Élmények a világ körül

Keresés

Fókuszban: Kenya

Fókuszban: Kenya | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Érdekes tények a Kenyai Köztársaságból, az oroszlánok, a struccok, a hosszútávfutók és a sok minden egyéb csoda országából.

Fókuszban: Kenya

Érdekes tények a Kenyai Köztársaságból, az oroszlánok, a struccok, a hosszútávfutók és a sok minden egyéb csoda országából. Kenya 47 félautonóm megyéjét választott kormányzók irányítják. Területe 580 367 négyzetkilométer. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Nairobi.

Földrajz és történelem

1. A Viktória-tó (a világ második legnagyobb édesvízi tava) egy része Kenyában fekszik. Területén Tanzániával és Ugandával osztozik. A világ legnagyobb édesvízi tava az Észak-Amerikában található Superior-tó.

2. Kenya nevét a Kenya-hegyről kapta, amely az ország legnagyobb hegye és Afrika második legmagasabbja a Kilimandzsáró után. Csúcsa, a Batian 5 199 méteres.

3. 1920 és 1963 között Kenya az Egyesült Királyság gyarmata volt.

4. Kenya vélhetően az emberiség szülőhelye lehet. Ezt a feltételezést támasztja alá az a tény, hogy az egyik legkorábbi valaha talált emberi ősök csontjait Kenyában fedezték fel.

5. Földrajzi helyzetéből adódóan Kenya volt Kelet-Afrika regionális kereskedelmi és pénzügyi központja is.

6. Mombasa városát a portugálok virágoztatták fel a XIX. században. Talán a legrégebbi és legkülönlegesebb épülete a híres Fort Jesus szentély.

7. Kenya egyes erdeiben, különösen Kakamagában, a világ legritkább pillangó- és kígyófajtái élnek.

8. Kenya szárazföldjének jó részét víztömeg borítja. Számos édes- és sós vizű tava van. Ilyen a Viktória-tó, a Nakuru-tó, a Naivasha-tó és a Bogoria-tó. Az országnak számos folyója is van, ami lehetővé teszi, hogy a látogatók autó helyett akár csónakkal közlekedjenek.

9. Kenyának 536 km hosszú tengerpartja van az Indiai-óceán mentén.

10. A leggyakrabban látogatott parkok közé tartozik többek között a Nairobi Nemzeti Park, a Tsavo Vadrezervátum, a Maasai Mara Vadrezervátum és az Amboseli Nemzeti Park.

11. A Thikában található "Tizennégy vízesést" Kelet-Afrika leghosszabb és legnagyobb esésű vízesései közé sorolják.

12. Mombasát az Indiai-óceán veszi körül, így a világ egyik legszebb fekvésű városa.

13. Lamu szigete az ország legrégebbi folyamatosan lakott települése. A Lamu azonos nevű városát 1370-ben alapították. Érdekesség, hogy a szigeten több mint 6000 szamarat tartanak az áruk és az emberek szállítására. A város utcái szűkek. Mindössze két autó van a szigeten, és ezek közül az egyik a szamarak mentőautója.

14. A Kenyában található Jomo Kenyatta Nemzetközi Repülőtér (JKIA vagy NBO) a kelet-afrikai régió egyik legnagyobb repülőtere, és a 9. legforgalmasabb Afrikában.

A kenyai emberekről és kultúrájukról


15. A kenyai születésű Dr. Wangari Maathai az első afrikai nő, aki Nobel-békedíjat kapott. Félelmet nem ismerő társadalmi aktivistaként és környezetvédelmi harcosként vált ismertté. Többek között ő indította el az ország újraerdősítését is.

16. Kenya világszerte népszerű hosszútávfutók otthona is. Közülük Wilson Kipsang az egyik leghíresebb, 2014-ig ő tartotta a maratoni futás világrekordját. Érdekes módon ezek a kiváló futók valójában mindannyian ugyanabból a kenyai törzsből származnak, amelyet "kalenjin" néven ismernek.

17. Iten poros városa a hosszútávfutáshoz tökéletes fekvésével az ország és a világ minden tájáról vonzza az elit sportolókat. Itt a futók akár napi 20-30 mérföldet edzeni tudnak.

18. 2012. augusztus 9-én, a 2012-es londoni nyári olimpiai játékokon David Rudisha aranyérmet nyert a "minden idők legnagyobb 800 méteres futóversenyének" nevezett versenyen. Ezzel ő lett az első és mindeddig egyetlen futó, aki 800 méteren átlépte az 1:41-es időhatárt.

