Élmények a világ körül

Keresés

Isztambul a csodák városa

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük Isztambul legnépszerűbb látnivalóit.

Isztambul a csodák városa

Isztambul a kelet és a nyugat találkozóhelye. A görögök, a rómaiak és velenceiek felváltva uralkodtak az oszmánok térhódításáig, melynek emlékeit városszerte láthatjuk.
 

A város egyik vonzereje, hogy két kontinensen fekszik, valamint ez volt az Ázsiát Európával összekötő legendás Selyemút utolsó állomása, és sok ide érkező kereskedőnek annyira megtetszett a város, hogy ők is úgy döntöttek, maradnak. Ezzel olyan kulturális sokszínűséget adtak a városnak, amelyet a mai napig őriz. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb látnivalók listáját.

Topkapi Palota

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A Topkapi falai több izgalmas és színes történetet őriznek, mint a világ legtöbb múzeuma együttvéve. A XV. és XIX. század között, amikor az oszmán birodalom udvara volt, szigorú szultánok, ambiciózus udvaroncok, gyönyörű ágyasok és cselszövő eunuchok éltek és dolgoztak itt. A palota pazar pavilonjainak, ékszerekkel teli kincstárának és kiterjedt háremének megtekintése lenyűgöző bepillantást enged egykori életükbe. Hódító Mehmet nem sokkal a hódítás után, 1453-ban építtette a palota első szakaszát, és 1481-ben bekövetkezett haláláig itt élt. Az ezt követő szultánok egészen a XIX. századig ebben a ritka és pazar környezetben éltek, egészen addig amíg a Boszporusz partján épített, európai stílusú, hivalkodó palotákba költöztek.

Hagia Sophia

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Sok fontos műemlék van İsztambulban, de ez az építmény innovatív építészeti formája, gazdag történelme, vallási jelentősége és rendkívüli szépsége miatt felülmúlja a többit. A nagy bizánci császár, Justinianus rendelésére építették, 537-ben templomként szentelték fel, melyet 1453-ban Mehmet mecsetté alakította át, majd 1935-ben az épületet Atatürk múzeummá nyilvánították. Érdekesség, hogy az idők folyamán volt imaház, bazilika, római katolikus templom, múzeum és 2020-tól ismét mecsetként várja az ide érkező turistákat. Építészetileg az Hagia Sophia úgy jellemezhető, mint az összes akkor ismert építészeti elem tökéletes szintézise.

Chora Múzeum

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A török Kariye szó az ógörög Chora szóból származik, ami a „városon kívülit” jelent. Ismeretes, hogy a városon kívül már az V. század előtt, a városfalak építése előtt is volt egy kápolna. Chora első templomát Justinianus - 527-565 között - építtette újjá ennek a kápolnának a helyén. A Blachernae-palotához való közelsége miatt udvari kápolnaként szolgált a fontos vallási szertartásokhoz. A chorai templom a latin invázió során (1204 és 1261 között) elpusztult, és a palota kincstári minisztere, Theodore Metochites 1313-ban építette újjá. A templomot észak felé megnagyobbították, a déli oldalon kápolnát építettek, melyet mozaikokkal és freskókkal díszítettek. Az épület Isztambul 1453-as elfoglalása után továbbra is templomként szolgált, később ezt 1511-ben Hadim Ali pasa mecsetté alakította át. 1945-ben múzeummá alakították át és a Bizánci Intézet által végzett restaurálás során feltárták és napvilágra hozták a ma látható mozaikokat és freskókat.

