Élmények a világ körül

Keresés

Fülöp-szigeteki kisokos

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki kisokos

A filippínók fegyelmezett emberek, akik nagyon odafigyelnek a kommunikációjukra verbálisan és nonverbálisan egyaránt. Számos olyan, számunkra talán elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. A félreértések elkerülése érdekében az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Szavak nélkül

Ha egy társaságban két beszélgető ember között kellene áthaladnunk, a Fülöp-szigeteken szavak nélkül is jelezhetjük, hogy "elnézést" vagy „bocsánat”. Ezzel ugyanis csak megzavarnánk a csevegésüket. Nem kell mást tennünk, csak lehajtani a fejünket, a kinyújtott karjainkat pedig magunk mellé ereszteni és nyugodt szívvel átballaghatunk közöttük. A gesztust anélkül, hogy bármit is szólnánk, minden Fülöp-szigeteki azonnal megérti.

Szemkontaktus

A nyugati kultúrákban a közvetlen szemkontaktust pozitív dolognak tekintjük. A filippínó kultúrában azonban más a helyzet. Sokakat kifejezetten zavarba hoz a hosszan tartó szemkontaktus. Ezért gyakran kerülik is. Nem kell ezen megsértődnünk, nem a bizalmatlanság jele. Ugyanakkor a filippínó anyák egyetlen átható, szigorú pillantással is rendre tudják utasítani a rendetlenkedő gyermekeiket. A szemükkel fegyelmezik a csemetéiket.

Kézfogás

A legtöbb országhoz hasonlóan a Fülöp-szigeteken is hétköznapi gesztusnak számít a kézfogás, különösen, amikor először találkoznak valakivel. A férfiak és nők egyaránt kézfogással üdvözlik egymást és általában a bemutatkozó személy nyújt először kezet. A férfiaknak természetesen meg kell várniuk, hogy a nők nyújtsák először a kezüket.

Beso-beso

A mára már hétköznapivá vált gesztus korábban csak a felsőbb társadalmi rétegek tagjai között volt gyakori. Idővel azonban más társadalmi rétegekre is átragadt, és mára a filippínó nők körében rutinszerű üdvözléssé vált. Néhány nő beso-beso-val üdvözli a férfi ismerőseit is. A gesztus azonban már hordoz némi intimitást is, ezért az első találkozásnál nem gyakorolják. 

Nem csók, ngusó

Ne lepődjünk meg, ha a Fülöp-szigeteken jártunkban-keltünkben az utcán olyan emberekbe botlunk, akik az ajkukkal mutogatnak valamire vagy valakire. Ilyenkor az illető nem puszira szomjazik, hanem utasításokat, jelzéseket ad. A Fülöp szigetek lakói ezt a gesztust ngusónak nevezik, és véletlenül sem szabad csókra való felkérésnek tekinteni!

Pagmamano

A Fülöp-szigeteken az idősebbek iránti tisztelet része a mindennapoknak. Erről árulkodik a sűrűn gyakorolt pagmamano nevű gesztus is. A mozdulatsor abból áll, hogy a fiatalabb személy kissé meghajolva, az idősebb kezét a homlokához emeli és megérinti azt.

Nyitott száj

A száj tágra nyitása a Fülöp-szigeteken nem csak a fogorvosi rendelőben szokásos mozdulat és még csak nem is a meglepődés jele. Azt is jelentheti, hogy a beszélgetőpartnerünk nem értette vagy nem hallotta megfelelően, amit mondtunk. A tátott száj tehát nem más, mint a kérdezés nonverbális módja. És nagyjából annyit tesz: „mit is mondtál?”

Szavak nélküli köszöntés

A szemöldök enyhe felhúzása mosollyal kombinálva, szintén bevett módja az ismerősök köszöntésének. És ugyan ez vonatkozik a fejbólintásra vagy a fej enyhe felemelésére is, szavak nélkül köszöntik így a másikat. 

Sutsot

Bár egyes filippínók udvariatlannak tartják, gyakran találkozhatunk olyan helyiekkel, akik sziszegő hangot kiadva próbálják felhívni magukra fegyelmet. Éttermekben, ahol az vendégek sutsot segítségével hívják fel a pincér figyelmét, gyakori a gesztus. Ebben a helyzetben el is fogadható, de az utcán vagy nagy tömegben már udvariatlanságnak számít.

Kapcsolódó inspirációk:


Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Ubud népszerű célpont azok számára, akik nyugodt visszavonulásra vágynak, távol a tengerparti tömegek nyüzsgésétől.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Ubud a kreativitás, a spiritualitás és a természeti szépség központja. Bali több mint egy úti cél, sokkal inkább egy életforma.

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Hajóról jó - OTP Travel Utazási Iroda
Varázslatos helyek, amelyek igazán a víz felől, hajóról élvezhetők a leginkább.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.
 

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő

MELIA BALI VILLAS & SPA***** - NUSA DUA

Indonézia
864 000 Ft-tól/fő

BALI - KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL

Indonézia
940 000 Ft-tól/fő

BALI SOL BEACH HOUSE BENOA Tanjung Benoa

Indonézia
988 000 Ft-tól/fő

THE SAMAYA SEMINYAK BALI***** - SEMINYAK

Indonézia
1 168 000 Ft-tól/fő