Élmények a világ körül

Keresés
 
Lettország utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Lettországot!

Lettország

Úti célok Lettországban
 

Lettország olyan, akár egy hatalmas, zöldellő park csodálatos erdőségekkel, érintetlen kirándulóhelyekkel, melyek túrázásra, kerékpározásra és álmodozásra inspirálnak. A legnagyobb lett város és egyben a főváros, Riga a Balti-tenger partján emelkedik. Az UNESCO világörökség részét képező ékszerdoboz óvárosa, gyönyörű szecessziós épületei, a skanzen, a dóm, a városház tér több napra is bőséges látnivalót kínál. Lettország 500 km hosszan húzódó, fehér homokos tengerpartja fenyők borította dűnékkel szabdalt, a friss tengeri levegő illata még hosszú ideig elkísér. Nyugalom, tisztaság, gyönyörű természet és az évszakok színpompája vár mindenkit ebben a páratlan kis országban.
Lettországba június és szeptember közepe között a legideálisabb az utazás. Október-novemberben megérkeznek az őszi esők és a nappalok is rövidebbek. Budapestről Rigába közvetlen járattal vagy átszállással lehet eljutni. A repülési idő kb. 2 óra 15 perc (közvetlen járattal).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


ÍNYENC ÉLMÉNYTÚRA A BALTI ÁLLAMOKBAN

Észtország, Litvánia, Lettország
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Lettország

  Főváros és legnagyobb város: Riga
  Nyelv: lett
  Vallás: evangélikus (76%), római katolikus (15%), ortodox és zsidó (9%).
  Államforma: köztársaság
  Terület: 64 589 km²
  Népesség: 2 070 371 fő (2011)
  Népsűrűség: 37 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 15 126 USD.
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: +2 óra, nyáron +3 óra (WET, UTC 0)
  Közlekedés iránya: bal kormányos
  Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz
  Csatlakozó és aljzat: C és F típusú
  Országhívószám: 371
  Internet TLD: .lv
   

  Az Európai Unióra vonatkozó szabályozásnak megfelelően, érvényes útlevéllel vagy kártya típusú személyi igazolvánnyal lehet Lettországba utazni.
   
 • Biztonság

  Leggyakoribbak a külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények. Riga közbiztonsága megfelelő, a turisták által látogatott részeken gyakoriak a zsebtolvajlások. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem ajánlják. A Külügyminisztérium tanácsai: Legyen óvatos, ha az utcán ismerkedik! Kerülje a gyanús ügyleteket! Vendéglátóhelyeken, rendelés előtt mindig nézze meg az árakat, és csak olyasmit rendeljen, aminek az árával tisztában van! Egyes vendéglátóhelyeken célszerű mindjárt felszolgálás után fizetni. Csak megfelelő azonosítókkal ellátott (logó, szín) taxiba szálljon be! Ha mégis bajba keveredne és segítségre lenne szüksége (vészhelyzetben), hívja a Lett Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának 24 órás ügyeleti telefonszámát: +371 26 33 77 11, vagy a nagykövetség bajba jutott magyar állampolgárok számára hívható ügyeleti számát: +371 2919 3530.
 • Egészségügyi előírások

  Kötelező védőoltás nincs. A Nemzetközi Oltóközpont ajánlja a diftéria, tetanusz, kullancs encephalitis, hepatitis A és B elleni védőoltásokat. Bővebb információ: www.oek.hu. Az egészségügyi helyzet megfelelő, az ellátás azonban térítésköteles. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak a sürgősségi esetek fedezetére terjed ki, ezért utazás előtt feltétlenül javasolt teljes körű utasbiztosítást kötni. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért javasolt a palackos víz fogyasztása.
 • Tudnivalók Lettországról:

  Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron sincs nagy hőség. Nyáron hűvösebb időjárás a magyarországinál, de a tavak és a tenger egyaránt alkalmasak fürdőzésre. Ez a helyiek kedvenc évszaka a kellemes, 20 Cesius fok körüli átlaghőmérséklet és a fehér éjszakák miatt. A novembertől februárig tartó tél sötét és hideg. Lettország nagyon zöld és dús növényzetű, ez elsősorban a sok esőnek köszönhető, így az esernyő és a vízálló gumicsizma fontos kelléke a ruhatárnak.

  Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás és az esők. Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: hivatalos fizetőeszköz az euro (€) (EUR). A bankkártya, illetve hitelkártya használata elterjedt. Az uniós szabályoknak köszönhetően Lettországban ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. Az Euróban történő pénzátutalásért egységes díjat kell fizetni.

  Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
   
  Internet: a vezeték nélküli internet hálózat jól kiépített az egész ország területén. Ingyenes, vezeték nélküli internet van a bárokban, éttermekben, kávézókban. Rigában vannak internet kávézók is, de a kártyás fizetés nem mindegyikben elfogadott.

  Közlekedés: Lettországban az utak állapota átlagos. Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, így csak egy sávon közlekedhetnek az autók, mely jelentősen megnövelheti az utazási időt. A Lettországba irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint és elterjedt a balti országokban. Egyéni utazásokhoz ajánlott.

  Gépkocsivezetés: A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90 km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett. A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak. A külföldi gépjárművek esetén rendszeresen ellenőrzik a sebességkorlátok betartását és a vezető alkoholos befolyásoltságát. Ügyeljenek arra, hogy helyszíni bírságot csak számla, illetve megfelelő rendőrségi bizonylat ellenében, a szabálysértés tényéről meggyőződve teljesítsenek. A lakott területen a gépkocsivezetők előzékenyek a gyalogosokkal, előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. „telezöld” szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is. Tilos gépjárművet vezetni 0,5 ‰-os szint feletti alkoholos befolyásoltság állapotában (két évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezők esetében 0,2‰-os szint felett!)

  Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 09.00-18.00 óra között van nyitva. A kisebb üzletek bezárhatnak 12.00 és 15.00 között. A bevásárlóközpontok késő estig nyitva vannak. A bankok 09.00 – 17.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, szombaton 09.00 – 13.00 óráig. Az üzletek áruválasztéka, az élelmiszerboltok kínálata átlagos európai színvonalú. Kedvelt szuvenírek a borostyánból készült ékszerek, a finom porcelánáru és a rigai fekete balzsam, amely gyógynövényekkel ízesített, alkoholos gyomorkeserű.

  Borravaló: Kb. 10%-os juttatást illik adni az éttermekben és taxiknak.

  Dohányzás: a törvény értelmében tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, tömegközlekedési eszközök megállóiban, parkokban, tereken. Csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.

  Gasztronómia: A lett konyhaművészetet befolyásolta, hogy az ország hosszú ideig különböző államokhoz tartozott. A konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák - zöldséges gabonakásák szalonnával, füstölt hússal, hallal és savanyú tejes termékekkel, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A német konyhától húsos, halas ételeket, az orosz konyhától a sózott és füstölt halkészítményeket, valamint zöldséges és hideg ételeket vettek át. Bővebb információ: http://www.gasztroutazas.info/lettorszag-gasztronomiaja
 
 • Térkép
   

Inspirációk

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!