Élmények a világ körül

Keresés

Hawaii a tények tükrében

USA | Hawaii a tények tükrében | OTP Travel Utazási Iroda
Hawaii az Egyesült Államok 50 állama közül a 40. legnépesebb méretét tekintve a 43. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely Észak-Amerikán kívül található.

Hawaii a tények tükrében

Hawaii az Egyesült Államok 50 állama közül a 40. legnépesebb méretét tekintve a 43. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely Észak-Amerikán kívül található. Az állam 1959. augusztus 21-én nyerte el önállóságátt, és ezzel az 50. államként csatlakozott az unióhoz. Nincs szárazföldi határállama. Hawaii (beceneve: Aloha állam, ananászállam, szivárványállam) 5 megyéből áll. Az állam fővárosa Honolulu.
1. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely teljes egészében szigetekből áll. Vulkanikus szigetekből.
2. Hawaii a világ egyik legváltozatosabb népességével rendelkezik. Nincs többség, mindenki kisebbségben van. Hawaii lakosai többnemzetiségűek, két vagy több rasszhoz tartozónak vallották magukat.
3. Az állam partvonala a negyedik leghosszabb az USA-ban. Alaszka, Florida és Kalifornia partvonala után.<
USA | Hawaii | szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
4. Az államnak nyolc fő szigete és egyéb kisebb szigetek és szigetecskék vannak. A fő szigetek összterületükkel együtt: Niihau - 180 km², Kauai - 1430 km², Oahu - 15455 km², Molokai - 637 km², Lānai - 364 km², Kahoolawe - 115 km², Maui - 1883,5 km², Hawaii szigete - 10 432 km². Kahoolawe kivételével mindegyik lakott.
5. Hawaii valójában Hawaii állam legnagyobb szigete (10 432 négyzetkilométer), amelyről az állam a nevét is kapta.
6. Az Egyesült Államok legdélebbi állama. Emellett az egyetlen olyan amerikai állam, amely földrajzilag nem Észak-Amerikában található.
7. Lanai ad otthont a világ legnagyobb ananászültetvényének. "Ananászsziget" néven is ismert.
8. A Mauna Kea Hawaii legmagasabb hegye. Ha a magasságát a Csendes-óceánban fekvő alapjától vesszük figyelembe, akkor magasabb, mint a Mount Everest.
9. A Kauai szigetén található Mount Waialeale a világ egyik legcsapadékosabb helye, amely az Egyesült Államok legcsapadékosabb helye is egyben, a NOAA-NCDC adatai szerint a Mount Waialealeale évente körülbelül 11 684 milliméter csapadékot kap.
10. A Hawaii-szigeteket először polinéziaiak népesítették be. Hawaii az egyetlen olyan állam az Egyesült Államokban, ahol királyi palota áll. Polinéz királyok és egy királynő uralkodott a szigeten körülbelül 100 évig.
USA | Hawaii | Mauna Kea - OTP Travel Utazási Iroda
11. Mauna Keán 13 hatatlmas távcső található, amelyeket 11 ország csillagászai üzemeltetnek. A Mauna Keán lévő távcsövek együttes fénygyűjtő ereje hatvanszor nagyobb, mint a Hubble űrteleszkópé.
12. Hawaii első királya Kamehameha volt.
13. Liliuokalani királynő volt az utolsó hawaii uralkodó. Lakhelyét, a Iolani palotát a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel, beleértve a villanyvilágítást, a beltéri vízvezetékeket és a modern kommunikációs rendszert. Uralkodása azonban rövid életű volt, gyorsan megbuktatták.
14. 1778-ban James Cook kapitány, az első európai, aki a Hawaii-szigetekre látogatott, a szigeteket Sandwich-szigeteknek nevezte el John Montague tiszteletére, aki Sandwich grófja és egyik pártfogója volt.
15. Az első járat 1927-ben érkezett Hawaiira. Akkoriban több mint 25 órába telt, amíg a repülőgép és a személyzet eljutott a szigetre. A vége azonban nem volt olyan szerencsés, mint gondolnánk. Üzemanyaghiány miatt kényszerleszállást hajtottak végre, de a személyzet túlélte a balesetet.
USA | Hawaii | aloha - OTP Travel Utazási Iroda
16. Az "Aloha" hawaii szót egyszerű üdvözlésként használják, de kulturális és spirituális jelentőséggel bír a hawaii őslakosok számára. A szeretet, a ragaszkodás és a béke szava is.
17. A világ legnagyobb növénylabirintusa Hawaiin van. A Dole kerti labirintusát 2008-ban a világ legnagyobb növénylabirintusának nyilvánították. A labirintus 14 000 színes hawaii növényből áll.
18. Hawaii az egyetlen hivatalos nyelve a hawaii.
19. A Pearl Harbor haditengerészeti támaszpont Hawaiin, Oahu szigetén található. A bázist 1941. december 7-én Japán megtámadta, és ez az esemény volt a felelős az USA második világháborúba való belépéséért.
20. Barack Obama a hawaii Honoluluban született. Ezzel ő az egyetlen elnök, aki a 48 összefüggő államon kívül született.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Miami Beach ikonikus „Baywatch” tornyai | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Ami Párizsnak az Eiffel-torony, New Yorknak a szabadságszobor, az Miami Beachnek a hófehér tengerparton sorakozó, színes életmentő tornyok sokasága. Merüljön el a színkavalkádba velünk!

Miami Beach Art Deco történelme | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Az Art Deco Miami Beach egyik meghatározó építészeti stílusa, kialakulása izgalmas múltra tekint vissza. Merüljön el érdekességeiben Ön is!

A legjobb adventi programok New York-ban - OTP Travel Utazási Iroda
Korcsolyázás a műjégpályán, a város karácsonyfájának ünnepi kivilágítása vagy a botanikus kert időszakos kiállításainak meglátogatása csak néhány a számos izgalmas adventi program közül.

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

További 25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel együtt ezt a csodálatos országot!

Kapcsolódó ajánlatok: