Élmények a világ körül

Keresés

Brazília lenyűgöző állatvilága

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Brazília élővilága rendkívül sokszínű, számos közülük csak itt található meg egész Földünkön. Csokorba gyűjtöttük a legizgalmasabbakat!

Brazília lenyűgöző állatvilága

Dél-Amerika szárazföldi területének felét elfoglaló Brazília a világ legváltozatosabb élővilágú országa. Itt található Földünk legnagyobb esőerdeje az Amazonas és a világ legnagyobb trópusi vizes élőhelye, a Pantanal.

Az atlanti esőerdő utolsó maradványaival együtt ezek az ökoszisztémák adnak otthont néhány kivételes brazil állatnak. Brazília élővilága valójában olyan gazdag és változatos, hogy a tudósok még mindig új fajokat fedeznek fel. Számos brazil állatfaj endemikus az országban, ami azt jelenti, hogy sehol máshol nem fordulnak elő a Földön.

Jaguár - Brazília nemzeti állata

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
A jaguárok a legnagyobb vadmacskák Amerikában és a világ harmadik legnagyobb nagymacskái a tigrisek és az oroszlánok után. A nagymacskák közül nekik van a legerősebb harapásuk amivel egy kifejlett kajmán koponyáját is képesek összezúzni. Az ország északi részén, az Amazonas esőerdejében él a világ legnagyobb jaguárpopulációja. Délebbre, nagyjából az ország közepén, a Pantanalban él a második legnagyobb populáció.

Ocelot

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
A házimacskáknál körülbelül kétszer nagyobb termetével az ocelot számít a legnagyobbnak a kismacskákon belül Dél-Amerikában. A múltban az ocelotokat gyönyörű bundájuk miatt erősen vadászták, de ma már elterjedési területük nagy részén védettek. Érdekesség, hogy az ocelotok csak 36 kromoszómával rendelkeznek, nem pedig 38-mal, mint az összes többi vadmacska! A legjobb hely, ahol vadon élő ocelotot lehet látni, a Brazília déli részén található Fazenda San Francisco, melynek rizsföldjei nagyszámú rágcsálót vonzanak, és ezzel az ocelotokat is, akik követik zsákmányukat.

Puma

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Brazília második legnagyobb macskája a puma meglehetősen ritka az országban. Bár a puma a macskafélék közül az egyik legszélesebb elterjedési területtel rendelkezik, a legtöbb helyen alacsony sűrűségben fordul elő. A Pantanal természetesen a legjobb hely arra, hogy szerencsét próbáljunk egy puma megfigyelésében.
 

Óriásvidra

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Az óriásvidra, melyet elterjedési területének nagy részén "folyami farkasként" emlegetnek, Dél-Amerika egyik legjelentősebb ragadozója. Az akár 1,8 méter hosszúra is megnövő vidra a legnagyobb vidrafaj. Sajnálatos módon az óriás vidra Brazília egyik legveszélyeztetettebb állata. Az 1970-es évekig értékes bundájukért vadászták őket, jelenleg pedig az élőhelyük elvesztése és a környezetszennyezés fenyegeti őket. Élőhelyüket a bányászat, a fakitermelés és a folyók duzzasztása pusztítja. A brazil Pantanalban, a Cuiaba folyó partján, Porto Jofre környékén lehet a legjobban látni óriás vidrákat vadon.

Sörényes hangyász

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Az óriás hangyászsün az egyik legfurcsább külsejű állat Brazíliában. A szakértők becslése szerint körülbelül 5000 példány maradt a vadonban. Ahogy a neve is mutatja, az óriás hangyászsün a legnagyobb az összes hangyászsün közül, és akár két méter hosszúra is megnőhet. Éles, medveszerű karmokkal és nagyon hosszú nyelvvel rendelkezik - ezek a tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy sikeresen fosztogassa a termeszvárakat és elkapja a rovarokat.

