Élmények a világ körül

Keresés

Fókuszban: Kenya

Fókuszban: Kenya | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Érdekes tények a Kenyai Köztársaságból, az oroszlánok, a struccok, a hosszútávfutók és a sok minden egyéb csoda országából.

Fókuszban: Kenya

Érdekes tények a Kenyai Köztársaságból, az oroszlánok, a struccok, a hosszútávfutók és a sok minden egyéb csoda országából. Kenya 47 félautonóm megyéjét választott kormányzók irányítják. Területe 580 367 négyzetkilométer. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Nairobi.

Földrajz és történelem

1. A Viktória-tó (a világ második legnagyobb édesvízi tava) egy része Kenyában fekszik. Területén Tanzániával és Ugandával osztozik. A világ legnagyobb édesvízi tava az Észak-Amerikában található Superior-tó.

2. Kenya nevét a Kenya-hegyről kapta, amely az ország legnagyobb hegye és Afrika második legmagasabbja a Kilimandzsáró után. Csúcsa, a Batian 5 199 méteres.

3. 1920 és 1963 között Kenya az Egyesült Királyság gyarmata volt.

4. Kenya vélhetően az emberiség szülőhelye lehet. Ezt a feltételezést támasztja alá az a tény, hogy az egyik legkorábbi valaha talált emberi ősök csontjait Kenyában fedezték fel.

5. Földrajzi helyzetéből adódóan Kenya volt Kelet-Afrika regionális kereskedelmi és pénzügyi központja is.

6. Mombasa városát a portugálok virágoztatták fel a XIX. században. Talán a legrégebbi és legkülönlegesebb épülete a híres Fort Jesus szentély.

7. Kenya egyes erdeiben, különösen Kakamagában, a világ legritkább pillangó- és kígyófajtái élnek.

8. Kenya szárazföldjének jó részét víztömeg borítja. Számos édes- és sós vizű tava van. Ilyen a Viktória-tó, a Nakuru-tó, a Naivasha-tó és a Bogoria-tó. Az országnak számos folyója is van, ami lehetővé teszi, hogy a látogatók autó helyett akár csónakkal közlekedjenek.

9. Kenyának 536 km hosszú tengerpartja van az Indiai-óceán mentén.

10. A leggyakrabban látogatott parkok közé tartozik többek között a Nairobi Nemzeti Park, a Tsavo Vadrezervátum, a Maasai Mara Vadrezervátum és az Amboseli Nemzeti Park.

11. A Thikában található "Tizennégy vízesést" Kelet-Afrika leghosszabb és legnagyobb esésű vízesései közé sorolják.

12. Mombasát az Indiai-óceán veszi körül, így a világ egyik legszebb fekvésű városa.

13. Lamu szigete az ország legrégebbi folyamatosan lakott települése. A Lamu azonos nevű városát 1370-ben alapították. Érdekesség, hogy a szigeten több mint 6000 szamarat tartanak az áruk és az emberek szállítására. A város utcái szűkek. Mindössze két autó van a szigeten, és ezek közül az egyik a szamarak mentőautója.

14. A Kenyában található Jomo Kenyatta Nemzetközi Repülőtér (JKIA vagy NBO) a kelet-afrikai régió egyik legnagyobb repülőtere, és a 9. legforgalmasabb Afrikában.

A kenyai emberekről és kultúrájukról


15. A kenyai születésű Dr. Wangari Maathai az első afrikai nő, aki Nobel-békedíjat kapott. Félelmet nem ismerő társadalmi aktivistaként és környezetvédelmi harcosként vált ismertté. Többek között ő indította el az ország újraerdősítését is.

16. Kenya világszerte népszerű hosszútávfutók otthona is. Közülük Wilson Kipsang az egyik leghíresebb, 2014-ig ő tartotta a maratoni futás világrekordját. Érdekes módon ezek a kiváló futók valójában mindannyian ugyanabból a kenyai törzsből származnak, amelyet "kalenjin" néven ismernek.

17. Iten poros városa a hosszútávfutáshoz tökéletes fekvésével az ország és a világ minden tájáról vonzza az elit sportolókat. Itt a futók akár napi 20-30 mérföldet edzeni tudnak.

18. 2012. augusztus 9-én, a 2012-es londoni nyári olimpiai játékokon David Rudisha aranyérmet nyert a "minden idők legnagyobb 800 méteres futóversenyének" nevezett versenyen. Ezzel ő lett az első és mindeddig egyetlen futó, aki 800 méteren átlépte az 1:41-es időhatárt.

19. A Világbank szerint a népsűrűség 2016-ban már elérte a 85,15-ös értéket az 1961-es 14,69-eshez képest.

20. A vallásszabadság a kenyaiak egyik alkotmányos joga. Az ország lakosságának többsége keresztény. Az egyéb vallási csoportok közé tartoznak a muszlimok, a hinduk és a szikhek.

