Élmények a világ körül

Keresés

Az inka Szent völgy legszebb falvai I.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

Az inka Szent völgy legszebb települései I.

Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a hegyek, melyek szédítő csúcsokban emelkednek az ég felé.
 

A környék a fotósok paradicsoma, a panorámás kilátópontokról lenyűgöző kilátás tárul elénk. Különösen a Cuscótól Chinchero városán keresztül Urubambába vezető útvonal bővelkedik ilyen képeslapra illő helyszínekben.

Az inka Szent völgy legszebb települései I. - OTP Travel Utazási Iroda
Cuscótól mindösszesen 15 kilométerre található a Szent völgy, melyet Dél-Amerika egyik legfontosabb történelmi helyszíneként emlegetnek és már az inkák számára is fontos jelentőséggel bírt. A környéken nem csak a Machu Picchu fontos helyszín, Pisacban és Ollantaytambóban is vannak olyan romok, amelyek ismét bizonyítják az inkák kőműves és építészi képességeit. Ezeket a városokat a Szent völgy határainak őrzésére használták, és segítettek megakadályozni az ellenséges támadásokat.
A Szent völgy virágzott, mivel földjei elég gazdagok voltak ahhoz, hogy az inka nép élelmiszertermelésének központjává váljon, még ma is láthatjuk a hihetetlen innovációt, mely az inkák szellemi terméke. Morayban mezőgazdasági laboratóriumokat használtak a növényvilággal való kísérletezésre, és az egyes növények termesztéséhez szükséges optimális feltételek megtalálására. Az inkák a kukoricától kezdve a gyümölcsökön és zöldségeken át a kakaóbabig és az avokádóig mindent termesztettek.
A völgyet nem csak a mezőgazdasági értéke miatt építették, hanem a csillagképek ábrázolása miatt is. Ez rávilágít arra, hogy az inkák számára mennyire fontos volt az égbolt, és a kozmológia vallási jelentősége. A gyönyörű tájak mélyén megbúvó helyeken szertartási templomokat, palotákat és egy erődöket is találunk. A hagyomány és a kultúra továbbra is fontos az itt élők számára, így nem lesz nehéz elmerülni a történelemben és a gyönyörű tájakban.

A Szent Völgy története

A XV. században két inka vezető, Pachacuti Yupanqui és Tupac Yupanqui hatalmas birodalmat épített Dél-Amerikában. Az Inka Birodalom (kecsua nyelven Tahuantinsuyo) hihetetlen nagy részt ölelt fel Chile közepétől egészen Dél-Kolumbiáig. Magában foglalta Peru és Ecuador nagy részét, valamint Argentína és Bolívia egyes részeit. Az északról délre terjedő 4000 kilométeres területet és 40 000 kilométeres úthálózatot felölelő birodalom központja Cusco volt, mely a Szent völgy részeként rendkívüli pénzügyi és mezőgazdasági gazdagsággal rendelkezett, inka erődökkel védték. A völgy egészen a Vilcanota és az Urubamba folyókig terjedt. Különösen a Vilcanota folyó volt szent az inkák számára, mivel a Tejutat jelképezte.

Városok a Szent Völgyben

Pisac

Az inka Szent völgy legszebb települései I. - OTP Travel Utazási Iroda
A Cuscótól mindössze 33 kilométerre fekvő, gyönyörű kis falu, Pisac minden szeglete tele van történelemmel, a hagyományos értékek jellemzik a Szent völgy bejáratát. A falut egy inka település fölé építették, és Toledo alkirály, egy spanyol hódító alapította. Pisac nevezetessége a régészeti park, melynek izgalmas történelmi események helyszíne, de felfedezhetjük a katonai erődöt és a csillagvizsgálót is, valamint Dél-Amerika legnagyobb inka temetőjét.

Calca

Calca nemcsak a Szent Völgyben való elhelyezkedéséről ismert, hanem arról a mindent átitató békéről és a nyugalomról is, amely körbe lengi a helyet. A gyönyörű tájakkal körbevett település a Machacancha természetes kénes vizéről, valamint a Minasmoqo forrásáról híres.

Yucay

Az inka Szent völgy legszebb települései I. - OTP Travel Utazási Iroda
Yucay nem minden esetben van rajta a hagyományos turistalátványosságok listáján, azonban érdemes meglátogatni, mivel itt található a második Manco Sayri Túpac inka palotája. Ez volt az inka mezőgazdasági termelés központja is.

Urubamba

A termékeny völgyekben magasan fekvő Urubambát szintén élelmiszertermelésre használták, még ma is híres a gyümölcseiről. Ezen a környéken még mindig számos bennszülött közösség él, és a város a La Perla del Vilcanota, azaz a Vilcanota gyöngyszeme névvel büszkélkedhet a körülötte elterülő lenyűgöző tájnak köszönhetően.

Ollantaytambo

Az inka Szent völgy legszebb települései I. - OTP Travel Utazási Iroda
A Szent völgy egyik leglátogatottabb helye, Ollantaytambo a legeredetibb és legjobban megőrzött inka és pre-inka romokat rejti egész Peru területén. A város épületeinek többsége az inka és pre-inka időkből származik, ezért a települést "az élő inka város" néven ismerik. A domboldalon érdemes felsétálni és meglátogathatni az inka erődöt, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk.

Kapcsolódó inspirációk:

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Peruban június 24-én ünneplik az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg. Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU - BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő