Élmények a világ körül

Keresés

Miami Beach Art Deco történelme

Miami Beach Art Deco történelme | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Az Art Deco Miami Beach egyik meghatározó építészeti stílusa, kialakulása izgalmas múltra tekint vissza. Merüljön el érdekességeiben Ön is!

Miami Beach Art Deco történelme

 
A Florida államban található Miami Beach napjainkban vonzó úti cél, cukorka színű épületei és az art deco építészet stílusjegyei ikonikus hellyé emelték.
 

South Beach gyönyörűen felújított Art Deco szállodákkal, nyüzsgő kávézókkal és sztárszakácsok éttermeivel büszkélkedhet. Ismerje meg az ikonikus épületek izgalmas múltját.

Mediterrán megújulás

Miami Beach Art Deco történelme - OTP Travel Utazási Iroda
Miami Beachet az 1910-es évek után egy mediterrán életérzéssel átitatott várossá szerették volna formálni. A spanyol gyarmati stílust megidéző épületek gombaszámra szaporodtak a környéken. A régi spanyol koloniális villákat idéző épületek stukkókkal, cseréptetővel, csavart oszlopokkal és nyitott teraszokkal egy kis európai életérzést csempésztek a mindennapokba. Az Angler's Boutique Resort, a Washington Avenue-n található szálloda vagy a díszesebb, egykori Versace-villa műremekei ennek az építészeti stílusnak és időszaknak. A lenyűgöző Villa Casa Casuarina, amely korábban Versace Mansion néven volt ismert, ma egy impozáns szálloda 10 vendéglakosztállyal. Az olasz divattervező Gianni Versace teljesen felújíttatta az épületet 1992-ben, amikor megvette a három szintes villát. Bár a mediterrán stílusjegyek dominálnak, a divattervező ott hagyta kézjegyét az épületen 24 karátos aranyból készült mosdócsapokkal és az Olaszországból importált egyedi mozaik csempékkel.

A Miami Beach újjáélesztése

Miami Beach Art Deco történelme - OTP Travel Utazási Iroda
Miami Beachet, ahogy ma ismerjük, nagyrészt Carl Fisher az autóipar úttörője álmodta meg, aki az 1900-as évek elején luxus ingatlanok és szállodák egész sorát építette a tengerparton. Fisher finanszírozta a Biscayne-öböl lecsapolását, és itt kezdte el építeni óceánparti birtokokból és luxushotelekből álló birodalmát, köztük a híres, élénk rózsaszínű Flamingo Hotelt. Ez volt Miami Beach első igazán népszerű szálláshelye, amelynek még egy elefánt, Rosie is lakója volt. Fisher látványos reklámfogásokkal népszerűsítette Miami Beachet, mint a gazdag elit és a hollywoodi szereplők üdülőhelyét. Fisher az 1930-as évekre felvirágoztatta a környéket és a világ trendjét követve az art deco mozgalom egyik legjelentősebb helyszínévé vált.

Egy építészeti stílus kialakulása

Miami Beach Art Deco történelme - OTP Travel Utazási Iroda
Az Art Deco-t az 1920-as és 30-as években Európában végigsöprő dizájnmozgalmak ihlették, bár az olyan építészek, mint Henry Hohauser és Lawrence Murray Dixon, saját, amerikai kézjegyüket rányomták ezekre a miami mesterművekre. A tervezők olyan elemeket vezettek be, mint az áramvonalas ívek, az ablakok "szemöldökei" - a napfénytől való árnyékolás érdekében - és a hármas törvény, amely szimmetriaszabályokat hozott létre, például azt, hogy egy nagyobb épületnek két kisebb épület között kell állnia, vagy hogy az épületek csak három emelet magasak lehetnek.

Az 1920-as és 1930-as évek stílusa továbbra is élénken él Miami Beach Art Deco Historic Districtjében, ahol a legnagyobb számban találjuk meg az elegáns és világos építészeti stílus jellegzetes jegyeit. Az Art Deco jegyei számos Miami Beach-i szállodában, köztük a Beacon South Beach-ben és a Colony Hotelben is feltűnőek, de ide sorolhatjuk a Cardozo Hotelt is, mely Gloria Estefan tulajdonában van.

A másik ikonikus épület a Breakwater South Beach épülete, mely 1936-ban épült és mindent megtestesít, amit az art deco építészetében szeretnek. Az épület azonban az évek során leromlott, majd új életre kelt, miután 2011-ben felújították. Napjainkban a szálloda 99 szobával rendelkezik, amelyek mindegyike átfogó felújításon és átalakításon esett át.

MiMo – Miami Modern

Miami Beach Art Deco történelme - OTP Travel Utazási Iroda
A második világháború után a miami art deco formatervek népszerűsége kezdett elhalványulni, helyükre az újonnan kívánatos MiMo - Miami Modern - építészeti mozgalom lépett. Ráadásul a légi közlekedés bővülésével Miami nehezen tudott olyan nyaralóhely maradni, mint amilyen az 1930-as és 40-es években volt. Sajnos Miami számos Art Deco kincsét elhanyagolták vagy elpusztították ez idő alatt. 1976-ban az Art Deco épületek hanyatlására reagálva a Miami Design Preservation League lépett közbe, Barbara Baer Capitman vezetésével, hogy megmentse az ikonikus épületeket. Az ő erőfeszítéseiknek köszönhetően az Ocean Drive-ot és a Collins Avenue-t magába foglaló terület 1979-ben hivatalosan is be lett jegyezve az Art Deco történelmi negyedként. Ennek az eseménynek az ünneplésére egy évvel később Andy Warhol művész meghívást kapott, hogy körbejárja a dizájn negyedet.

Leonard Horowitz New Yorkból költözött Miamiba, ahol jó barátságot ápolt Barbara Baer Capitman-el, akivel közösen alapították meg a Miami Design Presevation Leage-t. Leonard nevéhez fűződik annak a 40 színből álló színpalettának a megalkotása, melyeket az art deco ikonikus cukorka színei ihlettek. Az élénk színek kiemelik az épületek szépségét, egyedi hangulatot kölcsönözve nekik.

Az 1980-as években már nem csak az Art Deco rajongók látogatták Miami Beachet. Nagyrészt a Miami Vice című sikersorozatnak köszönhetően Miami ismét az érdeklődés középpontjába került, népszerűsége pedig azóta is csak felfelé ível.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Miami Beach ikonikus „Baywatch” tornyai | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Ami Párizsnak az Eiffel-torony, New Yorknak a szabadságszobor, az Miami Beachnek a hófehér tengerparton sorakozó, színes életmentő tornyok sokasága. Merüljön el a színkavalkádba velünk!

A legjobb adventi programok New York-ban - OTP Travel Utazási Iroda
Korcsolyázás a műjégpályán, a város karácsonyfájának ünnepi kivilágítása vagy a botanikus kert időszakos kiállításainak meglátogatása csak néhány a számos izgalmas adventi program közül.

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Kapcsolódó ajánlatok: