Élmények a világ körül

Keresés

A rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező Izland megannyi csoda országa.

Izlandi ízelítő

A rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező Izland megannyi csoda országa. A parányi, alig több mint 100 négyzetkilométer területű szigetország monumentális látnivalói felejthetetlen élményt nyújtanak. Vízesésektől a gleccserekig, geotermikus tevékenységek helyszíneitől félelmetes sziklaalakzatokig minden megtalálható itt, amire a kíváncsi utazó vágyhat. Íme egy kis ízelítő:

Reykjavík

Reykjavík sokak szívét rabul ejti színes utcáival és virágzó kulturális életével. A világ legészakibb fővárosaként ismert város világszínvonalú múzeumokkal és lenyűgöző látnivalókkal kényezteti a turistákat. A Hallgrímskirkja templom a Skólavörðustígur utca végén áll, Reykjavík felé tornyosulva. A dombtetőre épült evangélikus templom a város szimbóluma; Guðjón Samúelsson tervezte. Az építészt az izlandi természet hatalma ihlette meg; a hatszögletű bazaltoszlopok kívülről emelkednek fel, és egy kitörő gejzírt formáz. A templom tetejéről verhetetlen kilátás nyílik a városra, tehát jegyet váltani a felvonóra.
A jellegzetesen skandináv város kanyargós, patinás utcáin kellemes sétára indulhatunk, iktassuk be a kikötőt, a bolhapiacot, a sétálóutcát és a tengerparti sétányt is! Izland gazdag története és öröksége kel életre a város modernizált Nemzeti Múzeumában. Lenyűgöző műtárgygyűjtemény mutatja be az ország múltját az első vikingesek telepesektől egészen napjainkig. A 2000 tárgyat és 1000 fényképet felvonultató állandó kiállítás mellett a múzeum átmeneti tárlatokkal nyújt panorámát az izlandi életről. Egy másik kitűnő program a városszéli Perlan kulturális központ Izland csodáit mutatja be. Könnyű felismerni nagy félgömb alakú kupolájáról, egy víztározóból alakították ki az épületet, kellemes program lehet az egész családnak.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Kék Lagúna

A hatalmas lávamező közepén elterülő Kék Lagúna mindössze 13 kilométerre van a Reykjavíktól és igazán könnyen megközelíthető. A Kék Lagúna opálos kék vize koromfekete lávakeretbe foglalva nagyon különleges látványt nyújt, nem véletlenül ez az egyik legkedveltebb termálfürdő Izlandon. A medence 38 fokos, kovával, algával és ásványi anyagokkal dúsított vizében az édesvíz és a tengervíz szélsőséges hőmérsékleten elegyedik egymással. A lagúna vize a kőzetek közé beszivárgó tengervíz miatt sós. A lagúna vize kétnaponta teljesen kicserélődik így biztosítva a kemikáliák nélküli, tiszta vízminőséget. Az egész évben nyitva tartó fürdő gondtalan kikapcsolódást biztosít akár a fagyosabb téli napokon is, a látvány pedig egyszerűen mesébe illő.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Pingvellir Nemzeti Park

A nemzeti park csodálatos vidék patakokkal, hegyekkel, békésen megbúvó házikókkal, templomokkal. Nem is lenne izlandi nevezetesség, ha nem lenne vízesése. Mégsem természeti, hanem kulturális jelentősége miatt került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az Izland délnyugati részén található nemzeti park történelmi és szimbolikus jelentősége egyaránt fontos. Itt volt a helyszíne annak a gyűlésnek, amelyen minden szabad férfi részt vehetett. Az évente két hétig tartó összejövetelen törvényeket hoztak, vitákat rendeztek el és az egész országot érintő kérdésekről határoztak, ezek közül a legjelentősebb a kereszténység felvétele volt 1000 körül. A gyűlések 930 és 1798 között zajlottak, de a hely ezután is megőrizte szimbolikus jelentőségét, ennek következtében 1944-ben itt kiáltották ki a független Izlandi Köztársaságot. A park másik nevezetessége a Silfra földrepedés, amely két tektonikai lemez között található, az Észak-amerikai- és az Eurázsiai-lemez között. A Silfra repedés egy kontinensek közötti törésvonal,ahol a búvárok két kontinens között úszhatnak a kristálytiszta vízben.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Vatnajökull Nemzeti Park

Izland és Európa legnagyobb összefüggő jégmezeje szintén szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A vulkáni régió az ország teljes területének nem egészen 14%-a. Tíz vulkán található benne, ezek közül nyolc jégréteg alatt fekszik, egyes helyeken 1000 méteres vastagságot is eléri a 8100 km²-es jégborítás. A Vatnajökullt meglátogatók kivétel nélkül szembesülnek az itteni jég különlegességével: hatalmas kiterjedésű tóban fehéren csillogó jéghegyek úsznak, melyeket fekete csíkok tagolnak. A vulkáni hamu ugyanis belefagy a jégbe és akár évezredekig is megőrződik. Egy speciális kétéltű járművel tehetünk egy hajókirándulást a jégtömbök között. A park látványossága a Dettifoss vízesés, Húsavik városától 90 kilométerre. Európa leghatalmasabb vízeséseként tartják számon, közel 45 méter magas és 100 méter széles, átlagos vízhozama pedig 193 m³/s. A gazdag vízhozam a Vatnajökull gleccsertől ered, a hatás egészen drámai, a Dettifoss alatt fekvő kanyon a Grand Canyon miniatűr változatának tekinthető.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Geysir

