Élmények a világ körül

Keresés

Hawaii a tények tükrében

USA | Hawaii a tények tükrében | OTP Travel Utazási Iroda
Hawaii az Egyesült Államok 50 állama közül a 40. legnépesebb méretét tekintve a 43. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely Észak-Amerikán kívül található.

Hawaii a tények tükrében

Hawaii az Egyesült Államok 50 állama közül a 40. legnépesebb méretét tekintve a 43. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely Észak-Amerikán kívül található. Az állam 1959. augusztus 21-én nyerte el önállóságátt, és ezzel az 50. államként csatlakozott az unióhoz. Nincs szárazföldi határállama. Hawaii (beceneve: Aloha állam, ananászállam, szivárványállam) 5 megyéből áll. Az állam fővárosa Honolulu.
1. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely teljes egészében szigetekből áll. Vulkanikus szigetekből.
2. Hawaii a világ egyik legváltozatosabb népességével rendelkezik. Nincs többség, mindenki kisebbségben van. Hawaii lakosai többnemzetiségűek, két vagy több rasszhoz tartozónak vallották magukat.
3. Az állam partvonala a negyedik leghosszabb az USA-ban. Alaszka, Florida és Kalifornia partvonala után.<
USA | Hawaii | szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
4. Az államnak nyolc fő szigete és egyéb kisebb szigetek és szigetecskék vannak. A fő szigetek összterületükkel együtt: Niihau - 180 km², Kauai - 1430 km², Oahu - 15455 km², Molokai - 637 km², Lānai - 364 km², Kahoolawe - 115 km², Maui - 1883,5 km², Hawaii szigete - 10 432 km². Kahoolawe kivételével mindegyik lakott.
5. Hawaii valójában Hawaii állam legnagyobb szigete (10 432 négyzetkilométer), amelyről az állam a nevét is kapta.
6. Az Egyesült Államok legdélebbi állama. Emellett az egyetlen olyan amerikai állam, amely földrajzilag nem Észak-Amerikában található.
7. Lanai ad otthont a világ legnagyobb ananászültetvényének. "Ananászsziget" néven is ismert.
8. A Mauna Kea Hawaii legmagasabb hegye. Ha a magasságát a Csendes-óceánban fekvő alapjától vesszük figyelembe, akkor magasabb, mint a Mount Everest.
9. A Kauai szigetén található Mount Waialeale a világ egyik legcsapadékosabb helye, amely az Egyesült Államok legcsapadékosabb helye is egyben, a NOAA-NCDC adatai szerint a Mount Waialealeale évente körülbelül 11 684 milliméter csapadékot kap.
10. A Hawaii-szigeteket először polinéziaiak népesítették be. Hawaii az egyetlen olyan állam az Egyesült Államokban, ahol királyi palota áll. Polinéz királyok és egy királynő uralkodott a szigeten körülbelül 100 évig.
USA | Hawaii | Mauna Kea - OTP Travel Utazási Iroda
11. Mauna Keán 13 hatatlmas távcső található, amelyeket 11 ország csillagászai üzemeltetnek. A Mauna Keán lévő távcsövek együttes fénygyűjtő ereje hatvanszor nagyobb, mint a Hubble űrteleszkópé.
12. Hawaii első királya Kamehameha volt.
13. Liliuokalani királynő volt az utolsó hawaii uralkodó. Lakhelyét, a Iolani palotát a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel, beleértve a villanyvilágítást, a beltéri vízvezetékeket és a modern kommunikációs rendszert. Uralkodása azonban rövid életű volt, gyorsan megbuktatták.
14. 1778-ban James Cook kapitány, az első európai, aki a Hawaii-szigetekre látogatott, a szigeteket Sandwich-szigeteknek nevezte el John Montague tiszteletére, aki Sandwich grófja és egyik pártfogója volt.
15. Az első járat 1927-ben érkezett Hawaiira. Akkoriban több mint 25 órába telt, amíg a repülőgép és a személyzet eljutott a szigetre. A vége azonban nem volt olyan szerencsés, mint gondolnánk. Üzemanyaghiány miatt kényszerleszállást hajtottak végre, de a személyzet túlélte a balesetet.
USA | Hawaii | aloha - OTP Travel Utazási Iroda
16. Az "Aloha" hawaii szót egyszerű üdvözlésként használják, de kulturális és spirituális jelentőséggel bír a hawaii őslakosok számára. A szeretet, a ragaszkodás és a béke szava is.
17. A világ legnagyobb növénylabirintusa Hawaiin van. A Dole kerti labirintusát 2008-ban a világ legnagyobb növénylabirintusának nyilvánították. A labirintus 14 000 színes hawaii növényből áll.
18. Hawaii az egyetlen hivatalos nyelve a hawaii.
19. A Pearl Harbor haditengerészeti támaszpont Hawaiin, Oahu szigetén található. A bázist 1941. december 7-én Japán megtámadta, és ez az esemény volt a felelős az USA második világháborúba való belépéséért.
20. Barack Obama a hawaii Honoluluban született. Ezzel ő az egyetlen elnök, aki a 48 összefüggő államon kívül született.

Kapcsolódó inspirációk:


New York gasztronómiai különlegességei | OTP Travel Utazási Iroda
New York a kultúrák olvasztótégelye, mely gasztronómiájában is megjelenik. A világ egyik legnagyobb metropolisza tálcán kínálja a kulináris élvezeteket. Íme a legínycsiklandóbb fogások!

New York titkos gyöngyszemei | OTP Travel Utazási Iroda
Titokzatos metróállomás, képeslapra illő kis piros világítótorony vagy a Central Park titkos barlangja? Tartson velünk és ismerje meg a Nagy Alma kevéssé ismert látványosságait!

Las Vegas a kaszinókon túl - OTP Travel Utazási Iroda
„Ami Vegasban történt, az Vegasban marad.” – tartja a népszerű mondás. Las Vegas azonban a kaszinók világán túl, jóval több érdekességet tartogat. Ismerje meg velünk „a bűnös város” másik arcát!

San Francisco fényei - OTP Travel Utazási Iroda
San Francisco sokkal több érdekességet tartogat, mint gondolná. Fedezze fel velünk a Golden Gate hídnak otthont adó híres várost!

AZ USA legszebb nemzeti parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Az Amerikai Egyesült Államok természeti kincsestára kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat. Tartson velünk az USA legszebb nemzeti parkjaiba!

USA, Los Angeles, az angyalok városa - OTP Travel Utazási Iroda
Honnan kapta a város ikonikus nevét? Melyek a fő látványosságai? Ismerje meg velünk Amerika egyik legnépszerűbb városának titkait.

10 érdekesség a Niagara-vízesésről - OTP Travel Utazási Iroda
A Niagara-vízesés két ország határán fekszik, az USA és Kanada legnépszerűbb látványossága. Ismerje meg a 10 legérdekesebb tényt erről a lélegzetelállító természeti remekműről.

USA | Hawaii a tények tükrében II. | OTP Travel Utazási Iroda
Hawaii számtalan természeti szépséggel, kulturális és történelmi érdekességgel csábít. Összeállításunkban ezúttal újabb rendkívüli tényeket gyűjtöttünk össze az Egyesült Államok 50. államáról.

USA | Hawaii 5 legjobb strandja | OTP Travel Utazási Iroda
Nem egyszerű feladat kiválasztani Hawaii legjobb strandjait, hiszen a szigetcsoport képeslapra illő tengerpartok végeláthatatlan listájáról ismert. Mutatjuk a legjobbakat!

USA | Hawaii csemegék | OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiai sorozatunk Hawaii szigetein kalandozik, bemutatva egy különleges konyha, sokszínű ízvilágát. Kóstoljon bele a hawaii szakácsművészet remekeibe!

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
299 000 Ft-tól/fő

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
459 000 Ft-tól/fő

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
559 000 Ft-tól/fő

NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK

Usa
589 000 Ft-tól/fő

KELETI PARTI EXPRESSZ - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
589 000 Ft-tól/fő

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
690 000 Ft-tól/fő

USA - A TITOKZATOS DÉL

Usa
769 000 Ft-tól/fő

KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
819 000 Ft-tól/fő

USA - NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
839 000 Ft-tól/fő

USA - KELETI PART

Usa, Kanada
939 000 Ft-tól/fő

USA - NYUGATI PART - A NAGYVÁROSOK FÉNYEI ÉS A GRAND CANYON

Usa
999 000 Ft-tól/fő

A 66-OS ÚT - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
1 099 000 Ft-tól/fő