Élmények a világ körül

Keresés

Érdekes tények Martinique szigetéről

Érdekes tények Martinique szigetéről - OTP Travel Utazási Iroda

Érdekes tények Franciaország tengeren túli tartományáról. Ismerte őket?

Érdekes tények Martinique szigetéről

 
Íme néhány érdekesség Franciaország tengeren túli tartományáról. Ismerte őket?

1. Martinique a Kis-Antillák harmadik legnagyobb szigete.

Teljes területe 1 128 km2 , ami azt jelenti, hogy a sziget Trinidad és Guadeloupe után a harmadik helyen áll. Hossza 70 kilométer, szélessége pedig 30 kilométer.

2. Martinique-on csak két évszak van.

Az éghajlat trópusi, ami egy kifejezetten állandó hőmérsékletet jelent, mégis két fő évszakot azért megkülönböztetünk. A Carême a száraz évszak, amely decembertől májusig tart. Az átlaghőmérséklet ilyenkor 25 fok, alig esik az eső, és többnyire napos az égbolt. A nedves évszak, amelyet "téli időszaknak" neveznek, és júniustól novemberig tart. Ilyenkor nagyon sok eső esik, és a légkör gyakran instabil. A hőmérséklet 28 fok körüli. 

3. A sziget mangrove erdők otthona.

A martinique-i mangrove erdők mintegy 1800 hektár területűek. Nagyobb telepek főként a sziget közepén találhatóak, és a Fort-de-France melletti Genipa-öbölig terjednek. Az ökoszisztémának hatalmas szerepe van, mangrove megóvja a partot az eróziótól és védi a korallokat. 

Martinique utazás, fekete homokos strand - OTP Travel Utazási Iroda

4. Martinique számos fekete homokos stranddal büszkélkedhet.

A sziget számos, vulkanikus eredetű, fekete homokkal borított stranddal rendelkezik. Martinique északnyugati részén, a Montagne Pelée körül található összes strandra ilyen.

5. Martinique nagy része természeti park.

A 34 martinique-i településből 32 tartozik a sziget regionális természeti parkjához, tehát a sziget területének kétharmada. 

6. Martinique-on áll Josephine fej nélküli szobra.

Joséphine de Beauharnais szobra a Fort-de-France-i Savane parkban található, a Schoelcher könyvtárral szemben. Joséphine de Beauharnais 1763-ban született Marie-Josèphe-Rose de Tascher néven Martinique-on. Bonaparte Napóleon császár első felesége volt 1796-tól 1809-ig. Franciaország császárnéja és Olaszország királynéja lett. Joséphine 1779-ben ment férjhez Alexandre de Beauharnais-hoz, akit végül 1794-ben lefejeztek. Két évvel később feleségül ment Bonaparte Napóleonhoz, de 1809. december 16-án elváltak. Napóleon az Elysée-t és a Malmaison kastélyt adta neki, amelyben 1814. május 29-én bekövetkezett haláláig élt. Szobrát 1856. augusztus 29-én állították fel. 1991 szeptemberében aztán egy anarchista csoport tagjai levágták a fejét. Valóban, Joséphine de Beauharnais-t nem igazán kedvelik a martiniánusok, úgy emlékeznek rá, hogy ő volt az, aki azt tanácsolta Napóleonnak, hogy a szigeten állítsa vissza a rabszolgaságot a szigeten. 


Martinique | Sacre Coeur de Balata - OTP Travel Utazási Iroda

7. Martinique-on áll a párizsi Sacré-Coeur másolata. 

A Balata-templom a Morne Savon-on áll 7 kilométerre Fort de France-tól (a fővárostól). Gyakorlatilag a párizsi Sacré-Coeur másolata. A templom építéséről 1915-ben született döntés. Az első követ 1924-ben tették le, és alig egy évvel később, augusztus kilencedikén be is fejezték.

8. Egyetlen cukorgyár maradt a szigeten.

A XIX. század végén több mint 500 üzem működött. Mára csak egy maradt: a Galion cukorfinomító Trinité-ben, a sziget északkeleti részén. Az ipar a második világháború után kezdett összeomlani a gazdasági válság és a répacukor-fejlesztés előretörésével. A cukor ma is a sziget második fő terméke a banán után. Elsősorban rumgyártásra használják.

9. Martinique szigetén készül az egyetlen AOC címkével ellátott rum.

A rumot itt cukornádléből állítják elő és a mai napig ez az egyetlen olyan rum a világon, amely AOC-címkével rendelkezik.

Kapcsolódó inspirációk:


Martinique legjobb rumlepárlói - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete elválaszthatatlan a rumtól, az itt készült italokat világszerte nagyra értékelik. A szigeten elsősorban Rhum Agricole-t állítanak elő, amelyet cukornádlé lepárlásával nyernek.

Martinique legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda

A francia Karib-térségben található Martinique szigete híres a gyönyörű strandjairól. A családokat teljes mértékben kiszolgáló strandoktól az érintetlen partszakaszokig mindent megtalálhatunk.

Kirándulások Martinique szigetén - OTP Travel Utazási Iroda

A fehér homokos strandokkal és mangrovefás rejtekhelyekkel tarkított partvidék és a különleges természeti környezet mindenkit kalandokra csábít.

Martinique varázslata - OTP Travel Utazási Iroda

A Karib-tenger virágaként emlegetett Martinique szigetén a nyár soha nem ér véget, miközben a francia és a karibi kultúra ellenállhatatlan keveréke felejthetetlen élményeket tartogat.

Martinique 10 csodája - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete számos kalandot kínál. Fedezze fel velünk a varázslatos sziget kincseit!

Guadeloupe legérdekesebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda

Hófehér, fekete és rózsaszín homokos strand is várja önt Guadeloupe-n. Ismerje meg a legszebb strandjait.

Guadeloupe legérdekesebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda

Tudjon meg minden érdekességet Guadeloupe szigetéről.

Guadeloupe legérdekesebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda

Guadeloupe lélegzetelállító természeti és kulturális kincsek otthona. Fedezze fel velünk ezt a karibi gyöngyszemet.

Guadeloupe gasztro - OTP Travel Utazási Iroda

A Karib-tenger szívében fekvő Guadeloupe nemcsak lenyűgöző strandjai és zöldellő tájai, hanem gazdag kulináris öröksége miatt is kiemelkedő.

Kapcsolódó ajánlatok:


MARTINIQUE – GUADELOUPE

Martinique,
1 427 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.