Kék Mecset

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul legfotogénebb épülete I. Ahmet szultán nagyszabású projektje volt. A mecset csodálatosan ívelt külsejét kupolák kaszkádja és hat karcsú minaret jellemzi. A belső teret kék İznik-csempék díszítik, amelyek az épület nem hivatalos, de általánosan használt nevét adták.
Az építésznek - Sedefkâr Mehmet Ağának - sikerült a közeli Hagia Szophia belsejéhez hasonló hangulatot megteremteni, külső udvara pedig a legnagyobb az oszmán mecsetek közül. A belső tér hasonlóan nagyszabású: az İznik-csempék száma több tízezerre tehető, 260 ablak van, a központi imaterem hatalmas. A mecset annyira népszerű látványosság, hogy a szent hangulat megőrzése érdekében a belépés szabályozott. Csak az imádkozókat engedik be a főbejáraton keresztül; a látogatóknak a déli ajtót kell használniuk. A mecset a nem hívők előtt a napi öt imaidőszakban körülbelül 30 percre zárva van.

Bazilika ciszterna – „Elsüllyedt palota”

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A földalatti építményt Jusztiniánusz császár rendelte meg, és 532-ben készült el. A legnagyobb fennmaradt bizánci ciszterna İsztambulban, 336 oszlopból épült, amelyek közül sok romos templomokból került ide, ezt finom faragásuk jelzi. Szimmetriája lélegzetelállító, barlangszerű mélysége pedig nagyszerű hűvös menedékhely a forró nyári napokon.
Mint a legtöbb İsztambulban található helyszínnek, a ciszternának is szokatlan története van. Eredetileg Bazilika-ciszterna néven ismerték. A Nagy Palota és a környező épületek kiszolgálására tervezett ciszterna akár 80 000 köbméter vizet is képes volt tárolni, amelyet 20 kilométer hosszú vízvezetékeken keresztül szállítottak a Fekete-tenger melletti víztározóból, de bezárták, amikor a bizánci császárok elköltöztek a Nagy Palotából. A városi hatóságok valamikor a hódítás előtt elfelejtették, és csak 1545-ben fedezték fel újra, amikor Petrus Gyllius tudós a bizánci régiségeket kutatta a városban, és a helyi lakosok elmondták neki, hogy a vödröket a pincéjük padlója alatti sötét térbe leeresztve tudtak vízhez jutni. Egyesek még halat is fogtak így. Gyllius kíváncsiságtól vezérelve felderítette a környéket, és végül az egyik pincén keresztül jutott el a ciszternához. Az oszmánok nem bántak túl nagy tisztelettel a földalatti palotával, mindenféle szemét, valamint holttestek lerakóhelye lett. 1987-ben nyitotta meg kapuit ma látható formájában a nagyközönség előtt, napjainkban a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Nagy Bazár

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A Fedett Bazár vagy más néven Nagy Bazár Isztambul egyik legnagyobb fedett piaca és bevásárlóközpontja volt, napjainkra a turisták körében népszerű. A labirintus szerű utcákkal tűzdelt komplexumban minden egzotikus árut megtalálunk, finom keleti fűszereket, kelméket és ékszereket.

Szulejmán-mecset

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul legnagyobb mecsetét Szulejmán-szultán parancsára, 1550-1558 között építették. Azóta több tűzvész sújtotta, a lesúlyosabb az I. világháborúban érte, amikor is az udvaron lévő fegyverraktár felrobbant. A mecsetet ezután csak 1956-ban állították helyre. A mecset egy dombon áll, így lélegzetelállító építészeti megoldásai mellett a panoráma is képeslapra illő.

Kapcsolódó inspirációk:


Isztambul városlátogatás - Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A bizánci építésű ortodox bazilika Isztambul egyik éke. Ismerje meg ennek a jelentős építménynek az izgalmas múltját!

Isztambul és környékének rejtett csodái | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul nyüzsgő nagyvárosa és környéke számtalan olyan érdekességet tartogat, melyet csak a rutinos helyiek ismernek. Fedezze fel ezt a várost és a környező szigetek kevésbé ismert arcát is!

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Bazár. Összegyűjtöttük a legjobb vásárfiákat, hogy ne térjünk haza üres kézzel.

Izmir | Antalya | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

Kapcsolódó ajánlatok:


TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI

Törökország
639 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA

Törökország
839 000 Ft-tól/fő

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő