Élmények a világ körül

Keresés

10 érdekesség a Machu Picchuról

10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda
A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet a világ hét új csodájának egyikévé választottak.

10 érdekesség a Machu Picchuról

A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet az UNESCO 1983-ban a Világörökség részévé nyilvánított, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyikévé választottak.
 

A különleges helyet rengeteg legenda övezi, összegyűjtöttük a legérdekesebbeket.

10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda

1.

Az Inka Birodalom a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb birodalma volt. Az inkák birodalma nem vette át a kerekek vagy állatok használatát a nehéz sziklák hegyre szállítására, ennek ellenére képesek voltak a történelem egyik legimpozánsabb királyságát felépíteni. Több mint 150 épület alkotja a Machu Picchut. Használatuk a templomoktól, szentélyektől, fürdőkig és lakóházakig terjedt. A Machu Picchuban több mint 100 lépcső van, melyek legtöbbjét egyetlen kőlapból vágták ki.
 

2.

A Machu Picchu volt az egyetlen inka város, amely az inka civilizáció alatt épült és túlélte a spanyol hódítást. Machu Picchu Dél-Amerika leghíresebb erődítménye és Peru leglátogatottabb látványossága.
 

3.

A Yale-n dolgozó Hiram Bingham amerikai felfedező az 1900-as évek elején több expedíciót indított Peruba az inkák legendás, utolsó városa, Vilcabamba keresésére. Amikor megérkezett a Cuzco közeli vidékre, helyi őslakos parasztok kalauzolták fel a hegyhátra. Amikor Bingham a romok feltárását követően hatért Peruba, több ezer értékes műtárgyat vitt magával Machu Picchuból. Ezek között voltak kerámiák, szobrok, ékszerek és emberi maradványok is. Expedícióját a Yale Egyetem támogatta. Az egyetem nyilvános kiállítást tervezett a leletekből. A peruiak Alan Garcia elnökük vezetésével tiltakoztak ez ellen, és pert indítottak a Yale ellen. A két fél 2010-ben megegyezett, és az első darabokat 2011-ben visszaszolgáltatták Perunak. Az utolsó darabokat 2012-ben adták vissza, és később Peru és a Yale létrehozta az UNSAAC-Yale Nemzetközi Központot a Machu Picchu és az inka kultúra tanulmányozására Cuscóban.
10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda

4.

Machu Picchut bár az inkák elveszett városaként emlegetik, ez így nem teljesen fedi a valóságot. A város XVI. századi hirtelen elnéptelenedésére több teória is van. Mivel erőszaknak nem találták nyomát, valószínűsíthető, hogy nem a spanyol hódítók végeztek az itt lakókkal. Elképzelhető, hogy az európaiak által behozott betegségek pusztították el a lakosságot.
 

5.

A Machu Picchu építésének pontos oka a mai napig nem ismert. Számos találgatás létezik arra vonatkozóan, hogy mire szolgált a hely. Egyesek szerint titkos női menedékhely, vagy talán egy uralkodó inka királyi birtoka volt. Mások úgy vélték, hogy vallási szertartások helyszíne volt. A közelben talált sírok felfedezése a helyszínen megerősítette azt a feltételezést, hogy a Machu Picchu a Nap szüzeinek, a falvakból kiválasztott lányok egy csoportjának kolostora volt, akik templomokban szolgáltak, és akiket emberáldozatként ajánlhattak fel az isteneknek.

6.

A XII-XV. század közötti Inka Birodalom Dél-Amerika hatalmas részét uralta, és a XIII. században Amerika legnagyobb királysága volt. A dinasztiát egy Sapa Inka néven is ismert uralkodó irányította, akiről úgy vélték, hogy a Napistentől származik. Az Inkák számos regionális törzsből álltak, akik egy 300 000 négyzetkilométeres területen éltek. A birodalom lakossága a feltételezések szerint 3 és 12 millió ember között lehetett. A Tahuantinsuyu nevű királyságnak 32 187 kilométer úthálózata, tartományi kormányzói, raktárai, magas szintű gazdálkodása és a Mita nevű gazdasági rendszere volt. A Mita révén a birodalom polgárai élelemért és védelemért cserébe munkát, árut vagy katonai szolgálatot ajánlottak fel az államnak.
10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda

7.

A Machu Picchu szent hely volt. Az inka vallás a Intit, a napistent imádta sok más természeti elemmel, például a holddal, a folyókkal és a hegyekkel együtt. A hegyeket azért tartották fontosabbnak, mert közel voltak számos inka városhoz és településhez. A Machu Picchu, a Huayna Picchu és a Salcantay-hegy csúcsainak mindegyike a szent Intihuatana-kőhöz, egy kétméteres gránitkőhöz kapcsolódott. A város főterének közelében állították fel, amelyről úgy tartják, hogy napóraként vagy naptárként működött. A helyszínen más nagyszabású építmények is voltak, amelyeket vallási vagy szertartási céllal emeltek. Ezek közé tartozik a Három ablak temploma és a Nap temploma, melynek egy olyan ablaka van, amely tökéletesen a nyári napfordulóhoz igazodik.


8.

A Machu Picchu eddig nem szenvedett károkat a Peruban gyakran előforduló földrengésektől. Mivel két törésvonal tetején fekszik a komplexum, a kőművesek feltételezhetően úgy tervezték meg a kövek összeépítését, hogy azok kibírják a nagyobb földmozgásokat is, vélhetőleg ezért nem használtak habarcsot sem az építéshez, mert akkor nem tudtak volna mozogni a kövek és sokkal nagyobb kár keletkezik.
10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda

9.

A Machu Picchu építéséhez szükséges nehéz gránittömböket emberi erővel juttatták fel a hegyre. Az építéshez felhasznált kövek több mint 23 kilogramm súlyúak voltak, melyeket a kőművesek szerszámok nélkül, kézi erővel toltak fel a hegyoldalon.

10.

A köveket úgy vágták ki, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, összeillesztésükhöz nem használtak habarcsot. A fellegvár építéséhez használt technikát ashlarnak nevezik, még egy kés pengéje sem fér el a kövek között.

Kapcsolódó inspirációk:

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő