Élmények a világ körül

Keresés

Varázslatos Georgia

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort

 
A legenda szerint a teremtés után Isten szétosztotta a különböző népek között a Földet, a grúzok azonban átmulatták az időt. Megkésve jelentkeztek a jussukért, így az Úr jobb híján a saját magának szánt legszebb földekből volt kénytelen adni nekik. Így teremtődött Georgia (Grúzia). Az európaiak rendszeresen megfeledkeznek erről az országról, sőt magáról a gigászi Kaukázusról is, pedig a több ezer éves, ősi múlttal rendelkező ország sok meglepetést tartogat az ide látogatóknak.
 

Georgia és a grúz Világörökségek lenyűgözőek: 5000 méter feletti síelésre alkalmas hegycsúcsok, körülötte állandóan gomolygó felhőkkel, sebesen áradó folyók,tengerpart, UNESCO Világörökségi helyszínek, ősi és modern kultúra, népi hagyományok és összehasonlíthatatlan ízek, nagyon jó közbiztonság és melegszívű vendéglátók. A helyiek egyenesen nemzeti ügynek tekintik, hogy mindenki úgy hagyja el a körülbelül Magyarország méretű, de lakosságszámát tekintve feleakkora országot, hogy ilyen vendégszerető emberekkel még nem találkozott.

Bár Georgiát kaukázusi országnak tartjuk, az igazi Kaukázus azonban csak egy csekély részét foglalja el. Georgia déli országrészén ott a szerényebb méretű Kis-Kaukázus, de az igazi attrakció az állam északi határán húzódó Nagy-Kaukázus.

A Kaukázus nyugati vonulatában, az Arabika-hegy mélyén található a világ legmélyebb ismert barlangja, a Voronya (más néven Krubera). 2197 méteres mélységével a „barlangok Everestjének” is nevezik, hiszen az Eiffel-torony akár hat és félszer is beleférne a rekordmélységű sziklaüregbe, melyet 1960-ban fedeztek fel. A masszív kihívásokat jelentő barlang egyre népszerűbb expedíciós célpont, az extrém sportolók, sziklamászók, felfedezők, kutatók körében.

Barangolhatunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában, s ha az időjárás kegyes hozzánk, akkor megpillanthatjuk Georgia legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi-hegyet. Ha szép az idő, és jó erőben vagyunk, feltúrázhatunk a Gergeti Szentháromság templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik, így 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Aki nem szeretne gyalogolni, bérelhet a felfelé vezető útra terepjárót.
Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Kirándulásra indulhatunk a Mestiától 45 km-re fekvő Ushguliba, Európa legmagasabban fekvő folyamatosan lakott településébe. A falu 2200 m-en található és szintén a Világörökség része. Noha távolságban nincsen messze Mestiától a mindössze 800 lelket számláló falu, órákba telik, míg a kisbusz felér a településre. Azonban megéri a fáradságot, Ushguli ugyanis Georgia legmagasabb hegyének lábánál, Samsaranál fekszik. Télen nem is lehet megközelíteni a falut, az év 6 hónapjában vastag hóréteg fedi.

Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A Kaukázus ormai mellett az ország másik különlegessége történelmének sokszínűsége és gazdagsága. Georgia a világ azon nagyon kevés országainak egyike, amelynek önálló vallása, saját nyelve és - igazán különleges és szép- ábécéje is van hosszú évszázadok óta. A kereszténység korai államvallássá tétele párosulva a nyelvi elszigeteltséggel egészen különleges hellyé tette az országot.

Georgia sajátos, bárkit elvarázsolni tudó légköre szinte mindenütt jelen van az országban, de mindenképpen szót érdemel a megszámlálhatatlan kulturális, történelmi látnivaló is, melyek felfedezésére egy kiadós utazás keretében érdemes akár egy hetet is rászánni. A grúz városok önmagukban is elbűvölő ékszerdobozok, mindegyiknek megvan ugyanakkor a maga külön karaktere.

Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar utazó a legegyszerűbben a Wizzair közvetlen járatával, Kutaisin landolva érkezhet Georgiába, innen indulva járható be talán a legkényelmesebben az ország. A 12. századi nemzeti hős, az országegyesítő király, Építő Dávid innen irányította a középkori államot, majd évszázadokkal később Kutaisibe telepítették a parlamentet és kormányzati szerveket, mintegy az ország második fővárosává téve azt. A napi történelem emlékeinél persze érdekesebbek a régmúlt relikviái. A 11. században épült Bagrati székesegyház ma ismét eredeti pompában ejti ámulatba a látogatót, a felújítás után a régi idők fennköltségét árasztja magából. A közeli Gelati-kolostorkomplexum Dávid király óta az ország vallási és szellemi központja.

A grúz lakosság meghatározó része vidéken él, a főváros, Tbiliszi azonban kihagyhatatlan úti cél.

Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A főváros és környéke már az i.e. 4. évezredtől lakott, a legelső írásos említés az i. sz. 4. századból származik. Jelenlegi arcát mutatva harmóniában fér el egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek csábítják a látogatókat. A kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti fővárost a Mtkvari folyó szeli ketté. Egy szakaszát ősi kőfal szegélyezi, a folyón hidak ívelnek át, a kis dombon vár magasodik, mindez hihetetlenül emlékeztet a magyar fővárosra. Az óvárosban sétálgatva magukkal ragadnak a szűk utcácskák, a sokszínű építészeti stílusban épült házak, a régi erkélyek és az, hogy állandóan egy-egy öreg templomba botlik az ember. Az Abanotubani kénfürdő a város két legősibb temploma közé épült, és nem túlzás azt állítani, hogy ez Tbiliszi egyik legkülönlegesebb helye, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a 4. században épült Narikala-erődre. A több ezer éves építmények mellett ott vannak az ultramodern épületek is, mint például a Mtkvari folyón átívelő üvegből és fémből készült Béke híd, ami Tbiliszi óvárosát köti össze a modern negyeddel. A híd éjszaka is csodás látványt nyújt, a díszkivilágítása már messziről vonzza a tekintetet és a turistákat. A Grúz Nemzeti Múzeum kincstára Tbilisziben a világ bármely hasonló intézményével felveszi a versenyt.
Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Az elszórt székesegyházak és parányi kolostorok felkeresése, a zötykölődés a falusi mellékutakon a georgiai kaland legjobb része. Valószínűleg azért, mert ilyen a világon tényleg sehol máshol nincs.

Az országban található a nem mindennapi Vardzia-barlangváros, ahol akár több tízezer ember is el tudott rejtőzni a sziklába vájt klastromban a mongol megszállás idején. Ma szerzetesek lakják e vidéket. A grúz kereszténység emlékei lebilincselőek, szemmel láthatóan és kitapinthatóan nem idegenforgalmi látványosságok, hanem élő kegyhelyek.
 
Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Nagyon közel van Tbiliszihez, így könnyen megközelíthető a Szvetiszhvoveli katedrális, a 11. század elején emelt hatalmas, szellős és elegáns templom Mcheta városkában. A több mint 3000 éve alapított város a Mtkvari és az Aragvi folyók találkozásánál fekszik, rendkívül gazdag történelmi múltra tekint vissza, Georgia talán legszentebb helye. A település csaknem ezer évig fővárosnak számított. Ma jelentéktelen falu lenne, ha nem volnának itt a régi templomok és kolostorok. Az UNESCO Világörökség listáján is szereplő város legfőbb értéke tehát a georgiai pravoszláv vallás bölcsőjének szerepe. Bár a király a 6. században áthelyezte a fővárost a mai Tbiliszi területére, Mcheta továbbra is a koronázások helyszíne volt, és az uralkodó is fenntartott magának a városban egy palotát. A Grúz Ortodox Egyháznak a mai napig ez a település a központja. A legkorábbi egyházi építészeti emlékek is itt találhatók, melyek építéséhez több mítosz is fűződik.

Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykoron a város közelében húzódó ősi Selyemúton aranyat, selymet, drágakövet és fűszereket, bort szállítottak.

A grúzoké a történelem legősibb bora, melyre rettenetesen büszkék. A régészek szorgosan kutatják a földben rejlő múltat a délkelet-georgiai Imiri mellett. Több ezer éves borkultúrájukkal szinte bizonyosan a grúzok készítettek a világon először bort: maga a latin vino szó is a grúz ghvino-ból ered. Míg a világ többi részén fahordókban érik a szőlő, addig a grúzok hatalmas agyagtárolókban készítik a bort, méghozzá földbe vájt lyukakban, ez adja a grúz borok különös ízvilágát. A leszüretelt szőlőt egy nagy teknőben megtapossák, majd a kipréselt levet a szőlő héjával együtt úgy, beleöntik ezekbe az óriási agyag demizsonokba. Két héten keresztül négyóránként megkavarják, ezután befedik és hónapokra állni hagyják. Ezt a technológiát kvevrinek nevezik és az UNESCO általi immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárás. A fehérborok is itatják magukat, ám vörösbort vétek nem kóstolni Georgiában. A jó nedű mellé pedig jó étel dukál. A grúzok nem ebédelnek meg vacsoráznak: ők lakomáznak. Az étkezés nemzeti „hitvallása”, hogy az asztalnak roskadásig kell lennie étellel. Egy-egy étkezés alkalmával három-négy fordulóban úgy telepakolják az asztalt harminc-negyven tál ennivalóval, hogy alig marad hely a boroskancsónak. Felülmúlhatatlanok a friss grúz zöldségek és fűszerek, a különböző tészta ételek, sajtok, saslikok. Néhány tipikus grúz étel: harcso (grúz leves), hinkali (húsos tészta), hacsapuri (lángos-féle), kazinaki (mézes, magvas édesség).

Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A hagyományok megőrzése érezhető népzenei tradícióikban is. Vérbő, lendületes és sodró a grúz népzene és néptánc. A grúz férfikórus szintén az UNESCO immateriális örökségének része: a grúz férfiak legendásan szépen énekelnek. Olyannyira, hogy 1976-ban a NASA az emberiség zenei képességeinek dokumentálásaként grúz népdalt küldött a világűrbe.

Ha érdekli a történelem, Gori meglátogatása nélkül ne térjen haza, a város ugyanis Sztálin szülőhelye volt, ma pedig híres múzeuma révén enged betekintést életébe: látható a diktátor szülőháza, illetve többek között a diktátor személyes kényelmét szolgáló luxusvonata is.
Georgia elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Kapcsolódó inspirációk:


Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Kapcsolódó ajánlatok:


BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő