Élmények a világ körül

Keresés

Jeruzsálem rejtett kincsei

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Jeruzsálem rejtett kincsei

 
Jeruzsálem minden szegletében izgalmas történelmet, különböző kultúrákat és etnikumokat fedezhetünk fel. Minden városnak megvannak a kötelező látnivalói, nincs ez másképp Jeruzsálemben sem. Akik először járnak a városban általában a Siratófalhoz, az óváros piacához és a Dávid-toronyhoz látogatnak el.
 

A többezer éves múltra visszatekintő város, melynek gazdag történelme nem hasonlít a Föld egyik városáéhoz sem, sokkal több titkot rejt, mint gondolnánk. Némelyiket még a helyiek közül is kevesen ismerik. Tartson velünk Jeruzsálem kevéssé ismert szegleteibe.

Szent Helena kútja

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Szent Sír-templom felett, a XI. keresztúti stáció közelében található egy kis kolostor, melynek mélyére 51 lépcsőn át lehet bejutni. A lépcsősor a Helena-kúthoz vezet, amely földalatti középkori termekből és egy nagy víztározóból áll. Nevét Szent Helénáról, Nagy Konstantin császár édesanyjáról kapta, aki a IV. században érkezett Jeruzsálembe és felfedezte, hol feszítették keresztre és temették el Jézust. Úgy tartják, hogy amikor Szent Heléna a Szent Sír-templomot építette, ennek a kútnak a vizét használta.

A kúthoz történő belépéshez a helyi pap engedélyére van szükség, aki általában egy kis adományt kér a bejutásért cserébe.

A Kishle

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Kishle-t 1834-ben hozták létre katonai tábornak. A brit mandátum alatt Izrael földjén rendőrőrsként és börtönként használták, ahol a zsidó földalatti szervezet tagjait tartották fogva. Néhány fogoly a falakon hagyta nyomát, köztük az Irgun - Izrael földjén működő nemzeti katonai szervezet - emblémáját, amely a bejárat közelében látható. A Kishle 2015 novemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és ma a Dávid-torony Múzeum része. Csak szervezett túrák keretében látogatható.

Kis Siratófal

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Siratófal a város egyik legfontosabb látványossága, azonban azt viszonylag kevesen tudják, hogy nem messze tőle, a nagyobb fal folytatásaként a muszlim negyedben található a Kis Siratófal. A Kis Siratófal egyik érdekessége, hogy itt nincsenek elválasztva a nők és a férfiak, mint ahogyan azt a nagynál látjuk, illetve kisebb méretei miatt sokkal személyesebb élményt ad arról, hogy milyen is lehetett régen az a szent hely, ahol imádkoztak.

Keresztelő Szent János templom

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Keresztelő Szent János görögkeleti templomot eredetileg az V. században alapították, így ez Jeruzsálem legrégebbi temploma. Keresztelő Jánosnak szentelték, néhány ereklyéjét napjainkban is a templomban mutatnak be. A VII. századi arab hódítás során elpusztult templomot később újjáépítették. Bár viszonylag kicsi, ez a templom az egyik leglátványosabb és legszínesebb a városban.

A templom az óváros piacának szívében található, de a bejárat szinte rejtve van a sok piaci áru között. Egy faajtó, fölötte pedig egy görög nyelvű kőtábla jelzi, hogy merre kell keresgélni ahhoz, hogy bejussunk. Ezután egy szép udvaron keresztül haladva találjuk meg a templom bejáratát. Belül a szemet gyönyörködtető, díszes belső teret egy nagy arany ikonosztáz uralja, és mindenütt színes művészeti alkotások láthatóak.

Siebenberg ház

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Siebenberg ház Jeruzsálem egyik legérdekesebb rejtett kincse. Theo Siebenbergnek, aki európai zsidó származású volt, a II. világháború alatt sikerült elmenekülnie Európából és eljutnia az Egyesült Államokba. 1970-re Jeruzsálembe költözött, és vett egy házat a zsidó negyed szívében. Mivel mindenütt történelmi emlékek vették körül, alig várta, hogy felfedezze a szent város ősi zsidó örökségét és saját otthona alatt kezdett ásatásokat végezni. Az évekig tartó ásatások során a jeruzsálemi zsidó történelem mintegy 3000 évének idővonalát tárta fel, mindezt egy ház alatt megőrizve. Sírboltokat, vízvezetékeket és mikvéket, azaz rituális fürdőket fedeztek fel. Az ásatásokat követően Theo úgy döntött, hogy házát múzeummá alakítja, amely 1987-ben nyílt meg. A ház első emelete felújított és modern, de a földszintre lépve szó szerint visszaléphetünk az időben egy teljesen más világba.

Kapcsolódó inspirációk:


Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

Kapcsolódó ajánlatok:


IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

SZILVESZTER IZRAELBEN

Izrael
576 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
678 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
769 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
879 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
999 000 Ft-tól/fő