Élmények a világ körül

Keresés

Új-Zéland Top utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Adj egy hongit!

Új-Zéland Top

Új-Zéland gyakran végez előkelő helyen különböző turisztikai toplistákon, és aki kicsit is ismeri ezt a távoli szigetországot, az minden bizonnyal nem is vitatja a díjak jogosságát. Azoknak, akiknek a maorik országa még felfedezésre vár, összeszedtük mi is az, ami miatt bérelt dobogós helye van a top desztinációk listáján.

Maori csók

A maorik az ország őslakosai, ahogy magukat nevezik: tāngata whenua („a föld népe”).
A legenda szerint az első ember, aki megtalálta a mai Új-Zélandot Te Kupe maori hajós volt 925-ben. A szárazföld fehér hegycsúcsait megpillantva felkiáltott: „Ao-te aora!”, azaz hosszú fehér felhő. Innen ered Új-Zéland maori elnevezése is Aotearoa. A maorik 1280 körül telepedtek le a szigeten, mely  mai nevét Abel Tasman holland felfedezőtől kapta, aki 1642-ben akadt rá a szigetekre, és a holland Zeeland tartomány után nevezte el Új- Zéland-nak. A maorik kultúrájáról és az országhoz való viszonyukról a legtöbbet Auckland környékén lehet megtudni, kis szerencsével maori túravezető nyújt bepillantást életükbe és hagyományaikba. És ne lepődjünk meg, (sőt!), ha hongival köszöntenek. Az új-zélandi maori bennszülöttek még ma is olyan módon üdvözlik egymást és tisztelt vendégeiket, amely egyaránt jól képezi a barátságot és a közelséget: összedörgölik a vendéggel az orrukat.

Utazás Középföldére

Az Oscar-díjas A Gyűrűk Ura filmadaptációnak köszönhetően újra reflektorfénybe kerültek Új-Zéland lenyűgöző természeti adottságai. J.R.R. Tolkien mindkét művének, az A Hobbitnak és az A Gyűrűk Urának is a mitikus Középfölde ad otthont, melyet az író gyermekkori vidéki Angliája ihletett. A új-zélandi rendező, Peter Jackson úgy gondolta, hogy hazája tökéletes környezetet biztosít a könyvekből megismert Középföldének, így a filmekben tucatjával tárul elénk a fantasy világ egyik leghíresebb helyszíne. A Gyűrűk Ura forgatási munkálatainak befejeztével a film valamennyi díszletét elbontották, Hobbitfalva kivételével. A zöld dombok között megbúvó Matamata, Aucklandtól kétórányi autóútra fekszik, egy olyan helyen, ahol semmi sem utal rá, hogy a XXI. században járunk. Itt továbbra is áll a hobbitok mesebeli faluja. Az Alexander farm továbbra is üzemel és természetesen zarándokhelyként a hobbit rajongók számára.

Új-Zéland utazás - OTP TRAVEL utazási iroda

Vizes kalandok

Egy egész napot is érdemes az Abel Tasman Nemzeti Parkban tölteni, ahol a tengeri kajakozás egyik tökéletes módja annak, hogy megismerjük a Tasman-tenger csodás öbleit, mészkőszirtjeit, homokos strandjait és az itt élő fókakolóniákat. A déli sziget másik csodája, Milford Sound a Fiordland Nemzeti Park legészakabbra fekvő pontján található. A sötétkék vizek és megdöbbentő hegycsúcsok látványát kínáló területen gyakoriak az esőzések, és az így létrejövő lépcsőzetesen lefolyó vízesések még gyönyörűbbé teszik az egyébként is mesébe illő tájat.

Kiwik között két keréken

Ha van hely a Földön, ahol érdemes félretenni a lustaságot és nyeregbe pattanni, az Új-Zéland. Nem kell feltétlenül az egész Alps 2 Ocean útvonalat teljesíteni, bár érdemes kacérkodni a gondolattal, 6 nap alatt kényelmesen teljesíthető a 300 km-es út. A Cook-hegységtől indul az óceánig, lenyűgöző tájakon. A Rimutaka útvonal ennek csak töredéke, 115 km az északi szigeten. Nem elhanyagolható előnye, hogy kitűnő borászatok mellett halad az út, így az esti izomlázat is könnyebben viseljük majd. A Hauraki útvonal az északi sziget gyöngyszemeit fűzi fel, nagyon jól kiépített 70 km-es szakaszon.

Bormámorban

Az új-zélandi táj semmihez sem hasonlítható, és boraikra ugyanez mondható. A változatos talajok, klimatikus viszonyok, a kristálytiszta víz, az innovatív szellem és elkötelezettség egyesülnek intenzív és változatos élménnyé bennük. Minden egyes pohár új-zélandi bor a világ tiszta felfedezése. Nyugodtan kijelenthető, hogy izgalmas borok innen kerülnek ki, a legjobb termelők borai ugyanolyan fineszesek és elegánsak, mint a nagy európai Grand Cru-k. Minél több új-zélandi bort kóstolunk, annál jobban szerelmesek leszünk beléjük, és haza is hozhatunk egy-egy palackkal a Pegasus Bay, a Mills Reef, a Te Mata, az Urlar, vagy a Felton Road borászatok termékeiből.

Időzített gejzírcsoda

Új-Zéland termális csodavilága Rotoura. A városban és környékén számos gejzír és meleg hőforrás található, a legtöbbjük parkban vagy rezervátumban. A természetes gőzkitörések, meleg víz- kilövellések és iszaptengerek időnként új helyeken is megjelennek. A Wai-O-Tapu park népszerű turisztikai látványosság, mert meleg forrásai a kén miatt különböző színekben tündökölnek, valamint Lady Knox nevű gejzíre minden nap ugyanabban az időpontban tör ki. Korábban ennek közelében börtön volt, a rabok fákat ültettek, majd a hőforrásoknál mosták ki ruháikat. Ekkor derült fény arra, hogy a szappan katalizálja azok működését. Ezt kihasználva érik el napjainkban, hogy mindig ugyanabban az időpontban lépjen működésbe a gejzír.

Új-Zéland utazás - OTP TRAVEL utazási iroda

Art Deco kincsek

Az északi sziget keleti partján, a Hawke-öbölben található Napier, egy kis város, mely a látványos art deco építészetéről híres. A város jelentős része egy 1931-es földrengésben elpusztult. Az újjáépítés időszaka egybeesett a rövid életű art deco korszakkal, ennek eredményeként Napier építészete jelentősen különbözik a világ más városainak építészeti stílusaitól. Az Art Deco Weekend egy közkedvelt rendezvény a turisták körében. A minden év februárjában megrendezésre kerülő eseményt a névadó stílusnak szentelik, veterán autó felvonulás és úgynevezett Soap Box Derby (motor nélküli versenyautók, melyeket általában gyerekek vezetnek, a sebességet pedig az autók a lejtőn történő lefelé gurulásból nyerik) szórakoztatja a közönséget.

Coromandel-félsziget aranya

Az észak-keleti félsziget méltán híres fehér és aranyszínű homokos tengerpartjairól, valamint sűrű erdős területeiről, ahol felfedező útra indulva természeti csodák sokaságát vehetjük szemügyre. Thames- egy kicsi festői kisváros, mely aranybányászata miatt rendkívül gazdag történelmi múlttal rendelkezik. De relaxálni is kitűnően lehet a félszigeten. A vulkanikus tevékenységek legkülönlegesebb bizonyítéka a meleg vizes tengerpart. A tenger alján keresztül felszínre törő hőforrások folyamatosan melegítik a tenger vizét, a strandolók pedig előszeretettel ásnak kisebb-nagyobb gödröket, hogy „saját kis medencéjükben” élvezhessék a kellemesen meleg fürdőt.

Új-Zéland utazás - OTP TRAVEL utazási iroda

Sziget - hopping

A Bay of Islands, vagyis „szigetek öble” az ország egyik legnépszerűbb úti célja. A festői szépségű területen 144 sziget, sok eldugott, csendes öböl és homokos strand található. A tenger tele van élettel, ha szerencsések vagyunk, megleshetünk itt bálnákat, delfineket, pingvineket és a vitorlás-, vagy kardhalakat is. Nem meglepő tehát, hogy népszerű kirándulóhelynek számít, ahol szívesen pihennek sétahajókázók, vitorlázók és nemzetközi sporthorgászok is.

Új-Zéland utazás - OTP TRAVEL utazási iroda

Birkamódra

Új-Zéland méltán híres a birkáiról, már-már ikonikus jelképnek számítanak a kiwik mellett. A birkatenyésztés hagyományait mutatja be az 1987-ben megnyílt SheepWorld, mely az elmúlt közel 30 évben ezerszám fogadott látogatókat, népszerűsíti a birkatartást, őrzi és tanítja a szakmai hagyományokat. Nem könnyű mesterség ez, itt egy kb. egyórás előadásban összefoglalják, hogyan kell birkát terelni, szakszerűen lenyírni, miként kell bánni a gyapjúval.
Új-Zéland világelső a birkanyíró-versenyeken, szinte minden rekordot ők tartanak, komoly a szándékuk, hogy olimpiai sportággá tegyék a birkanyírást. A központba látogatók próbára tehetik frissen szerzett tudásukat, az olimpiai fejleményeket pedig izgatottan várjuk .

Sir Edmund Hillary nyomában

Sir Edmund Percival Hillary új-zélandi hegymászó, aki társával elsőként mászta meg a Mount Everestet. A róla elnevezett hegymászó központból indulhatnak túrára a Mount Cook meghódítására. Az ország legmagasabb hegye a maga 3724 méteres magasságával a déli szigeten emelkedik a felhők közé, a róla elnevezett nemzeti park területén, festői környezetben.

Kapcsolódó ajánlatok:


THE BRANDO RESORT***** - TETIAROA

Francia Polinézia
érdeklődésre

LE TAHITI BY PEARL RESORT **** - TAHITI

Francia Polinézia
1 649 000 Ft-tól/fő

ÚJ-ZÉLAND - FLY & DRIVE PROGRAM

Új-Zéland
1 699 000 Ft-tól/fő

INTERCONTINENTAL RESORT TAHITI **** - TAHITI

Francia Polinézia
1 969 000 Ft-tól/fő

LE BORA BORA BY PEARL RESORT **** - BORA BORA

Francia Polinézia
2 149 000 Ft-tól/fő

CONRAD BORA BORA NUI***** - BORA BORA

Francia Polinézia
2 679 000 Ft-tól/fő

ÚJ-ZÉLAND - FLY & DRIVE PROGRAM

Új-Zéland
1 699 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

ÚJ-ZÉLAND - FLY & DRIVE PROGRAM

Új-Zéland
1 699 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00