Élmények a világ körül

Keresés

Szicília vagy Szardínia?

Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda
A két csodálatos mediterrán sziget közül nem könnyű a választás! Segítünk Önnek a döntésben!

Szicília vagy Szardínia?

Szicília és Szardínia a Földközi-tenger két legnagyobb szigete. Mindkettő Olaszországhoz tartozik és egyaránt népszerű nyaralási célpont a gyönyörű tengerpartok, gasztronómiai különlegességek, hangulatos kisvárosok, régészeti lelőhelyek és meleg napsütésre vágyó utazók számára.
 

Minden hasonlóságuk ellenére azonban van néhány olyan jellegzetes és karakteres különbség Szicília és Szardínia között, amely miatt könnyebben le tudjuk tenni a voksunkat valamelyik mellett.

Kultúra

Szicília

Szicília szó szerint a kultúrák és civilizációk olvasztótégelye. A sziget az ókori világ találkozóhelye volt, ahol Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet minden tájáról érkeztek telepesek, utazók és hódítók. Az elmúlt sok ezer év alatt a szigetet meghódították és kormányozták az ókori görögök, rómaiak, bizánciak, arabok, normannok, franciák, britek és spanyolok, és minden uralkodó kitörölhetetlen nyomot hagyott Szicílián - építészetileg, gasztronómiailag, vagy más módon. A fővárosban, Palermóban felmászhatunk a főszékesegyház tetejére - amely a normann, mór, gótikus, barokk és neoklasszikus stílusok összeolvadása -, Taorminában pedig az ókori görög-római színház legmagasabb pontjáról felejthetetlen kilátás nyílik a tengerre és az Etnára. Agrigento templomainak völgyében – mely az UNESCO Világörökség része - és a sziget nyugati partvidékének más pontjain pedig a legszebb görög templomokat fedezhetjük fel. Külön érdekesség, hogy valójában több fennmaradt görög templom van Szicíliában, mint Görögországban.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Szardínia

Szardínia nem vetekedhet Szicíliával a kulturális látnivalók tekintetében, de így is akadnak olyan nevezetességek, melyeket mindenképpen bakancslistánkra érdemes tűzni. Olbia kikötővárosa a középkortól fontos szerepet tölt be a sziget életében, napjainkban egy XI. századi bazilikát lehet megtekinteni, valamint egy archeológiai múzeumot és régészeti leleteket a föníciaiak és karthágóiak idejéből. A cagliari dóm egy szép román stílusú templom, amely az 1200-as évekből származik. Szardínián található Nuraghe Palmavera régészeti lelőhelye is, melyek a bronz- és vaskorban épült megalitikus építmények, hatalmas kőlapokból épített sírkamrák. Ennek alapján jött létre a sziget egyedi bronzkori kultúrája, a jellegzetes kerek alaprajzú épületeiről elnevezett nuraghe-kultúra, amelynek kezdete az i. e. 1800 körüli időkre datálható.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Gasztronómia

Szicília

Szicília a világ egyik legjobb gasztronómiai célpontja. A Földközi-tenger szívében fekvő vulkanikus szigeten az állandó napsütésben és a termékeny vulkanikus talajon az olajbogyó, füge, szilva, pisztácia, narancs is megterem. Szicíliában a gasztronómiában is tetten érhető a kulturális behatások sokszínűsége. Sok szicíliai étel, például a halas kuszkusz és a töltött kardhalas tekercs, arab vagy észak-afrikai eredetű. A szicíliai utcai étel, az arancini a rizst és a sáfrányt ötvözi, két olyan összetevőt, melyet az arabok vezettek be. A mazsola és a fenyőmag, amelyek a klasszikus pasta con le sarde alkotóelemei, ismertek voltak Szicíliában, de az összetevők kombinációja kifejezetten arab behatás miatt született meg.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Szardínia

Szardínia Szicíliához hasonlóan a Földközi-tenger egyik szigete, így kellemes éghajlatot élvez, amelynek az olyan növények, mint a padlizsán és az articsóka nem tudnak ellenállni. A tenger tálcán kínálja az olyan különlegességeket, mint a tintahal, a polip, a kagyló, a garnélarák, a homár és a tonhal. Szicíliához hasonlóan Szardíniára is nagy hatással voltak az aktuálisan uralkodó népcsoportok, mint a főníciaiak, karthágóiak, rómaiak, arabok és spanyolok, mindez pedig konyhájukra is nagy hatással volt. Szardínia népszerű ételei közé tartozik a porcedu - nyárson sült malac -, a fregula - egy észak-afrikai hatású, kuszkusz szerű búzadara tészta -, és Sassari városában a lumache, mely pecorino, petrezselyem, fokhagyma, kenyérmorzsa és fehérbor keverékével töltött csiga különlegesség.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Tengerpartok

Szicília

Szicília egy vulkanikus sziget, strandjai ezért többnyire kavicsosak vagy teljesen sziklásak. Akad azonban néhány kivétel, mint például Mondello – Palermo városának szomszédságában – és San Vito lo Capo a sziget északnyugati csücskében, melyek homokosak. Szicília régiójához tartoznak a Lipari-szigetek, melyhez hét kisebb sziget tartozik. Ezek közül a legnépszerűbb Lipari, valamint Panarea, mely luxus körülményeket biztosít az utazók számára. Vulcano szigete pedig híres iszapfürdőiről és fekete homokos strandjairól.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Szardínia

Szardíniai strandjai felveszik a versenyt Spanyolország, Portugália vagy Görögország tengerpartjaival. A sziget déli és északi részén egyaránt elképesztően puha homokú strandokat és vibrálóan zöldeskék színű vizet találunk. A Costa Smeralda, azaz a Smaragdpart Szardínia egyik legikonikusabb partvidéke, a sztárok kedvelt nyaralóhelye.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Borok

Szicília

A szicíliai talaj és a napfény istenáldotta körülményeket biztosít a borkészítéshez. A sziget számos szőlőültetvénye és borbirtoka testes vörös- és fehérborokat termel, köztük az illatos Etna Rosso-t – mely kiváló kardhal, lazac, tonhal, vagy akár csak paradicsomszószos tészta mellé-; az édes, karamellás Marsala-t és a földes Nero d'Avola-t – a Noto környéki terület specialitását és a leghíresebb szicíliai bort.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Szardínia

Szardíniát ugyanolyan forró mediterrán napsütés éri, mint Szicíliát, de borászati kultúrája teljesen sajátos. Leghíresebb bora a Cannonau, amelyet az egész szigeten termesztenek. Grenache szőlőfajtából készül, a bor jellemzően száraz és tanninban gazdag. Ezekről a tanninokról úgy gondolják, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket és az öregedést.
Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.

Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Puglia, Olaszország legkeletibb gyöngyszeme - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”

Ízes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Kapcsolódó ajánlatok:


AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

VADREGÉNYES SZARDÍNIA - CSOPORTOS

Olaszország
785 000 Ft/fő