Élmények a világ körül

Keresés

Pura vida, Costa Rica

Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Pura vida, Costa Rica

 
Bár az ország neve spanyolul gazdag partot jelent, Costa Rica fejlődő ország, nem gazdasági nagyhatalom, nincs ipara vagy magas GDP-je, de mégis számos dologban élen jár. Amire rögtön büszkék is lehetnek, hogy területének egynegyede nemzeti park, ezzel méretéhez viszonyítva Costa Rica rendelkezik a világon a legnagyobb védett területtel.
 

Két igen fontos címmel is rendelkezik az ország: egyfelől nemrég a világ legzöldebb országának választották, másrészt Happy Planet Index alapján a világ legboldogabb országa.

Párizs titkos szegletei - OTP Travel Utazási Iroda
Itt hírből sem ismerik a rohanást. A kényszerű komótosság azonban szépen lassan átformálja az embert. Megtanulja méltányolni és becsben tartani a pihenés és várakozás perceit, felfedezi a rejtőzködő pompát, és rájön: a lajhárok és teknősök egyáltalán nem oktalan, lusta állatok, hanem bölcsek. Mérhetetlenül és végtelenül bölcsek. Ezért is élnek Costa Ricán. Lebilincselő ország, amely klasszikus látnivalói mellett sok-sok kalanddal csábítja az utazót. A négymilliós lakosú, ökoturizmusáról is ismert közép-amerikai ország keleti oldalán az aranyló homokpartokat a Karib-tenger mossa, nyugaton a végtelenbe nyúló Csendes-óceán határolja. A trópusi éghajlatú, hegyvidékekkel ékes országban különleges élményekben lehet részünk: vannak itt biztonságosan bejárható buja esőerdők különleges madár- és majomfajokkal, aktív vulkánok, idilli strandok, a főváros San Jose is hangulatos. És persze nem hiányzik az önfeledt karibi hangulat rummal, tánccal, lazulással.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Autót könnyen bérelhetünk, két dologra azonban készüljünk fel! Az ország útjai nincsenek éppen tökéletes állapotban, így itt száguldozásra ne számítsunk! De miért is tennénk?! A másik jellegzetesség, hogy Costa Rica-n nincsenek utcanevek és házszámok, még a fővárosban, San Joséban sem. Vagy ha vannak is, ügyet sem vetnek rá. De akkor miként lehet itt tájékozódni? Egyszerűen: meg lehet adni olyan tájékozódási pontokat, mint hogy 100 méterre nyugatra a postától, vagy a halpiac túloldalán. A rendőrörs? Ott van az egyetemmel szemben. És a egyetem hol van? Hát a rendőrséggel szemben. Néhány környéken ugyan használnak egy helyrajzi számokat, és helyenként utcanévtáblák is vannak, de a helyi lakosok többsége ezzel nem foglalkozik. Annyira nem, hogy bár a város egyik fontos tájékozódási pontja a Casa Presidental, az elnöki rezidencia, még a leginkább illetékes,- azaz az elnök- sem tudja a pontos címét.

A fővárostól alig 200 kilométerre lévő Puerto Viejo fekete homokjával a szörfösök paradicsoma, az északabbra található Cahuita Nemzeti Park pedig pálmafákkal szegélyezett strandjaival hívogat. A nagy hullámokat korallszirtek törik meg, így úszásra és búvárkodásra egyaránt tökéletes a hely.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Az ország délkeleti részén található városka a strandoláson kívül is számtalan programra várja az ide látogatót. A bárokból Bob Marley zenéje szűrődik ki, míg a helyiek komótosan kortyolgatják a guaro-t, a cukornádból párolt italt. A rusztikus éttermekben a fúziós és a karibi konyha legjavát szolgálják fel, késő este pedig táncparketté alakul minden és hódít a reggaetón.

A közeli Foundation Jaguar Rescue Centerben sérült állatokat gyógyítanak a világ minden tájáról érkezett önkéntesek, olyan élőlényeket, amiket még a természetfilmekben is csak ritkán lehet látni. A környéken található a Chocorart kakaóbab ültetvény is, itt kitűnő minőségű, harmonikus ízű csokoládét állítanak elő a helyben termelt babszemekből.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Érdemes kerékpárt kölcsönözni és két keréken bejárni a legjobb helyeket. Igen népszerű a helyiek körében a lovaglás, így a turista is könnyen nyeregbe pattanhat és romantikus tengerparti galoppba kezdhet. Mivel a panamai határ nagyon közel van, már egy rövid autózással átléphetünk Közép- Amerika legdélibb államába. De szervezett túrákat is indítanak oda.

A Karib-tenger partján fekvő Tortuguero Nemzeti Park- annak ellenére, hogy csak hajóval vagy repülővel érhető el- rendkívül népszerű a turisták körében. Három tengeri teknősfaj legfontosabb fészkelőhelye, vezetett esti túrák során figyelhető meg amint lerakják tojásaikat. A park flórája és faunája rendkívül változatos, igazi dzsungel - mocsarakkal, lagúnákkal. Gyalogosan szinte csak vezetett túra keretében ismerhető meg a rengeteg, ezen kívül pedig vízi-, és csónaktúrákat is szerveznek. A tengerpartja szép, de a cápaveszély miatt úszásra nem alkalmas.

De néhány napra egyébként is érdemes elhagyni a festői strandokat, és felfedezni az Arenal vulkán környékét. A nemzeti park közepén magasodik az 1633 méteres, szabályos kúp alakú tűzhányó. A mai napig rendkívül aktív vulkán történetét hatalmas kitörések és gyilkos lávaomlások jellemzik.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
A tűzhányó lábánál fekszik a környék központja, La Fortuna. A bájos kisváros hamar felfedezhető, és itt is számtalan túra közül lehet választani. A festői tűzhányót felfedezhetjük egyedül is, de naponta indulnak vezetett túrák is képzett helyi vezetőkkel. Ha bírjuk szusszal, akkor félnapos mountain bike túrára is benevezhetünk; utánozhatatlan élmény így felfedezni a környéket: a látvány, az oxigéndús levegő és a dzsungel egyszerűen lenyűgöző. Vizes kalandból sincs hiány: a Balsa folyón 6 órás raftingoláson emelhetjük meg az adrenalin szintet, a nicaraguai határon lévő Rio Negrón pedig hatalmas gumibelsőkön ülve csoroghatunk le. Népszerű helyi sport a SUP, - álló kajakozás és szörfözés keveréke- ebből is vehetünk itt leckéket, igen jó móka a különböző manőverek gyakorlása.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
A vulkán közelében számtalan meleg vizű forrás található, így nagy élmény egy éjszaka csobbanás a simogatóan meleg vízben. A hőforrások termálmedencéiben lazulva nézhetjük, ahogy a láva lefelé kanyarogva utat vág magának a hegyoldalon. Az egyik, ha nem a legszebb, a La Fortuna közelében található Baldi Hot Spring Spa 25 gyógyvizes, a vulkán által fűtött medencével, jacuzzival, csúszdákkal. A medencék alakja, kialakítása, a szaunák, a gőzkabinok, a környezet egész egyszerűen lenyűgöző, tökéletes relax. Nagyjából ez lehet az a pillanat, amikor teljesen átérezzük az ország „Pura Vida” érzését. A kifejezés azt jelenti: tiszta élet, avagy átvitt értelemben: „minden rendben”. Egy vidám, életigenlő kifejezés, amit országszerte használnak üdvözlés, búcsúzás és hogylét felőli érdeklődésre válaszolva. Legalább ennyire bájos kifejezés, ahogy terhes nőkre azt mondják, hogy “fénnyel élő” (con luz) illetve ha valaki megtalálja az élete párját, akkor arra azt mondják, hogy ő a “narancs másik fele” (media naranja). A taxiórát “Máriának” hívják, de ezzel csak utalnak Szűz Mária becsületességére és erényességére - ezek betartása egyén és alkalomfüggő. Kifejezések, melyek sokat elárulnak az itteniek életfelfogásáról, életöröméről.