Minden gejzírek névadója. A gejzír melegvizes forrás, mely többnyire szabályos időközönként kitör, és vizet, illetve vízgőzt juttat szökőkútszerűen a levegőbe. Nevét a világ szinte minden nyelve az Izlandon található Geysir nevű gejzír nevéből vette. A szúrós, kénes szagú terület fő attrakciója a Strokkur, az ügybuzgó gejzír, amely hatpercenként tör ki, akár harminc méter magasba, így csak készenlétben kell állni a fényképezőgéppel. A kitörések időszakosságának az a magyarázata, hogy a víznek vissza kell térnie a repedésekbe, vagyis újra meg kell telnie a kürtőnek, illetve időre van szükség ahhoz, hogy a felszínre jutott, lehűlt víz ismét forrni kezdjen, és a gőzképződés meginduljon.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Lunda-, és bálnales

A lunda Izland egyik jelképe. Ezek a madarak idejük nagy részét a tengeren töltik, csak a szaporodás köti őket a szárazföldhöz. A lelkes természetbarát turisták számára kitűnő túrákat szerveznek, ahol megismerkedhetnek a kedves szárnyas lényekkel. A legtöbb túra Reykjavíkból indul, de ha kicsit különlegesebbre vágyik, érdemes átkompozni Heimaey-szigetére, ahol a part mentén rengeteg lundával lehet találkozni, és kiépített madárlesek is vannak.

A másik nagy favorit, a bálnales. Aki biztosra akar menni, annak Húsavíkba érdemes ellátogatnia. Május és szeptember között innen indulnak a speciális túrák, melynek során találkozhatunk hosszúszárnyú bálnával (ez a faj szeret látványosan kiugrálni a vízből), valamint a nála kisebb közönséges barázdásbálnával és két gyakoribb fajjal, a csukabálnával és tőkebálnával.
Ha szerencsések vagyunk, akkor fehércsőrű delfint is lencsevégre kaphatunk a kirándulás során. A legszerencsésebbek mellett az óriási kék bálna is elúszik. A kék bálna akár 30 méteres hosszával Földünk legnagyobb testű állata - a statisztikák alapján tíz alkalomból egyszer látható.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Gullfoss-vízesés

A vízesés a sziget egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A magyarul Arany vízesés Izland délnyugati részén található, a Hvitá folyó kanyonjában. A folyó bő vízhozammal érkezik a három lépcsőfokból álló mederszakaszhoz, majd hirtelen két lépcsőfoknyit zuhanva előbb 11, majd 21 méterről szakad a völgybe. A dübörgő víztömeg egy mély hasadékba zúdul, egészen úgy tűnik, mintha eltűnne a Föld közepe felé. A zuhatag mögé is benézhetünk, ha nekiindulunk a vizes ösvénynek, vagy teljes egészében is megcsodálhatjuk a vízesést a képződmény tetejéről. Egészen lenyűgöző, ahogy a természet ereje megmutatkozik és a hihetetlen mennyiségű víz alázúdul.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Dyrhólaey

A Dyrhólaey-félsziget Izland déli partvidékén található, Vík í Mýrdal település közelében. A tengerészek a félszigetet korábban Cape Portland néven emlegették. Korábban egy vulkanikus eredetű sziget volt, melyet izlandi nyelven az eyja, azaz a sziget szóval illettek. A kilátás Dyrhólaeyről igazán látványos: észak felé a Mýrdalsjökull gleccser látható, keleti irányban a Reynisdrangar fekete lávaoszlopai láthatóak. Nyugat felé Sellfoss városának irányában pedig a tengerpart látható az időjárási körülmények játékának megfelelően. A félszigettel szemben fekete láva formáz természetes sziklaívet.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda
 

Seljalandsfoss – vízesés

Az ország egyik legismertebb látnivalója már messziről hallatszik, amint a meredek, sziklás dombról, 60 méteres magasságból lezuhan a víz. Amolyan bakancslistás nevezetesség, amit az üdezöld környezet és a ködös környék tesz vonzóvá. A fő attrakció azonban maga a vízfüggöny.
Egy kiugró, széles, lapos bazalt szikláról zúdul le a víz, amely aztán ezernyi apró cseppre porlik, hogy a napsütésben a szivárvány színeiben pompázzon. A látogatók biztonságosan bemehetnek a lezuhanó víz mögé és vízfüggöny mögül leskelődhetnek, nézhetik a tájat, fotózhatnak.

Izlandi izelítő - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft-tól/fő

IZLAND - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Izland
1 420 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft-tól/fő

IZLAND - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Izland
1 420 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00