés hagyománya az Azori-szigeteken évszázados múltra tekint vissza, és mind a portugál telepesek, mind a szigetek változatos növény- és állatvilága hatással volt rá. Ezek a vulkanikus eredetű szigetek buja zöld legelőikről ismertek, amelyek tökéletes környezetet biztosítanak a tejtermeléshez. Ennek eredményeképpen az Azori-szigeteken kialakult egy mélyen gyökerező sajtkészítési kultúra, amely generációkon keresztül öröklődött.

Az Azori-szigetek híres szélmalmai - OTP Travel Utazási Iroda
A "Zöld sziget" becenévre hallgató São Miguelen a földterületnek csupán öt százalékát használhatják kereskedelmi és lakóterületnek, így a teheneknek rengeteg hely marad, ahol szabadon legelészhetnek.

Az Azori-szigetek legnépszerűbb sajtkülönlegességei

Az Azori-szigetek híres szélmalmai - OTP Travel Utazási Iroda
Queijo de São Jorge - A São Jorge sajt egy fanyar, félkemény, nyers tehéntejből készült sajt, amelyet São Jorge szigetén készítenek. Íze és aromája jellegzetes, enyhén fűszeres, más sajtokban nem megtalálható ízzel rendelkezik. Mivel a sajt szerves része São Jorge-nak, a szigetet gyakran "a sajt szigetének" is nevezik. A sajt olyan jó, hogy oltalom alatt álló földrajzi státusz (DOP) minősítést kapott, amelyet csak a különösen jó minőségű, a helyi hagyományok fontos részét képező élelmiszeripari termékek kapnak. Jellegzetes sárga színe és szilárd állaga miatt ideálisan szeletelhető és ropogós kenyérrel vagy kekszekkel fogyasztható.
 
Queijo da Ilha - A Terceira-szigeten készített sajt krémes állagú és enyhén sós ízű. Gyakran fogyasztják előételként, és kiválóan illik a helyi borokhoz.

Queijo de Pico - Ez a Pico szigetéről származó sajt könnyen felismerhető sima, ehető héjáról. Gazdag, krémes belseje földes ízjegyekkel rendelkezik, ami a sajtok kedvelőinek egyik kedvencévé teszi.
 
Az Azori-szigetek híres szélmalmai - OTP Travel Utazási Iroda
Queijo Fresco - Ez a friss sajt az azori konyha egyik alapanyaga. Enyhe, lágy és enyhén fanyar, így sokoldalúan felhasználható mind sós, mind édes ételekhez.

A sajtkészítés mestersége

Az azori sajtok egyedi ízének egyik titka a generációkon át öröklődő hagyományos előállítási módszerekben rejlik. Az azori sajtkészítők jellemzően nyers tehéntejet használnak, amely a tehenek legeltetésére szolgáló buja szigeti legelőknek köszönhetően gazdag ízű. A sajtot gyakran vulkanikus barlangokban vagy lávakő-kamrákban érlelik, mely különleges ízét és érlelési folyamatát biztosítja. Az érlelés időtartama a gyártott sajt típusától függően változhat, egyes sajtok több hónapig érlelődnek, hogy komplex ízviláguk kiteljesedjen.

Kapcsolódó inspirációk:


Portugália utazás | Portó: több mint borfőváros - OTP Travel Utazási Iroda
Portóban számos kiváló borbár, vinotéka csábítja a vendégeket. A város azonban egyéb kincseket is tartogat. Ezúttal a rejtett gyöngyszemek nyomába eredtünk.

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Terceira – a béke szigete - OTP Travel Utazási Iroda

Fedezzen fel vulkanikus barlangokat és kóstoljon helyi finomságokat Terceirán, mely felejthetetlen élményt ígér.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Flores szigete esik a legtávolabb az európai kontinenstől. Fedezze fel velünk!

Az Azori-szigetek híres szélmalmai - OTP Travel Utazási Iroda

Pico szigete a kaland, a pihenés és a kultúra egyedülálló keverékét kínálja.

Coimbra – a híres egyetemváros - OTP Travel Utazási Iroda

Óceánba nyíló termálvizes öböl, trópusi erdő között megbúvó fürdő, egy botanikus kert, ahol megmártózhatunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


SZÍNPOMPÁS MADEIRA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
299 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
469 000 Ft-tól/fő

PÁRATLAN PORTÓ

489 000 Ft/fő

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
489 000 Ft-tól/fő

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
630 000 Ft-tól/fő

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
729 000 Ft-tól/fő

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
760 000 Ft-tól/fő

AZORI-SZIGETEK – SAO MIGUEL ÉS TERCEIRA

Portugália
969 000 Ft-tól/fő