Élmények a világ körül

Keresés

New York- Nagy Alma kis költséggel

New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
Ingyenes programok, látnivalók.

New York - Nagy Alma kis költséggel

 
New York nem az olcsóság szinonimája, sokakat elriaszt, hogy városlátogatásuk túlságosan megterheli pénztárcájukat. Ennek nem feltétlenül kell így lennie, a világ fővárosa rengeteg ingyenes programot és látnivalót kínál az ide látogatóknak.
 

New York sokkoló, befogadhatatlan, nyüzsgő és valóban soha nem alszik. Míg reggel egy Cental Park-i kocogásért vagy görkorcsolyázásért érdemes korán felkelni, este egy jó stand up-ért vagy Broadway show-ért éri meg sokáig fennmaradni. Kifogyhatatlan a választék, s ha ügyesen válogatunk és állítjuk össze útitervünket, akkor meglepően olcsón válhatunk igazi New Yorkivá.

New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
A Nagy Alma számtalan kiállítóterme, intézménye és múzeuma kínál ingyenes belépőt és tárlatvezetést a hét meghatározott napján. A Modern művészetek Múzeuma és a Mozgókép múzeum péntek délután 4-től este 8-ig ingyenesen látogatható. Az építészetileg is rendkívül érdekes Guggenheim Múzeumban pedig péntekenként "pay as you wish" akció van érvényben, vagyis, mindenki saját belátása és pénztárcája szerint fizetheti a belépőjét.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
A fotográfia fellegváraként ismert International Center of Photography péntekenként 17 és 20 óra között, a Frick Collection vasárnap 11-től 13 óráig, a Morgan Library péntekenként 19-től 21 óráig ingyenes. A Manhattanben található Amerikai Természettudományi Múzeum óriási területet foglal el és felsorolni is képtelenség, hogy a gazdag kollekció hány tudományos területet érint. A nyitvatartás utolsó órájában, 16:45-től térítésmentesen bemehetünk, de egyébként is belátásunkra bízzák a belépő árát, magunk dönthetjük el mennyit vagyunk hajlandók fizetni  az élményért.

A Brooklyn Múzeum minden hónap első szombatján kínál változatos és ingyenes programokat. Nem csak egy egyszerű múzeumlátogatásról van itt szó; borkostoló, DJ party-k egészítik ki a kulturális élményt.

Akik látták a Die Hard című filmet, azoknak a Federal Reserve Bank  ismerős lehet. Itt szintén nem kell belépőt fizetnünk. A bank érdekessége, hogy több, mint 10 000 tonna aranyrudat őriznek az alagsorban, a világ aranytartalékának 20 százalékát, melynek értéke 360 milliárd dollár. A megőrzésre elhelyezett rudak 98 százaléka nem amerikai- az USA ugyanis nem itt, hanem Fort Knoxban őrzi saját aranyrúdjait-, a pincében lévő ketreceket egy-egy ország bérli. A gazdagabb országoknak több ilyenre is szükségük van, hogy 99,8 százalékos tisztaságú aranytömbjeiket biztonságban tudhassák. Az „aranyraktárt” egyórás, ingyenes idegenvezetés keretében bárki meglátogathatja, de előzetes tervezésre azért szükség van. A látogatás regisztrációhoz kötött, melyet online, egy hónappal előre lehet megtenni. A csillogó nemesfémen kívül, az alkalmazottak munkaruháját is érdemes megnézni: ötszáz dolláros speciális magnéziumpapucsokat viselnek, hogy elkerüljék a bajt, azaz hogy egy aranytömb ráessen valaki lábára és eltörje a lábujjakat.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
Idő- vagy pénzszűkében sem kell lemondanunk a Szabadság-szoborról, egyszerűen üljünk fel egy Staten Islandra menő ingyenes kompra. A hajók a Battery Park déli részéről, a Staten Island Ferry Terminal nagy, zöld üvegépületéből indulnak. A kompról remek fotókat készíthetünk a Lady Liberty-ről, és még csak a pénztárcánkat sem kell elővennünk. Ezzel rögtön két legyet ütünk egy csapásra, hiszen nemcsak a belépőt spóroljuk meg, de a hosszadalmas biztonsági ellenőrzést is.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
A bohém SoHo-a Houston Streettől délre elterülő utcák-a város művésznegyede, megszámlálhatatlanul sok kis galériával, parányi üzlettel, lüktető élettel. Maga a környék is nagyon hangulatos és egyedi, de nem elhanyagolható tény, hogy az itt található galériák mind ingyenesek. Különösen érdemes péntek estére időzíteni a látogatást, amikor a legtöbb kiállítás megnyitóját tartják. A SoHo-ban járva érdemes kívülről is szemügyre venni az épületeket, elidőzni egy- egy utcasarkon, alaposan elmerülve a részletekben. A helyi építészet, az amerikai ipari stílus leginkább az öntöttvas homlokzatairól ismert. Az építészeket gyönyörű dekorációkra inspirálta a rideg vas. És ki ne ismerné a híres vas tűzlépcsőket?!
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
New York 1913-ban épült főpályaudvara, a Grand Central Terminal művészfotók tucatjairól, filmjelenetek sokaságából lehet ismerős. A sajátos hangulatú központi csarnok a beaux arts remekműve. Ha felsétálunk a galériára pazar csillárokban, pompás festményekben és a hangyabolyhoz hasonlító nyüzsgő tömegben gyönyörködhetünk. Lépcsőházát a párizsi operaház lépcsőfeljárójáról mintázták, ami sokat elárul a vasúti közlekedés fénykoráról. A pályaudvar tele van izgalmas kis részletekkel; ilyen az információs pult feletti 1913-ban gyártott óra, amihez nyugodtan hozzáigazíthatjuk a sajátunkat, ugyanis mindössze egy másodpercet késik 1,4 millió évente. Vagy ott van a "suttogó galéria, melynek érdekessége, hogy amikor mi az egyik sarokban állunk, és suttogunk, akkor azt ismerősünk/partnerünk pedig egy tőlünk messzebbre eső, másik sarokban tökéletesen fogja hallani. Grand Central –t természetesen egyedül is felfedezhetjük, de ha valaki szeretne egy idegenvezetést, akkor egy 90 perces sétán vehet részt, erre sem kell zöldhasút költeni, ingyenes. A túra során az idegenvezető bemutatja a híres Chrysler Buildinget is.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
A 319 méter magas art déco stílusú Chrysler Building impozáns felhőkarcolója  Manhattan keleti oldalán, a 42. utca és a Lexington sugárút találkozásánál tör az ég felé. 1930-as átadása után majd’ egy évig birtokolta „a világ legmagasabb épülete” címet, és mindmáig a legmagasabb téglaépület a Földön, bár igazság szerint rendelkezik egy belső acélvázzal. Építéséhez 4 millió téglát raktak le, ma 3862 ablakából bámulhatjuk a nyüzsgő metropoliszt. A lobby hétköznapokon 8.00 – 18.00 között ingyen látogatható.

Aligha tudnánk autentikusabb New York-i programot mondani, mint csatlakozni a helyiek tömegéhez, és piknikezni a Central Park füvén, elüldögélni egy árnyas padon, andalogni a romantikus sétautakon, vagy ha sportosabbak vagyunk, futócipőt húzni, és beállni a kocogók közé. De az igazán bátrak és fittek bérelhetnek görkorcsolyát is, és azzal gurulhatnak végig a parkon. Különösen hétvégén (14.30 és 18.30 között) érdemes kimenni a parkba, amikor a hangszórókból dübörög a zene, DJ-k keverik a zenét, és virtuóz görkorisok táncolnak. Leírhatatlan a hangulat, és az akrobatikus képességgel rendelkező táncosokhoz – görkorival vagy anélkül – bárki bátran csatlakozhat.

Beatles klasszikusok is gyakran felcsendülnek a parkban, hiszen az Imagine Emlékművet Lennon emlékére építették a Central Parkban, szemben a Dakota-házzal, ahol az egykori Beatles legenda élt.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
New York egyik legpatinásabb szállodája a Hotel Plaza. A legkülönfélébb vendégek fordultak meg már a szobákban. Ha ezek a falak mesélni tudnának?! Megfordult itt Josephine Baker, Liza Minnelli, Marlene Dietrich, Miles Davis. Az ikonikus szálloda szintén ingyenes látványosság.

New Yorkot nem véletlenül aposztrofálják nagy olvasztótégelyként. A XX. század elején emigránsok milliói indultak meg az Új Világ felé, mindenüket pénzé téve és vállalva a hosszas utazást egy jobb élet reményében. A Governors Island- az autómentes New York-i oázis- érdekessége, hogy régen azokat, akik hajóval érkeztek az Egyesült Államokba, ezen a szigeten léptették be. Komppal tudunk átjutni Manhattanből a szigetre, természetesen ezért sem kell pénzt leszurkolnunk. A komp a Battery Maritime épülettől indul Lower Manhattanből, nem messze a Brooklyn hídtól.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
New York City legnagyobb könyvtárába, a Public Library-ba szintén ingyenes a belépés. Az olvasóterem tipikus zöld lámpácskáit ma már hiába keressük, maga az épület azonban így is káprázatos és lélegzetelállító. Az ingyenes vezetett túrákon hétfőtől szombatig, délelőtt 11-kor és délután 14-kor vehetünk részt. A könyvtár és az olvasóterme is lenyűgöző, továbbá az ott elhelyezett Gutenberg Biblia és a Függetlenségi Nyilatkozat egy másolata is figyelmet érdemel.

Aki szereti a kicsit extrémebb dolgokat, azoknak az ingyenes kajakozási lehetőséget ajánljuk a Hudson folyó mentén. Szombaton és vasárnap 10-18 óra között vannak nyitva, és a víz felől nézve egy egészen új New York tárul elénk.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
TGIF- Hál’ Istennek itt a péntek! Minden hónap első péntekén holdfényes bringatúrára gyűlnek össze a New York-iak és bátran lehet hozzájuk csatlakozni! A Columbus Circle-től indul a 2 órás tekerés este 10-kor, melynek során képzett helybéliek kalauzolják el a sportos felfedezőket a nagyvárosi dzsungelben.

A Rockefeller centerben, az NBC TV csatorna boltjában számos ismert, nálunk is futó sorozat relikviái kaphatók. De nem kell feltétlenül vásárolnunk elég, ha szóba elegyedünk a személyzettel és kis szerencsével (és kölcsönös szimpátiával) a bolti eladók felajánlják a munkanapokon esténként élőben felvett tonight show és late night show főpróbákra szóló ingyenjegyet. A közel egy órás főpróbán betekintést nyerhetünk a műsor készítésébe, és mindenkinél hamarabb hallhatjuk az aznap esti monológot, vicceket. Az élő adás is ingyenes, arra az interneten kell jó előre lecsapni. Stand up fanoknak kihagyhatatlan program!
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
Chelsea városrészt leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy mindebből van benne egy kicsi: felhőkarcolók, nagyvárosi lüktetés, bohémság. Sok rajongója van ennek a nyugat-manhattani helynek, amely rengeteg galériának ad otthont. Ezekben csütörtökönként a kiállításokat bor-, és sajtkóstolókkal dobják fel. Mindez grátisz.

A városi nyüzsgést a Brooklyn Botanical Gardens-ben keddenként és szombat reggel 10-12 között, illetve a New York Botanical Garden-ben szerdánként és szombat reggel 9-10 között pihenhetjük ki teljesen ingyen. A Bronx-i állatkert szerdánként, a New York Aquarium péntek délutánonként 3-tól bízza ránk a döntést, hogy mennyit fizetünk a jegyért.
New York - Nagy Alma kis költséggel - OTP Travel Utazási Iroda
Ha megéhezünk – és olcsón szeretnénk megúszni- , akkor Brooklyn felé érdemes venni az irányt. Sok helyen kaphatunk pizzát, sajtgolyókat, hot dogot az üveg sörünk vagy egyéb italunk mellé. Ingyen étkezhetünk az Alligator Lounge-ban a Capone-ban, a Trash-ban, a Lost and Found-ban, és a Leeve-ben.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.