21. Kenyában született Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke. A közelmúltban járt is az országban, hogy népszerűsítsen egy sport- és edzőközpontot, amelyet féltestvére, Auma Obama alapított.

22. A kenyaiak igencsak társaságkedvelők, ebben az országban a társadalmat a vendégszeretet, a kedvesség és a segítőkészség köti össze. Talán ez az, ami miatt a látogatók újra és újra vissza akarnak térni.

23. A kenyai emberek kedves természete a közösségeik struktúrájának tulajdonítható. Kenyában a gyermeket a közösség egésze neveli, nem csak a szűken értelmezett családtagok. Így rendkívül nyitott felnőttekké válnak.

24. A kenyai emberek képesek kompromisszumot kötni, hogy befogadják a más kulturális háttérrel rendelkező embereket. A jó együttélés érdekében azonban a látogatóknak is el kell ismerniük és tiszteletben kell tartaniuk a helyiek életmódját.

25. Kenyában ha az emberek találkoznak, függetlenül attól, hogy ismerősök-e, köszöntik egymást. A leggyakoribb üdvözlés a "Jambo?" ("Hogy vagy?"), amelyet általában közvetlenül a kézfogás előtt mondanak. Az üdvözlések gyakran tartalmaznak érdeklődést az egészségi állapotról és a családtagokról is.

26. Ami az étkezést illeti, Kenyában az alapétel az "ugali" néven ismert finomság, ami egy lisztből készült étel; az alapanyag lehet kukorica vagy köles is. A finomsághoz általában pörköltet adnak. A hírek szerint Barack Obama is igen kedveli.

27. Bár nagyon gyakori, hogy a kenyaiak nyugati ruhákat viselnek, a saját öltözködési szokásaik mégis markánsan jelen vannak ma is. Ha valaki ellátogat ebbe az országba, nem lehet nem észrevenni az emberek válla/ dereka/nyaka körül a jellegzetes piros/rózsaszín/barna színű ruhadarabot, amelyet általában "maszáj shuka" néven emlegetnek.

Oktatás és sport


28. A legalább 40 etnikai csoportból álló népességgel rendelkező Kenyában több mint 60 nyelvet beszélnek.

29. Kenya két hivatalos nyelve az angol és a szuahéli.

30. Az iskolai oktatás Kenyában ingyenes.

31. A labdarúgás a legnépszerűbb sportág Kenyában.

Politikáról, gazdaságról és a kereskedelemről


32. Kenyában a mezőgazdaság legfontosabb gazdasági ágazat. Az ország a kávé, a tea, a fűszerek és a piretrum (perzsa kamilla) első számú exportőrei között van. Kiváló minőségük miatt a kenyai kávét és teát a nemzetközi piacon gyorsan elkapkodják.

33. Kenya számára a kávé a legnagyobb jövedelemtermelő forrás. Ezek után nem meglepő, hogy a Kenyában termesztett kávé mindössze 3%-át fogyasztják el helyben.

34. Az egyéb gazdasági tevékenységek közé tartozik a halászat és a kereskedelem. Kenyának sok folyója és tava van, ami lehetővé teszi a halászok számára tisztes megélhetést.

35. A szórakozás a kenyaiak életének fontos része. A leggyakoribb formái közé tartozik a hagyományos tánc, a mesemondás és a bikaviadalok látogatása.

36. Kenya politikailag stabil ország, ahol soha nem voltak nagyobb zavargások. Az elnök és helyettese által vezetett állam jól meghatározott struktúrákkal rendelkezik, amelyek vonzóak a külföldi befektetők számára is.

37. Kenya 2010. augusztus 27-én hirdette ki új alkotmányát, ezzel bevezette a szenátusból és a parlamentből álló kétkamarás parlamentet. Az 1963-as függetlenségi alkotmányt követően az alkotmány két nagyobb reformon ment keresztül, az egyik 1969-ben, a másik 2010-ben zajlott.

38. Kenya elnöke öt évre nevezhető ki, legfeljebb két ciklusra.

Néhány meglepő tény Kenyáról


39. Kenya a nagy gnúvándorlás helyszíne. A körülbelül 1,7-2 millió állat (köztük gazellák, zebrák és elandok) vándorlása a tanzániai Serengeti és a kenyai Maasai Mara között zajlik. Egyesek a "világ hét új csodája" közé sorolják, míg mások "a vadak világbajnokságának" nevezik.

40. A Maasai Mara a világ egyik legnagyobb oroszlánpopulációjával büszkélkedhet.

41. A Machakos városába vezető autóút egy különleges jelenség helyszíne. Itt a tárgyak dacolnak a gravitációval. A víz a hegynek felfelé folyik, ahogy az útra letett üdítős palack is a csúcs irányába indul meg.
 

42. Az 1991-ben alapított The Maasai Ostrich struccfarmon próbára tehetjük magunkat, itt ugyanis meg lehet lovagolni a madarakat. A strucc 40-60 mérföld/órás futósebességével a leggyorsabb kétlábú élőlény a Földön.

