Élmények a világ körül

Keresés

Jordániai útikaluz

történelem, látnivalók, ételek és tippek

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordániai útikaluz: történelem, látnivalók, ételek és tippek

Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad. Jordánia egy része a szabadtéri múzeumokról szól, ókori romokkal és a horizontot tarkító városokkal, míg egy másik része a nyüzsgő éjszakai életet és strandokat kínálja. Finom konyha, kedves és vendégszerető emberek, csodálatos élmények - mindezek teszik Jordániát kalandos és magával ragadó úti céllá mindenki számára.

Jordánia, a történelemmel átitatott ország

Jordánia | Petra | - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia a civilizáció megjelenése óta az emberiség egyik fontos központja volt. A mai Jordánia területét többször is megszállták keletről a sumérok, a babilóniaiak, a perzsák, a mezopotámiaiak és az akkádok, míg a görögök, a nabateusok, a rómaiak és a keresztes lovagok nyugatról és délről érkeztek. 1923-ban Jordániát, az akkori Transzjordániát I. Abdullah bin al-Husszein uralkodása alatt független állammá nyilvánították.
Jordánia jelenleg olyan gazdasági kihívásokkal néz szembe, mint a szegénység és a munkanélküliség, ugyanakkor hatalmas turisztikai potenciállal rendelkezik. Ezért a kormányok nagy hangsúlyt fektetnek az idegenforgalom fejlesztésére, amely mára a gazdaság lényeges szereplőjévé vált.
Jordánia az Arab-félsziget északi részén, egy zord, sivatagos területen fekszik, ősi földön, amelyen számos civilizáció nyomot hagyott. Északon Szíria, keleten Irak, délkeleten és délen Szaúd-Arábia, nyugaton pedig Izrael és Ciszjordánia határolja.
A mintegy 400 méterrel a tengerszint alatt, Jordánia északnyugati részén terül el a Holt-tenger a Föld legalacsonyabb pontja, az ország egyedülálló nevezetessége. Az ország 26 km hosszú tengerpartja az Akabai-öbölben, délnyugaton fekszik, ahol Al-Aqabah, az ország egyetlen kikötője is megtalálható.

Milyen Jordánia időjárása?

Jordánia | időjárás | - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia egész évben elérhető úti cél. Még a nyári hónapokban, júniusban, júliusban és augusztusban is az ország legtöbb területén, beleértve Ammánt, Jordánia fővárosát, nincs extrém meleg. Ammán körülbelül 850 m, Petra pedig körülbelül 1100 m tengerszint feletti magasságban van, és ez teszi e városok időjárását kellemessé minden időszakban. Ezzel szemben Petra még nyáron is intenzíven lehűlhet az éjszakákon.
A Jordán-völgy területén és Akabában (a Vörös-tenger partján) a téli hónapokban, decemberben, januárban és februárban kellemes idő van, nyáron azonban nagyobb meleggel kell számolnunk. Az olyan helyeken, mint Dana és Petra, télen még havazik is.

Mit viseljünk Jordániában?

Ha májustól szeptemberig látogatunk Jordániába, könnyű ruhákat vigyünk magunkkal. Ha december és február között tervezzük a látogatást, ajánlott gyapjúból készült, melegebb öltözékkel készülni. A november és március között az esőkabát is ajánlott.
Jordánia társadalma viszonylag liberális, és a turisták gond nélkül viselhetnek nyugati ruhát a modern városokban és az olyan területeken, mint a Holt-tenger, de van néhány dolog, amit a látogatóknak szem előtt kell tartaniuk, amikor konzervatívabb területeken utaznak. A nőknek a lábukat, karjukat és mellkasukat takaró, bő ruházatot kell viselniük, míg a férfiaktól a hosszú, bő nadrágot, pólót vagy magas galléros inget várnak el.