Fehérpamacsos selyemmajom

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Brazília ad otthon a legnagyobb számban majmoknak a világon, melyek közül sok faj nem található meg sehol máshol a Földön. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű lenne felfedezni őket. Az olyan apró kis állatokat, mint a fehérpamacsos selyemmajom nehéz lencsevégre kapni, csak akkor járhatunk szerencsével, ha tudjuk mit keresünk. Érdemes fülünkre hagyatkozni és finom kis hívó hangjaik nyomán megkeresni őket. 20 centméter alatti nagyságukkal és 250 grammos súlyukkal a legkisebb állatok között tartják számon Brazíliában.

Lajhár

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Annak ellenére, hogy lassúnak és esetlennek tűnik, látványosan jól alkalmazkodott a fák lombkoronájában való életmódhoz. Mivel sosem mozdulnak messzire a táplálékforrástól, szinte egész életüket a lombkoronában, fejjel lefelé lógva töltik. Fejjel lefelé esznek, alszanak, párosodnak és még szülni is fejjel lefelé szoktak. Még a belső szerveik is úgy alakultak át, hogy alkalmazkodjanak különleges életmódjukhoz. A szőrzetük a hasuk mentén elválik, hogy az esővíz könnyen le tudjon csöpögni. Szőrzetükben pedig speciális barázdák vannak, amelyekben algák élnek és mivel sosem sietnek, az algák felszaporodnak a bundájukban, ezáltal enyhe zöldes árnyalatot adva nekik, ami álcaként szolgál a ragadozókkal szemben. Brazíliának is van saját háromujjú lajhárja - a sörényes lajhár. Brazília délkeleti részén, az Atlanti-óceán parti esőerdőben fordul elő. A sörényes lajhár keresésére jó hely a Monte Pascoal Nemzeti Park Bahiában.

Tukán

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Brazíliában járva jó eséllyel találkozunk ezekkel a csodálatos hosszú csőrű madarakkal. Elsősorban az Iguazu-vízesés környékén és a keleti partvidéken, Rio és São Paulo közelében élnek. Gyümölcsökkel táplálkoznak, így nem ritka, hogy találnak egy nekik tetsző fát, akkor képesek órákon át egyhelyben ücsörögni és táplálkozni.

Nandu - Rhea

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Ezek a nagy röpképtelen madarak, az afrikai strucchoz és az ausztrál emuhoz hasonlítanak leginkább. Érdekes módon a görög mitológiában Rhea az istenek anyja, a női termékenység és az anyaság istennője volt, azonban a valóságban a madaraknál a nőstény tojásrakása után a hímek veszik át a kikeltés és nevelés folyamatát.

Arák

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Az arák a papagájcsalád vibráló színekben játszó tagjai. A pompás jácint ara a legnagyobb ara és a legnagyobb repülő papagáj a világon, hossza eléri a 100 centimétert. Bár az utóbbi években példányszámukat erősen veszélyeztette az illegális állatkereskedelem, Pantanal északi részén még így is szép számban láthatóak. Szívesen táplálkoznak a pálmafák alacsonyan lógó gyümölcseivel, így gyakran szemmagasságból figyelhetjük őket.

Nyílméregbékák

Brazília lenyűgöző állatvilága - OTP Travel Utazási Iroda
A brazil esőerdők egyik legszínesebb állatai közé tartoznak ezek a parányi állatok. Méretük nem nagyobb, mint az ember hüvelyujjának körme, így elég nehéz megtalálni őket a sűrű dzsungelben. Előfordul, hogy a szabadban - a növények levelein vagy sziklákon ülve - hívogatnak, de gyakrabban az erdő talaján a levelek alatt rejtőznek el. Az Amazon őserdejében számos endemikus nyílméregbékát találunk.

Kapcsolódó inspirációk:


Világvége és Ushuaia - OTP Travel Utazási iroda
A világvégét Tűzföldön, egész pontosan Ushuaia-ban kell keresni

Argentína-Tűzföld - OTP Travel Utazási iroda
Patagónia déli részén egy varázslatos szigetvilág

Perito Moreno-gleccser - OTP Travel Utazási iroda
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Argentína - Parrillada - OTP Travel Utazási iroda
A grillezett húsok titkos argentin világába kalauzol el

Argentína - Az Andok - OTP Travel Utazási iroda
A Föld leghosszabb hegysége

Kapcsolódó ajánlatok:


ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő