Élmények a világ körül

Keresés

Csontok és gótika Kutna Horában

Csehország | Kutna Horá Csonttemplom - OTP Travel Utazási Iroda
Egy órányi autóútra Prágától, Kutna Hora városában található a Kostnice Sedlec, azaz a Csonttemplom.

6 hajmeresztő tény Kutna Hora csonttemplomáról

 
Egy órányi autóútra Prágától keletre fekszik Kutna Hora városa. A település hosszú időn át Európa egyik pénzügyi központja volt, amely gazdagság ma is meglátszik az 1995-ben világörökséggé nyilvánított óvároson.
 

A látnivalókban amúgy bővelkedő Kutna Hora külvárosában, Sedlecben azonban egy egészen különleges épület vonzza a turisták ezreit: a Kostnice Sedlec, a Csonttemplom. Az évszázados római katolikus kápolna lélegzetelállító díszítéssel büszkélkedhet, a belső teret emberi csontvázakból készült bútorok és dísztárgyak dekorálják.

Csehország, Kutna Horá Csonttemplom - OTP Travel Utazási Iroda

40 000 ember végső nyughelye.

A templom eredetileg a 1142-ben alapított ciszterci kolostor része volt. A legenda szerint 1278 körül egy helyi apát zarándokolt Jeruzsálembe, aki egy marék földet hozott a Golgotáról, Jézus keresztre feszítésének helyszínéről, amit a kolostor temetője felett szórt szét. Sedlec temetője innentől népszerű temetkezési hely lett, és a XIV. századi fekete halál járványok a temetések számát is növelte. A temető telítődése után 1400 körül boltozatos gótikus kápolna épült a temetőkert középpontjában, az építkezés idején napvilágra került tömegsírok csonthalmait is a kápolnában helyezték el. A huszita háborúk (1419-1434) során újabb 10 000 holttestet hantoltak itt el. A Csonttemplom díszei ezekből a csontokból készültek a tizenkilencedik század folyamán.

Egy unatkozó szerzetessel kezdődött.

A legenda szerint a tizenhatodik század elején egy félvak szerzetes rendezte először a csontokat piramisokba. Jelenleg ebből négy van, de egykoron hat csontpiramis állt a kápolnában. Állítólag, miután befejezte a koponyák és a combcsontok rendezését, visszanyerte a látását.
Csehország, Kutna Horá Csonttemplom, csillár - OTP Travel Utazási Iroda

Minden berendezési tárgy emberi csontokból van.

A Csonttemplom talán leghíresebb darabja az a 8 méteres csillár, amely állítólag minden egyes emberi csontot tartalmaz, ami a testben fellelhető. A csillár František Rint cseh fafaragó munkája. A munkára 1870 körül kapott megbízást a Schwarzenberg családtól. Rint, aki Olaszországban tanult és akit az ottani kriptákban látott csontvázdíszek inspiráltak, fertőtlenítette és az egységes megjelenés érdekében mésszel fehérítette a csontokat.

Az építtetők az utókornak akartak üzenni.

Schwarzenbergék a török felett aratott győzelmüket is megörökíttették a kápolnában Rint mesterrel. A csontokból épített Schwarzenberg-címer jobb alsó sarkában egy csontokból kirakott holló látható, amely egy janicsár szemét vájja ki.
Csehország, Kutna Horá Csonttemplom, piramis - OTP Travel Utazási Iroda

Az építőmester büszke volt a munkájára.

A számos egyéb díszítő elem mellett Rint mester aláírása is megtalálható a kápolnában, természetesen csontokból kirakva. Erre kéz- és karcsontokat használt.

Önkéntesek tisztogatják a csontokat.

A sedleci osszárium 2014 óta felújítás alatt áll. A híres csontcsillárt 2016-ban leszerelték, kategorizálták, megtisztították és újra összeállították. 2019 februárjában a csontpiramisok megtisztítása is befejeződött.

Kapcsolódó inspirációk:


5 csodaszép város Morvaországban - OTP Travel Utazási Iroda
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.

Csehország | Olmütz | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!

Csehország | Karlovy Vary | színes házak - OTP Travel Utazási Iroda
A csehországi Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdővárosa. Fedezze fel velünk!

Csehország | Prága | Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!

Kapcsolódó ajánlatok:


DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

Csehország
érdeklődésre