Élmények a világ körül

Keresés

A világ tele van lenyűgöző, varázslatos, olykor meglepő, gyakran meghökkentő helyekkel.

Rózsaszínben látjuk a világot

A világ tele van lenyűgöző, varázslatos, olykor meglepő, gyakran meghökkentő helyekkel. Épp ettől oly csodálatos dolog utazni és felfedezni azt.

Hillier-tó (Ausztrália)


A Middle-szigeten található Hillier-tó furcsa színével a világ egyik legkáprázatosabb természeti jelensége és Ausztrália egyik legnépszerűbb turista látványossága. A mélykék Indiai-óceántól csak egy bokrokkal, fehér homokkal és homokdűnékkel tarkított keskeny földnyelv választja el, felülről pedig egy lábnyomhoz hasonlít az alakja. A Nyugat-Ausztráliában lévő 600 méter hosszú tavat hófehér kikristályosodott sóperem övezi, partján eukaliptuszfák sorakoznak. A víz színe a magasból sokkal sötétebbnek tűnik, mint közelről, hiszen a légi felvételeken látványosabb a kontraszt, ahogy a kis szigeten a zöldellő táj közepén megjelenik egy szokatlan, megmagyarázhatatlan színű tó. Az egyébként viszonylag sekély tó vize akkor is rózsaszín marad, ha friss víz kerül bele. Az 1950-es években tudósok tanulmányozták a sós tó vizét. Arra számítottak, hogy hasonlóan a többi rózsaszín tóhoz a vízben mikro algát találnak, ami elszínezi a tavat. A Hillier-tóból származó vízmintákban azonban nem találtak alga előfordulására utaló jelet, így a tó színének okát továbbra is titok övezi. A furcsa szín ellenére azonban semmilyen káros hatással nincsen az emberre.


kép: hilierlake.com

Vörös-part (Panjin, Kína)


A természeti csodaként emlegetett Vörös-part Kínában, Panjin városától 30 kilométerre található. A Vörös-part a Liaohe-folyó deltájának különlegessége, ez a szokatlan jelenség határozza meg a vidéket, mely turisták ezreit vonzza. A karmazsinvörös torkolat egyúttal a világ legnagyobb vizes-mocsaras élőhelye is, ahol számos védett madárfaj is látható. A különös vidék több mint 236 féle Ázsiából és Ausztráliából érkező vonuló madár és ritka faj költőhelye is egyben. A 26 kilométer hosszú élénkvörös partszakaszt Vörös tengerpartnak is nevezik az egyedülálló jelenségnek köszönhetően. A folyó deltájában egyfajta tengeri fűféle, a Sueda virágzik, s ahogy közeledik az ősz hirtelen tűzvörös színűre változik, vörös szőnyeg borítja be a vízfelszínt. A „lángoló part” szigorúan védett, jelentős természetvédelmi terület, de egy kisebb szakaszon megtekinthetjük ezt a természeti csodát. A part azon részére mólót és stégeket építettek, ahova a turisták kimehetnek, és megtekinthetik ezt a szőnyegszerűen elterülő növénytengert. A kiépített hidakról és mólókról csodálatos panoráma nyílik a lángoló partra.

kép: Flickr (www.flickr.com/photos/114803912@N02/21652138221)

Antilop-kanyon (Arizona, USA)


Az Antilop-kanyon a navahó indiánok földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. A lenyűgöző kanyont a homokkő eróziója alakította ki, amelyet elsősorban a futóárvizek, illetve egyéb felszínalakító tényezők okoztak. Két szakasza vált a fotózók közt híressé: a Felső Antilop-kanyon (Hasadék) és az Alsó Antilop-kanyon (Dugóhúzó). A Felső Antilop-kanyon a látogatottabb a kanyonok közül, egyrészt mert nem kell hozzá mászni, másrészt a kanyonok különleges jelensége, a fényoszlop-képződés sokkal gyakoribb itt, mint az Alsó Antilop-kanyonban. A fényoszlopok leggyakrabban a nyári hónapokban jelennek meg, amikor a nap magasan áll. Az Antilop-kanyont csak vezetővel együtt látogatják a turisták, részben mert az esős évszakban a gyors áradások rendkívül veszélyessé teszik. Elég, hogy a kanyontól több tucat mérföldnyi távolságra eső essen, és a kanyont szinte előzetes jelek nélkül hirtelen vadul rohanó ár öntheti el.

A vízbe “fejest ugró” hullámvasút (Jokohama, Japán)


A víz alatti hullámvasút, ami önmagában is kivételes látványosság, egy vidámparkban található, Minato Mirai-ban, a Jokohamai-öböl területén. A Cosmoland nevű park 32 látnivalót tartalmaz, beleértve a páratlan víz alatti hullámvasutat. Az eltűnő hullámvasút 115 méter magasra viszi fel utasait, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra, aztán nagy sebességgel a víz alatti járatba merül. 1999-ben nyitották meg a látogatók előtt, a pálya víz feletti részét 2 perc alatt teszi meg (ez 744 méter hosszú, és legmagasabb pontján a 35 métert is eléri). Ezt az utazást egyáltalán nem azok számára találták ki, akiknek gyenge a szíve. Úgy tűnik, mintha a víz alatti hullámvasút fejest ugrana a vízbe, mivel körülötte fröcskölő hatást keltenek, mintha a szerelvény belecsobbanna a medencébe.


