Élmények a világ körül

Keresés

Chile a tények tükrében

Chile a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Chile fővárosa és egyben legnagyobb városa Santiago. Nemzeti nyelve a spanyol, hivatalos pénzneme a peso. Ismerje meg velünk ezt a különleges országot ön is a tények tükrében.

Chile a tények tükrében

Chile területe 756 102 négyzetkilométer. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Santiago. Nemzeti nyelve a spanyol, hivatalos pénzneme a peso. Három szomszédos országa Argentína, Peru és Bolívia. Ismerje meg velünk ezt a különleges országot ön is a tények tükrében.
Chile a világ leghosszabban elterülő országa. A chilei partvonal 6435 km hosszú. És egyben a világ egyik legkeskenyebbje is, szélessége alig több mint 200 km.

Ferdinand Magellán volt az első európai, aki betette a lábát a mai Chile területére. Ő 1520-ban látogatta meg az országot.

A Monte Verde a legrégebbi ismert emberi lakhely az amerikai kontinensen. A Monte Verde korai lakói időszámításunk előtt 16500 évvel jelentek meg a vidéken.

Chile a világ ötödik legnagyobb borexportőre.

Chilében a férjek és a feleségek nem rendelkeznek közös vezetéknévvel. A feleségek a leánykori nevüket használják. A közös vezetéknevek használata a férfi és női partnerek esetében a testvérek számára van fenntartva.

A chileiek köszönéskor vagy távozáskor rendszerint megpuszilják egymást nemtől függetlenül.

Chilében a világon az egyik legalacsonyabb a válási arány. A válást csak 2005-ben legalizálták.

A pisco Chile nemzeti itala. Citromléből, jégből, cukorból és felvert tojásfehérjéből készítik a pisco sour-t, ami a nemzeti ital legelterjedtebb változata.

Chilében megtalálható a veszélyeztetett kandeláberkaktusz egy fajtája, amely akár az 5 méteres magasságot is elérheti. Az országban több mint 20 különböző kaktusz- és szukkulens-fajta él.

Az ország növényeinek és állatainak több mint fele sehol máshol a Földön nem található meg. Az 5100 növény- és állatfajból több mint 2500 endemikus.

Chilében található a világ legszárazabb sivataga, az Atacama-sivatag is. Ezen a helyen a feljegyzések kezdete óta egyetlen csepp eső sem esett.

A világ legnagyobb antropomorf sziklája a Cerro (119 m magas) szintén Chilében található.

1967 óta minden középületre kötelező a chilei zászlót megfelelő állapotban kifüggeszteni. Az előírás be nem tartása akár 40 000 peso bírságot is vonhat maga után.

A chilei Biblioteca Nacional (Nemzeti Könyvtár), amely 1,8 millió kötetet tartalmaz, Spanyolországon kívül a legnagyobb spanyol nyelvű nemzeti könyvtár.

Chile több mint 1300 vulkánja közül sok aktívvá válhat.

Chile déli részén 4000 éves fák is élnek. Ezek többnyire az elképesztően hosszú életű Alerce-k.

A Földön valaha feljegyzett legnagyobb, a Richter-skála szerinti 9,5-ös erősségű földrengés 1900-ban Chilét rázta meg. A katasztrófa több mint 1500 ember halálát okozta, és 2000 embert tett hajléktalanná.

Chilét 2010-ben ismét földrengés sújtotta, ezúttal 8,8-as erősségű. A természeti katasztrófa miatt 1,5 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. Az országban egyébként igen szigorú építési szabályok vannak érvényben a városi területeken, hogy megelőzzék az ilyen esetek során bekövetkező élet- és vagyonveszteségeket.

A chilei Puerto Williams a világ legdélebbi települése.

Az egyik legmagasabban fekvő tava (4520 méter), a Chungara-tó Chilében található.

Chile kedvező hely a csillagászati megfigyelésekhez. A csillagászok a világ minden tájáról érkeznek, mivel Chile Norte Grande részén több mint 300 éjszaka tiszta idő áll évente rendelkezésre.

Chile 1810. szeptember 18-án nyerte el függetlenségét Spanyolországtól.

2010 augusztusában a chilei San Jose bánya beomlásakor 33 bányász rekedt 2000 láb mélyen a föld alatt. A mentők egy kis lyukakat fúrtak, hogy élelmet, folyadékot, világítást biztosítsanak, és üzeneteket küldjenek a bányába. Az összes csapdába esett bányászt sikeresen kimentették közel 70 nap után.

A chileiek a "költők országaként" emlegetik földjüket. Két irodalmi Nobel-díjasuk van: Gabriela Mistral (őt az 5000 pesós bankjegyeken is ábrázolják) és Pablo Neruda.

A világ legnagyobb úszómedencéje Chilében található. 1000 méter hosszú, 20 hektár területű és 115 láb mély. Ez az óriási medence 66 millió gallon tengervizet tartalmaz. Öt év alatt épült meg és egymilliárd amerikai dollárba került; az éves fenntartási költsége közel kétmillió amerikai dollár.

A pingvinek az Antarktiszon kívül Chilében is megtalálhatók. Az országban közel 12 000 párral rendelkező "Humboldt-pingvin" kolónia él.

Chilében található a valaha ismert legrégebbi múmia. Egy "Chinchorro múmia", amelyet a Camarones-völgyben találtak. Nem Egyiptom a világ legrégebbi múmiáinak otthona!

Chilében hat UNESCO világörökségi helyszín található: Chiloé templomai, Valparaíso kikötővárosának történelmi negyede, a Humberstone és Santa Laura salétromgyár, a Rapa Nui Nemzeti Park és Sewell bányaváros.

A Calama városa és San Pedro de Atacama közötti régiót "Holdvölgynek" nevezik. A táj ugyanis olyan mintha a holdon járnánk.

Chile szinte mentes a mérges kígyóktól. Chilében mindössze 2 kígyófaj él, mindkettő kicsi és ártalmatlan.

Norvégia után Chile a világ második legnagyobb lazactermelője. Közel 60 norvég vállalat telepedett le Chilében.

Santiago Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb nagyvárosa.

Chile a második legalacsonyabb gyilkossági rátával rendelkezik az amerikai kontinensen Kanada után.

Védőruházat és erős naptej szükséges a Patagónia régióban. A területet időnként az antarktiszi sarki örvényből származó, ózonban szegény légtömegek érik el, amelyek nem nyújtanak védelmet a nap UV-sugárzása ellen.

2008-ban Chile véglegesen betiltotta a bálnavadászatot a vizein[37].

A tevefélék családjának legkisebb tagja, a vikunya Chilében él. Karcsú teste; hosszú nyaka; vékony lábai; és hosszú, selymes bundája van. Felül vörösesbarna színű, alul fehér.

A chilei flamingó magas, nagy testű madár, hosszú nyakkal és kis fejjel. Gyönyörű rózsaszín tollazatukat a táplálékuk részeként elfogyasztott karotinoid pigmentekből nyerik.

A pudu, amely a világ legkisebb szarvasa szintén Chilében él.

Kapcsolódó inspirációk:

Bejártuk Chile legszebb vidékeit - OTP Travel Utazási Iroda
A 6000 km hosszú Csendes-óceáni partvonallal az egyik oldalon és a fenséges Andokkal a másik oldalon Chile egy hosszan elnyúló ország, amely számos különböző éghajlatú területet foglal magába.

Chile szíve: Santiago de Chile - OTP Travel Utazási Iroda
Santiago de Chilét a spanyolok alapították 1541-ben, és a gyarmati idők óta Chile fővárosa. A több mint hatmillió lakosú település épületeiben még ma is fellelhetőek a spanyol örökség nyomai.

A chilei Húsvét-sziget titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Chile államhoz tartozik, a Húsvét-sziget a Csendes-óceán szívében bújik meg. A helyiek nyelvén a világ köldökének nevezett szigetet sokan a bolygó egyik legfélreesőbb helyének tartják.

Chile csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Chile különleges attrakciót bemutató sorozatunk újabb darabjában természeti és kulturális kincseket is igyekszünk bemutatni. Tartsanak velünk a különleges chilei kalandban!

Chile legjava - OTP Travel Utazási Iroda
Chile, a Dél-Amerika partjainál kígyózó keskeny ország a kontinens egyik legváltozatosabb területe. Fedezze fel velünk ezt a különleges világot!

Peru és Bolívia: az inkák földjén - OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.

Bolívia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a bolíviai konyha gyöngyszemeit! Tartson velünk egy egzotikus gasztro-kirándulásra!

Bolívia titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó déli partján, közel 4000 méterrel a tengerszint felett található Tiwanaku, amely az inkák előtti legfontosabb civilizáció fővárosa volt.

Bolívia tíz csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó partján fekvő Copacabana luxus üdülőhelyei vagy az Uyuni sós sivatagja további különleges élményeket kínálnak. Íme Bolívia tíz csodája!

Bolívia szíve: La Paz - OTP Travel Utazási Iroda
A bolíviai La Paz kevés utazó bakancslistáján szerepel, pedig ott lenne a helye, ugyanis a világ legmagasabban fekvő fővárosa számtalan felfedezni valóval csalogat. Fedezze fel velünk La Pazt!

Top 10 hely Bolíviában - OTP Travel Utazási Iroda
Aki autentikus és látványos dél-amerikai nyaralásra vágyik, annak mindenképpen Bolíviát kell célba vennie. Mutatjuk a helyszíneket, amelyeket Bolíviában feltétlenül érdemes meglátogatni.

Bolívia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Bolívia Argentínával, Chilével, Peruval, Brazíliával és Paraguayjal határos. Az ország egyharmada az Andok vonulatain belül fekszik. Íme pár tény erről a csodás országról.

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Peruban június 24-én ünneplik az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg. Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák elveszett városának felfedezése kalandregénybe illő fordulatokban bővelkedett.

10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda
A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet a világ hét új csodájának egyikévé választottak.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A perui táj valóban festővászonra kívánkozik: az Andok itt a legcsodálatosabb.

Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

PERU ÉS BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND AQUAMARINE *****

Dominikai Köztársaság
979 000 Ft-tól/fő

MELIA CARIBE BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
1 039 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
1 079 000 Ft-tól/fő

RIU BAMBU*****

Dominikai Köztársaság
1 139 000 Ft-tól/fő