Élmények a világ körül

Keresés

Córdoba jelképe: a mecset-katedrális

Spanyolország | Andalúzia | Córdoba | Mezquita - OTP Travel Utazási Iroda
Arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset. Ismerje meg az egykori iszlám világ központjának ezt a csodálatos alkotását!

Córdoba jelképe: a mecset-katedrális

Arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset. Ismerje meg az egykori iszlám világ központjának ezt a csodálatos alkotását!
Córdoba mecset-katedrálisa (ez a hivatalos elnevezése) lenyűgöző emlékműve az Andalúziát formáló két vallásnak és kultúrának: az iszlámnak és a kereszténységnek. A reneszánsz templom közvetlenül az egykor az iszlám királyság legfontosabb mecsetének közepén foglal helyet.
Spanyolország | Córdoba | mecset-katedrális - OTP Travel Utazási Iroda
A helyszínen eredetileg egy római templom állt, amelyet később egy keresztény vizigót templom váltott fel. Ám 711-ben, amikor a mórok elfoglalták Andalúziát, a vizigót építményt két részre osztották, és mind a muszlimok, mind a keresztények istentiszteleti helyként használták. A vallási pluralizmus uralma Córdobában azonban nem tartott sokáig: 784-ben Abd al-Rahman emír parancsára a templomot lerombolták és megkezdődött a mecset építése. Az építkezés több mint két évszázadon át tartott és amikor az épület 987-ben a külső hajóval és az udvarral kiegészülve elkészült, az arábiai Kába mecset után a második legnagyobb lett az iszlám világban. A mecset építését számos legendás történet is kíséri. Ezek közül az egyik az épületet megvilágító lámpásokról szól. A történet szerint, amikor az építkezés a X. század végén a végső fázisába érkezett és az iszlám királyság hatalmának csúcsán állt, a rettegett harcos, Al-Mansur erőszakos rombolásba kezdett Észak-Spanyolországban. Hogy ellenfeleit hergelje, Santiago de Compostelába érkezve egyenesen a város katedrálisába lovagolt és a lovát szentelt vízzel itatta meg. Mintha ez nem lett volna elég sértő, Mansur eltávolíttatta a katedrális harangjait is. Córdobába szállíttatta őket, hogy anyagukból a mecset lámpásai elkészülhessenek.
Spanyolország | Córdoba | mecset-katedrális, Mezquita - OTP Travel Utazási Iroda
Amikor aztán 1236-ban Córdobát visszafoglalták a keresztények. III. Ferdinánd király első rendelte az volt, hogy a mecset lámpásait visszaszállíttatta Santiago de Compostelába, ahol beolvasztva ismét harangokká alakították őket.
A későbbi keresztény uralkodók átalakították és kiegészítették az épületet, de soha nem rombolták le, így alakult ki a ma is látható hibrid szerkezet. Végső formájához a XIII. század közepén X. Alfonz a Villaviciosa és a Királyi Kápolna építésével járult hozzá, míg a XVI. században V. Károly a nagy reneszánsz hajóval egészítette ki. A mecset legtöbbet fényképezett látványossága a hatalmas főcsarnok, amelyet több mint 850 kettős ívű oszlop támaszt alá. A mórok nem tisztelték elődeiket és a római, illetve vizigót épületeket elbontották, hogy az építőanyagokat a saját céljaikra felhasználják. Így történt Córdobában is. A korábbi építmények maradványai ma ennek a csodálatos épületnek a részét képezik.

Kapcsolódó inspirációk:


Családdal Sevillában | OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!

Kihagyhatatlan látnivalók Sevillában | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!

Sevilla titkos folyosói | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.

Sevilla rejtett kincsei | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.

A Művészetek és Tudományok Városa | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.

Valenciai gótikus örökségei | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.

Andalúzia csillagai - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.

Bacelona, te bájos! - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.

Spanyolország a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.

Spanyolország fenséges ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A finom tapasoktól kezdve a kiváló tenger gyümölcseiig és a hagyományos sültekig, a spanyol ételek a legjobb helyi termékek felhasználásával készülnek.

Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Gran Canaria legjobb strandjai | OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Gran Canaria legszebb strandjait!

Tenerife éke: a Masca-völgy | OTP Travel Utazási Iroda
A Masca festői hegyvidéki falu északnyugat Tenerifén a Macizo de Teno hegységben. Egy hely, amit látni kell!

Tenerife teteje, a mesés Teide | OTP Travel Utazási Iroda
A Teide Nemzeti Park a Kanári-szigetek látogatóinak bakancslistáján az első helyen szerepel.

Kapcsolódó ajánlatok:


EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

GRAN HOTEL MIRAMAR GL***** - MALAGA

Spanyolország
659 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
619 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM WHITE ISLAND RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
939 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PALACE IBIZA RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
1 019 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.