Élmények a világ körül

Keresés

Rabat

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Rabat történelemben gazdag zöld fővárosát mindenképpen érdeme bakancslistánkra tűzni. Ismerje meg velünk legszebb helyeit.

Rabat

Rabat történelmileg gazdag, kulturális város. Utcáit és tereit számos remekmű díszíti. Látogasson el a Kasbah des Oudaias-ba, a fenséges és pompás építészeti alkotást a környező kertek ékesítik. A falaktól nem messze állnak a Chellah impozáns falai, a Merinidák idejéből származó nekropolisz. A falakon átkelve olyan, mintha egy másik világba lépnénk, sétáljunk az ősi maradványok, kertek és gyönyörű gólyák között.
 

Rabat zöld területeivel modern, környezettudatos főváros is. Olyan gyönyörű parkok várnak, mint például a botanikus kert vagy a Bouknadel egzotikus kertje, amely néhány kilométerre található a várostól. Rabat kiemelkedő tengerparttal büszkélkedhet; az Atlanti-óceán partján több kilométernyi jól felszerelt stranddal rendelkezik, amelyek a szomszédos Casablanca városába vezetnek.

Chellah

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Először a föníciaiak, majd a rómaiak vették birtokukba ezt a gyönyörű dombtetőn fekvő helyet, mely a termékeny Bou Regreg folyó síksága fölött helyezkedik el. Az 1154-es évektől kezdve elhagyatottan állt egészen a XIV. századig, amikor egy merinida szultán nekropoliszt épített a római kori hely tetején. Az egykor lenyűgöző mecsetből csak egy elegáns minaret maradt, amelynek tetején ma egy gólyafészek magasodik, mögötte pedig a szultán sírja, kőfaragványokkal és mozaiknyomokkal.

Keletre több szent sírja és a Bassin aux Anguilles, egy kis medence, amely vonzza a nőket, akik úgy hiszik, hogy a benne élő angolnák főtt tojással való etetése termékenységet és könnyű szülést hoz. A minaret mellett, alacsonyabb szinten egy kis medersa – azaz Korán-tanulmányozó iskola - található oszlopok maradványaival, valamint egy mihrab - Mekka irányát jelző fülke - egy díszes medencével. A terület alján, Abu Al Hasszán szultán és felesége sírja alatti lejtőn egy árnyas, virágokkal, pálmafákkal és bambuszokkal szegélyezett sétány található. A Chellah a város számos fesztiváljának, köztük a Jazz au Chellah-nak és a Mawazine-nak is hangulatos helyszíne.

Kasbah des Oudaias

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Rabat történelmi fellegvára az eredeti ribat erődítménye, kolostora helyén áll, amely a város nevét adta. Túlnyomórészt lakott, szűk utcáit fehérre meszelt házak szegélyezik, amelyek többségét a Spanyolországból menekült muszlimok építették. A város legmagasabb pontjáról, a Plateforme du Sémaphore-ról festői kilátás nyílik a folyóra, Saléra és az óceánra. A déli szélén található szép andalúziai kertek a helyiek kedvelt találkozóhelyei.

Rabat Medina

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Amikor a franciák a XX. század elején megérkeztek, ez a tengerparti, fallal körülvett medina volt a város teljes kiterjedése. A XVII. században rendezett rácsra épült, elég kicsi ahhoz, hogy fél nap alatt könnyen bejárható legyen, de elég kusza ahhoz, hogy az eltévedés elkerülhetetlen legyen. A fő piaci utca a Rue Souika, amelynek nyugati szakaszán a helyi vásárlók, míg a tőle keletre fekvő fedett Souq As Sebbat-ban főként turistáknak szóló üzletek találhatók.

A Grande Mosquée de Rabat Medina, egy XIV. században épült eredeti, melyet az elmúlt években átépítettek, a Souq As Sebbat kezdetét jelzi. Ha észak felé fordulunk a Rue des Consuls-on, ahol számos ékszerüzlet található, a medina egyik legérdekesebb területére jutunk, ahol a fanadiq található, mely egy régi fogadó, amelyet a karavánok használtak. Az utca északi végén egy olyan nyílt területen végződik, ahol a Sallee Rovers idején rabszolgaárveréseket tartottak. Innen a dombon felfelé haladva juthatunk el a Kasbah des Oudaias-hoz.

Bab Oudaia

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
A kaszba azaz erődítmény leglátványosabb bejárata a Bab Oudaia hatalmas Almohád-kapun keresztül vezet, amelyet 1195-ben építettek. A város szívével szemben, közvetlenül az eredeti palota előtt fekvő elhelyezkedése miatt inkább szertartási, mint védelmi célokat szolgált, és a kaput faragott boltívek sora díszíti. Napjainkban csak alkalmanként van nyitva, és a legtöbb ember a mellette lévő, sokkal kisebb kapun keresztül lép be.

Villa des Arts de Rabat

A gyönyörűen felújított, vakítóan fehér art deco villa 1929-ből származik, és ma kulturális események mellett kortárs művészeti kiállításoknak ad otthont, amelyek középpontjában a marokkói művészek, a kultúra és az örökség áll. A kerti kávézó kellemes hely egy városnéző szünetre. Érdekeség, hogy van egy testvérvillája Casablancában.

Hassan-torony

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
A Hassan-torony vagy Tour Hassan egy befejezetlen mecset minaretje. Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, az Almohád Kalifátus harmadik kalifája rendelte meg a XII. század vége felé. A tornyot a világ legnagyobb minaretjének szánták, és a mecset, ha elkészül, a nyugati muszlim világ legnagyobbja lett volna. Amikor al-Mansur 1199-ben meghalt, a mecset építése leállt. A minaret 44 méter magasan állva maradt. A mecset többi része is befejezetlen maradt, csak néhány fal és 348 oszlop kezdete készült el. A torony a mecset maradványaival és V. Mohamed modern mauzóleumával együtt fontos történelmi és turisztikai komplexumot alkot Rabatban.

Akhaltsikhe Erőd

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
A régi kőből épült Rabati erőd, Akhaltsikhe városának fő látványossága, a Potskhovi folyó partján álló kis dombon áll. Neve az arab nyelvből származik, jelentése "megerősített hely". A nyugati külvárosban található, és gyakorlatilag a város bármely pontjáról látható. Ez a XIII. században emelt katonai épület az évszázadok során sok mindent megélt. Az erődítményt többször lerombolták, gyakran volt ostrom alatt, aminek következtében különböző kultúrák és vallások nyomait szívta magába. 2012-ben nagyszabású rekonstrukciót tartottak, amely után a Rabati erőd Akhaltsikhe városában várossá vált a városon belül. Nemcsak történelmi műemlékké, hanem igazi kulturális városközponttá vált. Az erőd falain belül templom, mecset, zsinagóga, kis park, Történelmi Múzeum, különböző üzletek, szállodák és még anyakönyvi hivatal is található.

Kapcsolódó inspirációk:


Illatok és ízek nyomában Marokkóban
Fűszerekben és gyógynövényekben gazdag ízvilágú az észak-afrikai marokkói konyha. Tartson velünk ezen a képzeletbeli gasztro utazáson.

Marokkó természeti szépségei
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykori királyi város, Meknes csendes bája és egzotikus szépsége magával ragadja az utazót. Ismerje meg Ön is!

Fez – Marokkó ékköve
Fez különleges atmoszférával rendelkezik. Ez a XIII. századi város egy multikulturális múltra visszatekintő császárváros, mely számtalan felfedeznivalót tartogat látogatói számára.

Namaste - Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét! - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Casablanca megelevenedett képkockái - OTP Travel Utazási Iroda
„Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…” – nem is lehetne igazabb az idézet, mely az ikonikus Casablanca filmben hangzik el. Tartson velünk és barátkozzon Casablanca városával.

Kapcsolódó ajánlatok:


MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

MAROKKÓ - KIRÁLYI VÁROSOK

Marokkó
569 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN

Marokkó
809 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN ÉS ANDALÚZIÁBAN

Marokkó,
1 029 000 Ft-tól/fő