Élmények a világ körül

Keresés

Bhután ízei

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Bhután ízei

A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája ugyan hatással volt, de a legismertebb nemzeti ételeik meglehetősen ősi formájukban maradtak fenn. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba! 

Ema datsi

Az ema datsi egzotikus, intenzív ízű és meglehetősen fűszeres bhutáni étel, ami maga az egyszerűség, két fő összetevőre - a csípős chilire (ema) és a sajtra (datshi) - összpontosít. A bhutáni konyha amúgy gyakran viszi túlzásba a fűszerezést, és előszeretettel használják a chilipaprikát is, amelyet az egész országban szeretnek, és főzve, illetve nyersen is fogyasztják. Az ema datshi-t Bhutánban szinte minden étel mellé feltálalják, általában vörös rizzsel, és tibeti senkong-darabkákkal. A hagyma, paradicsom és fokhagyma hozzáadásával készült rendkívül fűszeres étel garantáltan megizzasztja a fogyasztóját.

Kewa datsi

A könnyen elkészíthető, mégis rendkívül tápláló kewa datsi hagyományos bhutáni étel, amely sajttal, hagymával és chilivel párolt burgonyából áll. Általában rizzsel vagy lapos kenyérrel, például purival tálalják. Az étel a hozzáadott chili mennyiségétől függően lehet enyhe vagy csípős, de általában kevésbé csípős, mint az ema datsi, ezért a kewa datsi-t a legtöbb gyerek és külföldi is kedveli. Mivel Bhutánban a burgonyafogyasztás meglehetősen alacsony szinten volt az 1970-es évekig, elmondható, hogy a kewa datsi egy viszonylag új bhutáni étel, amely az elmúlt néhány évtizedben vált igen népszerűvé.

Jasha marou

A jasha marou szintén hagyományos bhutáni étel. Felkockázott csirkéből áll, amelyet fokhagymával, gyömbérrel, csilivel és paradicsomszósszal főznek össze. Általában vörös vagy barna rizzsel kísérve tálalják. Az étel gyakran csípős, mint számos egyéb bhutáni étel. A chilipaprika mellett a rizs is sok bhutáni étel összetevője, így Bhutánban gyakran találkozhatunk vele sok húsétel kísérőjeként.

Phaksha paa

A Phaksha paa különféle csípős, vörös chilivel főzött szárított sertéshúsból áll. Az ételnek számos változata létezik, leggyakrabban spenótot, retket és bok choy-t tartalmaz. Egyes bhutáni szakácsok a phaksha paa-ba zöldfűszerekkel vagy sajttal töltött, aromás hajdinagombócokat is szívesen tesznek, hogy még ízletesebbé és finomabb textúrájúvá tegyék.

Shamu datsi

A shamu datsi ízletes bhutáni pörkölt, amely víz, olaj és zöld chili keverékében párolt különböző gombafajtákból áll. A végén sajtot adnak hozzá, és hagyják, hogy lassan megolvadjon. Tálaláskor a shamu datshi mellé forró rizst vagy ropogós kenyeret kínálnak.

Momos

A bhutáni momos mindenkit elbővöl. Ezek olyan gombócok, amelyeket különféle darált hússal, például birkahússal, csirkével vagy bárányhússal töltenek meg. A vegetáriánusok sem maradnak ki a jóból, a vegán gombócok zöldségeket vagy sajtot tartalmaznak. Kétféle formában készülnek: párolva vagy grillezve. A momos minden étteremben kapható. Az étel a bhutáni snackek kvintesszenciája, és kihagyhatatlan, ha a himalájai királyságba tervezünk utazást.

Suja

A tea és a kávé a bhutáni mindennapok része. A suja egy tibeti vajtea, amelyet tealevelekből, sóból, vízből és jakvajból készítenek. A vajat hagyományosan egy fából készült vajkeverővel keverik a teához. A suja kis csomagokban kapható a bhutáni piacokon. Különösen az olyan ünnepségek, mint az esküvők, a bhutáni újév, a Losar, valamint a vallási események és rituálék elengedhetetlen kelléke.

Zow shungo

A bhutániak arról híresek, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat optimálisan használják ki, nem pazarolnak. Ez a készítmény is ezt bizonyítja. A zow shungo egy rizsétel, amelyet a megmaradt zöldségek összekeverésével készítenek. Szinte azonnal és könnyen az asztalra kerülhet, ezért Bhutánban sok háztartás egyik kedvenc étele.

Jaju leves

A jaju egy bhutáni zöldség- és tejleves. Szárított répalevelekből vagy bármilyen más könnyű, leveles zöldségből készül. A jaju számos változatát megkóstolhatjuk Bhutánban, egyikben sem fogunk csalódni.

Kapcsolódó inspirációk:


Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

Kapcsolódó ajánlatok:


NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő