Élmények a világ körül

Keresés

10+1 érdekesség Baliról

10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
A balinéz kultúra számtalan érdességet tartogat. Tudta mit jelent a Nyepi vagy a Tri Hita Karana? Ismerje meg közelebbről ezt a különleges világot!

10+1 érdekesség Baliról

Annak ellenére, hogy Balin a turizmus már évtizedek óta virágzik, a balinézek megőrizték egyedi és gyönyörű kultúrájukat.
 

Ez szó szerint mindenhol érezhető, a balinéz kultúra és a hinduizmus az élet szinte minden területére hatással van a szigeten. A balinézek tisztelik őseiket és a szellemvilágot, és az ősi balinéz naptár alapján vallási szertartásokat végeznek. Ismerkedjük meg kicsit közelebbről a különleges balinéz szokásokkal és kultúrával.

A balinéz emberek túlnyomórészt hinduk

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Indonézia túlnyomórészt muszlim ország, de a balinézek 85 százaléka hindu. Az ország egykor többnyire hindu volt, de amikor a XV. század körül az iszlám kezdett elterjedni, sok hindu menekült Jáváról és máshonnan Balira. A sziget azóta is nagyrészt megőrizte a hindu és az animista hit sajátos keverékét.

A balinézek a Tri Hita Karana filozófiája szerint élnek

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Ami Hawaiin az aloha, Costa Ricán a pura vida, az Balin a Tri Hita Karana. A Tri Hita Karana szó szerinti fordításban "a jólét három okát" jelenti: harmónia Istennel, harmónia a természettel és harmónia a közösséggel.

A balinézek naponta áldozási ajándékot mutatnak be

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik első dolog, amit Balin észreveszel, a canang sari, vagyis az áldozási ajándékok, amelyek az utcákat és a szentélyeket díszítik szerte a szigeten. A canang sari apró, kókuszdiólevelekből fonott kosarak, amelyeket aprólékosan feldíszítenek virágokkal, csemegékkel és égő füstölővel. Bali a legtöbb üzlete minden reggel egy canang sari-t helyez el a bejáratnál, a családok pedig tucatnyi vagy még több bőségkosarat helyeznek el a házuk körül.

A balinéz önálló nyelv

Balin általában indonézül beszélnek, de a balinéz is létező különálló nyelv. A balinéz nyelvet általában első nyelvként tanulják a bali lakosok, de sokan már napi szinten használják az indonézt. A látogatók valószínűleg nem tudnak különbséget tenni a kettő között, és ha megtanulnak néhány szót bármelyikből, az sokat segíthet.

Balinak saját naptára van

Balin széles körben használják a Gergely-naptárt, de mint sok más társadalomban, itt is van hold alapú naptár. A holdév szintén 12 hónapból áll, de mindegyik az újhold utáni nappal kezdődik. A Gergely-naptárhoz képest 78 évvel van lemaradva.
Bali azonban egy harmadik naptárat is használ, amelyet Pawukon-naptárnak neveznek. Ez mindössze 210 napos, így nem igazán felel meg sem a Gergely-naptárnak, sem a holdnaptárnak, és a kívülállók számára szinte lehetetlen megérteni. Ennek az az oka, hogy az év első napja tíz különböző hosszúságú, egyidejűleg zajló hét első napja. A Pawukon-naptárban nincs év - ez csak egy ciklus, amely újra és újra megismétlődik.

A balinéz újév a csend napja

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
A balinézek váratlan módon ünneplik az újévet, amelyet Nyepi néven ismernek. A holdnaptárhoz igazodik, és közvetlenül a márciusi újhold után esik. A Nyepi-nap a csend, a magány és az elmélkedés jegyében telik. Minden üzlet zárva tart, a repülőtér is zárva van, senki nem használ villanyt vagy elektromos áramot, az utakon nem közlekedhetnek járművek, és az emberek otthon maradnak. Egészen más, mint az újévi ünnepségek bárhol máshol a világon.

A csütörtök a tradicionális balinéz szokások napja

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Az Istenek szigetén csütörtökönként mindenki hagyományos balinéz ruhát visel és csak balinézül beszél, melyet a szóbeszéd szerint egy kormányzói rendelet szabályoz, hogy megőrizzék a sziget örökségét. A helyiek többsége tartja is ezt a szokást.

A balinéz családok hagyományosan négygyermekesek

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Balin csak négy keresztnév létezik, a balinéz gyerekeket a születésük sorrendje szerint nevezik el, és többnyire nincsenek férfi vagy női keresztnevek. A balinézeknek hagyományosan négy gyermekük volt, ezért négy uniszex név van; a Wayan, Made, Niyoman és Ketut. Akiknek nagyobb családjuk volt, azok újrakezdték, és az ötödik gyermeket Wayan-nak nevezték el.
Azonban találkozhatunk más névre hallgató emberekkel is, mert létezik néhány alternatív név, és egyes balinézek különböző neveket használnak, amelyek a kasztjukat jelölik. A legtöbb embernek a szigeten azonban egyedi beceneve van, hogy könnyen megkülönböztethető legyen a többiektől.

Balin ihatjuk a világ legdrágább kávéját

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
A világ legdrágább kávéja egy macskaszerű állat, a luwak ürülékéből származik. Balin és Indonézia más részein a cibetmacska megeszi a kávécseresznyét, majd az emésztőrendszerán áthaladva kiválasztja. Ezt a kávécseresznyét összegyűjtik, pörkölik, őrlik és lefőzik. A kopi luwak néven ismert különleges és állítólag kevésbé savas kávéból egy csésze akár 40 dollárba vagy még többe is kerülhet.
Sajnos, a kopi luwak ipar egy állatjóléti rémálomhoz vezetett, mivel az ültetvények ketrecekbe zárják ezeket az egykor vadon élő állatokat, természetes ösztöneik ellen kényszerítik őket, és a szokásos táplálékuk helyett túl sok kávébabbal etetik őket.

Bali a vegetáriánusok vagy vegánok mekkája

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Bali a vegetáriánusok és vegánok számára tökéletes hely, hiszen az olyan turistavárosok, mint Ubud és Canggu hemzsegnek az egészségtudatos kávézóktól, ahol vega burgereket, smoothie bowlokat és mindenféle növényi alapú ételeket szolgálnak fel.

A környezettudatos turizmus fontossága

B10+1 érdekesség Baliról - OTP Travel Utazási Iroda
Miközben a turizmus sok balinéz megélhetés szempontjából kulcsfontosságú, a sziget ökoszisztémáját jelentősen megterheli. Egy ilyen kis sziget nehezen tud ennyi embert eltartani, különösen a korlátozott infrastruktúra miatt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a turisták jellemzően több erőforrást használnak és több szemetet termelnek, mint a helyiek, a turizmus komoly terhet jelent. Ezért az utazók edukálása kiemelt fontosságú Balin, hiszen kevesebb szeméttermeléssel, a helyi vállalkozók támogatásával, illetve az energiafelhasználás átgondolt használatával sokat tehetnek a környezettudatos turizmus támogatásáért.

Kapcsolódó inspirációk:


Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Kapcsolódó ajánlatok:


BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő

MELIA BALI VILLAS & SPA***** - NUSA DUA

Indonézia
864 000 Ft-tól/fő

BALI - KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL

Indonézia
940 000 Ft-tól/fő

BALI SOL BEACH HOUSE BENOA Tanjung Benoa

Indonézia
988 000 Ft-tól/fő

THE SAMAYA SEMINYAK BALI***** - SEMINYAK

Indonézia
1 168 000 Ft-tól/fő