Élmények a világ körül

Keresés

Omán: Muscat varázsa

Omán: Muscat varázsa
A kissé hivalkodó emirátusi szomszédokhoz képest, Omán fővárosa egészen más léptékű. Muscat a nyugalom szigetének tűnhet.

Omán: Muscat varázsa

A kissé hivalkodó emirátusi szomszédokhoz képest, Omán fővárosa egészen más léptékű. Muscat a nyugalom szigetének tűnhet. Az Ománi-öböl partján fekvő kikötőváros mögött a látványos Hajar-hegység húzódik, festői hátteret adva a településnek. Összeszedtünk tíz okot, amiért érdemes Omán fővárosát a bakancslistánkra venni.

Piaci kalandok

Omán - Maszkat - Muscat - Piaci kalandok
Muscat piaca a Muttrah Soukja kerámiák, ékszerek és szuvenírek paradicsoma. A legjobb vételnek a puha láma gyapjú pashminák, a bőráruk és a gyönyörű arany ékszerek számítanak. A legtöbb standon lehet alkudozni, de az ékszereknél (amelyeket súly szerint árulnak) kevesebb a mozgástér. Ha kezdő alkudozók vagyunk, kezdjük az a nyitóár 40-50 százalékával, és törekedjünk arra, hogy valahol a középértéknél találkozzon a két ajánlat. Ha az árus az alkudozás után vásárlás nélkül elengedne, biztosak lehetünk benne, hogy elértük a legkedvezőbb árat.

Mecset mustra

Omán - Maszkat - Muscat - Mecset mustra
45 éves uralkodása alatt Omán szultánja, Kadabúsz szultán komoly összegeket fordított a város fejlesztésére. A legfigyelemreméltóbb alkotása a Sultan Qaboos Grand Mosque. A férfiak imaterme (mindkét nem számára látogatható) különösen lenyűgöző, hatalmas perzsaszőnyegekkel és autó méretű csillárokkal. A férfi látogatóknak előírt a hosszú ujjú felső és hosszú nadrág, míg a nőknek vállat takaró, térd alá érő ruhát és kendőt kell viselniük.

Fegyverek szerelmeseinek

Omán - Maszkat - Muscat - Fegyverek szerelmeseinek
A kardok és tőrök alapvető részét képezik Omán kulturális örökségének, sőt, még a nemzeti zászlón is szerepelnek. Manapság csak Omán jómódú lakói viselnek khanjart (hagyományos tőrt), de a hagyományos kézműves mesterséget továbbra is nagyra becsülik. A Bait Al Zubair Múzeumban történelmi fegyverek sokaságát tekinthetjük meg, a gyöngyházmintás egyenes kardoktól kezdve a gyönyörű, korán idézetekkel feliratozott pengékig.

Gasztrokalandok

Omán - Maszkat - Muscat - Gasztrokalandok
Muscat elsősorban a tenger gyümölcseiért rajongók célpontja. Természetesen minden más hagyományosnak számító étel, finomság kapható, Omán fővárosa a halételeiről híres. A kikötőnél álló Blue Marlin étteremben pedig a legéhesebb, legválogatósabb turisták is jóllaknak álomfinom grillezett tonhallal, garnélarákkal, királyhallal és homárral.

Építészeti csodák

Omán - Maszkat - Muscat - Építészeti csodák
A királyi építészet felfedezésének kiindulópontja az Al Alam-palota, az arany és kék színben pompázó királyi rezidencia lehet. Ezután következhet a Királyi Operaház, amelyben megcsodálhatjuk az ománi és az olasz márvány, illetve a burmai teakfa csodálatra méltó harmóniáját. De érdemes betérnünk az Al-Bustan Palace Hotelbe, 38 méter magas, art deco és arab stílusjegyek keverékével ellátott átriuma van.