19. A Világbank szerint a népsűrűség 2016-ban már elérte a 85,15-ös értéket az 1961-es 14,69-eshez képest.

20. A vallásszabadság a kenyaiak egyik alkotmányos joga. Az ország lakosságának többsége keresztény. Az egyéb vallási csoportok közé tartoznak a muszlimok, a hinduk és a szikhek.

21. Kenyában született Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke. A közelmúltban járt is az országban, hogy népszerűsítsen egy sport- és edzőközpontot, amelyet féltestvére, Auma Obama alapított.

22. A kenyaiak igencsak társaságkedvelők, ebben az országban a társadalmat a vendégszeretet, a kedvesség és a segítőkészség köti össze. Talán ez az, ami miatt a látogatók újra és újra vissza akarnak térni.

23. A kenyai emberek kedves természete a közösségeik struktúrájának tulajdonítható. Kenyában a gyermeket a közösség egésze neveli, nem csak a szűken értelmezett családtagok. Így rendkívül nyitott felnőttekké válnak.

24. A kenyai emberek képesek kompromisszumot kötni, hogy befogadják a más kulturális háttérrel rendelkező embereket. A jó együttélés érdekében azonban a látogatóknak is el kell ismerniük és tiszteletben kell tartaniuk a helyiek életmódját.

25. Kenyában ha az emberek találkoznak, függetlenül attól, hogy ismerősök-e, köszöntik egymást. A leggyakoribb üdvözlés a "Jambo?" ("Hogy vagy?"), amelyet általában közvetlenül a kézfogás előtt mondanak. Az üdvözlések gyakran tartalmaznak érdeklődést az egészségi állapotról és a családtagokról is.

26. Ami az étkezést illeti, Kenyában az alapétel az "ugali" néven ismert finomság, ami egy lisztből készült étel; az alapanyag lehet kukorica vagy köles is. A finomsághoz általában pörköltet adnak. A hírek szerint Barack Obama is igen kedveli.

27. Bár nagyon gyakori, hogy a kenyaiak nyugati ruhákat viselnek, a saját öltözködési szokásaik mégis markánsan jelen vannak ma is. Ha valaki ellátogat ebbe az országba, nem lehet nem észrevenni az emberek válla/ dereka/nyaka körül a jellegzetes piros/rózsaszín/barna színű ruhadarabot, amelyet általában "maszáj shuka" néven emlegetnek.

Oktatás és sport


28. A legalább 40 etnikai csoportból álló népességgel rendelkező Kenyában több mint 60 nyelvet beszélnek.

29. Kenya két hivatalos nyelve az angol és a szuahéli.

30. Az iskolai oktatás Kenyában ingyenes.

31. A labdarúgás a legnépszerűbb sportág Kenyában.

Politikáról, gazdaságról és a kereskedelemről


32. Kenyában a mezőgazdaság legfontosabb gazdasági ágazat. Az ország a kávé, a tea, a fűszerek és a piretrum (perzsa kamilla) első számú exportőrei között van. Kiváló minőségük miatt a kenyai kávét és teát a nemzetközi piacon gyorsan elkapkodják.

33. Kenya számára a kávé a legnagyobb jövedelemtermelő forrás. Ezek után nem meglepő, hogy a Kenyában termesztett kávé mindössze 3%-át fogyasztják el helyben.

34. Az egyéb gazdasági tevékenységek közé tartozik a halászat és a kereskedelem. Kenyának sok folyója és tava van, ami lehetővé teszi a halászok számára tisztes megélhetést.

35. A szórakozás a kenyaiak életének fontos része. A leggyakoribb formái közé tartozik a hagyományos tánc, a mesemondás és a bikaviadalok látogatása.

36. Kenya politikailag stabil ország, ahol soha nem voltak nagyobb zavargások. Az elnök és helyettese által vezetett állam jól meghatározott struktúrákkal rendelkezik, amelyek vonzóak a külföldi befektetők számára is.

37. Kenya 2010. augusztus 27-én hirdette ki új alkotmányát, ezzel bevezette a szenátusból és a parlamentből álló kétkamarás parlamentet. Az 1963-as függetlenségi alkotmányt követően az alkotmány két nagyobb reformon ment keresztül, az egyik 1969-ben, a másik 2010-ben zajlott.

38. Kenya elnöke öt évre nevezhető ki, legfeljebb két ciklusra.

Néhány meglepő tény Kenyáról


39. Kenya a nagy gnúvándorlás helyszíne. A körülbelül 1,7-2 millió állat (köztük gazellák, zebrák és elandok) vándorlása a tanzániai Serengeti és a kenyai Maasai Mara között zajlik. Egyesek a "világ hét új csodája" közé sorolják, míg mások "a vadak világbajnokságának" nevezik.

