Élmények a világ körül

Izlandi csemegék

Izlandi csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
Izlandi specialitások, amelyeket nem szabad kihagyni.

Izlandi csemegék

Izlandon különleges ételek sorával találkozhatunk. Egyes fogások elfogyasztásához azonban kell némi merészség, de próba szerencse! Kóstoljon bele velünk Izland finomságaiba!

Randalín

Izland | Randalín - OTP Travel Utazási Iroda
Fotó: Navaro, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
A réteges izlandi sütemény a randalín, de vínarterta (bécsi torta) néven is ismert. Hagyományosan vékony omlós tésztarétegekből áll, amelyeket rebarbarával, aszalt szilvával, eperrel vagy barackkal borítanak. Általában vaníliával, kardamommal vagy fahéjjal ízesítik, időnként fagylalt kíséretében szolgálják fel.

Thorramatur

Izland | thorramatur - OTP Travel Utazási Iroda
Fotó: The blanz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
A thorramatur a hagyományos izlandi ételek válogatása, amelyeket elsősorban a téli hónapokban fogyasztanak. A pácolt halat és húskészítményeket szeletekre vagy kis méretű darabokra vágják és rúgbrauð és kíséretében szolgálják fel. Általában olyan különlegességeket tartalmaz, mint az erjesztett cápahús, a füstölt bárány, a bárányfej és az izlandi hurka.

Harðfiskur

Izland | harðfiskur - OTP Travel Utazási Iroda
Fotó: Richard Eriksson, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
A hagyományos izlandi étrend egyik fontos eleme. A harðfiskur sózott, szárított halétel, amelyet tradicionálisan tőkehalból vagy lepényhalból készítenek. A néhány hétig tartó szárítás után a hal megkeményedik, papírszerű lesz, rágós állagot és jellegzetes sárgás árnyalatot kap. Az íze sós, erős aromájú.

Pylsur

Izland | pylsur - OTP Travel Utazási Iroda
Az izlandi hot dog vagy más néven pylsur a szabadon tartott bárányból készült kolbász, a meleg zsemle, a sült hagyma, a ketchup és az édes barnamustár egyedülálló kombinációja.

Rúgbrauð

Izland | rúgbrauð - OTP Travel Utazási Iroda
Sötétbarna színű rúgbrauð sűrű izlandi kenyér, amelyet kezdetben kizárólag rozslisztből készítettek. Régebben földalatti gödrökben sütötték a gejzírek hőjének felhasználásával. Manapság a rozslisztet általában más lisztfajtákkal, íróval és melasszal is kombinálják. Gyakran különféle öntetekkel keverve tápláló desszertként szolgálják fel.

Hangikjöt

Izland | hangikjöt - OTP Travel Utazási Iroda
A hangikjöt izlandi füstölt bárány specialitás. A húst sózzák vagy pácolják, majd szárítják és pár hétig hidegen füstölik. A füstölés során alkalmazott tüzet szárított juhtrágyával táplálják, ez adja a jellegzetes ízét és aromáját. A hangikjöt általában karácsonykor fogyasztják, melegen és hidegen egyaránt. Burgonya, zöldborsó, fehér mártás és savanyított vöröskáposzta kíséretében.

Izlandi húsleves

Izland | Izlandi húsleves - OTP Travel Utazási Iroda
A kiadós izlandi leves alapanyaga a bárány, leveszöldségekkel és gyógynövényekkel ízesítve. Hagyományosan zabpehellyel vagy rizzsel sűrítik, esetenként póréhagymával vagy káposztával gazdagítják.

Hákarl

Izland | hákarl - OTP Travel Utazási Iroda
A hákarl izlandi nemzeti csemege, ami nem más mint kikeményített grönlandi cápahús. Az alapanyagot először három hónapig erjesztik, majd felakasztják és további 4-5 hónapig száradni hagyják. Az ételnek két változata van: a rágós, vöröses glerhákarl és a lágyabb, fehér skyrhákarl. Sokan ódzkodnak tőle mert a magas ammónia-tartalom miatt irritáló lehet az aromája.

Svið

Izland | svið - OTP Travel Utazási Iroda
Fotó: Schneelocke, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
A svið nem más mint egy felezett és főtt juhfej. A hagyományos izlandi ételt fehérrépapürével, rebarbarazselével és burgonyapürével tálalják általában a midorrablót néven ismert téli fesztivál idején. A svið valóban ízletes, bár egyesek furcsának érzik, hogy az étel szó szerint a szemükbe néz.

Kapcsolódó inspirációk:


13+1 érdekesség Izlandról - OTP Travel Utazási Iroda
Izland, a tűz és a jég földje az elmúlt években rendkívül népszerű utazási célponttá vált.

Izland természeti csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Izland varázslatos. A sziget tele van a természet csodáival. Fedezze fel ezt a semmihez sem fogható világot!

A rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező Izland megannyi csoda országa.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

"A váratlanra várva". Kalandortippjeink világutazóknak.

Izland utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Izland a fotósok álma, az utazók kedvence már Budapestről is elérhető közvetlen repülőjárattal.

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Kapcsolódó ajánlatok:


IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft/fő -től