Az azori sajtkészítés művészete
A sajtkészítés azóta azori mesterség, hogy az első flamand telepesek több mint 500 évvel ezelőtt megérkeztek a szigetekre, nem kellett sokáig várni, hogy mindenütt sajtkülönlegességek bukkanjanak fel.
A sajtkészítés hagyománya az Azori-szigeteken évszázados múltra tekint vissza, és mind a portugál telepesek, mind a szigetek változatos növény- és állatvilága hatással volt rá. Ezek a vulkanikus eredetű szigetek buja zöld legelőikről ismertek, amelyek tökéletes környezetet biztosítanak a tejtermeléshez. Ennek eredményeképpen az Azori-szigeteken kialakult egy mélyen gyökerező sajtkészítési kultúra, amely generációkon keresztül öröklődött.
A "Zöld sziget" becenévre hallgató São Miguelen a földterületnek csupán öt százalékát használhatják kereskedelmi és lakóterületnek, így a teheneknek rengeteg hely marad, ahol szabadon legelészhetnek.
Az Azori-szigetek legnépszerűbb sajtkülönlegességei
Queijo de São Jorge - A São Jorge sajt egy fanyar, félkemény, nyers tehéntejből készült sajt, amelyet São Jorge szigetén készítenek. Íze és aromája jellegzetes, enyhén fűszeres, más sajtokban nem megtalálható ízzel rendelkezik. Mivel a sajt szerves része São Jorge-nak, a szigetet gyakran "a sajt szigetének" is nevezik. A sajt olyan jó, hogy oltalom alatt álló földrajzi státusz (DOP) minősítést kapott, amelyet csak a különösen jó minőségű, a helyi hagyományok fontos részét képező élelmiszeripari termékek kapnak. Jellegzetes sárga színe és szilárd állaga miatt ideálisan szeletelhető és ropogós kenyérrel vagy kekszekkel fogyasztható.
Queijo da Ilha - A Terceira-szigeten készített sajt krémes állagú és enyhén sós ízű. Gyakran fogyasztják előételként, és kiválóan illik a helyi borokhoz.
Queijo de Pico - Ez a Pico szigetéről származó sajt könnyen felismerhető sima, ehető héjáról. Gazdag, krémes belseje földes ízjegyekkel rendelkezik, ami a sajtok kedvelőinek egyik kedvencévé teszi.
Queijo Fresco - Ez a friss sajt az azori konyha egyik alapanyaga. Enyhe, lágy és enyhén fanyar, így sokoldalúan felhasználható mind sós, mind édes ételekhez.
Queijo de Pico - Ez a Pico szigetéről származó sajt könnyen felismerhető sima, ehető héjáról. Gazdag, krémes belseje földes ízjegyekkel rendelkezik, ami a sajtok kedvelőinek egyik kedvencévé teszi.
Queijo Fresco - Ez a friss sajt az azori konyha egyik alapanyaga. Enyhe, lágy és enyhén fanyar, így sokoldalúan felhasználható mind sós, mind édes ételekhez.
A sajtkészítés mestersége
Az azori sajtok egyedi ízének egyik titka a generációkon át öröklődő hagyományos előállítási módszerekben rejlik. Az azori sajtkészítők jellemzően nyers tehéntejet használnak, amely a tehenek legeltetésére szolgáló buja szigeti legelőknek köszönhetően gazdag ízű. A sajtot gyakran vulkanikus barlangokban vagy lávakő-kamrákban érlelik, mely különleges ízét és érlelési folyamatát biztosítja. Az érlelés időtartama a gyártott sajt típusától függően változhat, egyes sajtok több hónapig érlelődnek, hogy komplex ízviláguk kiteljesedjen.
Kapcsolódó inspirációk:
Portóban számos kiváló borbár, vinotéka csábítja a vendégeket. A város azonban egyéb kincseket is tartogat. Ezúttal a rejtett gyöngyszemek nyomába eredtünk.
Portóban számos kiváló borbár, vinotéka csábítja a vendégeket. A város azonban egyéb kincseket is tartogat. Ezúttal a rejtett gyöngyszemek nyomába eredtünk.
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!
Fedezzen fel vulkanikus barlangokat és kóstoljon helyi finomságokat Terceirán, mely felejthetetlen élményt ígér.
Fedezzen fel vulkanikus barlangokat és kóstoljon helyi finomságokat Terceirán, mely felejthetetlen élményt ígér.
Flores szigete esik a legtávolabb az európai kontinenstől. Fedezze fel velünk!
Flores szigete esik a legtávolabb az európai kontinenstől. Fedezze fel velünk!
Pico szigete a kaland, a pihenés és a kultúra egyedülálló keverékét kínálja.
Pico szigete a kaland, a pihenés és a kultúra egyedülálló keverékét kínálja.
Óceánba nyíló termálvizes öböl, trópusi erdő között megbúvó fürdő, egy botanikus kert, ahol megmártózhatunk.
Óceánba nyíló termálvizes öböl, trópusi erdő között megbúvó fürdő, egy botanikus kert, ahol megmártózhatunk.