Élmények a világ körül

Keresés

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből!

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből!

 
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Múzeum a felhőben

Eredetileg a Covid-19 járvány kapcsán, 2019 januárjában született meg a virtuális múzeum - vagy az alapítók szavaival élve: múzeum a felhőben ötlete. A honlapján jelenleg már több mint 3000 nepáli tárgyból álló gyűjtemény csodálható meg. Olyan tárgyak, amelyek mindegyike tengerentúli múzeumok és galériák tulajdonában van. Szobrok, ikonok, festmények, rajzok, könyvek és kéziratok, valamint ritka kulturális értéket jelentő tárgyak, rituális tőrök, rizses tálak és olajlámpák. 
Minden egyes kiállítási tárgyhoz nagy felbontású fényképek és magyarázó táblák tartoznak, amelyeken megtalálhatjuk a legfontosabb információkat, akárcsak egy fizikailag is létező múzeumban. Utóbbiakkal ellentétben itt nem kell a tömegben bolyonganunk. A tárgyakat egészen közelről is megcsodálhatjuk, addig maradhatunk, ameddig csak akarunk, és belépődíj sincs.
A múzeum valódi jelentősége azonban ennél jóval távolabbra mutat. A Global Nepali Muzeum létrehozása arra a szomorú tényre adott válasz is, a hegyvidéki ország legszebb műtárgyai közül sok a tengerentúlon van, és így a nepáliak számára elérhetetlenek."Úgy gondoltam, jó ötlet lenne létrehozni egy virtuális múzeumot, ahol a nepáli emberek megismerkedhetnek azzal, ami nekünk már nincs meg, a világ különböző múzeumaiban kiállított műtárgyainkkal" - mondta egy interjúban a múzeum egyik társalapítója.

Illegális műkincs kereskedelem

Az egyik fő oka annak, hogy Nepál kulturális örökségének jelentős része ma már az országon kívül van, az illegális műkincs kereskedelem. A nepáli törvények ugyan tiltják a 100 éves vagy annál idősebb tárgyak vásárlását, eladását és kereskedelmét, de ezt a jól szervezett bandák játszi könnyedséggel kijátszák. Az Al Jazeera televízió 2018-as dokumentumfilmje szerint az 1980-as évek óta a [nepáli] hatóságok becslései szerint az illegális kereskedők több tízezer nepáli régiséget csempésztek ki az országból. Nepál vallási műtárgyainak mintegy 80 százalékát ellopták és eladták az évente 8 milliárd dolláros illegális műtárgy feketepiacon.
Sajnálatos módon a templomokba, kolostorokba és szentélyekbe is gyakran betörnek, és a régiségeket ellopják, majd gátlástalan kereskedők segítségével kiviszik az országból, hogy aztán hatalmas haszonnal eladják a feketepiacon. Nepál történelmi helyszínei jellemzően nem rendelkeznek részletes leltárral a műtárgyaikról, így azt is nehéz nyomon követni, mit is vittek el a tolvajok. Az országon kívülre került tárgyakat pedig valósággal lehetetlen felkutatni, mert sok múzeum, galéria, műkereskedő és aukciósház kifejezetten homályos információkat közöl csak a gyűjteményükben és katalógusaikban szereplő tárgyak eredetéről.
A Global Nepali Muzeum létrejötte az alapítók szerint megkönnyítheti a tárgyak felkutatását is. "Ha van ez a hatalmas adatbázis, talán azt is könnyebb nyomon követni, honnan származnak, és hogyan jutottak el Nepálból. S jóllehet, a valódi utazás sokkal nagyobb élményeket tartogat, a Global Nepali Muzeum, ha csak egy rövid időre is, de elrepíthet minket a Himalája lábaihoz.
https://globalnepalimuseum.com/

Kapcsolódó inspirációk:


Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Kapcsolódó ajánlatok:


INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

India
659 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő