Élmények a világ körül

Keresés

Jerash, Jordánia ókori ékköve

Szicília vagy Szardínia? - OTP Travel Utazási Iroda
A lenyűgöző Jerash-ban járva szinte megelevenedik előttünk az ókori világ élete. Tartson velünk egy képzeletbeli városnézésen, ismerje meg Jerash legszebb látnivalóit!

Jerash, Jordánia ókori ékköve

Petra után a második helyen áll a kedvenc jordániai úti célok listáján Jerash ókori városa, amely több mint 6500 évre visszatekintő gazdag múlttal büszkélkedhet. Jerash modern városába érkezve, a provinciális utcáival és kis piackertjeivel, nem sok mindent látunk, ami a híres múltjára utalna.
 

Abban a pillanatban azonban, amint az új városból átmegyünk az ókori városba, amelynek határát az impozáns Hadrianus-kapu jelzi, nyilvánvalóvá válik, hogy Jerash egykoron nagy jelentőségű, fontos gazdasággal és befolyással bíró település volt. Bár a Közel-Keleten más fennmaradt római kori városok is büszkélkedhetnek hasonló építészeti kincsekkel, Jerash ókori romjai figyelemre méltó állapotukról híresek. A fennmaradt építmények és romok jó állapota miatt nem csak a régészek és történészek, hanem az ide látogató turisták is azonnal átérzik azt a kiemelkedő történelmi atmoszférát, melynek hatására szinte megelevenedik a képzeletünkben az ókori világ élete.

Jerash látnivalói

A város fénykorát a római uralom alatt élte, ez idő alatt Gerasa néven ismerték, napjaink egyik népszerű turisztikai célpontja a világ egyik legjobban megőrzött római provinciális városa.

Hadriánus kapu

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
Nincs is jobb módja annak, hogy megérezzük az egykori Római Birodalom pompáját, mint a Jerash bejáratánál lévő, 13 méter magas Hadrianus kapun sétálni, melyet a császár tiszteletére építettek. Érdekesség, hogy a kapu eredetileg kétszer ilyen magas volt, és három hatalmas faajtót foglalt magában.

Hippodrom

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a hatalmas aréna 245 méter hosszú és 52 méter széles volt, és egyszerre 15 000 nézőnek adott helyet a szekérversenyek és más sportok számára. Építésének pontos időpontja nem világos, de a becslések szerint Kr. u. II. század közepe és a III. század között lehetett. A Római Hadsereg és Szekérversenyek Élménye (RACE) rendszeres előadásai révén ma már újra át lehet élni azokat az időket, amikor a gladiátorok és szekeresek léptek fel a tömegek előtt.

Déli kapu

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
A Déli kapu, mely eredetileg a városfal mentén lévő négy kapu egyike volt 130-ban épült, funkciója szerint pedig a városba vezet. Jerash egyik legjellegzetesebb látnivalója, alakja és hatalmas méretei - 90 méter hosszú és 80 méter a legszélesebb pontján - miatt szokatlan. Ötvenhat ión oszlop veszi körül a kövezett mészkőplazát, amely összeköti a Cardo maximust a Zeusz-templommal. Utóbbihoz megéri egy kitérőt tenni a csodálatos kilátás miatt is.

Déli színház

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
A déli színház Domitianus császár uralkodása alatt, Kr. u. 90-92 között épült, és több mint 3000 néző befogadására alkalmas. A díszes színpad első szintjét, amely eredetileg kétszintes volt, rekonstruálták, és ma is használják. A színház figyelemre méltó akusztikája lehetővé teszi, hogy a zenekari emelet közepén álló szónok az egész nézőtéren hallható legyen anélkül, hogy felemelné a hangját. Az ókorban néhány ülés előre le volt foglalva fontos személyeknek, érdekesség, hogy az ezeket jelölő görög betűk még mindig láthatók.

Cardo Maximus

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
A fórumtól északkeletre fekszik a Cardo Maximus, a város fő főútvonala, amelyet oszlopos utcának is neveznek. Az északi kapuig 800 méter hosszan húzódó utca még mindig az eredeti kövekkel van kikövezve, melyeket azoknak a szekereknek a kerekei barázdáltak, amik egykor végigszáguldottak rajta.

Nimfaeum

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
Az oszlopos utcát a város fő szökőkútja, a Nimfaeum szakítja meg. Ezt a díszes szökőkutat Kr. u. 191-ben építették, és a nimfáknak szentelték. Az ilyen szökőkutak gyakoriak voltak a római városokban, és frissítő központot jelentettek a város számára. Ezt a jól megőrzött példányt eredetileg márványburkolatokkal díszítették az alsó szinten, a felső szinten pedig festett vakolattal, és félkupolás tetővel koronázták. A víz hét faragott oroszlánfejen keresztül a járdán lévő kis medencékbe folyt, és onnan a lefolyókon keresztül a földalatti csatornarendszerbe vezették el.

Katedrális

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
A Cardo Maximuson feljebb egy II. századi római kori Dionüszosz-templom monumentális és gazdagon faragott kapuja látható. A IV. században a templomot bizánci templommá építették át, amelyet ma katedrálisnak neveznek, bár nincs bizonyíték arra, hogy nagyobb jelentőséggel bírt volna, mint bármelyik másik templom. A lépcső tetején, a katedrális külső keleti falához simulva található a Szent Mária szentély, Mária, valamint Mihály és Gábriel arkangyalok festett feliratával.

Északi színház

Jerash, Jordánia ókori ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
Az Északi színház Kr. u. 165-ben épült. Előtte egy oszlopos tér található, ahonnan egy lépcső vezetett fel a bejárathoz. A színház eredetileg csak 14 üléssorral rendelkezett, és előadásokra, városi tanácsülésekre használták. Kr. u. 235-ben a színház méretét megduplázták, és - a jelenlegi - 1600 férőhelyesre növelték. A színház az V. században használaton kívül került, és sok építőkövét más épületekbe használták fel.

Kapcsolódó inspirációk:

Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Kapcsolódó ajánlatok:


JORDÁNIA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Jordánia
525 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
1 099 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA – SZAÚD-ARÁBIA

Szaúd-arábia, Jordánia
1 998 000 Ft-tól/fő

IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
678 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
816 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
1 099 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
1 298 000 Ft-tól/fő