Élmények a világ körül

Keresés
 
Tudjon meg mindent a varázslatos Costa Ricáról!

Costa Rica

Úti célok Costa Ricában


A közép-amerikai kontinenshídon, nyugatról a Csendes-óceán, keletről a Karib- tenger jótékony ölelésében elhelyezkedő ország neve – „gazdag part” – találóan fejezi ki szépségeit. A pre-kolumbián kultúra nyomai, a magas hegyek és vulkánok, a nemzeti parkok, a ködben úszó esőerdők, a homokos partok, a csendes öblök és a gazdag állatvilág tökéletes összhangot alkotnak. Nyugalom és béke honol itt, ahol a különleges adottságok, és a paradicsomi környezetetet biztosít. Az utazásra ajánlott időszak: változatos felszíne miatt az időjárás is más-más a különböző területeken: a fennsíkokon és hegyekben hideg van, az erdőkben párás és hűvös, San Joséban és a Központi-völgyben örök tavasz honol, a tengerpartokon forróság van. A legjobb időszak az utazásra a decembertől áprilisig tartó, száraz(abb) nyár, de esőzések ekkor is jellemzőek. Repülési idő San Joséba: kb. 14 óra, átszállási idő nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/costa-rica


Fontos információk

 • Vízum

  Costa Rica

  Főváros és legnagyobb város: San José
  Nyelv: spanyol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 51 100km2
  Népesség: 4 586 353 (2011-es népszámlálás)
  Népsűrűség: 84/km2
  Egy főre jutó GDP: $10 916 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: colón (CRC)
  Időeltérés: -7 óra (CST, UTC-6)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 120V
  Csatlakozó és aljzat: A, B
  Országhívószám: +506
  Internet TLD: .cr

  Magyarország állampolgárai vízummentesen utazhatnak be az országba, és a központi costa ricai intézkedések 90 napos, turista célú tartózkodási lehetőséget biztosítanak számukra. Az útlevelüknek a tervezett belépési dátum + 90 napnál, csak 1 nappal kell hosszabb érvényességgel rendelkeznie. Amennyiben az útlevél 90 napnál kevesebb ideig érvényes, akkor is beléphet a vízummentesen utazó magyar állampolgár az országba, de értelemszerűen, csak az útlevél érvényességi idején belüli, a határvédelmi szervek döntésétől függő tartózkodási napokra kapnak majd turista célú beutazási engedélyt. A turista célú tartózkodás nem hosszabbítható meg.
  A kiutazáskor a repülőtereken kilépési illeték fizetendő a check-in előtt, egy erre kijelölt pultnál. A kilépési illeték (departure tax) díja 29 USD és készpénzben (USD vagy Costa Rican Colón) vagy bankkártyával (VISA / Mastercard / American Express) fizethető (a kártyás fizetésért díjat számolnak fel).
  Fontos! A kilépési illetéket sok légitársaság díjai már eleve tartalmazzák, így még utazás előtt szükséges leellenőrizni a légitársaságnál, hogy benne van-e a repülőjegy árában ez a költség, hogy nehogy kétszer kerüljön kifizetésre!
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Costa Ricában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. San Joséban tiszteletbeli konzuli iroda működik. Felügyelő képviselet: Mexikóváros D.F.

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Bár Costa Rica a legbiztonságosabb latin‐amerikai ország, azonban fokozott óvatosságra itt is szükség van. A helyiek barátságosak és őszinték, de bűnözés, rablások itt is előfordulnak, különös óvatosság szükséges a látványosságoknál, az éttermeknél, bérautók közelében, pénzváltóhelyek mellett. Néhány alapszabály a kényelmes és problémamentes utazás érdekében:
  Pénzét, hitelkártyáját ne hordja feltűnő, könnyen hozzáférhető helyen!
  Írja fel és őrizze külön hitelkártyája számát, ill. bankja 24 órás ügyeleti telefonszámát, hogy baj esetén azonnal letilthassa kártyáját!
  Béreljen széfet a szállodában, ott helyezze el dokumentumait (útlevél, repülőjegy) és értékeit! (Praktikus tanács: az útlevél fénymásolatát tartsa magánál, az eredetit a széfben)
  Ne hordjon látványos ékszereket, értékeket.
  Ne sétáljon egyedül – különösen este, és elhagyatott helyeken.

  A bűnözés és a drogkereskedelem fokozódását országon belüli és országon kívüli tényezők egyaránt elősegítik. A drogkereskedelmi útvonalak a columbiai, ecuadori, vagy egyéb dél-amerikai forrásokból kiindulva ma már az egész ország területét behálózzák.