Kapcsolódó inspirációk:


 Kenya legszebb nemzeti parkjai | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Kenya legnépszerűbb védettséget élvező területeit. Tartson velünk! Kalandra fel! Karibuni!

Kenya legjobb strandjai | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Kenya elsősorban a vadrezervátumairól és vadszafarikról ismert. Amire kevesebben gondolnak Kenya nevét meghallva, hogy az ország hosszú tengerparttal is büszkélkedhet az Indiai-óceán mentén.

Kenya top 10 látványosága | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A szafarik mellett Kenya számos izgalmas programot kínál; hegyi túrázást, a Masai Mara feletti ballonozást és a sznorkelezést az Indiai-óceánban. Fedezze fel velünk ezt a mesebeli országot!

kenyai ételek | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Kenya kedvenc ételei ízletesek, egészségesek és az európai gyomornak is könnyen befogadhatóak. Kóstoljon bele velünk Kenya finomságaiba!

Lamu, Kenya | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összeállításunkból megismerheti a kenyai Lamu legizgalmasabb látványosságait, és tippeket is adunk a sziget felfedezéséhez!

Garden Route - Dél-Afrika legszebb kilátásai - OTP Travel Utazási Iroda
A mesés panorámaút Dél-Afrika ikonikus, 200 kilométeres szakasza, ahol az utazás élménye kiteljesedhet. Ismerje meg a legszebb részeit.

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Afrika megzabolázatlan vadonja mindenkit elvarázsol. Ismerje meg az ország legnagyobb nemzeti parkját, mely közel 2 millió hektáron terül el.

Fedezze fel Tunéziát családdal! - OTP Travel Utazási Iroda
Tunézia megfizethető családi tengerparti nyaralásairól ismert, de sokkal több felfedeznivaló van ebben az észak-afrikai országban, akár a gyerekek számára is.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.

A Maldív-szigetek Önre várnak! - OTP Travel Utazási Iroda
A paradicsomi indiai-óceáni sziget tökéletes helyszín pihenésre, kalandozásra, romantikázásra, családi nyaralásra egyaránt. Így tud most Mauritiusra utazni!

Legendás állatok és Mauritius - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.

Tanzánia | A Serengeti csodálatos állatvilága | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Tanzániában, a Serengeti Nemzeti Park többnyire füves szavannáin számtalan kis- és nagyvaddal találkozhat az állatvilág iránt érdeklődő utazó.

Tanzánia tíz csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Tanzánia rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak. Természetvédelmi területek, hegyek és tavak, amelyeket szintén érdemes a bakancslistára venni. Fedezze fel velünk Tanzánia kincseit!

Tunézia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Tények, számok, érdekességek Afrika legészakibb országáról, Tunéziáról.

Tunézia | látványosságok - OTP Travel Utazási Iroda
Sokan csak tengerparti úti célnak tekintik Tunéziát, pedig számos meglepő turisztikai látványosságot tartogat azok számára, akik a homokos partoktól távolabbra merészkednek.

Tunézia | Szúza - OTP Travel Utazási Iroda
A tunéziai Szúza (Sousse) fantasztikus látnivalókat kínál a turistáknak. Bemutatjuk a legkiemelkedőbbeket, melyeket nem szabad kihagyni!

Tunézia | Szúza - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Tunézia egyik legcsodásabb városa, Szúza történetét és legfontosabb látnivalóit!

Kapcsolódó ajánlatok:


KENYAI KALANDOK – SZAFARI KÖRUTAZÁS PIHENÉSSEL

Kenya
1 869 000 Ft-tól/fő

ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

ZAMBIA ÉS MALAWI - LIVINGSTONE NYOMÁBAN - EGYÉNI

Zambia
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

ALBATROS PALACE HOTEL 5* SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

JAZ BELVEDERE***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

JAZ MIRABEL BEACH***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

JAZ FANARA RESORT***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

ALBATROS AQUA PARK RESORT***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

RIXOS SHARM EL SHEIKH*****

Egyiptom
érdeklődésre

BARON PALMS RESORT***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

LTI MAHDIA BEACH & AQUA PARK****

Tunézia
érdeklődésre

SOUSSE PEARL MARRIOTT RESORT & SPA*****

Tunézia
érdeklődésre

RIXOS PREMIUM SEAGATE 5* SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

AQUA BLU SHARM EL SHEIKH****

Egyiptom
érdeklődésre

CHARMILLION CLUB RESORT***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

THE OBEROI BEACH RESORT***** HURGHADA

Egyiptom
érdeklődésre

BARON RESORT SHARM EL SHEIKH *****

Egyiptom
érdeklődésre

HOTEL FALCON HILLS*** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

HERITAGE LE TELFAIR GOLF & WELLNESS RESORT*****

Mauritius
érdeklődésre

LTI LES ORANGERS GARDEN VILLAS & BUNGALOWS*****- HAMMAMET

Tunézia
érdeklődésre