Izlandi csemegék
Izlandon különleges ételek sorával találkozhatunk. Egyes fogások elfogyasztásához azonban kell némi merészség, de próba szerencse! Kóstoljon bele velünk Izland finomságaiba!
Randalín
A réteges izlandi sütemény a randalín, de vínarterta (bécsi torta) néven is ismert. Hagyományosan vékony omlós tésztarétegekből áll, amelyeket rebarbarával, aszalt szilvával, eperrel vagy barackkal borítanak. Általában vaníliával, kardamommal vagy fahéjjal ízesítik, időnként fagylalt kíséretében szolgálják fel.
Thorramatur
A thorramatur a hagyományos izlandi ételek válogatása, amelyeket elsősorban a téli hónapokban fogyasztanak. A pácolt halat és húskészítményeket szeletekre vagy kis méretű darabokra vágják és rúgbrauð és kíséretében szolgálják fel. Általában olyan különlegességeket tartalmaz, mint az erjesztett cápahús, a füstölt bárány, a bárányfej és az izlandi hurka.
Harðfiskur
A hagyományos izlandi étrend egyik fontos eleme. A harðfiskur sózott, szárított halétel, amelyet tradicionálisan tőkehalból vagy lepényhalból készítenek. A néhány hétig tartó szárítás után a hal megkeményedik, papírszerű lesz, rágós állagot és jellegzetes sárgás árnyalatot kap. Az íze sós, erős aromájú.
Pylsur
Az izlandi hot dog vagy más néven pylsur a szabadon tartott bárányból készült kolbász, a meleg zsemle, a sült hagyma, a ketchup és az édes barnamustár egyedülálló kombinációja.
Rúgbrauð
Sötétbarna színű rúgbrauð sűrű izlandi kenyér, amelyet kezdetben kizárólag rozslisztből készítettek. Régebben földalatti gödrökben sütötték a gejzírek hőjének felhasználásával. Manapság a rozslisztet általában más lisztfajtákkal, íróval és melasszal is kombinálják. Gyakran különféle öntetekkel keverve tápláló desszertként szolgálják fel.
Hangikjöt
A hangikjöt izlandi füstölt bárány specialitás. A húst sózzák vagy pácolják, majd szárítják és pár hétig hidegen füstölik. A füstölés során alkalmazott tüzet szárított juhtrágyával táplálják, ez adja a jellegzetes ízét és aromáját. A hangikjöt általában karácsonykor fogyasztják, melegen és hidegen egyaránt. Burgonya, zöldborsó, fehér mártás és savanyított vöröskáposzta kíséretében.
Izlandi húsleves
A kiadós izlandi leves alapanyaga a bárány, leveszöldségekkel és gyógynövényekkel ízesítve. Hagyományosan zabpehellyel vagy rizzsel sűrítik, esetenként póréhagymával vagy káposztával gazdagítják.
Hákarl
A hákarl izlandi nemzeti csemege, ami nem más mint kikeményített grönlandi cápahús. Az alapanyagot először három hónapig erjesztik, majd felakasztják és további 4-5 hónapig száradni hagyják. Az ételnek két változata van: a rágós, vöröses glerhákarl és a lágyabb, fehér skyrhákarl. Sokan ódzkodnak tőle mert a magas ammónia-tartalom miatt irritáló lehet az aromája.
Svið
A svið nem más mint egy felezett és főtt juhfej. A hagyományos izlandi ételt fehérrépapürével, rebarbarazselével és burgonyapürével tálalják általában a midorrablót néven ismert téli fesztivál idején. A svið valóban ízletes, bár egyesek furcsának érzik, hogy az étel szó szerint a szemükbe néz.
Kapcsolódó inspirációk