Emberek, kultúra és nyelv

Jordánia | emberek | - OTP Travel Utazási Iroda
Bár a jordániaiak több mint 95 százaléka a szunnita iszlámot követi, az ország a világ egyik legrégebbi keresztény közösségének is otthont ad. Jordániában a muszlimok és a keresztények békésen élnek egymás mellett.
Az országban élő emberek életmódja vallásonként és személyenként változik. Mivel a lakosság mintegy 80 százaléka városokban él, Jordánia lakossága urbanizált. Az olyan nagyvárosokban, mint Amman, főleg fiatalokat lehet látni, akik élik a mindennapi életüket, dolgoznak, tanulnak és esténként szórakozóhelyeken buliznak.
A beduinok, Jordánia arabul beszélő nomád népe az ország sivatagos területét lakja. A beduinok életét láthatjuk, sőt részesei is lehetünk, ha olyan helyekre látogatunk el, mint Petra vagy Wadi Rum.
Jordánia hivatalos nyelve az arab. Bár a jordániaiak beszélnek és értenek angolul, ajánlatos megtanulni néhány szót arabul, ez segít megtörni a jeget, és barátságosabbá teszi a kommunikációt.

Jordániai konyha

Jordánia | ételek | - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai étkezőasztalokon mindig találunk humuszt, baba ganoush-t, falafelt, kebabot és tabbouleh-t. A mansafot (gyógynövényekkel és fűszerekkel fűszerezett bárányhús), amely szinte nemzeti étel, különleges alkalmakkor készítik. Jordánia rendelkezik az egyik legrégebbi borászkultúrával, más muszlim országokkal ellentétben itt nem tabu az alkoholfogyasztás. Jordániában hihetetlenül finomak az utca gyors ételek is; Amman utcáin sétálva elcsipegethetünk néhány helyi különlegességet.

Érdekes tények Jordániáról

Jordánia | Petra 2 | - OTP Travel Utazási Iroda
 • Jordánia ad otthont Petrának, az UNESCO világörökségi helyszínének és a világ új 7 csodájának egyikének.
 • Petra városát valójában egy óriási sziklába vájták körülbelül 2000 évvel ezelőtt.
 • A Holt-tenger a Föld legalacsonyabb pontja, 402 méterrel a tengerszint alatt.
 • Ammánban minden épület kőből vagy betonból épült, és vékony fehér mészkőlemezekkel borították.
 • A modern főváros közepén ősi régészeti lelőhelyeket találunk.
 • Ammant egykor Philadelphiának hívták, amit később a muszlimok megváltoztattak.
 • Ammán kávéházi kultúrája a legkiválóbbak között van.
 • Jordánia a legjobb hely, ahol a korai iszlám művészetet eredeti környezetében láthatjuk.
 • Udvariasságnak számít, ha valaki kétszer vagy háromszor is visszautasítja az étkezési ajánlatot, mielőtt végül elfogadja azt.

Tippek utazóknak

Jordánia | utazás | - OTP Travel Utazási Iroda
 • A Közel-Kelet nem veszélytelen, Jordánia azonban nyugodt és békés. A Világgazdasági Fórum szerint Jordánia a Közel-Kelet egyik legbiztonságosabb országa.
 • Jordánia egy progresszív ország, és a helyiek rendkívül barátságosak a külföldiekkel.
 • Az utazás előtt érdemes beszerezni egy Jordánia-bérletet, amellyel rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Online megvásárolható, de az utazás előtt mielőbb érdemes megvenni, mert lassú a regisztrációs folyamat.
 • Feltétlenül érdemes részt venni egy Wadi Rum-ba vezett dzsiptúrán!
 • Petrába indulva, vigyünk magunkkal kellő mennyiségű ivóvizet.

Kapcsolódó inspirációk:

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Jordánia | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Jordánia | Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legismertebb Jordániában forgatott filmeket, valamint Jordánia azon részeit, amelyek ezekben a mozikban szerepelnek.

Jordánia | Ammán - OTP Travel Utazási Iroda
Szánjunk néhány napot Ammánra, erre a közel-keleti kulturális központra! Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat, legizgalmasabb elfoglaltságokat Jordánia fővárosában!

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gazdag kultúrája és történelme tele van érdekességekkel. Csokorba gyűjtöttünk 10 olyan különleges tényt, melyet kevesen ismernek.

Jordánia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gasztronómiai olvasztótégelye minden érzékünket elvarázsolja. Tartson velünk egy kulináris utazásra!

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő