Élmények a világ körül

Keresés

A mexikói cenoték titkai

Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A varázslatos földalatti karsztképződmények mélyben csillogó víznyelőikkel olyanok, mintha egy civilizáció előtti titkos világ rejtőzködne a felszín alatt.

A mexikói cenoték titkai

A Yucatán-félsziget meghatározó látványosságai azok a természetes módon kialakult karsztképződmények, melyet cenoténak hívnak. Neve maja eredetű, mely kutat vagy szakadékot jelent eredetileg. A Yucatán-félszigeten összesen nagyjából 7000-8000 cenotét találunk, ezeknek egy részében kristálytiszta vizek, másik részükben magasról alázúduló vízesések kápráztatják el az embert.
 A mexikói cenoték titkai- OTP Travel Utazási Iroda
A legismertebbek azok, melyek valamely maja romváros közelében vannak, ilyen például Yucatán államban Chichén Itzában a Cenote Sagrado - azaz Szent Cenote, vagy Áldozat Kútja - innen nem messze az Ik Kil, vagy a Dzibilchaltúnnál levő cenote. Még összetettebb képet kapunk a különleges földalatti világról azokkal a barlangrendszerekkel, melyek hatalmas – nagyrészt felderítetlen - járatokkal kapcsolódnak a cenotékhoz. A Tulum mellett található Grand Cenote a bejárata a Sistema Sac Actunkhoz, mely 355 kilométeres hosszával a világ második leghosszabb barlangrendszere. Érdekesség, hogy a világ öt leghosszabb barlangrendszere közül kettő a Yucatán-félszigeten lévő Quinta Roo államban található.
 A mexikói cenoték titkai- OTP Travel Utazási Iroda
A cenoték titkai hosszú évezredekre vezethetőek vissza, hiszen a Yucatán egykori lakói korán felismerték az édesvíz lelőhely fontosságát. Az ősi maja kultúra valamikor időszámításunk előtt 500 környékén jelent meg ebben a régióban. Azokon a vidékeken ahol a folyók vagy tavak nem voltak elérhetőek az édesvíz forrásként, a cenoték hozzáférést biztosítottak az élet egyik legalapvetőbb eleméhez, az ivóvízhez. Mivel nagy számban voltak jelen ezek a karsztképződmények, így ez biztosította egy kifinomult társadalom létrejöttét. A maják összes nagyobb városukat, mint például Chichen Itza és Uxmal cenoték köré építették. A Chichen Itzától 100 kilométerre nyugatra fekvő Mayapan városának a városfalain belül mintegy 40 cenote volt, amely 17 000 lakost látott el. Létfontosságukat bizonyítja, hogy mélyen beleágyazódtak a vallási hitrendszerbe is. A maják úgy vélték, hogy a cenoték voltak az alvilág kapui, melyek Xibalba vezetnek és az eső Istene Chaac ezen kutak alján élt. A maják különböző szertartásokat és ősi rituálékat tartottak ezeken a helyeken a jó termés és az eső reményében. Ezek közül a leghíresebb a Sacen Cenote az ősi maja város, Chichen Itza közelében, a Yucatan-félsziget északnyugati részén. Mélységéből a régészek arany-, jade- és kerámiatermékeket, valamint emberi maradványokat gyűjtöttek össze, amelyek az emberi áldozatokra utalnak, melyek a maja kultúra szerves részét képezték.

A három legszebb cenote a Yucatán-félszigeten

3 A cenoték a turisták közkedvelt úticéljává váltak, még sznorkelezni és búvárkodni is van lehetőség némelyikben. Az egyik leglátványosabb nyitott cenote Ik-Il, amely mindössze 3 kilométerre található Chichen Itzától. Függőleges falait indák és virágok futják be, alján pedig legalább 40 méter mély kristály kék vizet találunk, melyben nagy számban élnek harcsák. A barlang ideális úszáshoz és sznorkelezéshez is. Környezete jól kiépített, öltözőhelységet, éttermet és egyéb kényelmi szolgáltatásokat is találunk mellette.
 A mexikói cenoték titkai- OTP Travel Utazási Iroda
A másik népszerű helyszín a Grand Cenote, amely minden korosztályú úszónak és sznorkelezőnek ideális. A Tulum közelében található cenote részben víz alatti alagutakkal csalogat, melyek összekötik a szabadtéri területeit, ahol csodálatos mészkő képződményeken napozhatunk. Az egzotikus élményt és látképet csak fokozzák a mennyezetről függő denevérek. A világ második legnagyobb barlangrendszerének hozzáférési pontjaként a Grand Cenote a búvárok kedvelt helyszíne is.
 A mexikói cenoték titkai- OTP Travel Utazási Iroda
A Cenote Dos Ojos - spanyolul a „két szem” - Playa del Carmen és Tulum között található. Nagyszerű hely a sznorkelezéshez, mivel a fénysugarak földöntúli szépséggel törnek át a türkizkék vízen és megvilágítják a mélyből kinyúló sztalagmitokat. A Dos Ojos hozzáférési pont egy elárasztott, több mint 80 kilométeres víz alatti barlangrendszerhez is, így a búvárok népszerű célpontja a környéken.
 A mexikói cenoték titkai- OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:


Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóváros környékén létezik egy hely, amelyet az istenek megáldottak, a turisták viszont elfelejtettek, a Teutli. Itt találjuk az aztékok aranyát, a nopált.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóban egészen másként ünneplik a halottak napját.

A világ leghíresebb karácsonyfái - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a leghíresebb fenyőket, hogy nekünk már csak azt kelljen eldönteni melyik alatt állnánk boldogan az év ezen különleges időszakában.

Mexikó | Mexikó | A Yucatán-félsziget legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó rengeteg csodálatos, képeslapra illő partot tartogat azok számára, akik a Yucatán-félszigeten keresnek ideális nyaralóhelyet.

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mexikó leghíresebb piramisait, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni, ha erre a különleges kontinensre látogatunk.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó hatalmas ország, melyet északon az Egyesült Államok, délen Guatemala és Beliz határol, határain belül pedig 39 állam alkotja.

Mexikó | Mexikó | Mexikó varázslatos kisvárosai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó igazi báját a kisvárosain keresztül ismerhetjük meg.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk finomabbnál finomabb mexikói ételeket!

Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Mosolygó koponyák, burjánzó virágdíszek, vibráló színek kavalkádja.

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!

Kapcsolódó ajánlatok:


A MAJA MEXIKÓ - MINI KÖRUTAZÁS ÉS ÜDÜLÉS

Mexikó
1 169 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
1 249 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
969 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
1 029 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND TULUM*****

Mexikó
1 109 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

SECRETS AKUMAL*****

Mexikó
1 170 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
1 369 000 Ft-tól/fő

GRAND HYATT PLAYA DEL CARMEN RESORT*****

Mexikó
1 899 000 Ft-tól/fő