40. A Maasai Mara a világ egyik legnagyobb oroszlánpopulációjával büszkélkedhet.

41. A Machakos városába vezető autóút egy különleges jelenség helyszíne. Itt a tárgyak dacolnak a gravitációval. A víz a hegynek felfelé folyik, ahogy az útra letett üdítős palack is a csúcs irányába indul meg.
 

42. Az 1991-ben alapított The Maasai Ostrich struccfarmon próbára tehetjük magunkat, itt ugyanis meg lehet lovagolni a madarakat. A strucc 40-60 mérföld/órás futósebességével a leggyorsabb kétlábú élőlény a Földön.

Kapcsolódó inspirációk:


Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda gasztronómiájára a belső törzsek és másik nemzetek egyaránt hatással voltak. Ismerje meg velünk különleges fogásaikat!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda rengeteg szépséget és érdekességet tartogat! Ismerje meg a TOP 10 tudnivalót erről az afrikai országról!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Kalahári sivatag három országot ölel fel, Botswana nagy részét, Namíbia egy részét és Dél-Afrika egyes régióit foglalja magában. Ismerje meg ezt a különleges világot.

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Botswana ételei egyszerre meglepőek és izgalmasak. Ismerkedjen meg velük gasztro cikkünkkel.

10 érdekesség Botswanaról - OTP Travel Utazási Iroda
Botswana Afrika egyik legérdekesebb országa, mely számos meglepetést tartogat. Tudjon meg róla többet!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Botwsana deltarendszere érintetlen élővilágot tár szemeink elé. Tartson velünk ezen a páratlan vidéken!

Illatok és ízek nyomában Marokkóban
Fűszerekben és gyógynövényekben gazdag ízvilágú az észak-afrikai marokkói konyha. Tartson velünk ezen a képzeletbeli gasztro utazáson.

Marokkó természeti szépségei
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykori királyi város, Meknes csendes bája és egzotikus szépsége magával ragadja az utazót. Ismerje meg Ön is!

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Rabat történelemben gazdag zöld fővárosát mindenképpen érdeme bakancslistánkra tűzni. Ismerje meg velünk legszebb helyeit.

Madagaszkár maki, lemur - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk Madagaszkár minden kétséget kizáróan egyik legnépszerűbb lakóját, a gyűrüsfarkú makit.

Madagaszkár legjava - OTP Travel Utazási Iroda
A nagyszemű makiktól a "fejjel lefelé álló fák" erdejéig: tagadhatatlan, Madagaszkár olyan különlegességekkel csábít, amelyekhez hasonlókat a világ más úti céljai nem kínálnak.

Madagaszkár strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
A Kelet-Afrika partjainál fekvő Madagaszkár igazán lenyűgöző strandokkal büszkélkedhet az Indiai-óceán 5000 km hosszú partvonalán és a környező szigeteken. Bemutatjuk a legjobbakat.

Madagaszkár települései - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk Madagaszkár városait és legnagyobb településeit. Tegyen velünk egy körutazást ezen a fantasztikus szigeten!

Kapcsolódó ajánlatok:ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

HILTON MAURITIUS RESORT & SPA*****

Mauritius
érdeklődésre

BOTSWANA ÉS A VIKTÓRIA-VÍZESÉS

Botswana
érdeklődésre

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

HOSSZÚ HÉTVÉGE KAIRÓBAN

Egyiptom
529 000 Ft/fő

KALANDOS KÖRUTAZÁS TUNÉZIÁBAN

Tunézia
559 000 Ft/fő

VILÁGÖRÖKSÉGEK TUNÉZIÁBAN

Tunézia
569 000 Ft/fő

CORAL STRAND SMART CHOICE****

Seychelle-szigetek
569 000 Ft-tól/fő

MAROKKÓ - KIRÁLYI VÁROSOK

Marokkó
569 000 Ft-tól/fő

SEA CLIFF RESORT & SPA****

Tanzánia
629 000 Ft-tól/fő

UROA BAY BEACH RESORT ****

Tanzánia
635 000 Ft-tól/fő

KARAFUU BEACH RESORT & SPA****

Tanzánia
699 000 Ft-tól/fő

SAVOY SEYCHELLES RESORT & SPA*****

Seychelle-szigetek
699 000 Ft-tól/fő

COIN DE MIRE ATTITUDE***

Mauritius
699 000 Ft-tól/fő

SUNRISE ATTITUDE ****

Mauritius
760 000 Ft-tól/fő

PARADISE COVE BOUTIQUE HOTEL*****

Mauritius
769 000 Ft-tól/fő