Élmények a világ körül

Keresés

Fudzsi: elképesztő tények, mítoszok

Fudzsi - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Japánról beszélünk, a napkorongot ábrázoló zászlón kívül a Fudzsi, Japán egyik kihagyhatatlan és kötelező látnivalója ugrik be azonnal. Íme néhány mítosz és ismeretlen tény a Fudzsi-hegyről.

Fudzsi: elképesztő tények és ismeretlen mítoszok

Ha Japánról beszélünk, a napkorongot ábrázoló zászlón kívül milyen kép ugrik be azonnal? Ugye, hogy a Fudzsi, Japán egyik kihagyhatatlan és kötelező látnivalója? Íme néhány mítosz és ismeretlen tény a Fudzsi-hegyről.

A Fudzsit a világ egyik leghíresebb hegyének tartják. Japán legmagasabb csúcsa fontos szerepet játszik az ország kultúrájában és hagyományaiban, különösen a sintó kultúrában.

A Fudzsi-szan rétegvulkán, és a Honshu-szigeten magasodik, Tokiótól 60 mérföldre délnyugatra. Magassága 3776 méter. Három aktív vulkánból áll. A Fuji a fő rétegvulkán a csúcson, és van még két másik vulkán is benne, a Kofuji középen a Komitake pedig alul. A Fudzsi-szan utolsó feljegyzett, egy hónapig tartó kitörése 1707. december 26-án volt és egészen 1708 januárjáig tartott, amikor por és hamu szállt ki a kráterből. A Fudzsi-szan jelenleg szunnyadónak tekinthető, azonban sovány esély van még arra, hogy kitörhet.
Fuji 1 - OTP Travel Utazási Iroda
A Yoshidaguchi, Subashiri, Gotemba és Fujinomiya vezet a Fudzsi-szan csúcsára. Mindegyik ösvényen 10 állomás található, amelyek a hegymászók számára alapvető élelmiszer-ellátást biztosítanak. E négy útvonal közül a Yoshidaguchi a legnépszerűbb a hegymászók körében, és általában 8 és 12 óra közötti időtartam alatt érhető el a csúcs. Évente több mint 200 000 ember mászik fel rá. A statisztikák szerint 70 százalékuk japán, a többi főleg európai és amerikai hegymászó.
A Fudzsi-t öt tó veszi körül, nevezetesen a Kawaguchiko, Yamanakako, Saiko, Motosuko és Shojiko. A tavak partjairól különlegesen szép kilátás nyílik a hegyre. A Fudzsi-szan Japán leglátogatottabb nemzeti parkjának, a Fudzsi-Hakone-Izu nemzeti park része.
Fuji 2 - OTP Travel Utazási Iroda
A Fudzsi a Japánban a 7. század óta uralkodó fő hit, a sintó követői számára szakrális helyszín. A hegy lábánál számos sintó szentély található. A hegy gyakori téma a japán művészetben. A leghíresebb közülük Hokuszai mesterműve, a Fudzsi-hegy 36 képe. A japán irodalomban is gyakran említik, sok versnek is ez a témája. A régi szamurájok a hegy lábánál Gotemba városhoz edzettek. Kevesen tudják, de magántulajdonban van. A Fudzsi-san 1609 óta a Fujisan Hongu Sengentaisha Shrine birtokolja.
A Fudzsi lenyűgöző mítoszairól és legendáiról is híres. Maga a neve, a Fudzsi, a feltételezések szerint a "Huchi" vagy "Fuchi" szóból származik, amelyek az Aino nép tűzistennőjének elnevezése volt. Az 1860-as évekig nők nem is mászhatták meg a Fudzsi-szant, mert a legenda szerint a Tűz Istennője féltékeny lenne minden nőre.
Fuji 3 - OTP Travel Utazási Iroda

A Fudzsi-hegy születése

A Fudzsi-hegy keletkezéséről szóló egyik híres mese egy erdészről szól, akit egy hangos zaj ébresztett fel, amit földrengésnek hitt. Amikor felocsudott, látta, hogy a korábban sík földön egy hegy jelent meg. A favágót annyira lenyűgözte a hegy titokzatos keletkezése, hogy a hegyet Fudzsi-jámának, vagyis a Soha nem haló hegynek nevezte el.

A Fudzsi-szan istenségei

A hegy rengeteg istenségnek ad otthont, köztük Sengen istennőnek, akinek egykor a Fudzsi csúcsán állt a temploma, és arról volt híres, hogy kiűzte a hegyről a tisztátalan szívű és szándékú zarándokokat. De itt él Konohanasakuya hercegnő is, akit a Fuji fő istenségének tartanak. Jelképe a cseresznyevirágzás, és Japán-szerte nagy tisztelet övezi.

Kapcsolódó inspirációk:

Ázsia, Top10 tea - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a legnépszerűbb ázsiai teafajtákat!

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Merüljön el a japán nyugalomban! - OTP Travel Utazási Iroda
A nyugati ember nem is gondolná, hogy Japánban a fürdőzésnek milyen komoly hagyományai vannak.

Különc Tokió - OTP Travel Utazási Iroda
Íme néhány alternatív látnivaló:

Szusizzunk japán-módra! - OTP Travel Utazási Iroda
A szusi nem más, mint egy darabka nyers hal (esetleg más vízi állat) egy kis adag ecetes rizsre pakolva.

Állati jó helyek - Utazás az állatok birodalmába - OTP Travel Utazási Iroda
Létezik néhány fantasztikus hely a világon, ahol az állatok teljességgel átvették az uralmat az emberektöl.

Rózsaszínben látjuk a világot - OTP Travel Utazási Iroda
A világ tele van lenyűgöző, varázslatos, olykor meglepő, gyakran meghökkentő helyekkel.

Japán utazás | Tokió legszebb templomai - OTP Travel Utazási Iroda
Tokió számos különleges helyszínt kínál. Ezúttal a japán főváros templomait és szentélyeit vettük sorra, ahol elkészíthetjük Japánban tett utazásunk egyik valóban különleges hangulatú fotóját.

Japán utazás | daibutsu - OTP Travel Utazási Iroda
Japánban Buddha-szobrokból a kicsiktől a hatalmasokig számtalan variáció található. A Buddha-szobrokat a polgárok békéjének és boldogságának reményében állították. Ezúttal a legnagyobbakat mutatjuk be.

Japán legújabb turistamágnesei - OTP Travel Utazási Iroda
Az újonnan megnyitott helyek felfedezése mindig szórakoztató. Íme 6 új turisztikai látványosság, amelyet 2022-ben adnak át Japánban a nagyközönségnek!

Japán finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
A japán konyha nem kizárólag a szusik világában tud ínycsiklandó csemegéket alkotni. Összeállításunkban a szusik mellett egyéb megkóstolandó finomságok is szerepelnek. Tartsanak velünk!

Japán leghíresebb fesztiváljai - OTP Travel Utazási Iroda
Japánban egymást érik a fesztiválok, az ünnepek és az ünnepi rendezvények. A japánok maguk is azt mondják, nincs olyan nap, hogy ne lenne valahol valamilyen esemény. Íme a kedvenceink!

Japán, Kamakura, Nagy Buddha | OTP Travel utazási iroda
Kamakura, Japán egykori politikai központja ma kedvelt turistacélpont.

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

Becsengettek
A világ legszebb egyetemei

Husky-taxi, hálózsák, északi fény, jégszobrok...

KYOTO utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A könyvespolc hotelt önnek találták ki!

Kapcsolódó ajánlatok:


VILÁGÖRÖKSÉGEK JAPÁNBAN

Japán
2 075 000 Ft-tól/fő

Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.