Nincs messze Monteverde, a  „felhőerdők otthona”. Igazán izgalmas kaland végigcsúszni a Selvatura Park drótkötélpályáján, magasan a lombkoronák felett, vagy csak egyszerűen végigsétálni egy függőhídon, talpunk alatt szakadékkal. A felhőerdők világa (köszönhetően a 1200-1600 méteres magasságnak) rendkívül nyirkos, ködös, misztikus terület. Számos jó túraút közül választhatunk, de a legizgalmasabb egy függőhidas lombkorona túra.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica nyugati partjait a Csendes-óceán helyenként szelíden nyalogatva, máshol óriási hullámokkal szaggatva-morzsolva a homokot és sziklákat. A strandok egy része gyakorlatilag néptelen, több kilométert is sétálhatunk, mire egyáltalán emberekkel találkoznánk. A Quepostól 20 kilométerre található a Matapalo strandon nincsenek kiépített sétányok és napágyak, csak a  mangó-, kókusz-, pálmafák adnak árnyékot a strandolónak, és ameddig a szem ellát: az óceán.

A Manuel Antonio Nemzeti Park Quespostól délre található, San Josétól 132 kilométerre, és a világ egyik legszebbjei természetvédelmi területe. Közel 184 madárfaj és 109 emlős él itt, és persze a növényzet is lenyűgöző. A nemzeti park hófehér homokos tengerpartjai is képeslapra illőek. Édes majmokat, delfineket, alkalmanként vonuló bálnapopulációkat figyelhetünk itt meg, de pillangók, papagájok, kolibrik, sőt kígyók is nagy számban előfordulnak.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
A víz alatti érdekességek közül a legnagyobb vonzerő az UNESCO világörökség listáján is megtalálható Cocos(Kókusz)-sziget körzete. Az ország nyugati partszakaszától 550 kilométerre található sziget a búvárok álma, mivel számtalan nagyobb, nyílt tengeri élőlény fordul itt elő, például pörölycápák, szirtcápák, ráják és delfinek. A sziget elhelyezkedése miatt kizárólag búvárszafari keretén belül érhető el, és a hosszú hajóút illetve az időnként zord körülmények miatt elsősorban tapasztalt búvároknak ajánlott a felkeresése. A szigetnek nincsenek állandó lakói, csak a nemzeti park természetvédelmi őrei élnek itt, és csak az ő engedélyükkel léphetnek partra a turisták.
Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
A sok színes élmény mellett egy „feketét” is érdemes beiktatni. A ticok, azaz a helyiek a kisbabák tejébe is kávét tesznek, mint ahogy a kisgyerek is rendszeresen kávéznak. Costa Ricában terem a világ egyik legjobb kávéja, a Tarrazú, amely különlegesen lágy és harmonikus ízét az ország egyenlítői fekvésének és termőterülete speciális klímájának köszönheti. A Tarrazú kávé az ország egyik legfontosabb exportcikke a banán és az ananász mellett. Costa Rica gazdaságában és történelmében mindig is fontos szerepet játszott a kávé. Jellegzetes közép-amerikai kávé, karakteres mégis harmonikus, testes arabica finom, diós utóízzel: egy különleges ország különleges kávéja.

Kapcsolódó inspirációk:


Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

Namaste - Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét! - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Közép-amerikai kedvencek – Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica és Salvador: két lenyűgöző, felfedezésre váró ország.

Újabb 6 érdekes tény Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica régóta nagyszerű nyaralóhelyként ismert; csodálatos tájakkal, meseszép strandokkal, hegyekkel, érintetlen esőerdőkkel és változatos élővilággal csábítja turisták ezreit.

Kapcsolódó ajánlatok:


COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
969 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND AQUAMARINE *****

Dominikai Köztársaság
979 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő