Élmények a világ körül

Keresés

Lettország legjei

 Lettország legjei | Lettország | OTP Travel Utazási Iroda
A kék tavak földjeként ismert ország a szecessziós építészet és az érintetlen természeti kincsek lenyűgöző keverékét kínálja. Tartson velünk és ismerje meg Lettország legszebb helyeit.

Lettország legjei

A Balti-tenger partján, Litvánia és Észtország között fekvő Lettország a szecessziós építészet és az érintetlen természet lenyűgöző keveréke. Az északkelet-európai úti célt a kék tavak földjeként ismerik, köszönhetően a mintegy 12 000 folyójának és 3000 kis tavának. Bár Riga népszerű a turisták körében, kevesen utaznak a fővároson kívülre, hogy felfedezzék a mindössze 64 589 négyzetkilométeres területű kis ország számos kincsét.

Rundale palota

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
A Rundale palota Lettország legnagyobb és leghíresebb palotája. A palotát Francesco Bartolomeo Rastrelli olasz építész tervezte és építette Courland herceg megrendelésére. A 138 szobával és mintegy 10 hektáros kerttel rendelkező Rundale a barokk és rokokó építészet gyönyörű példája. A palota, amely alkalmanként klasszikus zenei koncerteknek ad otthont, a helyszínen múzeumot is működtet, ahol különböző kiállítások mutatják be a palota történetét. A kastély egy része a nagyközönség előtt is nyitva áll, számos nagytermet, könyvtárat és az egykori herceg és hercegné lakosztályait is restaurálták, így azok eredeti pompájukban várják a látogatókat.

A Feketefejűek Háza

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
A Feketefejűek Háza, amely kiállítások, koncertek és egyéb rendezvények helyszíne, Riga óvárosának egyik nevezetessége és a lett főváros legpompásabb épülete. A Feketefejűek Háza 1334-ben épült, és Riga különböző társadalmi szervezetei által tartott gyűlések és bankettek helyszínéül szolgált. Az épületet a második világháborúban bombatalálat érte, de 1999-ben teljesen újjáépítették.

A Salaspils emlékmű helyszíne

A német megszállás áldozatainak tiszteletére emelt emlékmű különböző nagyméretű szobrokból áll, melyek szimbolikus jelentésekkel bírnak, erős érzelmeket közvetítenek. Ott találhatók, ahol egykor a náci rendőrségi börtön és munkaügyi javítótábor volt kialakítva Riga külvárosában. Magában a táborban litván, észt és lett civileket, katonai személyeket és tranzitfoglyokat tartottak fogva. A parkban kihelyezett információs táblák mesélik el a táborok történetét és mindazoknak az embereknek a sorsát, akik itt vesztették életüket. Ez egy nagyon tragikus, de egyben fontos történelmi helyszín, mely nem minden turista listáján szerepel, pedig megérdemli a figyelmet.

Gauja Nemzeti Park

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
Lettország számos gyönyörű nemzeti parkkal rendelkezik, de a leghíresebb talán a Gauja Nemzeti Park. A parkot 1973-ban nyilvánították természetvédelmi területnek, közel felét fenyőerdő és lombhullató erdő borítja. A park legnagyobb tava az Ungur tó. Lettország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkját a gazdag biológiai sokféleség, változatos domborzati formák, természetes források, homokkő kiemelkedések, festői kilátás és egyedülálló természeti, kulturális és történelmi emlékek jellemzik. A Gauja Nemzeti Park területén több mint 500 kulturális és történelmi műemlék található – várak, templomok, kastélyok, vízimalmok, szélmalmok és egyéb régészeti, építészeti és művészeti emlékek. Gauja folyó mentén elszórtan 19 ősi várhalom, hat középkori vár és három város - Straupe, Sigulda, Cesis - található.

Gutmana-barlang

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
A Gutmana-barlang a legszélesebb és legmagasabb barlangrendszer az egész balti régióban. Ez Lettország legrégebbi turisztikai látványossága, és nagyon érdekes históriák keringenek keletkezéséről. A helyi népi legenda szerint a barlangból fakadó forrás vize a Liv-főnök, Rindaugs feleségének könnyei. A történet szerint a főnök a Gauja folyó homokos partján temette el hűtlen feleségét. A szegény asszony a bűntudattól felzaklatva úgy sírt, hogy könnyei kifolytak a nagy barlangból. A forrás vizének a mai napig gyógyító hatást tulajdonítanak. Egy másik legenda szerint a barlang onnan kapta a nevét, hogy réges-régen élt a barlangban egy jó ember, aki a forrás vizével gyógyította az embereket. A Gut mann németül azt jelenti: "jó ember". Annyi bizonyos, hogy a Gutmana-barlang egy ősi kultuszhely és egészen a XIX. századig az emberek ide jártak, hogy felajánlásokat tegyenek az istenségeknek.

Turaida vára

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
Turaida vára – neve a líbiai Tora - Isten és aida - kert szóból ered, tehát „Isten kertje” – kulturális műemlék, amely különlegesen védett történelmi, tudományos és kulturális értékkel bíró történelmi helyszínnek számít. Lettország nemzeti gazdagságának fontos eleme. Egyúttal békés hely is, ahol kellemes séta tehető, a vár körül gyönyörű kilátás tárul elénk. A múzeumi rezervátum területe 43 hektár, és gazdag régészeti, építészeti és művészeti emlékekben.

Cesis középkori vára

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
Cēsis városa mintegy 800 éves múlttal rendelkezik. Eredete a Cēsis középkori várhoz kötődik, amely köré a XIII. században város épült. Az évszázadok során a vár osztozott hányattatott Cēsis városával az orosz, lengyel és svéd csapatokkal vívott csatákban. A többször átépített és kibővített vár a XVI. század elején nyerte el jelenlegi építészeti arculatát. Ma a vár a helyi történelem egyik legikonikusabb látványossága, a középkori építészet romantikus varázsával is sok vendéget vonz.

Ventspils

Lettország legjei - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykor a Hanza-szövetség városaként működő Ventspils Lettország egyik legizgalmasabb tengerparti célpontja. Az ország északnyugati részén helyezkedik el, és a Kurlandi Hercegség és Semigallia fontos kikötője, valamint szovjet katonai bázis volt. A városban szétszórt számos tehénszobor csak tovább fokozza a város egyedi hangulatát. A különös szobrok 2002-ben érkeztek, amikor Ventspils először rendezte meg az évente megrendezett CowParade-ot. Egy másik kedvelt helye a Tengerparti Szabadtéri Múzeum, mely vitathatatlanul Ventspils legfestőibb helye, ahol a látogatók egy keskeny nyomtávú vonattal is utazhatnak. A Ventspilsi Nemzetközi Rádiócsillagászati Központ, egy korábbi szovjet rádiócsillagászati létesítmény szintén itt található. Az Irbene faluban található létesítményben két rádióteleszkópot, egy laboratóriumot és számos kiállítást tekinthetünk meg. Ventspils ideális azok számára, akik szeretnek hosszú sétákat tenni a tengerparton.

Kapcsolódó inspirációk:


Észtország varázsa | OTP Travel Utazási Iroda
Kiváló múzeumok, elbűvölő városok, érintetlen természet és vendégszerető emberek várják Észtországban a turistát.

Észtország csemegéi | OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk tíz finomságot, amelyeket Észtországban járva feltétlenül meg kell kóstolni. Tartsanak velünk a gasztro-kalandunkban!

 Florida, a napsugar allam | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Észtország festői szépségű tájak otthona, ahol számos érdekes látványosság várja az utazókat. Fedezze fel velünk a különleges ország látnivalóit. Ezek a mi kedvenceink!

 Florida, a napsugar allam | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Észtország a balti államok rejtett gyöngyszeme, a világ egyik legfejlettebb digitális társadalma. Olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze Észtországról, melyekről talán még Ön sem hallott!

Európa legszebb szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.

Kapcsolódó ajánlatok:


ÍNYENC ÉLMÉNYTÚRA A BALTI ÁLLAMOKBAN

Észtország, Litvánia, Lettország
érdeklődésre
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő