Élmények a világ körül

Keresés

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat a hó és jég birodalmában.

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten

A Kola-félszigeten az oroszországi sarkkörön túl rengeteg különleges élményben lehet része az utazónak!
 

A lenyűgöző természet a tundrával, sarkvidéki sivatagokkal és fjordokkal és az északi fénnyel csalogat, de körülnézhetünk egy nukleáris jégtörőhajón, vagy meglátogathatunk a számikat, látogatást tehetünk egy rénszarvas- és huskyfarmot is! Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat a hó és jég birodalmában.

Teriberka

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
A Kola-félszigeten található Teriberka városa, melyet 1525-ben említenek először a feljegyzések. Ekkor még csak halászok lakták a leírás szerint, hivatalosan 1860-as években alapították. A XIX. század végére Teriberka jól kiépült: volt temploma, világítótornya és időjárásmérő állomása is. A XX. század elején a város jól fejlett tőkehal- és cápahalászattal foglalkozott. Az üdülőhelyi infrastruktúra hiánya ellenére a falut az aktív pihenés egyik legérdekesebb helyének tartják, főként az egyedülálló természeti jelenségek, a lenyűgöző kilátás és a múlt szokatlan emlékei miatt. A festői természeti jelenség, a sarki fény, az egyik fő oka annak, hogy a turisták elzarándokolnak Teriberkába. Az aurora borealist leginkább a sarki éjszakában lehet látni szeptember és április között. Garancia nincs, csak a szerencsén múlik, hogy valaki már az utazás első napján láthatja a természet e csodáját, vagy várnia kell, hogy lencsevégre kapja. Érdekesség, hogy amíg a turisták szó szerint az északi fényre vadásznak, a helyiek sokszor arra panaszkodnak, hogy a légköri jelenség miatt nem tudnak aludni.
Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
A Teriberka északi szélén lévő tengerparti szakasz hatalmas ovális szikláiról nevezetes. A helyiek dinoszaurusz tojásoknak nevezik őket, mások pedig “Rolling Stones”-nak azaz mozgó köveknek hívják. A valóságban hatalmas sziklák, melyeket a tenger évszázadok során oválisra csiszolt, mintha hatalmas sárkánytojások lennének.
Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
A hajók temetője szintén egy ikonikus hely a falu bejáratánál, mely a 60-as évektől szolgál a környék régi hajóinak nyughelyéül.

Murmanszk

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
Murmanszk fontos haditengerészeti bázis, a meleg észak-atlanti-áramlatnak köszönhetően kikötője egész évben jégmentes. A hidegháború idején a szovjet tengeralattjárók fő támaszpontja volt. Murmanszk egyik különleges és igazán érdekes látnivalója a világ első atomjégtörő hajója, melyet Leninről neveztek el. A szovjet örökség egy darabja napjainkban múzeumként funkcionál azonban fénykorában az élvonalban szolgált. Az atomjégtörő a szovjet időkben épült, és 1957 decemberében bocsátották vízre. Első útjára 1959 szeptemberében indult. A hajó megépítése stratégiai lépés volt a szovjet kormány részéről, hogy biztosítsa az északi tengeri útvonal - Oroszország Távol-Kelete és Oroszország európai része között - jó kihasználását, valamint az északi sarkvidéki expedíciókat. ''Kulcsfontosságú'' volt, hogy az átkelő hajók ne akadjanak el a jégben. A hajó akkoriban jelentős áttörést jelentett a technológiában, mivel nukleáris meghajtással rendelkezett, amely erőt adott ahhoz, hogy kiemelkedően hatékonyan nyomja és törje a jeget. Még ma is igazi tekintélyt parancsoló hajónak számít. 1989-ben a hajó beszüntette működését, és azóta Murmanszk kikötőjében állomásozik, múzeumként áll nyitva a turisták előtt.

Hófalu - Kirovsk

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
Kirovsk kisváros 350 méteres magasságban, a Khibiny-hegység lábánál fekszik. Körülbelül 30 000 lakosa van, és három különálló városrészre oszlik. A várost 1929-ben alapították, és ma a bányászközösség, valamint a sport- és kalandturizmus központjának különös keveréke. Kirovskban található Észak-Oroszország legnagyobb alpesi síközpontja, 6 FIS által hitelesített pályával, 1050 méteres maximális magassággal. Számos expedíció indul innen a Khibiny-hegységbe, Murmanszk régió néhány nemzeti parkjába és a szomszédos Karéliába, hogy élvezzék a hegyi síelést, sífutást, hószánozást. A Khibiny-hegység 1200 méter magasra emelkedik, egy leírhatatlan szépségű területen, ahol tavak és folyók szövődnek a sűrű erdő közepén, a tajga birodalmában. A kemény körülményeik és zord természetük ellenére ideális hely az olyan tevékenységekhez, mint a síelés, a túrázás és különösen a hószánszafarik. A hegyek magassága miatt a szafarik egészen májusig lehetségesek. A hegyi táj pedig még a befagyott tavaknál vagy az erdei utaknál is varázslatosabb látványt nyújt. 2008 óta minden évben 20 művész Oroszországból és a szomszédos országokból „a semmiből” egy hóba és jégbe vájt földalatti falut hoz létre ezen a helyen. Ez a világ legnagyobb hóból faragott építménye, amely több mint 20 kamrából és számos összekötő folyosóból áll, és 2000 négyzetméteren terül el. A falut minden évben más-más témának szentelik. Végig sétálhatunk a lenyűgöző termeken, ahol a művészek gyönyörű filigránokat és fenséges díszítéseket faragtak, amelyeket színes fényekkel tesznek még látványosabbá.

Husky-szánkozás

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
Az első szibériai husky-t csukcsok nevelték és tenyésztették ki Északkelet-Szibériában. A kutyák a csukcsokkal, Északkelet-Szibéria őshonos népcsoportjával szoros szimbiózisban éltek, ezért nagyon kedvesek az emberekkel és szeretik a gyerekeket. A szibériai husky-k története elválaszthatatlanul kapcsolódik a végtelen hómezőkhöz, ahol a hosszú telek és a viharok arra kényszerítették az embereket, hogy ne csak egy kutyát, hanem egy igazi barátot és segítőt keressenek és a husky-k valóban ilyenek voltak és maradtak. Igazi öröm ilyen kedves, barátságos állatokkal szánhúzó kalandra indulni. Ezek a kutyák élvezettel "repülnek" a hó felett a sarkvidéki tél hóvilágában! Nyáron pedig a husky-kkal túrázhatunk a gyönyörű környezetben.

Látogatás a számiknál

Sarkköri élmények a Kola-félszigeten - OTP Travel Utazási Iroda
Tegyünk egy különleges kirándulást a Kola-félsziget ősi népének, a számiknak településére és a rénszarvasfarmra. A mai Svédország, Finnország, Norvégia és Oroszország Kola-félszigetén elszórtan, összesen mintegy százezren élő számik Lappföld finnugor nyelvű őslakosai. Ez a különleges és ritka népcsoport az utolsó nomadizáló nép Európában, leginkább rénszarvas-tartással foglalkoznak. A túra során megismerkedhetünk a rénszarvasokkal, megismerhetjük tenyésztésük, életmódjuk, szokásaik jellegzetességeit és az elengedhetetlen közös kép sem maradhat le a fotóalbumunkból. Emellett találkozunk a számi nép helyi képviselőjével, aki általában a tábortűz mellett szokott mesélni a számi kultúráról, szokásokról, hiedelmekről. Meglátogathatjuk a szeydet – azt a szent sziklát, amelyet a hitük szerint titkos misztikus erővel rendelkezik. Télen szánkóval hószánozásra indulunk a környéken, ahol felfedezhetjük a környék gyönyörű helyeit, és élvezhetjük az északi természet szépségét. Ha nyitottak vagyunk gasztronómiai utazásra is elcsábulhatunk, gyakran vendégelik meg a látogatókat helyi gyógynövényekből készült északi teával és egy finom áfonyás süteménnyel.

Kapcsolódó inspirációk:


Hajóról jó - OTP Travel Utazási Iroda
Varázslatos helyek, amelyek igazán a víz felől, hajóról élvezhetők a leginkább.

Moszkva és Szentpétervár - OTP Travel Utazási Iroda
Két lenyűgöző város – méretek és szépségek szempontjából egyaránt. Tartson velünk és fedezze fel a két orosz metropolisz jellegzetességeit.

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel a Kola-félsziget rejtett kincseit és lenyűgöző állatvilágát.

Oroszország | Szentpétervár | 9 dolog, amit Szentpéterváron ki kell próbálni - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Szentpétervárt, most egy kicsit másképpen is!

Oroszország | Moszkva | Novikov étterem - OTP Travel Utazási Iroda
A név, amely valódi garanciát jelent a minőségre. Ismerje meg velünk Moszkva legjobb Novikov éttermeit!

Oroszország | Moszkva | Hasznos tippek Moszkvához - OTP Travel Utazási Iroda
Összeszedtünk néhány hasznos információt, amire feltétlenül szüksége lesz ahhoz, hogy eligazodjon ebben a nagyvárosban.

Oroszország | Moszkva | 5 hely Moszkvában, amit csak a helyiek ismernek - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Moszkva rejtett kincseit, amelyekről az útikönyvek sem nagyon beszélnek!

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.