Delfinshow a természetben

Omán - Maszkat - Muscat - Delfinshow a természetben
Az Ománi-öbölben élő delfinek szédítő légpiruettjeikről ismertek, miközben tonhalra és szardíniára vadásznak. Az Ocean Blue Omán rendszeresen kétórás hajókirándulásokat indít, amelyeken nagy eséllyel láthatjuk a játékos cetféléket a vízben hancúrozni.

Lélegzetelállító túraútvonalak

Omán - Maszkat - Muscat - Lélegzetelállító túraútvonalak
A legszebb talán mind közül, a Muscat Riyam Parkból a hegyekbe vezető C38-as sziklás ösvény. A nagyjából két órás túra jutalma a kikötőre és a városra nyíló csodálatos kilátás, valamint az áldott hegyi magány. A túrázás október és április között a legélvezetesebb.

Édes csábítások

Omán - Maszkat - Muscat - Édes csábítások
Az omániak minden esetben kardamom illatú kávéval és ragacsos datolyával fogadják a vendéget. A karamellás Khalas datolyától a sötétebb, kevésbé édes Farth datolyákig, összesen 35 fajta létezik. A Sultan Qaboos Port gyümölcs- és zöldségpiacain kedvünkre válogathatunk a finomságok között. A másik csemege, amely szintén a fogorvosok mumusa lehetne, az ománi halwa, a cukorból, búzakeményítőből és sáfrányból főzött zselés finomság. Feltétlenül ki kell próbálni!

A végtelen sivatag felfedezése

Omán - Maszkat - Muscat - végtelen sivatag
Muscat-tól nyugatra a világ legnagyobb összefüggő homoksivataga húzódik. A Rub' Al Khali (az "üres negyed") nemcsak Omán egy részét, hanem a szomszédos Szaúd-Arábia, Jemen és az Egyesült Arab Emírségek területére is áthúzódik és becslések szerint 583 000 négyzetkilométernyi lakatlan dűnét foglal magában. A hobbifotósokat biztosan elvarázsolja a fény játéka ezeken a fodrozódó homokdombokon, a magányt keresők pedig a csillagok alatt sátorozhatnak is.

Séta a naplementében

Omán - Maszkat - Muscat - naplemente
Muscat népszerű sétánya a Sultan Qaboos Porttól keletre kanyarog a vízparton, az Al Bahri Road mentén. A festői útvonal egyik oldalán csillogó kirakatok és az égszínkék Al-Lawati mecset, míg a másikon dhow-k (hagyományos vitorlások) ringatóznak az Ománi-öböl ragyogó vizén. A séta során felfedezhetjük a tizenhatodik századi Mutrah-erődöt, valamint a zöldellő Riyam-park fölé magasodó, óriási füstölőedény formájú kilátótornyot is.

Kapcsolódó inspirációk:


Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Utazás Ománba - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg napjaink egyik legkedveltebb úti célját!

Omán varázslatos vadvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!

Ajándékötletek Dubaiból - OTP Travel Utazási Iroda
Dubai-ban egymást érik a legmodernebb és leghatalmasabb épületek. 2023. elején nyitja meg kapuit a Pálma-sziget legújabb csodája, az Atlantis The Royal szállodája.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Jordánia | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Jordánia | Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legismertebb Jordániában forgatott filmeket, valamint Jordánia azon részeit, amelyek ezekben a mozikban szerepelnek.

Jordánia | Ammán - OTP Travel Utazási Iroda
Szánjunk néhány napot Ammánra, erre a közel-keleti kulturális központra! Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat, legizgalmasabb elfoglaltságokat Jordánia fővárosában!

Kapcsolódó ajánlatok:


OMÁN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Omán
819 000 Ft-tól/fő

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

HABTOOR GRAND RESORT & SPA***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

DUBAI - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

THE COVE ROTANA RESORT***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
499 000 Ft-tól/fő

MÖVENPICK RESORT AL MARJAN ISLAND*****

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő

JA OCEAN VIEW HOTEL***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő