Élmények a világ körül

Madeirai hírességek

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerjék meg Madeira jelenleg talán leghíresebb szülöttét, ikonikus látni- és kóstolni valóit, melyek nélkül nem lehet teljes a madeirai utazás.

Madeirai hírességek

A madeiraiak rendkívül büszkék világhírű szülötteikre, boraikra, kézműves hagyományaikra, a sziget különleges flórájára és faunájára, joggal. Ismerjék meg Madeira jelenleg talán leghíresebb szülöttét, ikonikus látni- és kóstolni valóit, melyek nélkül nem lehet teljes a madeirai utazás.

Cristiano Ronaldo - a sziget élő legendája

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 1985. február 5-én született Funchalban; pályafutását az Andorinha de Santo António labdarúgóklub ifjúsági ligás csapataiban kezdte, első felnőtt csapata a Sporting volt. Az ifjú futballista 2003-ban, mindössze tizennyolc évesen szerződést kötött a Manchester Uniteddel, később a Real Madrid és a Juventus sztárja volt, majd 2021. augusztusában ismét visszatért a Unitedhoz. Ő a portugál labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és 2012. áprilisában a világ legértékesebb labdarúgójának tartották. A kivételes sportoló megannyi gyerek és felnőtt példaképe. Madeirán járva számos különleges látnivaló kapcsolódik személyéhez, melyeik igazi csemegék a rajongók számára. Sétáljunk végig Funchal városának utcáin, és felfedezzük fel Ronaldo madeirai gyökereit. Az Avenida Sá Carneiro sugárúton található CR7 múzeum a rajongók kihagyhatatlan látnivalója, ahol Cristiano Ronaldo eddigi trófeái és viaszszobrai, relikviái láthatók. A múzeum előtt áll Ronaldo hatalmas szobra, mellyel szintén a világklasszis focilegenda előtt tisztelegnek. A múzeumtól kőhajításnyira található Pestana CR7 Funchal szálloda a híres portugál Pestana szállodalánc és Ronaldo együttműködéseként jött létre és igazán különleges hely. A szálloda óceánparti fekvése, különleges épülete, egyedi tervezésű szobái felejthetetlen pihenést nyújtanak – nem csak rajongóknak!

Madeirai hímzés

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
A madeirai lyukhímzés Európa egyik legkiválóbb luxusterméke, amelyet teljes egészében kézzel készítenek. A Bordado Madeira - portugálul a Madeira hímzés neve – egy olyan hagyományos hímzés, melyet a madeirai parasztasszonyok készítenek. Különlegessége, hogy az anyagokba szúrt apró lyukakat hímzik körbe nagy aprólékossággal, mely szinte csipkeszerű alkotásokat eredményez. Az évszázadok során az aprólékos kézműves készségek és technikák generációról generációra öröklődtek. Az asszonyok büszkeségéről tesz tanúbizonyságot, amikor azt mondják, hogy kézművességük ma is ugyanolyan hiteles, mint 150 évvel ezelőtt volt. A madeirai hímzés több száz éves múltra tekint vissza. Az 1851-es londoni világkiállításon vált világszerte ismerté. Azóta a vidéki hímzőnők kéz a kézben dolgoznak a szigeten működő cégekkel, és autentikus madeirai hímzéseket készítenek. Ma a régióban mintegy 30 madeirai hímzést készítő vállalat működik, és körülbelül 4500 hímzőnő foglalkozik naponta a hímzés művészetével. Gyakran hetekig, ha nem hónapokig tart egy-egy darab elkészítése, mivel a kézművesek jellegzetes mintákat követnek, és sokféle bonyolult öltést használnak.

Madeirai borok
 

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1600-as és 1700-as években a bor gyakran megromlott, és erősíteni kellett egy kis pálinka hozzáadásával, hogy túlélje a tengeri utat. Abban az időben Madeira szigete létfontosságú ellátási pont volt az Amerikába és Kelet-Indiába tartó utakhoz, és a hajósok az Angliába és Amerikába tartó útjukon mindenképpen a fedélzetre vittek madeirai bort. A madeirai borral teli hordók ahogy áthaladtak a trópusokon, melegben és zárt térben érlelődtek tovább. A hajósok észrevették, hogy a bor íze ennek hatására mélyül és javul, és ezt a tengeri érlelést "Vinho da Roda"-nak nevezték el. Ebből jött létre a Madeirai likőrbor, mely desszertborként fogyasztanak. Hivatalosan nyolc féle szőlőből készülhet. A többnyire viszonylag világos árnyalatú sercial könnyű bor kiváló aperitif, az édes, testes malmsey tipikus desszertbor, a kissé füstös jellegű bualt főleg sajtokhoz ajánlják, a közepesen száraz verdelhót pedig elsősorban levesekhez.

Madeira virágai

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
A virágfesztivál, amelyet tavasszal, a virágzás leglátványosabb időszakában tartanak, már régóta Madeira egyik fő látványossága mind a turisták, mind a helyiek számára. Ez a varázslatos fesztivál, amelynek keretében Funchal utcáin felvonulnak a virágkocsik, a sziget virágfajainak sokaságával kápráztatja a szemet és telíti meg a levegőt pompás illatukkal, mesebeli hangulatot árasztva a város egész központjában. Minden évben a felnőttek és a gyermekek egy-egy csoportja bemutatja színes jelmezeit és a szigetvilágra jellemző virágokkal díszített öltözékben járnak táncot. A Largo do Colégio téren található az úgynevezett "Remény fal", ahol a gyerekek saját virágaikat helyezik el azzal a céllal, hogy egy nagy virágfalat építsenek, amely egy jobb és békésebb világ reményét szimbolizálja.

Kapcsolódó inspirációk:


Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
A XIX. század vége felé Madeira leggazdagabb családjai közül néhányan a Funchal külvárosában található szép birtokokon éltek.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Íme néhány a legkülönlegesebb látnivalók és élmények közül, amelyeket Funchalban érdemes megtekinteni-megtapasztalni.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Felejthetetlen panoráma tárul elénk a hegyek szívében fekvő kis falvakra, a legmagasabb hegycsúcsokra, vagy Madeira legszebb strandjaira.

Top 3 portugál sertéshús étel - OTP Travel Utazási Iroda
A húsimádók figyelmébe ajánlunk három olyan sertéshúsból készült fogást, amelyet Portugáliában járva, feltétlenül ki kell próbálni!

Portugália | Top 5 SPA Lisszabonban - OTP Travel Utazási Iroda
A lisszaboni fürdők többsége luxusszállodák területén található, ám ezek gyógyfürdők nem csak a szállodák vendégei számára látogathatóak.

10 portugál étel, amit a külföldiek nem értenek - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Portugáliában járunk, ezekkel a fogásokkal bizonyosan találkozni fogunk.

A portugál Madeira Európa egyik legkedveltebb szigete. | OTP Travel utazási iroda
Ismerje meg a portugál Madeirát, Európa egyik legkedveltebb szigetét!

Portugál bor és kultúra  - OTP Travel utazási iroda
Portugália a világ 6. legnagyobb bortermelője.

Kapcsolódó ajánlatok:


MADEIRA – PORTO SANTO KÖRUTAZÁS

Portugália
érdeklődésre

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
329 000 Ft/fő -től

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
339 000 Ft/fő -től

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
469 000 Ft/fő -től

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
470 000 Ft/fő -től

PORTÓTÓL SANTIAGO DE COMPOSTELÁIG

Portugália
479 000 Ft/fő -től

LISSZABONTÓL ALGARVE-IG

Portugália
519 000 Ft/fő -től

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
529 000 Ft/fő -től

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
530 000 Ft/fő -től

AZORI-SZIGETEK: SAO MIGUEL, FAIAL, PICO

Portugália
789 000 Ft/fő -től

REID’S PALACE, A BELMOND HOTEL***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
790 000 Ft/fő -től