  Az idegenforgalom még meglévő célpontjaira a reguláris erők és a rendfenntartó szervek felügyelnek. A szervezett, csoportos turizmuson kívüli az egyéni turista utazások kockázatosak.
 • Egészségügyi tudnivalók

  A Costa Ricát és Panamát érintő körutazásunkra a sárgaláz elleni védőoltás kötelező!
  Az oltás 10 nappal a beadást követően lesz érvényes és 10 évre nyújt védettséget. Bővebb információ: www.oltokozpont.hu

  Zika-vírus
  Costa Rica és Panama a Zika-vírus által érintett országok között van.
  A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton történő fertőzésről is van tudomása az egészségügyi hatóságoknak. A fertőzés ismert tünetei: láz, fejfájás,  kötőhártya gyulladás, kiütés, ízületi fájdalmak. A betegség közepes lefolyású, 2-7 napig tart és minden 5. embert fertőz meg. A kismamákra vagy gyermeket tervező hölgyekre kifejezetten veszélyes az eddigi adatok alapján, mivel súlyos születési rendellenességet okozhat a magzatnál vagy születendő gyermeknél.

  A Zika-vírus által fertőzött területekről, illetve a folyamatosan frissített egészségügyi előírásokról az alábbi honlapokon tájékozódhatnak:
  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/
  http://wwwnc.cdc.gov/travel/notices 
  http://www.cdc.gov/zika/geo/active-countries.html

  Magyar nyelven elérhető információk:
  https://www.antsz.hu/
  http://www.oek.hu/oek.web?to=2426&nid=1259&pid=1&lang=hun

  Az egyik legfontosabb védekezés a megelőzés, melyre az utazás megkezdése előtt, már itthon fel kell készülni: a bőrt fedő hosszú, vékony, lehetőség szerint pamut vagy lenvászon ruházattal és sapkával, valamint magas hatóanyag tartalmú szúnyogriasztó készítmények használatával a megérkezéstől a hazautazásig.

  A Karib-tengeri országokba, a közép –amerikai térségbe készülők figyelmét arra kell felhívni, hogy az utazni szándékozók, mind Mexikó Yucatán –félszigeti részére, mind Honduras, Guatemala, Costa Rica, Belize, El Salvador, főként tengerpartok mentén lévő településeire vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

  Az utazók kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen az említett régiókba kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett, de jelen, esős időszakban utazást szervezők esetében is.

  Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. Amalária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

 • Tudnivalók Costa Ricáról:

  Éghajlat: Costa Rica éghajlata trópusi. Változatos felszíne miatt az időjárás is más‐más a különböző területeken: a fennsíkokon és hegyekben hideg van, az erdőkben párás és hűvös, San Joséban és a Központi‐völgyben örök tavasz honol, a tengerpartokon forróság van. Az időjárás trópusi, párás, az óceánparton általában melegebb, mint az ország belső részén és a hegyvidéken. Északánként jelentősen lehülhet a levegő. Hivatalosan két évszak különböztethető meg: a november 2.felétől április közepéig tartó száraz évszak és az április közepétől november 1.feléig tartó esős évszak. A legesősebb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszakban is számítani kell esőzésekre, a földrajzi adottságokból adódóan az esőzések az adott évszakon belül is eltérőek az egyes tájakon, az Arenal Vulkánnál és környékén december és április között esik a legtöbb eső. Az ország legesősebb része a Karibi‐partvidék. A Csendes‐óceáni partvidék északi része (Guanacaste provincia, Puntarenas északi része és Alajuela nyugati része) a legnapsütöttebb vidék, júniustól októberig jellegzetes, délutáni, trópusi esőzésekkel. A Csendes‐óceáni partvidék középső részére (Puntarenas és San José provinciái) egész évben nagy melegek jellemzők, trópusi esőzésekkel jellemzően délutánonként. A térségben jellemző hurrikán szezon általában május elejétől november végéig tart, de Costa Ricát eddig ritkán érintette hurrikán. Az ország földrajzi fekvéséből és az aktív vulkánok tevékenységéből adódóan földrengések is előfordulhatnak. Bár Costa Ricát egész évben utazásra ajánlott úti célnak tartják, a legjobb időszak az utazásra a decembertől áprilisig tartó, száraz(abb) nyár. Habár az évi átlaghőmérséklet a tengerparti sávokon meghaladja a 31 fokot, egy jó kis trópusi eső bármikor eláztathatja a kirándulást, különösen a májustól őszig tartó időszakban. A hőmérséklet 16 és 26 °C között mozog. A partvidék forróbb, a karibi part átlaghőmérséklete éjszakánként 21 °C, nappal 30 °C. A Csendes óceáni partvidék pár fokkal melegebb. Bármely hónapban legyen is az utazás mindig érdemes esőkabátot vagy esernyőt vinni, a párás, esős időben gyakran jól jöhet egy száraz zokni vagy ing. A hegyekben jellemzően legalább 15 fokkal hidegebb időjárásra számíthatnak.

  Gasztronómia: a costa rica‐i ételek nagyon egyszerűek, de sok olajjal és fűszerrel készülnek, így az európai gyomor számára nehézséget okozhatnak. A legtöbb étel alapanyaga a rizs vagy a bab. Az ország nemzeti étele a gallo pinto, fekete babból és sült rizsből készül, többnyire reggelire készítik, ebédre káposztával, paradicsommal és hússal gazdagítják. Zöldséget nyersen nagyon ritkán szolgálnak fel. A több mint 1000 km hosszú tengerpart ellenére a rákok, halak, nagyon drágák, mert keveset halásznak, főleg importálják a tengeri ételeket. Az ország egyik nemzeti itala a guaro, egy cukornádból készített brandyfajta, amely semleges ízű, magas alkoholtartalmú. Népszerű a fresco de frutas nevű ital is, amely kólaszerű frissítő gyümölcsdarabokkal.
   
  Hivatalos pénznem, hitelkártyák: costa ricai colón (CRC), de az amerikai dollár (USD) is általánosan elfogadott fizetőeszköz az éttermekben és üzletekben, főleg a 10 és 20 USD címletek. 1 USD = kb.513 CRC, 1 EUR = kb.682 CRC. A legjobb, ha US dollárt viszünk magunkkal, de kerüljük a 100 $‐os címleteket, mert a hamisítástól való félelmükben ezt a helyiek nem fogadják el. Az utazási csekkeket nem igazán kedvelik és az ATM‐ből való pénzfelvétel sem terjedt el igazán.
  Az elfogadott hitelkártyák: Visa, Master Card & American Express.
   
  Borravalók:
  a szállodákban a hordároknak és szobalányoknak, valamint a helyi idegenvezetőnek és buszvezetőnek borravalót szokás adni. A borravaló javasolt mértéke: a hordárnak USD 1 megérkezéskor és elutazáskor, a szobalánynak USD 1/nap. Figyelem: több étteremben az árakhoz kötelezően felszámolják a 10% szervízdíjat.
   
  Mit vigyünk Costa Ricára? ‐ néhány hasznos javaslat a poggyász összeállításához:
  • Fénymásolat az útlevelekről (és természetesen az eredeti, érvényes útiokmányok),
  • utazó ébresztőóra,
  • magas faktorú napozószer és rovarirtó (szúnyogirtó) szer,
  • pamut vagy könnyű szintetikus anyagú ing és póló, hosszú és rövid ujjú egyaránt,
  • pamut vagy könnyű szintetikus anyagú, könnyen száradó nadrágok,
  • túrázáshoz megfelelő sort,
  • lábbeli: vízálló, könnyű túrabakancs, a vizes ‐ folyós programokhoz könnyű szandál, valamint könnyen száradó teniszcipő vagy futócipő.
  • eső ellen: esőkabát, esernyő,
  • kalap vagy sapka napellenzővel, eső és nap ellen.,
  • üveges víz: mindig legyen nálunk, különösen túrázáskor,
  • fényképezőgép és film, elem, töltő, és nagy memória digitális gépek esetén.
  • hygi kendő és papír zsebkendő (zárható, vízhatlan tasakkal),
  • úti patika, és megfelelő mennyiségű orvosság, amennyiben rendszeresen szedünk gyógyszert,
  • pulóver, könnyű dzseki,
  • napszemüveg,
  • úszónadrág, fürdőruha,
  • összecsukható extra táska az esetleges plusz csomagok részére.
   
  Naplemente: a Nap 17.45 és 18.00 óra között megy le egész évben.
   
  Fürdőzés, strandolás: mindkét partvidéken veszélyes áramlatok vannak, még a sekély részeken is, így különös körültekintés és óvatosság szükséges a fürdőzéskor és strandoláskor.
   

 • Térkép

Inspirációk

Guatemala kis extrákkal - OTP Travel Utazási Iroda
Guatemala a természetimádók és kalandvágyók kedvelt célpontja. Íme néhány dolog, amit Guatemalában érdemes kipróbálni.

Tippek Guatemalához - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.

Guatemala a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!

Guatemala nemzeti parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Trópusi esőerdők, varázslatos szépségű hegyek, csodálatos tengerpartok és felbecsülhetetlen értékű, ősi romok, és ez csak néhány kincs, amit Guatemala magáénak tudhat.

Ezért van Guatemala a bakancslistán - OTP Travel Utazási Iroda
A gyakran "örök tavasz földjeként" emlegetett Guatemalában rengeteg a látnivaló, életre szóló élményeket szerezhetünk. Tartson velünk!

Guatemala gasztro - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele Közép-Amerika legszebb országának különleges konyhájába. Guatemala finomságai kerültek ezúttal terítékre.

Világvége és Ushuaia - OTP Travel Utazási iroda
A világvégét Tűzföldön, egész pontosan Ushuaia-ban kell keresni

Argentína-Tűzföld - OTP Travel Utazási iroda
Patagónia déli részén egy varázslatos szigetvilág

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!