Élmények a világ körül

Keresés

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből!

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből!

 
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Múzeum a felhőben

Eredetileg a Covid-19 járvány kapcsán, 2019 januárjában született meg a virtuális múzeum - vagy az alapítók szavaival élve: múzeum a felhőben ötlete. A honlapján jelenleg már több mint 3000 nepáli tárgyból álló gyűjtemény csodálható meg. Olyan tárgyak, amelyek mindegyike tengerentúli múzeumok és galériák tulajdonában van. Szobrok, ikonok, festmények, rajzok, könyvek és kéziratok, valamint ritka kulturális értéket jelentő tárgyak, rituális tőrök, rizses tálak és olajlámpák. 
Minden egyes kiállítási tárgyhoz nagy felbontású fényképek és magyarázó táblák tartoznak, amelyeken megtalálhatjuk a legfontosabb információkat, akárcsak egy fizikailag is létező múzeumban. Utóbbiakkal ellentétben itt nem kell a tömegben bolyonganunk. A tárgyakat egészen közelről is megcsodálhatjuk, addig maradhatunk, ameddig csak akarunk, és belépődíj sincs.
A múzeum valódi jelentősége azonban ennél jóval távolabbra mutat. A Global Nepali Muzeum létrehozása arra a szomorú tényre adott válasz is, a hegyvidéki ország legszebb műtárgyai közül sok a tengerentúlon van, és így a nepáliak számára elérhetetlenek."Úgy gondoltam, jó ötlet lenne létrehozni egy virtuális múzeumot, ahol a nepáli emberek megismerkedhetnek azzal, ami nekünk már nincs meg, a világ különböző múzeumaiban kiállított műtárgyainkkal" - mondta egy interjúban a múzeum egyik társalapítója.

Illegális műkincs kereskedelem

Az egyik fő oka annak, hogy Nepál kulturális örökségének jelentős része ma már az országon kívül van, az illegális műkincs kereskedelem. A nepáli törvények ugyan tiltják a 100 éves vagy annál idősebb tárgyak vásárlását, eladását és kereskedelmét, de ezt a jól szervezett bandák játszi könnyedséggel kijátszák. Az Al Jazeera televízió 2018-as dokumentumfilmje szerint az 1980-as évek óta a [nepáli] hatóságok becslései szerint az illegális kereskedők több tízezer nepáli régiséget csempésztek ki az országból. Nepál vallási műtárgyainak mintegy 80 százalékát ellopták és eladták az évente 8 milliárd dolláros illegális műtárgy feketepiacon.
Sajnálatos módon a templomokba, kolostorokba és szentélyekbe is gyakran betörnek, és a régiségeket ellopják, majd gátlástalan kereskedők segítségével kiviszik az országból, hogy aztán hatalmas haszonnal eladják a feketepiacon. Nepál történelmi helyszínei jellemzően nem rendelkeznek részletes leltárral a műtárgyaikról, így azt is nehéz nyomon követni, mit is vittek el a tolvajok. Az országon kívülre került tárgyakat pedig valósággal lehetetlen felkutatni, mert sok múzeum, galéria, műkereskedő és aukciósház kifejezetten homályos információkat közöl csak a gyűjteményükben és katalógusaikban szereplő tárgyak eredetéről.
A Global Nepali Muzeum létrejötte az alapítók szerint megkönnyítheti a tárgyak felkutatását is. "Ha van ez a hatalmas adatbázis, talán azt is könnyebb nyomon követni, honnan származnak, és hogyan jutottak el Nepálból. S jóllehet, a valódi utazás sokkal nagyobb élményeket tartogat, a Global Nepali Muzeum, ha csak egy rövid időre is, de elrepíthet minket a Himalája lábaihoz.
https://globalnepalimuseum.com/

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Kapcsolódó ajánlatok:


INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő