Élmények a világ körül

Keresés

Karintia éke, a Hochosterwitz vár

Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
Karintia bővelkedik természeti szépségekben, de az épített öröksége is egyedülálló.

Karintia éke, a Hochosterwitz vár

Az ausztriai Karintia bővelkedik természeti szépségekben, de az épített öröksége is egyedülálló.

A Burg Hochosterwitz Ausztria egyik legimpozánsabb középkori kastélya. Karintia tartományban, Sankt Veit an der Glan városától keletre egy 160 méter magas dolomit-sziklán áll. A kastély a tartomány egyik közkedvelt nevezetessége, tiszta időben 30 km-ről is látható.

A vár első említése 860 körül keltezett okiratban található meg. Német Lajos a Keleti Frank Királyság uralkodójának adománylevelében, amelyben átruházza a várat salzburgi érsekség javára. Az „Astarwiza” néven emlegetett épület később a karintiai Osterwitz család birtokába került.
Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
A XV. században az utolsó karintiai pohárnokot, Osterwitz-i Georgot a törökök elfogták és börtönbe vetették. Ott is halt meg 1476-ban, utódok nélkül. Egyetlen rokona azonban, Hans, aki az Osterwitz család utolsó túlélője volt, sajnálatos módon jelentős adósságokat halmozott fel a királynál. Így végül négy évszázad után, 1478. május 30-án, a kastély tulajdonjoga III. Frigyes Habsburg császárra szállt.
A következő harminc évben a várat a törökök több ízben ostromolták, bevenni azonban soha nem sikerült. Az egyre rosszabb állapotba kerülő vár használati jogát végül 1541-ben I. Habsburg Ferdinánd német király Christof Khevenhüller karintiai kormányzónak adományozta. Később, 1571-ben Khevenhüller György meg is vásárolta a Hochosterwitz fellegvárát. A mind erősebb török nyomás miatt a báró nagyszabású megerősítő munkákba fogott. A fellegvár elé 1570-1586 között 14 jól védhető kaput emeltetett. Támadás esetén a 14 kapun egyesével kellett volna áttörnie az ellenségnek, amely gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás lett volna. Egyetlen alkalommal sikerült a törököknek eljutnia a negyedik (Engelstor) kapuig, de ott ez a roham is összeomlott.
Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
Műszaki szempontból egészen különlegesek a várba vezető sziklába vájt, kanyargós út erődítései a 14 kapuépülettel. Az út közepesen emelkedve mély szakadékok felett ível át és faragott sziklafalak mellett haladva éri el a főépületet.
A várnak a középkori része mellett van egy újkori erődítménye is. Az 1388-ból származó híradás szerint a vár eredetileg egy négyzetes toronyból, a hozzá csatlakozó lakóépületekből és a kis várkápolnából állt, amelyet erős falak védtek. Az építmény magja, a felső vár, önálló védmű, fehér mészkővel és márvánnyal díszített kapui a manierista építészet jelentős darabjai.
Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
A XVI. század óta Hochosterwitzen nem történt jelentős változtatás. A kastély azóta is a Khevenhüller család birtokában van. A vár látogatható, a turisták a 620 méter hosszú utat a 14 kapun át tehetik meg.
A Hochosterwitz-kastélyt, amely Karintia egyik jelképe, 1:25 arányú miniatűr modell formában a tartomány székhelyén Klágenfurtban, a Minimundusban is megcsodálhatjuk.

Kapcsolódó inspirációk:


Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Németország, Beethoven csak egy van - OTP Travel Utazási Iroda
250 éve született Ludwig van Beethoven.

Ausztria | Bécs | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
Az osztrák főváros kulturális sokszínűségéhez nem férhet kétség, így van ez a gasztronómiájában is. Bemutatunk néhány fantasztikus bécsi éttermet és kávéházat.

Ausztria | Bad Ischl - OTP Travel Utazási Iroda
A festői szépségű Bad Ischl, az osztrák fürdőváros egykor Európa egyik hatalmi centruma volt.

Ausztria | Salzburg | 5 meglepő tény a Mozartról - OTP Travel Utazási Iroda
Salzburg lakói tudják, hogyan lehet legjelesebb szülöttük, Mozart köré kultuszt építeni.

Csobbanjon a csodáért! - OTP Travel
Elképesztő víz alatti látnivalók

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.