kép: perfecttravelling.com

Ruby-vízesés (Tennessee USA)


Talán a világ legszebb barlangi vízesése az Egyesült Államokban Chattanooga városának közelében található. Egyike a legnagyobb, nyilvánosan látogatható, barlangban lévő vízeséseknek. 341 méterrel a hegy felszíne alatt, egy barlang mélyén, 44 méter magasból hullik alá a víz egy medencébe. Nem tudni, a víz honnan származik, az biztos, hogy a Tennessee-folyóba ömlik. Nagyon mélyen van a barlang, de még így is 255 méterrel a tengerszint felett. A Lookout-hegy barlangjának évszázados történelme van. Ismerték az indiánok, a polgárháború alatt raktárként és gyárként is működött. Sokszor találtak itt menedéket a törvényen kívüliek. Egy vasútvonal építése miatt a sínek elzárták a barlang bejáratát a nagyközönség elől. Leo Lambert úgy döntött, új bejáratot kell vágni a barlanghoz. A munkálatok során bukkantak egy hasadékra, amely a vízesés barlangjához vezetett. Leo a feleségéről nevezte el a vízesést. Ez volt az első barlang, amelynél elektromos áramot használtak a bevilágítására.

kép: planetden.com

A Szelek Palotája (Jaipur, India)


Jaipurt Rózsaszín Városnak is nevezik, mert a 19. század második felében a maharadzsa erre a színre festette a város összes épületét az oda látogató walesi herceg tiszteletére. Addig a házak és főleg a paloták sárgák voltak, a rózsaszín viszont az indiaiaknál a vendégszeretet kifejezését hivatott szín. A város legfontosabb nevezetessége kétségkívül a Hawa Mahal, a Szelek Palotája. Palotának ténylegesen nem lehet nevezni, hiszen inkább egy csodálatos homlokzat és a mögöttes lépcsőfeljáró jelenti a látványt. Építésének célja az volt, hogy az akkori maharadzsa asszonyai úgy tudják figyelni a valóban lenyűgöző kilátást, hogy mindig legyen valamilyen frissítő légmozgás. Ezért is kapta az épület a Szelek Palotája nevet. Lakhatásra azonban érthető módon nem ezt a palotát, hanem a Városi Palota, azaz City Palace nevű épületet használták-használják a jaipuri maharadzsák, köztük a mai maharadzsa is, akit szerencsés esetben akár meg is pillanthatunk palotája udvarán.

Masjid Dimaukom mecset (Maguindanao, Fülöp-szigetek)


A Masjid Dimaukom nevet viselő új mecset a rózsaszín legélénkebb árnyalatában pompázik. A helyi lakosokat mindenesetre nem zavarja a sokak számára elsősorban Barbie-babához és házához köthető árnyalat. Datu Saudi, Ampatuan város polgármestere a 2014-es Ramadán ünnep alkalmából egy pink színű mecsettel örvendeztette meg a helység lakóit. Állítása szerint feleségével közösen döntöttek a feltűnő szín mellett, mert szerintük ez szimbolizálja leginkább a szeretetet, a békét és az elfogadást. Nem mellékes ok persze az sem, hogy ez a polgármester úr kedvenc színe is. Magát a beruházást teljes egészében Samsudin Dimaukom finanszírozta, az építési munkálatokra pedig – a vallási tolerancia jegyében – keresztény szakembereket kért fel. Mindezek fényében talán érthető az is, hogy a mecset a városvezető nevét viseli.


kép: Travel Philippines

Pink Sand Beach (Harbour Island, Bahamák)


A Bahamákhoz tartozó Harbour Island csodálatos tengerpartja a Pink Sands Beach, mely igazán méltó a nevére, hiszen 5 kilométer hosszan rózsaszínben játszik itt a homok. Ezt a csodás színárnyalatot a Foraminiferának köszönhetjük, melyek aprócska tengeri élőlények, amiket rózsaszín kagylóhéj borít. Ezeket mossák a hullámok a partra, így változtatva a homokot rózsaszínné. Lenyűgöző látványt nyújt, az egészen valószerűtlen, szinte mesébe illő tengerpart.


kép:http://feel-planet.com

Kapcsolódó ajánlatok:


KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

VILÁGÖRÖKSÉGEK JAPÁNBAN

Japán
1 299 000 Ft/fő-től

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
469 000 Ft/fő-től

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
559 000 Ft/fő-től

INDIA ARANYHÁROMSZÖG - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

India
439 000 Ft/fő-től

INDIA - RAJASTHAN CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

India
645 000 Ft/fő-től

KÖRUTAZÁS KELET-AUSZTRÁLIÁBAN

Ausztrália, Új-Zéland
1 499 000 Ft/fő-től

További ajánlatok:

KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
érdeklődésre

A 66-OS ÚT - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Usa
érdeklődésre

USA - A TITOKZATOS DÉL - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa
érdeklődésre

CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

KELETI PARTI EXPRESSZ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK - CSOPORTOS

Usa
499 000 Ft/fő-től

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
690 000 Ft/fő

NYUGAT-KARIB CSODÁK

Usa
839 000 Ft/fő-től

USA - KELETI PART - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa, Kanada
899 000 Ft/fő-től

USA - NYUGATI PART ÉS A GRAND KANYON

Usa
949 000 Ft/fő-től

KARIBI SZILVESZTER

Usa
990 000 Ft/fő-től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00